kod mene definitivno-
svekine kiflice
linzeri
keksići sa bijelom čokoladom i narančom
rolice sa kremom od vanilije
trokuti
mađarica
milka torta
![]()
kod mene definitivno-
svekine kiflice
linzeri
keksići sa bijelom čokoladom i narančom
rolice sa kremom od vanilije
trokuti
mađarica
milka torta
![]()
Posljednje uređivanje od kiara79 : 15.12.2011. at 13:30
Je li netko probao suhe kolače zamijesiti, oblikovati i tako ih zalediti pa peći kad zatreba? Npr one zvjezdice s marmeladom ili ove http://www.coolinarika.com/recept/milijun-komada/
Ja nisam karakter kao apricot da bi mogla imati gotove kolače u ledu jer bi svaki moj ulazak u kuhinju značio i "topljenje" par komada kolača u mikrovalnoj i do blagdana ne bi ostalo ništa ili jaaaako maloA ni ostali ukućani nisu puno bolji, samo što sam ja uglavnom sama veliki dio dana u kući, ovisnik o šećeru i pred kraj T.
ne treba ti mikrovalna, svi ovi božićni kolačići se direkt iz zamrzivaća u usta trpaju
apri trazim recpet za tvoju salamu crno zutu i nikako naci mozes li nam pnovno dati recept molim te
... moja diskretna aluzija nije polučila rezultat, pa marta ravno u glavu.![]()
Btw, pa zar nije upravo ona Sparova kuvertura od 200 g za 5 kuna najjeftinija?
nećeš vjerovati, prošle godine smo kupili malu škrinju samo zbog kolača.
mislim da sam to onda i napisala.
marta, nit sam trudna nit mi takvo što pada na pamet, ali je činjenica sa s-budget čokolada nije dobra.
nijeuopće podatna.
do sada sam uvijek koristiral spar marku i bilo je super.
ove godine potrčala da uštedim, glupa li sam.
napolitanke bake Anke su prežestoke, boja im je gadna...
aj, salame su dobre
plivadoni su mi malo preveliki...
MoMo, evo smeđe - žuta
SMEĐE-ŽUTA SALAMICA
25 dag oraha
25 dag šećera
3 rebra čokolade (one velike za kuhanje)
2 bjelanjka
Zamijesiti i na foliji razvaljati 1cm debeo četverokut.
Žuta fila
10 dag maslaca
10 dag šećera
2 kuhana i propasirana žumanjka
Dobro izmiješati, premazati po smeđem tijestu i zarolati. Promjer će biti cca 2cm
(ova žuta smjesa je debelo preobilna, uvijek ostane jako puno toga. pa ti smanji, možeš i napola)
i u čemu ih zamrzavaš?
plastičnim kutijama?
ne daju na led kad se izvade?
keksići sa bijelom čokoladom i narančom
kiara79, može recept?
odlučila sam napraviti
vanilin kiflice
šape
oblatne
londonere
polumjesece
rafaelo kuglice
i ako vidim još kakav zgodan i jednostavan recept
Evo jedna jednostavna za pripremu, a finaaaaa čokoladna salama:
1 kora oblatne (NE pakiranje)100 g margarina sobne temperature
50 g šećera u prahu
20 g tamne čokolade
100 g mljevenih petit keksa
20 g sjeckanog suhog voća (ja stavljam brusnice jer ih volimo, ali mogu i marelice i grožđice...)
2 žlice sjeckanih oraha ili badema ili lješnjaka
1 jaje
ko voli par kapi extrakta ruma
Oblatnu staviti između dvije vlažne krpe i pustiti da odstoji 10-ak minuta. Za to vrijeme pjenasto umutiti jaje sa šećerom, dodati margarin i čokoladu i kuhati na pari dok smjesa ne bude gusta kao za pripremu pudinga, pazeći da jaja ne provriju jer će se smjesa zgrudati. Gustu smjesu maknuti sa vatre, dodati kekse, orahe, suho voće i po želji rum, dobro promiješati i namazati omekšalu oblatnu. Saviti u roladu, zamotati u foliju i staviti u hladnjak dok se ne stvrdne (3-4 sata). Iza toga rezati i guštati.
