Stranica 26 od 45 PrviPrvi ... 16242526272836 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,251 do 1,300 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sretno ana.b! nadam se da će te sljedeći test umiriti ili bar odnos s dr. Kosom.

Ja sam inače jučer telefonski dobila informaciju da mi je nalaz krvi loš, tj. da je jedna vrijednost povišena, na gornjoj granici, pa doktorica obzirom na obiteljsku anamnezu ipak preporučuje amniocentezu.
    Čekam da taj nalaz dođe danas mailom. Nadala sam se da će nalaz potvrditi moj dobar osjećaj, a sada ovo...

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

moji nalazi glase ovako:
    beta 89,42: 2,74 MoM
    PAPP-a 9979: 2,4 Mom
    NT 0,9mm: 0,48 Mom (truncated to 0,78 Mom in trisomy 21 and 18-13 risk calculations)
    Nemam pojma što te vrijednosti znače, pa molim pomoć.
    A ovo ključno: Down's syndrome risk 1:2333 calculated as risk at screening date. Low Risk. The maternal age (32!) related risk for Down's syndrome is 1:400.
    Zbog toga i Down sy u obitelji (mm brat) doktorica predlaže amnio.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj manal prvotno napisa Vidi poruku
    moji nalazi glase ovako:
    NT 0,9mm: 0,48 Mom (truncated to 0,78 Mom in trisomy 21 and 18-13 risk calculations)
    A ovo ključno: Down's syndrome risk 1:2333 calculated as risk at screening date. Low Risk. The maternal age (32!) related risk for Down's syndrome is 1:400.
    Pa ovo je uredno da urednije ne može biti.

1:2333 Down Pa to je super.

A što je po dr. povišeno i loše?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

moji nalazi glase ovako:
    rizik ti je mali, MoMovi nisu savršeni, ali ukupni rizik je, velim, nizak
    dobni rizik ti je "povećan", ali on ovisi SAMO o godinama, i čim pređeš 30 je takav

nina70 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Citiraj Mia Lilly prvotno napisa Vidi poruku
    Meni su rezultati kombiniranog probira bili loši a nalaz AC uredan.
    Upravo zbog te mogućnosti sam preskočila kombinirani i dva stresa svela na jedan.
    Baj d vej, bebi se još neda van?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da li se uoči AC trebaju napravit brisevi?

Zadnje sam radila prije 8mj. sad u trudnoći nisam još.
    Posljednje uređivanje od sweety : 19.01.2012. at 17:04

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hmm... A što znače ti MoMovi? Zna li netko? Pa nekako je na kraju svela taj rizik za Down na 1:400, ali to je izgleda samo zbog godina. Pa nije to puno godina... To je njoj povećan rizik.
    Tja, u principu ispadne ako sam idem na amnio veći je rizik da pretraga pođe po zlu (odnosno trudnoća poslije nje), nego da dijete ima Down. Kao što piše u onom tekstu s Poliklinike Harni. Nemam pojma što bi...

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Eh, da! Doktorica moje sestre (u Njemačkoj) kaže neka mm uradi test krvi da se vidi je li on nositelj rizika za Down (tako nekako, ne znam sad prevesti). To mi ovdje nitko nikad nije spomenuo kao mogućnost. Je li netko od vas čuo za to?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

MoM je "multiple of median", vrijednost koja se dobije dijeljenjem koncentracije hormona pacijentice i teoretske vrijednosti za određeni tjedan trudnoće. Budući hormoni rastu/padaju kroz tjedne trudnoće, a različite firme na tržištu imaju drugačije referentne vrijednosti, uzeti su MoMovi, kako bi se razne tehnologije mogle uspoređivati, a nalazi bili razumljiviji

