Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
Nema. Jer serološko testiranje nakon pet godina je besmisleno.

Jer se zna da osoba koja mjesec-dva nakon treće doze stvori zaštitna protutijela (normoreaktor), u nedostatku kontakta sa prirodnim virusom s vremenom izgubi mjerljiva protutijela. Ali takva je osoba i dalje zaštićena od bolesti zahvaljujući tzv. imunološkoj memoriji (konovi senzibiliziranih limfocita dugog životnog vijeka).
A s druge strane, osoba koja mjesec-dva nije stvorila protutijela, nije zaštićena (nereaktor - takvima treba ponoviti shemu cijepljenja od tri doze u nadi da će razviti protutijela. Ako ih ne razvije, odustaje se od daljnjeg cijepljenja).

I onda nakon pet godina nekome (kome naravno nisu određivana protutijela mjesec-dva nakon treće doze) izvadimo krv i ne nađu se protutijela - pa se ne zna je li ta osoba nereaktor koji nije zaštićen ili je normoreaktor koji je izgubio protutijela, ali je i dalje zaštićen). OK. Ako se nađu protutijela, super. Znamo da je ta osoba bila normoreaktor i još uvijek nije izgubila protutijela. Ali ako se ne nađu, možemo obrisati riticu s tim nalazom, jer nam ništa ne govori.

Zato nema nikakvog smisla određivati protutijela pet godina (ni sedam, ni desetm, ni petnaest) nakon cijepljenja.
To je nešto novo? Mislim jasno mi je ovo sa titrom, ali u moje doba (kad je postojala preporuka za cijepljenje odraslih rizičnih skupina) postojala je preporuka sa docjepljivanjem. :/