Mirna26..da mene niije strah gestacijskog dijabetesa možda bi i ja bila malo opuštenija...ovak pazim šta jedem... (do 12 tt sam pila metformin..a sad više ne)
Mirna26..da mene niije strah gestacijskog dijabetesa možda bi i ja bila malo opuštenija...ovak pazim šta jedem... (do 12 tt sam pila metformin..a sad više ne)
alma bolje da si u bolnici pa si pod stalnim nadzorom,bit će to sve u redu![]()
a kolika ti je bebica sada, na težinu mislim?
i to što te bolila prepona,to je zbog cirkulacije krvi, i mene to zna bolit toliko da šepam po kući a nekada se nemogu odmah ustat kad poželim,nego čekam da bol malo prođe,to nema veze sa kontrakcijama,ja ih nemam
Nemam pojma koliko je sad narastao,u subotu su mi radili UZ ali su bili zauzeti sa gledanjem posteljice i krvarenja,pa ga nisu mjerili,a juce sam imala zakazanu kontrolu kod dr. na kojoj naravno nisam bila jer sam u bolnici.Rade mi samo CTG ovdje i mjere pritisak i temp.Neznam kad ce mi ponovo raditi UZ i mene bas zanima koliko je narastao.
iskreno alma...po kilaži od prošli put je tvoj mali spreman za van...vjerojatno zato se doktori ne brinu kaj će ti ga na svijet donest malo ranije u 36tt..ak si sada skoro 33tt...za 3tjedna će već biti vanka i to pravi mali buco beban...ma sve će biti dobro
Posljednje uređivanje od mirna26 : 10.01.2012. at 19:48
Prema racunanju mog dr. ja sutra ulazim u 32tt(ovdje na tickeru sam skoro 33tt,jer se obicno racuna od dana zadnje menstruacije,a moj dr. izgleda racuna od dana ET trodnevnog embrija,tako da je meni termin poroda po svim kalendarima koje nadjem ovdje na netu 24-25.02. a po mom dr.07.03.) Oni smatraju da beba rodjena prije 32tt moze imati neke trajnije posljedice,a nakon 32tt je sve bolje i moze se ''popraviti''.Zbog toga su ovih narednih 7 dana na oprezu.Prije pola sata sam bila prikljucena na CTG i sve je bilo dobro,ali sam onda osjetila lagano stezanje u donjem dijelu stomaka(ja to inace cesto osjecam,ali sam uvijek kontala da se bebo malo pomjerio i sjeo mi na mjehur pa da osjetim pritisak koji onda popusti) i bas me zanimalo hoce li se sta na traci pokazati i pokazalo se da je to zapravo bila kontrakcija(svasta covjek nauci
).Rekli su mi da ako opet u toku noci osjetim takvo stezanje da zovem,a da sutra to prijavim dr.kad dodje da me obidje.Neznam jel opasno ako se ima npr.po jedna kontrakcija u nekoliko sati,doduse kod mene je opasno zbog posteljice,ali ne bih da panicarim bez razloga.Ni babice nemaju pojma,s obzirom na moju dijagnozu koliko je to opasno.Nadam se da ce sve biti dobro.
Alma držim palceve da sve bude ok...evo moja curka koliko lupa mislim da šalje puse tvom bebanu![]()
Evo da se javi najdeblja trudnica,sada smo na 54kg sto znaci da sam dobila 3kg u mjesec dana.
Prvo da cestitam Patuljchici na prekrasnoj curki.
Alma nadam se da ces izdrzati jos 2u1.
Eto sta je mene jucer strefilo(odmah sam se sjetila nase Prag-nadam se da da ti se nije stucalo).
Lijepo vrijeme i odlucim malo prosetati. Krenem i odjednom bol u lijevom bubregu,pritisak jaci i jaci. Uf nije dobro,vracam se doma,preznojavanje,slabo. Ulovim se za stablo,rigoleto,ajme boli,jace i jace. Polako vidim da mi sve nestaje s ociju,cas crno pa bijelo pa zvijezdice. Onesvjestiti cu se. Legnem nekako(mislim da je dvoje ljudi proslo kraj mene) i molim mrvicu da malo popusti. Ma nemam pojma koliko sam tako polulezeci provela dok nije malo popustilo da se dignem i odem do kuce(nekih 200m). Sada malo osjetim lijevu stranu ali dobro je.