Posljednje uređivanje od goranka : 15.12.2011. at 14:57
u onim metalnim kutijama
salame zamrzavam u komadu, omotane prianjajućom folijom
sve je to mekano od velikih količina maslaca, oraha i keksa, da ne treba odmrzavati; zamrznuto se još i bolje reže na tanke ploške
nemaju nikakav drugačiji okus kad se izvade (a potraje mi do kraja prvog mjeseca, iako mislim da mi se jednom dogodilo da ih je bilo i ispred Uskrsa)
a znaš da ja ne volim ni iz frižidera
dok su bile hladne zime, stajalo je na balkonu
sad su i zime i kolači ošli kvragu
apri hvala puno. Nikad ju nisam radila a to je kolac koji je bio obavezan u mom djetinjstvu za bozic. Mogu li i secer smanjiti ili si ga ti vec srezala na neku razumnu mjeru?
možeš smanjiti
iako ja već jesam
(i to mi je sada problem što ne znam pišu li u mojim receptima originali ili moje varijacije)
ja sam stvarno baksuz nad baksuzima
sinoć sam 4 sata oblikovala fckng plivadončiće
danas ih ispekla i stavila u kutiju
nekih 300 komada
sad mi je ta kutija ispala i sve se smrvilo
bolje da se manem ćorava posla![]()
http://whttp://www.coolinarika.com/r...ade-i-narance/
evo pepi..kod mene se upravo peku..miriši cijela kuća po naranči!
Apri, sve je to ova južina kriva!
Ubija!
Zbilja mi je žao za kolačiće - 4 h je puuuuno...
evo ja isprobala jedan ekspresni recept, ali to nije za zamrzavanje- to se pojede u dva dana.
LAGANI MOZART
petit buere keksi
gris
mlijeko prženi lješnjaci sjeckani sitno 50gr
karamel šećer 50gr
1l mlijeka
ocijeđene višnje
pistacio 50gr
100 gr putra
štaub šećer
100gr crne ččokolade
2 dl vrhnja za šlag
otopite putar na sobnoj temp ili u mikrovalnoj
prvo štapnim usitnite pistacio oljušteni neslani koliko ide sitno, polako dodajte putra i miksajte, na kraju žustro umješajte štaub šećer da nastane pasta i stavite u frižider
skuha se gris (ja koristim sparov od pira) sa karamel šećerom i sitno sjeckanim i oljuštenim prženim lješnjacima na 1 l mlijeka i ostavite da se malo ohladi,mora ispasti gusto i kremasto.
pravokutni kalup se obloži keksima i stavi sloj grisa, na njega sloj keksa, po sredini tog sloja složite jedan red višanja (po dužini) prekrijte ga pastom od pistacija,pa opet sloj grisa pa sloj keksa, pa sloj grisa i završite keksima
omota se kalup prozirnom folijom i pokrije krpom
kad je potpuno hladan na sobnoj temp okrene se na tanjur i stavi u firižider
od čokolade i slatkog vrhnja se napravi mekša glazura i premaže sa svih strana
ja sam gore nastrugala crnu čokoladu i stavila par višanja i vjenčić oko svake od pistacija
reže se oštrim nožem na tanke šnite i odlično izgleda
meni je jako fino kao da je pravi marcipan, ali puno lakše
Posljednje uređivanje od pikula : 15.12.2011. at 17:46
Imam pitanje u vezi Bounty minjoncica;
Moze li se u receptu slatka pavlaka zameniti biljnom,pa da kolac bude posan?
I da li se mora koristiti margarin ili se moze zameniti puterom u regularnoj varijanti?
