ajme kortić! a što sa djetetom dok to mažeš? tvoja doktorica je baš odlučila da ti ne dojiš!![]()
ajme kortić! a što sa djetetom dok to mažeš? tvoja doktorica je baš odlučila da ti ne dojiš!![]()
Posljednje uređivanje od tropical : 05.05.2010. at 12:20
evo i mog izvještaja. sve prošlo i opet došlo. ali sada sam skužila od čega. uglavnom, nakon dva dana mazanja elocom kremom bradavice su bile kao nove. par dana ničega dok nisam obukla grudnjak. pamučni za dojilje. po sredini ima šav koji je postavljen tankom sintetičkom trakicom. u kratkom vremenskom roku počele me svrbiti bradavice i pojavila se crvena crta točno na mjestu na kojem prolazi ta trakica. i eto problema. odmah sam namazala bradavice i za jedan dan sve je bilo gotovo. grudnjak je u smeću a moje bradavice opet su ok.
i na kraju, odlučih mijenjati ginekologa da se ne bi više derala na mene zato što dojim
sir_oliver super za dobre vijesti, i da si nasla sto je uzrok.
Meni crvenilo i ljuskavost polagano prolazi, puno je bolje nego prije, ali i dalje stalno imam ragade tako da mi je iskreno vec pomalo dosta svega. Mjesecima nosim iskljucivo crne potkosulje i stavljam tamnu posteljinu da ne vidim krvave fleke, non-stop nesto mazem, kremica posvuda po stanu (da su mi pri ruci), svako dojenje je procedura s mazanjem (a ako preskocim brzo pozalim), kad trazi prvo razmisljam koja je manje "ukomirana" a ne koja je na redu itd.
Dodatno, opet se pocela buditi po noci x puta i svaki put trazi svoju "titi", nemrem je drukcije uspavati, ledja su mi vec skroz ukomirana od lezanja na stalno istom boku, nisam prespavala noc u komadu od trugog trimestra trudnoce, jos sam povrh svega uspjela posve neobjasnjivo "zaraditi" 3 bolna zastoja u zadnja dva tjedna ukljucivo jedan s groznicom, mucninom, i ostalim pred-mastitis "cirkusom".
Naravno, uz sve to i radim i kao studiram ali nisam dala ispit ne znam kako dugo jer sam navecer totalno krepana, moram odspavati bar 10h da se koliko-toliko oporavim za iduci dan (kad se vec u tih 10h moram buditi 5-6 i vise puta).
Uglavnom, dojenje mi vec dulje vrijeme nije neka sreca![]()
Odlucila sam izdrzati da pregrmimo jos jednu adaptaciju u rujnu (jer smatram da je dojenje stvarno velika prednost pred navalom tih vrtickih viroza) a onda s negdje 19-20 mjeseci polagano ukinuti jer ovako ne mogu jos dugo. Malo mi je zao, mislila sam da cu izdrzati do drugog rodjendana, ali mislim da nema smisla produzavati u nedogled nesto sto na zalost vise nije ono lijepo sretno vrijeme izmedju nas dvije vec je meni vise mucenje nego uzivanje... Eto, malo sam se izjadala vama tu na netu, kad bas nemam kome u RL (nije da ne odobravaju moje dojenje, ali mislim da bi mi svi rekli da prekinem odmah ak mi je toliko problema s time, a ja brinem za zdravlje moje mrvice, da je probam ovako jos malo dodatno zastititi od bolesti).
sillyme, si ti bila kod doktora? možda je isto neka slična situacija kao kod mene. vjerujem da samo treba naći pravu kremu. ja sam isto imala ispucalu kožu i povremeno je curila i limfa, ali s ovim mazanje je sve nestalo kao rukom odneseno. nađi vrremena za sebe i odi doktoru ako već nisi. i mi se mučimo s tim spavanjem. ne zna zaspati bez cice a uskoro ćemo u jaslice. smrznem se kad pomislim. držim ti fige da čim prije sve prođe
sir_oliver, super vesti, ma ko bi rekao da končić može toliko problema da napravi!
sillyme, pa do septembra ima još 4 meseca, ako to može da se sredi za par dana kao kod sir_olivera zašto bi se mučila? Sve najbolje!
Da, jos 4 mjeseca... valjda sam si i dala takav rok, da se sve sredi do tada. Ma bila sam nesto lose volje taj dan (blago receno), zadnjih par dana je opet bolje, a i mala bolje spava pa je sve nekako vise optimisticno.