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Za briseve prije AC - U principu različit je pristup, dr Kos recimo zahtijeva briseve a ako nisu gotovi, dat će preventivno 3 sumameda kroz 3 dana prije toga.
    U bolnicama, primjerice SD, znam da ne traže.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala magriz za objašnjenje! baš sam tražila po netu, pa nisam našla.
    andream, zar sumamed može u trudnoći?!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Eh, da! Doktorica moje sestre (u Njemačkoj) kaže neka mm uradi test krvi da se vidi je li on nositelj rizika za Down (tako nekako, ne znam sad prevesti). To mi ovdje nitko nikad nije spomenuo kao mogućnost. Je li netko od vas čuo za to?
    Nisam, ali probaj nazvati Rebro-zavod za metabolizam i genetiku ili citogenetski lab.zavoda za metabolizam i genetku , pa pitaj njih. Ako se negdje u Hrvatskoj radi tako nešto, tamo bi se trebalo raditi prvo.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala magriz za objašnjenje! baš sam tražila po netu, pa nisam našla.
    andream, zar sumamed može u trudnoći?!
    Može, naravno. Ja sam ga u prvoj trudnoći uzela na preporuku upravo dr Kosa jer mi nisu stigli nalazi briseva prije AC (a bili su sterilni na kraju), i sad u ovoj trudnoći na sredini jer sam imala bakterijsku upalu grla.

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj nina70 prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo zbog te mogućnosti sam preskočila kombinirani i dva stresa svela na jedan.
    Baj d vej, bebi se još neda van?

Ma da sam bila pametna ne bi ni radila kombinirani. Napravila bi samo uzv koji je bio uredan.
    Ovako sam ostala šokirana nalazom kombiniranog i bila u stresu do nalaza amnio.

Beba nije nikada bila aktivnija nego sada. Sutra ili za vikend smo na rasporedu za carski.
    Njoj se stvarno ne žuri.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sutra ili za vikend smo na rasporedu za carski.
    Njoj se stvarno ne žuri.
    opa, ti već dogurala! hajde, držimo fige! kako uzbudljivo, uskoro ćeš vidjeti svoju bebu...

thinkpink avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

cure ja sam se naručila kod dr Kosa, bit ću točno 12+0. jedino me brine što je pregled u 09,00h, a u Vinogradskoj vade krv do 09,30h. rekla mi je sestra kod dr Kosa da će mi ona izvaditi krv i da onda tako nosim u bolnicu da će mi primiti. nadam se da je to tako i da neće biti problema.
    nekako mi je sada lakše kad sam donijela odluku
    samo da bude sve ok.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj thinkpink prvotno napisa Vidi poruku
    cure ja sam se naručila kod dr Kosa, bit ću točno 12+0. jedino me brine što je pregled u 09,00h, a u Vinogradskoj vade krv do 09,30h. rekla mi je sestra kod dr Kosa da će mi ona izvaditi krv i da onda tako nosim u bolnicu da će mi primiti. nadam se da je to tako i da neće biti problema.
    samo da bude sve ok.
    Bude ti to OK za Vinogradsku.
    Ideš u zgradu gdje je endokrinološki lab. to je preko puta humane i rodilišta.
    I na prvom katu uđeš u lab i predaš epruvetu. Ne ideš na šalter.
    Pošalju ti mejlom popodne nalaz.

thinkpink avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj sweety prvotno napisa Vidi poruku
    Bude ti to OK za Vinogradsku.
    Ideš u zgradu gdje je endokrinološki lab. to je preko puta humane i rodilišta.
    I na prvom katu uđeš u lab i predaš epruvetu. Ne ideš na šalter.
    Pošalju ti mejlom popodne nalaz.
    odlično, sad si me malo utješila sa tom procedurom. dolazim iz Rijeke, pa mi je važno da znam unaprijed kako stvari funkcioniraju da slučajno ne poljubim koja vrata.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

odlično, sad si me malo utješila sa tom procedurom. dolazim iz Rijeke, pa mi je važno da znam unaprijed kako stvari funkcioniraju da slučajno ne poljubim koja vrata.
    Ostaviš im 317kn. :D

Imaj sitno
    Posljednje uređivanje od sweety : 20.01.2012. at 14:34

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Sutra ili za vikend smo na rasporedu za carski.
    Njoj se stvarno ne žuri.
    Sretno!!!!