Lasta to ti je sad za ubuduce pouka ..Nikamo sama Ako trebas prosetati uzmi nekog sa sobom Ja odem malo prosetati ali da pokucam u drvo nikakvih problema nisam nikad imala pa ja mogu i bez bodyguardaNeispalti se riskirati ..rade budi doma na sigurnom Nisi lako ostala trudna pa da mahnes rukom samo Cuvaj se
Ja 26+5 i dobila 6 kg, samo što ih ja ne vidim gdje su. Moje ogledalo šalje uljepšanu sliku
Lasto, ti ležiš i nitko da ti pomogne? Stvarno smo postali ko Ameri.
Zar nitko ne zna pobliže opisat kako izgledaju te kontrakcije? Ja što god osjetim da se meškolji u trbuhu mislim da je bebač, ali očito nije. Eto i Alminog primjera.
Kod mene svakako mjere tezinu,jednom napisu s odjecom i obucom,drugi put oduzmu cca 1 kg i zapravo se ljutim na sebe sto ne pamtim
kad je bilo kako,ali mislim da sam od mjerenja u 10.mjesecu do danas dobila 2 kg s tim da sam i gubila tezinu zbog povracanja i dehidracije.
Alma neka bude sve dobro.Nisam bas pohvatala sve,ti imas placentu previu?
Nina dok sam lezala u bolnici,imala sam cimericu sa blizancima rodjenim na koncu u 32.tjednu.Zena je dosla na odjel zbog bezbolnih
pravilnih ritmicnih konrtrakcija koje su joj stvrdnjavale trbuh.14 dana su je drzali na tokolizi da joj smire kontrakcije,pila je i tablete
protiv lupanja srca jer od tokolize srce treperi kao ludo,ali na koncu nije izdrzala dulje od 32.tjedna.Dobro ,nije sad bitna ona,vec je bila
rijec o BH kontrakcijama koje iniciraju prave trudove ako su pravilne i ceste.Ako se jave tu i tamo i ne bole,nisu jos za zabrinjavati.
Lasta tvoj rigoleto uz drvo podsjeca i mene na moj,ali u mom slucaju bio je mrak i fuckalo mi se zivo sto me neki vide.
I da se opet javim s novom vrstom boli.Presjeca me u grudima povremeno,kao struja,ne samo u bradavici vec negdje unutra.
Jel je to uobicajeno?Ne nalazim nigdje da se to spominje u trudnoci...
Sela to je normalno,i mene probada od početka,kaže moj dr da je to u redu.
A ja sam se noćas uplašila(kako kaže mirna teško je tebe uplašiti)Mene uhvato neki grč u stomaku stegao mi se osobito desni dio donjeg stomaka.Malo me i bolilo stomak a leđa malo jače,pvraćala,a grč je trajao malo duže,nekih pola sata.Osjećala sam i lagani pritisak dole.Kada ležim na leđima i ispružim noge pogorša mi se,a kada legnem na bok manje je.Jutros je sve ok rekla bih. Da je trajalo duže išla bih u bolnicu,briga me ako bih ispala smiješna. U četvrtak sam mila na kontroli cerviks zatvoren,posteljica nije u nisko.Ne znam šta da mislim,sutra sam na pregledu u splitu kod moga mpo dr-a pa ćemo vidjeti.