No iskreno, nije samo problem u toj ljuskavosti, i ragadama, vec sve ovo skupa me jednostavno previse iscrpljuje, ko zombi sam po cijele dane, tako da plan ostaje da cekam tu adaptaciju pa nakon nje cu vidjeti, jer ako cu i dalje biti ovako iscrpljena jednostavno cu to morati promijeniti nekako.
Prvo,bok svima,drago mi je da sam ovdje
Dakle,kao što stoji u naslovu...Dijete ima godinu dana,dojimo od samog početka bez većih problema. Nego,ima 13 zubića,još mu 3 izbijaju. Kad doji ne grize,nego kad se zasiti onda uhvati bradavicu zubima i poteže ju. Trpila sam cijelo ovo vrijeme (sa 3,5 mj.je dobio prve zube i odmah počeo gristi). Pokušavala sam mu objasniti na sve moguće načine,ali on i dalje grize. Sad je nastao problem jer su mi bradavice u krastama koliko ih je izgrizaoUžasno me bole! Sa šeširićima nema šanse... Polako sam već isfrustirana i ne znam šta da radim... Ne želim prestati dojiti,ali ne mogu više izdržati to... Kad traži cicu sva se uspaničim...Ima li tko iskustva sa grizačima malim i/ili neki savjet? Hvala
![]()
tina06
Mislim da je najbolje da nazoves SOS pa da ti tamo daju savjete kako izbjeci da te grize. Ja s time nemam problema, ali znam kako je koma kad su ti bradavice stalno u ranama...![]()
imaš i puno tema o tome...
počni s tekstom na portalu: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1225
a neke od tema su:
http://forum.roda.hr/threads/1118-Št...ighlight=grize
http://forum.roda.hr/threads/8134-gr...ighlight=grize
http://forum.roda.hr/threads/27687-b...ighlight=grize
http://forum.roda.hr/threads/21768-P...ighlight=grize
http://forum.roda.hr/threads/27-Njen...ighlight=grize
http://forum.roda.hr/threads/7445-6-...ighlight=grize
a ima ih još, na temama ćeš vjerojatno naći i nove linkove...
Sve pročitala,sve pokušala,ali i dalje grize! Postalo je neizdrživo! Doslovno mi idu suze na lice od boli kad dojimo! I mislim da je to to,da prestajemo s dojejem.. Ne mogu više. Stvarno ne mogu.![]()
tina
Ako ne mozes i ako te toliko boli - onda prestani. Dojenje ne bi trebalo biti mucenje. Bebica je sad vec puno veca nego na pocetku, papa i drugu hranu, a ni AD nije otrov, tako da ako ne mozes izdrzati onda prekini. Narocito ako ne mozes rijesiti problem, a sigurna sam da si probala sve, no tesko je ispravljati navike (moja me npr. cupa i borimo se mjesecima i uzaludno... i dalje me cupa dok doji. poludim od toga, a sigurno boli i smeta neusporedivo manje nego da grize). Ionako mislim da si izdrzala puno dulje i vise nego bi vecina majki![]()
Kod takvih ponavljajućih ili dugotrajnih promjena na koži možeš se javiti i dermatologu (prije nego ginekologu ili pedijatru).
Nadam se da će ti terapija koju sada imaš pomoći pa ti neće niti trebati.
Napominjem da ukoliko su u pitanju gljivice da mogu ući unutar mlječnih kanalića i od tud bol (najčešće se opisuje kao sijevajuća) tijekom podoja (ne znam da li je uopće imaš još). I da dijete ne mora imati nikakvih vidljivih simptoma.
Također ukoliko su gljivice u kanalima možda se događa upravo ovo što i tebi: osjetiš povremeno poboljšanje, pa se opet pojave i tako u krug.
Terapija bi trebala biti drugačija za takve gljivice jer su tvrdokornije iz razloga što su nedostupne.
Sretno!
Posljednje uređivanje od Mamita : 13.07.2010. at 14:35
Bok,
baš mi je žao zbog malog grizača - očito se dobro zabavlja.
Za početak i ono što je vrlo vrlo važno jeste predviđanje tog trenutka. Meni se čini da ti već sad otprilike znaš da je to nakon što se malo najede i to je već dobro za početak.
Pravilan položaj je jako važan, znači stisnuta glava na dojku bez ostavljanja mjesta "za manevar". Znači vrlo oprezno prati podoj i čim krene odmicati glavu stavi prstić u kut usana i izvuci dojku.