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

samo da bude sve ok.
    kad ides? znas put do dr. kosa?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Cure ja sam idući utorak na UZ na Sv. Duhu u 8:30...nadam se da ću stići do 9:30 u Vinogradsku, jesu jako strogi ako se zakasni 5-10 minuta?

nina70 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Ma da sam bila pametna ne bi ni radila kombinirani. Napravila bi samo uzv koji je bio uredan.

Beba nije nikada bila aktivnija nego sada. Sutra ili za vikend smo na rasporedu za carski.
    Njoj se stvarno ne žuri.
    Ma da, ako ti dr ništa ne objasni a sam ne znaš čitati nalaz (a onaj ko se susreće s tim 1.put teško da zna) onda stvarno možeš doživjeti samo stres.

Znači, danas-sutra je veliki događaj . Drži se i neka sve super prođe

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Curke, za Vinogradsku, lab sigurno radi do 2h, do onda moraju primit i uzorak. Vi ga nosite, ne ovisite o njihovoj službi vađenja koja skuplja sve do 9h.

Ja sam nosila uzorak u 11:30 i bilo je sve u najboljem redu. Nemate frke.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Cure, evo mojeg ponovljenog nalaza:

Gest. dob= 13+1
    CRL=72,8
    NT=1,5

f-beta HCG: 203,8 iU/L MoM: 6,81
    PAPP-A: 8886 miU/L MoM: 2,23

Rizik za Down na dan probira: 1/359
    Rizik za dob (32 god): 1/369

To je bio lab. Breyer.

A sad Podobnik:

Gest. dob: 11+6
    CRL: 51,9
    NT: 1,8

f-beta HCG: 220 iU/L MoM: 4,484
    PAPP-A: 4324 iU/L Mom 2,125

Adjusted risk:
    Trisomy 21: 1:4124
    Trisomy 18: 1:19666
    Trisomy 13: 1:60892

Napomena: Korigirani za IVF

Mini anomaly scan kod Podobnika i dr Kosa uredan.

Nakon ovakvih nalaza, žao mi je što sam uopće radila kombinirani. Zadnjih se tjedan dana samo sekiram, a zapravo sam nigdje. Tek ću nakon detaljnog UZV u 16. tjednu znati da li ću na AC ili ne.
    Osim toga, ako silni lijekovi koji se koriste kod MPO zbilja utječu na rezultate, onda bi žene prilikom kombiniranog trebali upozoriti. Ili još ni sami nisu sigurni u to?!

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Njoj se stvarno ne žuri.
    Mia Lilly, da li su ti biokemijski nalazi bili jako loši?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ana.b, da je uzv pregled i mjera NN-a jedini relevantni pokazatelj anomalija, onda se ništa drugo ne bi ni radilo, ali nije baš tako.

Biokemijski nalaz ti je loš, a zzbog čega, to oni ne znaju.
    Meni je isto loš, i pitaj boga zbog čega.

Ovo za Breyer sam pohvatala u ovih par dana da često parametri budu drulčiji "naglašeniji" nego drugdje, valjda ulogu igra i drukčija oprema, nisu svi labovi isti.
    Meni je dr. inzistirao da uzorak nosim u Vinogradsku, a ne u Breyer.

Nego, ja isto čekam ponovni pregled u 16tj.
    Gledat će se malo više stvari nego samo nuhalni. I ev. ciste u mozgu, i srce, i NN, svašta.....
    I tek onda ćemo "vjećat" da li na amnio ili ne.

Ne znam za vas, meni je ovo druga T. Prvi put sam radila samo Triple.
    Sad sam svjesno išla na kombinirani. Prethodno sam pročitala koliko god sam mogla o tome, pa me ne iznenađuju informacije o pretrazi.
    S obzirom da se radi o "vjerojatnostima", a kako se i za AC, gleda vjerojatnost komplikacija 1/200 (1/400), ja se i dalje držim tog odnosa.
    Dok je šansa za zdravo djete veća od šanse za komplikaciju, ja ne idem na AC.
    A tome isključivo kombinirani probir služi, da da određeni postotak "vjerojatnosti".
    A sad, što bude bilo.....Bude bilo...

