Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
Mislim da nijedna od onih koje ozbiljno kritiziraju sustav, ni u jednom trenutku ne pomisli na hranu, poderane spavaćice, krevete koje škripe... pa čak ni na ruinirane kupaonice (što bi trebao biti minimum higijenskih uvjeta).

Uvijek sve govorimo samo o tretmanu; nitko ne traži ni satenske plahte, niti misli da su nam liječnici neobrazovani...
Sve što se traži se, zapravo, svodi na ljudski odnos i poštivanje druge strane.
To nije nešto za što treba novac niti ikakav drugi angažman.
Ponekad je dovoljan samo kućni odgoj.
slažem se, hranu sam jela punom parom, ko da je stigla dostavom iz restorana "Didov san", spavaćicama s rupom sam se smijala, to su mi detalji ko iz filmova Emira Kusturice, fali još koji pivac i baba, ali to je to...ne zanimaju me ni plahte, ni škripeći kreveti...zar uopće škripe?pojma nemam.

No, ono što je mene potrefilo, sva tri puta, samo svaki put na drugačiji način (to i jest jad -nikad ne znaš šta te i tko te čeka) je to da liječnicima visoko obrazovanje služi kao pokriće za poniženje rodilje, "neznalice" (gospođo, vi niste školovani za ovo!dobro, valjda nisam školovana ni za roditi, Monty Python), da tri divne, susretljive i pune razumijevanja babice u prvoj smjeni odjednom zamijeni luda, drska babuskara koja stigne u trećoj.... da prva smjena čeka prirodni tijek poroda, ali se onda pojavi neki lik iz bogzna koje priče koji gurne ruku, prokine vodenjak i spiči drip uz obavezno nametanje krivnje ako ti ne bi jer "ugrožavaš dijete", kad se zakomplicira jer se dijete ne zarotira, a ne daju ti da se dgineš p ačekaš u najgorim mogućim trudovimajoš četiri sata primarijusa koji dolazi tek u noćnu smjenu jer jedino on zna zarotirati dijete, da ga ipak možeš roditi ...ne da mi se dalje, to su miksane kombinacije sa sva tri poroda, no stvar je ista:

Fraza jest, stvarno je fraza, ali ovdje je istinita - ne funkcionira sustav.

To znači da ne možeš sa sigurnošću znati u većini rodilišta kako imaš izbora i da ne znaš šta te čeka.
Hoćeš li moći reći što želiš, prirodno, bez ili sa ovim, epiduralnu, hodanje, skakanje, ležanje...jednostavno, da u tom protokolu postoje mogućnosti za koje ne moraš unaprijed tražiti ili plaćati vezu, moliti Boga, meditirati ili vizualizirati, da jednostavno možeš mirno i sigurno, s pouzdanjem, barem s te strane ići bez neizvjesnosti roditi (jer ovaj drugi dio, neizvjesnot poroda sama po sebi se podrazumijeva, i onog prirodnog i "neprirodnog", ali ne mislim na to).
Jednostavno, da znaš da će te ljudi uvažavati jer im je uvažavanje rodilje dio protokola.