Tnx
imam i ja pitanje...
napravila sam danas sa sinom gingerbred cookies i mislim ih čuvati u kutiji do Božića i sad me brine dal onaj bijeli ukras -bjelanjci sa šečerom može tak dugo stajati
a da se ne pokvari? možda znate?
da margarin možeš zamjeniti putrom samo probaj fill (možeš dodati par kapi arome). a što se tiče biljne,nemam pojma nikada to nisam stavljala....u svakom slučaju probaj pa nam javi![]()
Palo mi je na pamet da bi se recept mogao "preraditi"u posnu varijantu,kod nas je sezona slava,a svima su nam se vec smucili posni kolacici,ovo bi bilo osvezenje.
Inace,ne volim te surogate,margarin nikad ne koristim a ni biljnu....
No,nece nas ubiti ako jednom probamo i tako
Hvala na odgovoru!
skuhas jaja i zumanca umutis u svijetlu kremu
bijance ja ne mutim ...
tako kako MoMo kaže
odlučila sam se ove godine ne sekirati zbog prijesnih jaja u smeđem dijelu
pa što bude!
znači, žumanjke skuhaš tako da zakipiš vodu i ubaciš ih unutra, jednostavno ih poširaš
a vjelanjke samo staviš na sve namirnice i gnjaviš rukama
meni je super taj osjećaj, ko da radim kolače od blata
(iako, ja stavljam kirurške rukavice za sve kolače koji se tako gnjave prstima, i zbog svojih noktiju i zbog gostiju koji mogu biti gadljivi)
Molila bih vas provjereni recept za bozicne kolacice (keksice) koji se rade iz vulgaris tijesta sa kalupicima (one najjednostavnije, to bi radila sa klincima). Ne znam kako se zovu, al radi se o onima koji moraju odstajati neko vrijeme da bi se smeksali.
I sa cime se premazuju?
Buba klara
ovi su provjereni
Keksi by moja baka
1 šalica ( za bijelu kavu) maslaca ili masti
1 šalica šećera ( ja stavim manje)
1 jaje i 2 žumanjka
1 pp
2 šalice brašna ( i jos malo brašana da se ne lijepi smjesa)
limunova korica
moja mama doda kako u pola smjese pa se igra s bojama i oblicima. Meni se super razvlaci to tijesto nikad mi se ne lijepi a keksi su super ukusni makar meni![]()
i da keksi se mogz praviti i na onu masinu za meso, aparat za kekse ili jednostavno razvaljati i vaditi razne oblike - ja radim oblike![]()
hm, da - i jos "detalji" za kulnarske tupsone poput mene:
- jel tijesko mora odstajat i koliko?
- jel se premazuju nečim prije pečenja?
- i koliko dugo na koliko stupnjeva se peku?
1. ako odstoji u frizideru neko vrijeme super (meni ne odstoji, ali bome ni preceno)
2. sta to ne ovisi o ukusima
3. ja vecniu pecem keksica na 180-200C i pazim promjenu boje
naravno!
iz kutije!
nećemo pretjerivati!
ostavis maslac na sobnu tempersturu pa ga natrpas u salicu nemoras ga bas zbijati u istu![]()
ja ne ostavljam da stoju u firzideru ostavim pola sata reda radi na sobnoj temepraturi
pecem dok ne postanu zaltno zuti pa jos marvicu vise na 180 C.
ja ne preamzujem nicim
mozes dodati kakao u di tijesta. Moja mama je prije rata imala onu masinicu za keks- pravili su se cvijetici razni pa je u sredinu valjka stavljala jednu boju okoluy drugu i igrala se s tim cisto da je veselije na tanjuru![]()
e sad vidim da se raspravlčja moze li manje putra
meni razbili iluzije: moze naravno al to znaci i manje kolacica, jer putar "lijepi" određenu količinu brašna
samo šećer uvijek može manje jer ne lijepi ništa (osim kile na mene)![]()
keksići su mi savršeno uspjeli
još ih treba polijepiti pekmezom
to je noćašnji posao