evo da se i ja javim nakon dugo vremena i da pozdravim sve buduće mame i vaše bebice,, ja sam jučer bila na uzv 23+6 ,naša cura je super ima 800g sve mjere odgovaraju 25tom tjednu,od 18tog tjedna osjetimo lupkanje ..sad su to već pravi mali udarci.) Par dana sam imala problema sa spavanjem bolila me leđa,pa nepaše jedan bok,pa ni drugi..al sve u svemu nemam nekih poteškoća i nadam se da će tako ostati do kraja
![]()
Mirna, i ja mislim da je to i nadam se samo da neće biti česte pa neće biti problema
Ja sam jutros zaspala u pola 7.Opet kontrakcije,pa nemogu da nadju srce iako stomak poskakuje i na srecu vidi se da je beban ziv,ali valjda im treba i taj zapis srcane akcije ali u nekom kontinuitetu.A oni samo sto prikace onu elektrodu i odu bebo se zarola na drugi kraj stomaka i sjedi tamo.Sve su se one babice izredale nocas pokusavajuci da ga nadju,a meni su ledja otpadala na momente jer kad mi naidje taj grc osjecaj je prvo treperenja,pa onda trnjenja koji ide prema ledjima i u jednom trenutku toliko osjetim svoj puls u stomaku i ledjima da mislim da cu puknuti.Dobila sam opet Adalat i neke tople jastuke da stavim na ledja,tako da sam konacno zaspala.Danas su se kontrakcije smirile ali se opet igramo skrivaca pa sam bila prikopcana na monitor sat vremena.Vidim da sve mi ovdje generalno imamo problem sa nesanicom,ali eto prije par dana sam imala cimerku ovdje u sobi 34tt,spava od 12 navece do 8 ujutro,bez da i jednom ode na WC,doruckuje u 8 i onda opet hrce do 11,dolazilo mi je da je zadavim od muke![]()
Sela kod mene je placenta previa.
bok svima,
već vas duže vrijeme pratim na ovom podforumu,ali eto nikako da se javim. zapravo sam čekala da prođe koji
tjedan da budem sigurna.
danas 13+3 i upravo sam se vratila sa uzv-a,sa bebicom je sve u redu,ja sam malo anemična
i imam bakterije u mokraći pa moram raditi urinokulturu.udebljala sam se 1,5 kg.
ispočetka sam imala hematom i užasne mučnine,čak sam i pala na ledu,sada kada je to prošlo počele su muke
sa hemeroidima,a valjda će i to proći.možda ima tko kakav savjet za prehranu.od krema sam nabavila sve
moguće koje smijem koristiti.
Draga Nina normalno da nitko ne pomaze(ma ne bi ni ja kada bi vidjela da zena prica sa drvetom).
Netyali nemamo situaciju da svi mozemo imati nekoga tko ce nas pratiti do ducana. Ma nije to nista,tek je pocelo jos nas toga ceka. Beba se pokusala okrenuti na glavicu ali je zapela-nema bas kod mene prostora za manevar.
Sve su to slatke price koje cemo pricati jednog dana.
joj lasta draga, nadam se da nije u pitanju bubreg..ako ti potraje povraćanje i bol nemoj čekati, nek ti dr napravi pretrage ne samo urina već urinokulturu jer je još bitnija za dijagnozu..mene su zavukli 4-5 dana jer su govorili da povraćam od želudca a da me boli od povraćanja..držim ipak fige da to nije u tebe u pitanju. možda je bebica taj tren se namjestila u nezgodan položaj..p.s. ja kad osjetim da me negdje pritisne posebno i da mi smeta legnem na suprotnu stranu da je izbacim iz ravnoteže i bude bolje))
Sezen , najprije dobrodošla u naš mali svijet MPO trudnica!!!
pokušati ću ti pomoći...
ja sam isto bila anemična od početka trudnoće i dr mi je odmah uključio Ferrum lek tablete za žvakanje 100 mg 2x1, dobro se podnose, i jako su mi digli željezo pa više nisam anemična ali dr kaže da ipak pijem do kraja trudnoće...osim toga ja koristim i prirodni način za dizanje željeza a to je cvekla u svim oblicima..volim je skuhati pa jesti na salatu a imam i recept ( 1 kg cvekle, 1 kg mrkve, 1 kg kiselih jabuka i šećera po potrebi, ovo troje dobro oprati, ne guliti već s korom naribati na ribež i pomješati s šećerom i ostaviti da prenoći, nakon toga vidjeti ćeš da će biti puno ukusnog soka kojeg možeš samog piti kad procijediš ili kao ja jesti kašikom cijeli sadržaj..jako ukusno i korisno za željezo..)