Ne znači naravno da ćeš baš svaki put uspjeti ali probaj vježbati.
Također, kod svakog ugriza prekini podoj, odmakni dijete i ozbiljnim glasom reci da to ne radi ili već što želiš reći. Tako da nakon nekoliko uzastopnih ponavljanja: Ne grizi me! ili slično dijete to počinje povezivati, kao i to da ga makneš s dojke kad to učini.
Za sve ovo je potrebno vrijeme, strpljenje i pokoja suza ali probaj to riješiti jer djeca to uglavnom rade iz zabave.
Drugo što sam htjela spomenuti jeste nešto što se rijetko javlja ali postoji a zove se refleks stiskanja bradavice ugrizom.
Postoji tekst na portalu:
http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=111&Show=2591
Neki od savjeta su: promjena položaja, davanje dojke prije velike gladi, dojenje u snu i češći podoji po noći.
Ukoliko ti nijedno od ovoga ne riješi problem (obzirom da imaš i rane koje vjerujem bole do kostiju) uvijek postoji manje popularna opcija izdajanja i hranjenja na čašu ili žlicu.
Sretno u borbi protiv Gricka!
Evo me,još sam čitavaJoš uvijek dojimo,još uvijek muku mučimo s grickanjem. Na moje odmicanje od dojke i NE,on se slatko smije. Zabavlja ga to. Bočica i moje mlijeko-no way,općenito bočica nema šanse kod njega,nikad ju nije volio. Dojimo samo pred noćno spavanje (kad je sit od večere) i noću kad se budi 89457387 puta. Posisa svoje,navuče zubima bradavicu i okrene glavu
Položaji su nam ispravni,nikad s tim problema nismo imali...Nikad s ničim problema nismo imali. Jedni smo od rijetkih koji imaju sreće da nam ide od samog rođenja. Dok mali gospon nije dobio zubalo...Ali i ovo će brzo proći,nadam se. Vidim da on polako gubi interes za dojenje,jer ne želi dojiti po danu. Moram priznati da mi to odgovara. Ja sam slobodnija. Do prije mjesec-dva tražio je ciku svakih sat vremena. Ako je nema krene šou! Nisam mogla nigdje bez njega. I to smo prošli. Hvala Bogu.
Ne želim da me krivo shvatite,ja ne želim prestati,ali ne bih imala ništa protiv da malac želi. Vidjet ćemo do kad će ovo grickanje trajati. Ako ne budem mogla više ima li tu kakva tema sa savjetima o prestanku dojenja?
Dodajem na temu link: http://dermatologycentral.typepad.co...r-eczema-i.pdf
Mislim da je najbolje otići dermatologu...ja imam iste probleme.![]()
Zanimljiv clanak... Gledajuci unazad, isto mislim da je mozda najbolje probati to rijesiti sa stvarno efikasnim lijekom (pa makar i korticima) jer ove sve kremice, masti, vodice i sl. izgleda ne djeluju.
Meni je ta ljuskavost, crvenilo, iritacija i pucanje koze trajalo cijelo vrijeme do kraja dojenja (znaci jedno 10 mjeseci od pocetka problema) a onda je jos proslo punih 6 mjeseci od prestanka dojenja dok se situacija nije vratila na vise-manje staro
Sad trebam roditi uskoro i prilicno me strah da se sve to ne ponovi, sumnjam da imam snage izdrzati to jos jednom...
nemoj brinuti unaprijed, ja sam to imala samo s drugim djetetom, s prvim i trećim nisam
f*k izgleda da mi se vraća
a s ovim trećim sam imala toliko problema u početku dojenja da stvarno nemam snage još i za ovo![]()
Evo pozdrav cure, malo sam vas čitala jer sam se pronašla u vašoj situaciji, samo sam ja bila već 2-3 puta kod dermatologa, to što imamo(bar ja, a po opisima je identično) je seboroični dermatitis, koristim već više od pola godine rojazol i pantexol kremu, i povremeno iecoris olei(to je mast od ribjeg ulja, to samo u pukotinice povremeno) i tako to održavam pod kontrolom, Elocom za sada nisam uzimala ali kad sam skužila da nema tu neke pomoći nisam više ni išla kod drem. jer mi se ne da Elocom koristiti dok ide nekako ovako. Primjetila sam da se pogoršava kada sam umorna i neispavana, inače se tomu se zna uzrok, kao neki stres... Ujutro i navečer namažem s time i nekako ide, ali skroz malo prođe pa se opet vrati tako da i ne računam više da će proći ali mi je nekako ovako podnošljivije.