Kombinirani test nije dijagnostička obrada niti će ikada biti.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ana.b lijekovi koji se koriste pri IVFu utječu, no još uvijek se ne zna točno koliko i kako. poostoje smjernice, ali nisu uključene u sve programe koji računaju rizik

tvoji nalazi od podobnika (on šalje krv na mrekur) su dobri i ja bih prije njima vjerovala nego prethodnima

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ono što meni nije jasno je kako se kod Podobnika nalaz korigira na osnovu toga da se radi o IVF trudnoći?! mislim...to se, koliko vidim, radi samo kod njega. mi smo na kombinirani išli u Vinogradsku i sjećam se da je jedno od pitanja na onom papiru bilo i da li se radi o IVF trudnoći, ali na nalazu nije bilo nikakvih korigiranih vrijednosti zbog toga... uostalom, IVF trudnoća ne mora se ostvariti samo nakon stimuliranog postupka, a u Vinogradskoj te ne pitaju radi li se o stimuliranom ili prirodnom IVF-u u kojem se lijekovi ne koriste! i još nešto - otkud to da lijekovi za stimulaciju toliko utječu na rezultate kombiniranog? postoji li neka studija o tome? ima li itko ikakav link ili da je bar o tome nešto čitao? pa zar ne bi onda svim IVF trudnicama nakon stimuliranog postupka nalaz bio loš(iji)?! naš je recimo bio perfektan iako se radilo o IVF trudnoći nakon stimulacije i uz to je trudnoća počela kao blizanačka - vanishing twin sindrom.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Iskreno, ja nigdje nisam našla podatak da lijekovi koji se koriste kod MPO utječu na rezultate biokemijskog testa. Tu sam informaciju dobila iz Podobnika, ali, kao što se vidi iz mojih postova, nije me umirila. Zato sam i išla kod drugog doktora...
    Sweety, mi smo onda 'u istom košu'. Kad je tebi 16. tjedan? Ja ću se naručiti 06.02.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ana.b prvotno napisa Vidi poruku
    Iskreno, ja nigdje nisam našla podatak da lijekovi koji se koriste kod MPO utječu na rezultate biokemijskog testa. Tu sam informaciju dobila iz Podobnika, ali, kao što se vidi iz mojih postova, nije me umirila. Zato sam i išla kod drugog doktora...
    Sweety, mi smo onda 'u istom košu'. Kad je tebi 16. tjedan? Ja ću se naručiti 06.02.
    Baš sam 06.02. naručena na pregled. Danas sam 13+0.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ana.b i sweety, primate me u "vaš koš"? ja sam 6. 2. (!) već naručena za amnio na Sv. Duh, ali još ne znam idem li... Tad ću biti valjda 16 tj. Isto kao što ana.b kaže nisam pametna nakon testa, a napravila sam ga, jednako smo stare, rizik za Down nam je tu negdje. A sweety pak računa statističku opasnost amnio i ovu dobivenu probirom, a upravo isto ja sad vrtim i vrtim... i ne znam što da odlučim. Naručena sam na amnio jer imam Down u obitelji, pa imam indikaciju. Pitam se i koliko se još mogu premišljati. Ne bi da otkažem termin u zadnji tren, da ne zauzimam nekom drugom vrijeme, a i da ne blamiram svoju ginko koja me naručila... ili možda to nije bitno...?
    Ali ne znam kako odlučiti, ubi me mozganje...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

manal, tu nam i je najveća dubioza....
    ne mogu se u opće stavit u tvoju poziciju...
    kombinirani ti je dobar, ali obiteljska anamneza je po meni puno jači, barem "psihički faktor".
    da sam u takvom slučaju, vjerojatno bi bez razmišljanja išla na AC, i bez kombiniranog...
    ali nisam u toj poziciji pa ne znam...

ja ću skoro 36god, tako da je meni i age risk 1/1 sa rizikom AC, a godina imam koliko imam, to ne mogu birat...

