Zdenka2 prvotno napisa
Ifigenija, to ide sporo i postupno. Treba mu stalno ukazivati na potrebe drugih, na to kako se drugi osjećaju i pobuđivati u njemu razmišljanje o tome, a onda s vremenom uslijedi i osjećaj. Kad vidim da M. prelazi preko sestre, tate ili bilo koga drugog, svraćam pažnju na to. Razvijanje empatije je bio jedan od 2-3 glavna cilja u radu s njim u radionicama u PCM. To je inače dosta česta pojava u psihološkom profilu bistrića - toliko su usredotočeni na svoje misli, svoju užasno brzi ritam da često gube iz vida druge. Treba im osvijestiti da kao ljudi nemaju ništa više prava od ostalih članova obitelji, djece u razredu i u bilo kojem drugom kolektivu. Treba imati razumijevanja da je njima to teže savladati, ali ne i vječnog opravdanja da je to tako i ne može biti drugačije.
Moj M. osjeća veliku ljubav prema meni, tako da sam ga najčešće učila empatiji na mom primjeru - govorim mu kako se osjećam, da mi je teško, rasplačem se ako ne mogu više, pokazujem svoje osjećaje i stanje, pa i svoju slabost. On zna da sam jaka osoba, ali to često prevodi kao da sam natčovjek. Pokazujem mu da nisam i tražim od njega da to poštuje. Naučeno na mom primjeru pokušavam prebaciti i na ostale članove obitelji i druge s kojima dolazi u doticaj. Ima savjesti, pa ta pouka polako i djeluje. I radionice su puno koristile - bitno je napredovao u suradnji i osjećaju za druge. Ali, još uvijek ga za mnogo toga treba verbalno upozoriti, ukazati mu, a ne čekati da on sam primijeti.
Mislim da te seni nije htjela uvrijediti. Ona govori iz iskustva sličnog našem. Dobro znam što je htjela reći, jer M. isto često misli da se svijet okreće oko njega i da je to potpuno prirodno. Na nama je da ih učimo da smo svi planeti. Ovo što seni kaže 95% :5% uzela sam i sebi u dio. M. je dugo bio jedinac, mamin sin, a kad je dobio sestru ostao je dijete koje je sposobno stalno privlačiti fokus na sebe. Puno razmišljam o tome o tome i pokušavam uravnotežiti situaciju kod kuće da, zbog toga što se jedno dijete jednostavno nameće svojom osobnošću, drugo dijete ne ispadne uvijek po strani i prikraćeno.