Koji su simptomi da mislis da se vraca?
Ja sam primjetila da mi je areola sve crvenija (nije vise tamna) i koza je suha i povremeno svrbi... Takodjer, neki dan se odljustila jedna ljuspica koze... Uglavnom, izgleda kao obrnuti proces od onoga kad mi je polagano nestajalo sve pred par mjeseci. Trudim se ne panicariti ali lagano me ipak hvata panika, s tim da jos uvijek nije proslo ni to da me dosta boli dok mali uhvati, ima tek 6 tjedana![]()
PS - bio je vec jednom prijedlog da se preimenuje tema u nesto tipa "Ljuskavost (ekcem, dermatitis) na bradavicama?" - mozda bi pomoglo da bude lakse uocljivo pa da se javi jos nas koje smo imale/imamo taj problem?
vratilo se definitivno, bila su do sad 3 ciklusa, jako crvenilo, gruba koža, ljuštenje kože
tretiram od početka kao da su gljivice, to mi je nakon svega pročitanog i napravljenog najlogičnije :/ s tim da sma istovremeno imala i vaginalnu gljivicnu infekciju pa mi je to samo ojačalo tezu da su uzrok tog mog dermatitisa ipak gljive
dakle, mažem samo rojazolom, s ničim drugim ne ekperimentiram, i svaki cikls je bio sve slabiji, sad već par dana nema ničega ali ja i dalje mažem
nije se raspojasalo kao prošli put, pa nisam zaradila ragade, niti me išta boli
Ja sam isto opet razmisljala sto bi mogao biti uzrok. I jutros gledam malog kako jede i shvatim da dio areole koji mu je van usta je tamni, a kad je pustio onaj sav dio koji mu je bio u ustima je crveni i iziritirani... To mi je dalo ideju da je problem mozda u njegovoj slini (jer zuba nema da bi bilo mehanicko ostecenje) jer slina je isto puna raznih probavnih enzima, mozda moja koza lose reagira na to. Sa starijom mi je cijela areola bila zahvacena ali ona je tada imala godinu dana i puno veca usta.
Uglavnom, sad sam odlucila probati nakon svakog podoja isprati u vodi bradavice, namazati malo s onom mama masti od babylove-a i staviti cisti jastucic (na koje cu vidim potrositi bogatstvo). Za sada mi se cini da me manje svrbi nakon podoja no mozda je to samo pshioloski ucinak da nesto ipak pokusavam (opet).
Drago mi je da se kod tebe nije razmahalo, kod mene je isto jos uvijek ok, a nadam se da cu ovaj put uspjeti to kontrolirati, prosli put kad sam shvatila sto je problem je vec jako bilo uznapredovalo (ali svejedno nije bilo pomoci dok nisam prestala dojiti) Ja nekako ne vjerujem da su kod mene gljivice, nikad nemam s njima problema a i zadnji put mi rojazol nije nesto posebno pomogao (doduse nisam ga dugo ni koristila, mozda tri tjedna). Ako ovo ne pomogne onda cu probati rojazol + dermatolog.
Moram se negdje bar malo izjadati... trenutno istovremeno na jednoj dojci imam
- krvave vrhove bradavica od izvlacenja (par dana je bilo ok pa se ponovno sve raspucalo do krvi od siline izvlacenja) - mali uopce ne bljucka bijelo nego iskljucivo smedje od krvi koliko je popije
- mastitis na toj istoj dojci - crveno je, kvrga je unutra, boli i imala sam vec dva dana temperaturu. nikako da to razbijem niti da mali izcica
- upravo sam shvatila i da mi je puknula koza na spoju bradavice i areole, i da me zato krvnicki boli svaki put kad mali doji na toj strani
- naravno, bas ta bradavica i areola je gotovo cijela crvena i iziritirana
![]()
![]()
Skoro ce dva mjeseca otada sam rodila i sve mi je gore umjesto bolje... Mislim da cu probati sa sesiricima rijesiti makar ragade, ali tek kad se nekako rijesim ovog glupog mastitisa, prije se ne usudim, pogotovo jer mi je bebac jos bolestan uz sve ovo, ima neku virozu i visoku temperaturu vec treci dan...