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj sweety prvotno napisa Vidi poruku
    ali obiteljska anamneza je po meni puno jači, barem "psihički faktor".
    da sam u takvom slučaju, vjerojatno bi bez razmišljanja išla na AC, i bez kombiniranog...
    definitivno taj psihički faktor me muči... I u prvoj sam trudnoći bez razmišljanja otišla na AC.
    da bar nisam ovaj put počela brijati po tom nekom strahu i razmišljati o riziku AC...
    javit ću što sam odlučila. javi i ti kako prođe pregled i što ćeš dalje.
    trenutno sam jednostavno... clueless. totalno na fifty-fifty, idem, ne idem...

želim nam svima uskoro dobre nalaze i lijepu trudnoću!

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

sweety i manal i ja se ubijam razmišljanjem da li na AC ili ne, premda je meni dr Kos rekao da ne moram, da moj rizik ne prelazi onih 1:200 (ili tako nešto). Da mi biokemijski nalazi nisu baš toliko loši, pretpostavljam da se ne bih previše zamarala. Ovako, možda rađe bih na AC. Još uvijek se nadam da je beba zdrava, pa smatram da bi me nalaz umirio. Ali, što ako bude loš?! S druge strane, teško sam došla do ove trudnoće. Kako sam već pisala, godinama pokušavamo imati dijete. Imala sam dva spontana. Ovaj drugi je bio prošle godine. Bila sam naručena na UZV, gdje je dr samo ustanovio da djetetu srce ne kuca. To me ubilo! Nakon tri godine konačno uspijem ostati trudna, i onda missed ab. Budući da kod AC postoji rizik od spontanog, ne znam kako bih podnijela još jedan, s tim da bih za njega bila sama kriva... Baš sam na sto muka. Umjesto da uživam u trudnoći, ja sam sva u paničnom strahu!
    Da li ja za UZV u 16 tt moram baš čekati da napunim 16. tjedan, ili se mogu naručiti npr. sa 15+4?

nina70 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

ana.b, ako ti pobačaj nije opcija ni u kom slučaju, onda nemaš što razmišljati o AC. U suprotnom ćeš biti cijelu trudnoću pod stresom. Moraš razgovarati s mužem da li se vaši životni uvijeti, standard i slično mogu nositi s bolesnim djetetom. Ja da imam mogućnosti, ne da ne bih pobacila nego bih još i usvojila takvu dječicu (dragi su a i bolje odgojeni od većine zdrave djece). No nažalost nemam ni uvijeta, a ni snage.... Sve smo to odvagali, odlučili i hvala bogu dobro je završilo. Ne želim ni misliti što bi bilo da su nalazi bili loši......
    Od srca vam svima želim što manje stresa i zdrave bebice.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cure, evo mojeg ponovljenog nalaza:

Gest. dob= 13+1
    CRL=72,8
    NT=1,5

f-beta HCG: 203,8 iU/L MoM: 6,81
    PAPP-A: 8886 miU/L MoM: 2,23

Rizik za Down na dan probira: 1/359
    Rizik za dob (32 god): 1/369

To je bio lab. Breyer.

A sad Podobnik:

Gest. dob: 11+6
    CRL: 51,9
    NT: 1,8

f-beta HCG: 220 iU/L MoM: 4,484
    PAPP-A: 4324 iU/L Mom 2,125

Adjusted risk:
    Trisomy 21: 1:4124
    Trisomy 18: 1:19666
    Trisomy 13: 1:60892

Napomena: Korigirani za IVF

Mini anomaly scan kod Podobnika i dr Kosa uredan.

