Zdenka2 prvotno napisa
Ja pak mislim da preopterećenost stvarno postoji. U nižim razredima osnovne škole ja sam imala 6 predmeta, a moja djeca su imala deset. To je toliko sati više u školi, učenja, pisanja zadaća i toliko sati manje za igru, čitanje i druge aktivnosti.
Nisam protiv izbornih predmeta, dapače, moje starije dijete ide na dva, a u 7. razredu dobit će i treći. Zato će mlađe ići samo na jedan - vjeronauk. Tako smo procijenili zajednički, u dogovoru s djecom. Dobar dio djece uzima svih pet izbornih predmeta, čak i lošiji učenici. Ja mislim da je 15 predmeta u osnovnoj školi previše i da je posljedica ambicije roditelja da im djeca moraju "iskoristiti" baš sve što se nudi. Moj sin je superodlikaš, ali to ne znači da je stroj. Osim OŠ ide i u GŠ gdje sad već ima tri predmeta, a tri puta tjedno ima sport. I da mu onda uvalim još par predmeta, jer kad će učiti nego sad? A kad će se igrati, čitati nešto po volji, gluvariti po kući, družiti se s prijateljima, maziti se sa mnom, ići na izlete, šetnje, u kino itd?
Svakako želim da mi se djeca što bolje obrazuju, u skladu s njihovim željama i sposobnostima, ali ne želim da s 10 i 11 godina neprekidno nekamo jure, a ja da ih gonim. I da na kraju uz svo to naganjanje i učenje nemaju pravo obrazovanje - jer, osvjedočila sam se u to, nema pravog obrazovanja ni znanja bez dokolice.