što se tiče bakterija, to moraš definitivno raditi urinokulturu pa kad se ustanovi koja je bak u pitanju dr će ti dati antibiotik koji se smije u trudnoći..a za bakterije nije loše piti što više čaja od brusnice i jesti sušene brusnice..
što se tiče hematoma, pretpostavljam da te je prepalo krvarenje ali evo dosta nas je to prošlo u trudnoći s početka i sve je dobro završilo..
što se tiče hemeroida ja isto imam problema pa sam dosta surfala po netu savjete pa ću ti neke izdvojiti..
- tuširati sa skroz mlakom, skoro hladnom vodom, dobro do suhog obrisati ali ne trljati, nego tapkati ručnikom
- mazati Hemopropinom, Faktu
-mazati svinjskom neposoljenom masti, nevenovom masti
- mazati s dječijom pastom JGL
-kapsule Pilex
- izbaciti kruh i pečene proizvode, povećati unos cjelovitih žitarica i povrća, piti više vode. Ne bi bilo loše smanjiti meso
- deci malsinovog ulja zagrijati, al paziti da ne zakipi. u njega staviti jednu žlicu kamilice u cvijetu i pustiti da se ohladi. procjediti, komadić vate natupiti u tome i stavljati ko oblog na hemeroide
Iva Mia, evo nam se bliži termin, vidim da je i tvoja curica aktivna..ja sam čitala da beba od 32 tt se slabije javlja jer nema mjesta za pokrete ali ova moja kao i tvoja vidim, kao da je karataš pa lupa li lupa po cijele dane..čak sam zadnji put pitala dr je li to normalno da djete toliko lupa, a on kaže, nek samo lupa, bolje da lupa)))
Prag, ova luduje...imam osjećaj da ću eksplodirati...ubija mi trbuh...kao da će izaći na pupak...mi smo u petak na pregledu pa cemo vidjeti sto dr.kaže...lagano sam spremna na druženje 1:1...a opet mislim sto duže to bolje..a mislim da smo s prostorom dosta ograniceni no kako bude
ma moja isto tako, samo je prije lupala oko 20 h pa do 24h, a sad po cijele dane zadnjih mjesec..i već na zadnjem pregledu je bila s glavicom prema dolje i sad imam osječaj da ''buši'' prolaz..sutra smo u dr pa ćemo vidjeti je li mala to nestrpljiva pa joj se žuri van ili će čekati termin ..i ja kažem što dulje to bolje ali isto sam sve spremila ka da će sutra))
lasta nemoj se ljutit al kad ti to pričaš..ja umrem se smijat..oprosti znam da nije situacija da ti se smijem ali zamišljam te onak smotanu pa umrem od smijeha...poznata mi je ta situacija sa bubregom...to je bilo mojoj frendici zbog pritiska bebice pa joj se desilo proširenje bubrežne nakapnice zbog pritiska maternice...slušaj..ako opet osjetiš slično nemoj čekati nego se javi na hitnu...ultrazvukom će ti internist pogledati bubreg i može se vidjeti da li se urin zadržava iznad pritiska...to je akutno opasno stanje...nemoj zanemarit
sezen..dobrodošla nam ti.....
hemoroidi veliš,ha?hehe....eeee da.....prehrana: kompot od šljiva ako slučajno imaš zatvor jer ce to hemoroide užasno pogoršati..kuhano,juhe,ne previše suhoparno jest,više variva,,ne više od 1 kave na dan,ne pušit ne pit, pij dosta tekućine,jedi mekinje sa jogurtom ili mlijekom..jedi dosta vlakana tipa salate,cijela naranča,vitamin c(limunade)...ne slano previše,ne ljuto ne papreno, ne kuhana jaja, jedi kruškice....i slično. faktu mast mi je nabolja za mazanje..odmah prođe
Posljednje uređivanje od mirna26 : 11.01.2012. at 18:47
cure drage hvala vam na savjetima.
uglavnom sve to koristim,a što se prehrane tiče ionako sve volim lešo(dalmatinka),ali eto
kako sam na početku nekoliko tjedana morala mirovati,a uz to imala mučnine i gubitak
apetita počela je neredovita probava i ponovo se aktivirali hemići koje sam dobila pri porodu
svog sina prije 11 godina.
poznate su mi te vaše slatke muke sa udarcima,moj sinčić me tako udarao u rebra da sam bila uvjerena
da je nešto slomljeno,a poslije se pokazalo da je to dijete aktivno i jako voli pokret.trenutno je na treningu
nogometa,a nakon toga ga vozim na bazen.nije to ni loše kada vidim koliko su druga djeca pred kompom
i tv-om.
sezen dobro dosla
jel se smije piti caj list od brusnice u trudnoci , muz kupio list umjesto plod
jako je gorko i ruzno
Posljednje uređivanje od crvenkapica77 : 12.01.2012. at 11:11
Ja znam da se smije piti caj od brusnice u trudnoci,ali od ploda brusnice,moze se jesti i onako susena,a za list nisam cula,neznam za sta je on dobar,za plod znam da je dobar protiv Eserihije.
da....nisam za list uopće sigurna dal ima kakve koristi...jer u plodu se nalazi tvar koja onemogućuje bakteriju da se veže za epitel....ja iskreno ne bi list....ali treba malo prostudirati.,.nisam sigurna dal može i štetiti bebi...
Posljednje uređivanje od mirna26 : 12.01.2012. at 12:14
Alma, baš nisi imala sreće s cimericom, ali svaka joj čast na spokojnom spavanjuPotpuno te razumijem jer i moj cimer (čitaj: md) hrče kraj mene ko medo dok ja brojim ovčice i još mi ujutro kaže da se nije naspavao....i bez problema još popodne malo odmori, a zaspi prije nego mu glava padne na jastuk
Prestrašno!
Sezen, svakako biš trebala uzimati željezo. Ja nisam bila anemična ali mi je negdje od 20 tt dr prepisao željezo (Heferol - ide na recept). Teško da ćeš ga kroz prehranu imati dovoljno za sebe i bebu osim ako si ne radiš dodatne pripravke kao Prag (ja sam prelijena za to) Hemeroidi su ti vjerovatno došli od naprezanja zbog neredovite stolice (mislim da smo se sve mučile s tim problemom), međutim od kad pijem ovaj Heferol nemam nikakvih problema, dapače
![]()
Posljednje uređivanje od nina70 : 12.01.2012. at 13:16
mirna26, kod mene je baš obrnuti slučajStolica ko u bebe
Ali, naravno da se ništa ne uzima na svoju ruku nego uz preporuku liječnika.
i još nešto....koliko god da se trudiš trudnice će imati niži hemoglobin i željezo jer je to gotovo fiziološki....razrjeđuje se krv pošto se povećava količina ukupne krvi te se ne stigne u dovoljnoj mjeri proizvesti hemoglobina koji nosi željezo pa moramo uzimati nekaj na recept od pripravaka željeza da induciramo nastanak hemoglobina i usput napunimo rezerve željezom(najmanje 200mg željeza na dan za trudnice)...oćeš nećeš...ja još nisam srela neku koja nema manjak u trudnoći..možda 1 na 50...ja uzimam ali stolica je sada ko kamen pa jedem šljive i bude mi lakše ...i to puno lakše vjerujte
ma dobro..neće ti nitko ni dati u apoteci ako nemaš recept i blagoslov liječnika te prave pripravke željeza sa većom dozom..možeš kupit na svoju ruku samo one sa manjom dozom od 20takmg a to žali bože para jer ko da nisi ništa uzeo...treba zaista uzet na recept nešto što bog zapovijeda...i to najmanje 200mg/dan pa i čak onda iako nemaš anemiju na nalazu(manjak željeza i hemoglobina)....nećeš pogriješiti
Ja u prvoj trudnoći nisam imala nisko željezo, a inače imam, povezala sam to s izostankom menstruacija. Nisam pila ništa.