Nakon ovakvih nalaza, žao mi je što sam uopće radila kombinirani. Zadnjih se tjedan dana samo sekiram, a zapravo sam nigdje. Tek ću nakon detaljnog UZV u 16. tjednu znati da li ću na AC ili ne.
    Osim toga, ako silni lijekovi koji se koriste kod MPO zbilja utječu na rezultate, onda bi žene prilikom kombiniranog trebali upozoriti. Ili još ni sami nisu sigurni u to?!
    Meni se to čine ok rezultati, ćak i ovi nekorigirani gdje je biokemiski rizik neznatno veći od dobnog (na to se uopće ne bi trebalo obazirati obzirom na dobar uzv i utjecaj lijekovana rezultat). Ali sami testovi su samo statistika, tako da zapravo ne znaće puno , po njima si ti u kategoriji normalne trudnice normalnog rizika za svoju dob kod koje nikakv nalaz (objektivan nalaz, mislim na uzv) ne upućuje na sumnju na DS. Samo to ne znači ništa, ako tebe proganja činjeica da bi dijete moglo imati DS iako za to (sumnju) realne osnove -NEMA. Samo dvije stvari mogu maknuti tu sumnju i možeš biti sigurna da je dijete zdravo , jedan od njih je amniocinteza, a druga je da čekaš porod. Mislim i jedno i drugo su legitime opcije.
    AC je opravdana ako znaš što ćeš sa rezultatima i ako si svijesna rizika mogućih komplikacija, odnosno ako ti se sve to čini prihvatljivije od činjenice da postoji rizik (ne veći od rizika ostalih trudnica u tvojoj dobi, a nakon korigiranih rezultata ćak i manji od ostalih žena u tvojoj dobi) da dijete ima DS.
    Ja ne vidim nikakvu romantiku u mogućem sindromu/poremećaju/ili urođenoj bolesti dijeteta, ali sam svijesna da osim ciljanih testova na određene bolesti dijete može imati još stotine problema koji se ne mogu detektiratati, odnosno granciju apsolutnu , ako god okreneš ne možeš dobiti (niti u trudnoći, niti kasnije). Pitanje samo glasi sa ćime se može lakše živjeti i što je nama prihvatljivo, od onoga na što možemo utjecati.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ana.b i sweety, primate me u "vaš koš"? ja sam 6. 2. (!) već naručena za amnio na Sv. Duh, ali još ne znam idem li... Tad ću biti valjda 16 tj. Isto kao što ana.b kaže nisam pametna nakon testa, a napravila sam ga, jednako smo stare, rizik za Down nam je tu negdje. A sweety pak računa statističku opasnost amnio i ovu dobivenu probirom, a upravo isto ja sad vrtim i vrtim... i ne znam što da odlučim. Naručena sam na amnio jer imam Down u obitelji, pa imam indikaciju. Pitam se i koliko se još mogu premišljati. Ne bi da otkažem termin u zadnji tren, da ne zauzimam nekom drugom vrijeme, a i da ne blamiram svoju ginko koja me naručila... ili možda to nije bitno...?
    Ali ne znam kako odlučiti, ubi me mozganje...
    Manal , meni je potpuno razumljivo da dr. predlaže amnio obzirom da on jedini može sigurno reći DA ili NE , mislim vi i tako bez obzira na rezultate kombiniranog (koji su dobri) spadate u rizičnu skupinu (samo statistički rizičnu, zbog DS u obitelji). Onako , statistički mislim da je šansa od komplikacija zahvata jednaka šansi da dijete ima DS (znaći staističi užasno mala i za jedno i za drugo, obzirom da za sam zahvat nisi u rizičnoj skupini za komplikacije). U svakom slučaju odlazak na zahvat čini mi se opravdan ako apsolutno znaš što ćeš sa rezultatima, što mi se čini da si već na čisto sa tim (sama sa sobom).

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Manal, odluku o ac uistinu morate donijeti skupa. I ja sam se naručila na SD odmah unaprijed, ali nakon što je kombinirani bio niskorizičan, u isto vrijeme sam otprike nazvala bolnicu i rekla da odustajem ipak od amnia. Bili su baš zahvalni što sam im javila na vrijeme. Znam da je teška odluka,ja sam recimo bila uvjerena da ću ovaj put direkt na amnio ali ipak sam obavila kombinirani i detaljni uzv kod dr Kosa i na kraju odlučila da ovaj put za razliku od prve trudnoće ne idem na ac.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala vam na komentarima cure, pomaže mi kad netko drugi sagleda situaciju, pa ima svoju, a za mene novu perspektivu na to.
    da, znaaa... znam (inače sam mislim prilično neodlučna osoba, pa mi teško pada nešto apsolutno tvrditi), što bi s rezultatima. mm i ja smo tu suglasni.

ana.b, potpuno shvaćam tvoju nedoumicu i brigu i žao mi je da prolaziš te strahove.

mislim da ću ja popodne do svoje doktorice čisto na razgovor o eventualnom otkazivanju amnio...

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

to je OK, ja sam isto išla i do svoje soc. ginićke (bila zamjena - rekao mi da ne trebam ići na amnio), kod Kosa (bio više ograđen i rekao mi rizike, onako školski) i u Vinogradskoj na prvoj kontroli (oni pak sugerirali amnio). Hoću reći, odgovori su bili vrlo različiti od doktora do doktora, tako da se na kraju svodi opet na isto - odluka je na paru. Sretno što god odlučili! Inače razlog da moram na amnio, temeljio se isključivo zbog godina (40). Prvo dvoje imali su nalaz kombiniranog, u Vg još ne, ali opet bi bili isti odgovori.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

andream kako to da nisi radila kombinirani kod dr. H.? Ili sam nešto pobrkala da kod njega vodiš trudnoću?
    Ja sutra imam pregled i trtarim.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj andream prvotno napisa Vidi poruku
    to je OK, ja sam isto išla i do svoje soc. ginićke (bila zamjena - rekao mi da ne trebam ići na amnio), kod Kosa (bio više ograđen i rekao mi rizike, onako školski) i u Vinogradskoj na prvoj kontroli (oni pak sugerirali amnio). Hoću reći, odgovori su bili vrlo različiti od doktora do doktora, tako da se na kraju svodi opet na isto - odluka je na paru. Sretno što god odlučili! Inače razlog da moram na amnio, temeljio se isključivo zbog godina (40). Prvo dvoje imali su nalaz kombiniranog, u Vg još ne, ali opet bi bili isti odgovori.
    pa da, baš je tako kao što kažeš. baš sam se vratila i... nisam puno "pametnija". rekla je dvije zanimljive stvari, koje me za obje moguće odluke smiruju, a opet odlučiti moramo mi, i iako je mm super i sve, na kraju nekako ipak odlučujem ja, zar ne?
    smijem razmišljati do petka, onda bi bilo fer otkazati AC, ako ću otkazati.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

sweety i manal i ja se ubijam razmišljanjem da li na AC ili ne, premda je meni dr Kos rekao da ne moram, da moj rizik ne prelazi onih 1:200 (ili tako nešto). Da mi biokemijski nalazi nisu baš toliko loši, pretpostavljam da se ne bih previše zamarala. Ovako, možda rađe bih na AC. Još uvijek se nadam da je beba zdrava, pa smatram da bi me nalaz umirio. Ali, što ako bude loš?! S druge strane, teško sam došla do ove trudnoće. Kako sam već pisala, godinama pokušavamo imati dijete. Imala sam dva spontana. Ovaj drugi je bio prošle godine. Bila sam naručena na UZV, gdje je dr samo ustanovio da djetetu srce ne kuca. To me ubilo! Nakon tri godine konačno uspijem ostati trudna, i onda missed ab. Budući da kod AC postoji rizik od spontanog, ne znam kako bih podnijela još jedan, s tim da bih za njega bila sama kriva... Baš sam na sto muka. Umjesto da uživam u trudnoći, ja sam sva u paničnom strahu!
    Da li ja za UZV u 16 tt moram baš čekati da napunim 16. tjedan, ili se mogu naručiti npr. sa 15+4?
    ana.b, zašto ne možeš u trudnoći jednostavno uživati. Bez da misliš kako je beba. Bebi je kod tebe odlično. Ona je na mjestu koje joj (mu) je sada idealno.