I ovaj put su mi krvni nalazi OK, u biti na donjoj granici, ali doktor kaže da je to normalno.
Mirna zašto bi trebalo piti željezo u svakom slučaju?
Ciao cure, evo da vam se i ja malo pridružim.Ovdje se preporuča uzimati željezo svim trudnicama od 10.tjedna neovisno o krvnoj slici. Kako je moj dr.meni objasnio tijelo ima zalihu željeza koja kada jednom bude potrošena treba jako, jako puno da se ponovno nadomiri pa je u većini slučajeva kasno počinjati sa željezom jednom kada se pokaže da manjka u krvi. Preporučena doza je oko 60 mg. I ja sam čula da pripravci sa željezom hoće stvarati problema s probavom u vidu zatvora i iskreno me to brine jer uskoro počinjem korisiti ga, a već sad imam jako rijetke stolice i baš se mučim, a sve sam već probala i ništa ne pomaže.
![]()
šljive draga...šljive..ja jedem suhe šljive i u kompotu...samo naprijed (ZA ZATVOR STOLICE)))
Charlie....evo dagnja ti je odgovorila......inače ne govore svi doktori jednako...ali svuda u modernom svijetu, koji mi očito nismo, se propagira sa strane liječnika uzimanje pripravka željeza jer od viška glava ne boli a od manjka itekako...beba uglavnom iscrpi sve zalihe pa mami fali...ali može se desiti da i bebi prifali...pa zakaj bi se do toga doveli ako možemo prevenirati?kažem,od viška glava ne boli,nemre ti se ništa desiti....
bolovi u nogama se dešavaju također od manjka željeza ili hemoglobina jer samim time se smanjuje i kisik u krvi.
Hvala na savjetu Mirna! Jedem stvarno puno voća i povrća, pijem jogurt skoro svaki dan i trpam se šljivama i smokvama i ništa. Čak sam dobila neki prirodni pripravak bogat vlaknima - ništa. A prije trudnoće nikakvih problema nikada. Ne znam stvarno što ću, nadam se da će se ipak popraviti.
Dagnja dobar ti je sirup od smokve i šljive namijenjen za trudnice (bez bolnih grčeva), ima ga u ljekarnama.
nizak hemoglobin i nisko zeljezo nisu jedno te isto. u trudnoci je pad hemoglobina (naravno, ne drastican pad) sasvim normalna stvar jer se povecava volumen krvi tako da se tu ne radi o stvarnoj anemiji i to ne znaci nuzno da je trudnici potreban pripravak zeljeza. zeljezo moze biti u redu bez obzira na nizak hemoglobin.
imate na rodi masu tekstova i tema o tome... kao i o hemeroidima, cajevima,...
frka...nitko nije rekao da je to jedno te isto ali se isto tretira...jer željezo inducira stvaranje hemoglobina koji na kraju veže željezo....i ispravit cu te....niži hemoglobin se uvijek liječi pripravcima željeza dok hemoglobin ispod 75 se čak liječi transfuzijama.ne čitam članke već imam doktora kod kuće pa znam!
Posljednje uređivanje od mirna26 : 12.01.2012. at 16:54
niži hemoglobin u trudnoći je rezultat hemodilucije ali ima žena kojima je hemoglobin u redu...i mi ne možemo čekati da se pad nastavlja..kad tad ce se i željezo početi snižavati
zanima me kaj nosi miga24(mislim na spol)...ili sam ja smotana tu novost preskočila?...pošto je obećala da će javiti čim se ukaže prilika..ja čekam i čekam![]()
Mirna, nemas me sto ispravljati jer nisam nista krivo rekla... znam da se isto tretira, ali ponavljam - kod trudnica se tu ne radi o STVARNOJ ANEMIJI nego samo o "razrjedjivan ju" krvi uslijed povecanja volumena krvi. Tj. nizak hemoglobin je samo prividno stanje i nije potreban dodatak zeljeza. To se naravno ne odnosi na sve trudnice...