Zašto želiš znati i kakvi su bebini kromosomi, neka su kakvi su. Vjeruj da možeš donijeti na svijet živo i zdravo dijete.

Pokušaj zamisliti da ta amniocenteza jednostavno ne postoji, nije opcija i možda ćeš mirnije gledati svoj rastući trbuh, čekati prve bebine pokrete i pripremati sve one divne malene stvarčice.

I nemoj biti u paničnom strahu, to nije dobro ni za tebe ni za bebu. Želim ti sve najbolje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa da, baš je tako kao što kažeš. baš sam se vratila i... nisam puno "pametnija". rekla je dvije zanimljive stvari, koje me za obje moguće odluke smiruju, a opet odlučiti moramo mi, i iako je mm super i sve, na kraju nekako ipak odlučujem ja, zar ne?
    smijem razmišljati do petka, onda bi bilo fer otkazati AC, ako ću otkazati.
    ako mene pitaš , koliko god je odluka zajednička, tvoja je zadnja . Zašto ja imam osjećaj da si ti već odlučila?

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    andream kako to da nisi radila kombinirani kod dr. H.? Ili sam nešto pobrkala da kod njega vodiš trudnoću?
    Ja sutra imam pregled i trtarim.
    Kombinirani sam radila u Vg, i UZV i vađenje krvi. Nakon toga sam se ipak odlučila da vodim trudnoću na SD jer sam s njima bila jako zadovoljna u prvoj trudnoći a u dr H imam od početka puno povjerenja.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I da, Charlie, neka je sutra sretno i javi nam kako je prošlo.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto ja imam osjećaj da si ti već odlučila?
    ne znam, možda si jako intuitivna? hajde mi onda reci kako sam odlučila, jer ja ne znam... stvarno još ne znam. jedan tren mislim ovako, drugi onako. sad ne reci ništa, nego kad odlučim, pa kažem, znat ćeš je li štimalo. i možda/vjerojatno ćeš biti u pravu.
    pomaže mi čitati vaša mišljenja, vidjeti da su i drugi u nedoumici je utješno, koliko i suosjećam sa sličnim brigama.
    pa se sjetim i ovo što beti kaže, kako su prije žene bile trudne, pa i moja mama, na slijepo tako reći... ali opet, ne mogu zanemariti da imam mogućnost izbora, a i da imam statistički viši rizik. bah, same old, same old...

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Vjeruj da možeš donijeti na svijet živo i zdravo dijete.
    I nemoj biti u paničnom strahu, to nije dobro ni za tebe ni za bebu.
    U pravu si, sve stoji, ali je nažalost lakše rečeno nego učinjeno. I ja si to govorim, ali možda ne dovoljno često, pa ne funkcionira, opet me načne crv sumnje.
    ipak tu na neki način ulazimo u područje vjere čak. možda...

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    ana.b, zašto ne možeš u trudnoći jednostavno uživati. Bez da misliš kako je beba. Bebi je kod tebe odlično. Ona je na mjestu koje joj (mu) je sada idealno.

Zašto želiš znati i kakvi su bebini kromosomi, neka su kakvi su. Vjeruj da možeš donijeti na svijet živo i zdravo dijete.

Pokušaj zamisliti da ta amniocenteza jednostavno ne postoji, nije opcija i možda ćeš mirnije gledati svoj rastući trbuh, čekati prve bebine pokrete i pripremati sve one divne malene stvarčice.

I nemoj biti u paničnom strahu, to nije dobro ni za tebe ni za bebu. Želim ti sve najbolje.
    Ah, zašto?! Zbog glupe statistike koju si ne mogu izbiti iz glave! Nisam još ništa odlučila glede AC, vidjet ću što će biti na UZV u 16. tt.
    Hvala na lijepim željama

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •