Dakle, meni cijela ova priča oko cijene vrtića već toliko ide na živce da sam danas zabunom preko Interneta platila po starom, 400 umjesto 300 kuna... Ali da se Banditos ne bi pretjerano veselio, sljedeći put plaćam 200.
Dakle, meni cijela ova priča oko cijene vrtića već toliko ide na živce da sam danas zabunom preko Interneta platila po starom, 400 umjesto 300 kuna... Ali da se Banditos ne bi pretjerano veselio, sljedeći put plaćam 200.
hahahahahahahahahahahaha
OK cure, tek sada mi nije ništa jasno. Danas je MM donio uplatnicu za siječanj i piše 300,00 kn, pretplata 1.100,00 kn. Nikako ne mogu skužiti što su tu računali i kako su došli do tog iznosa a znam da sam krajem siječnja bila u računovodstvu nešto razgovarati i rečemo mi je da imam platiti 550,00 kn za prosinac i čeka me 650,00 za siječanj.
Tko tu koga?
evo zgodan tekst
http://magazin.net.hr/kolumna/spetro...3/0425006.html
tekst je vise nego zanimljiv,
ali jeste primjetili da svi o necemu pisu, svi se zezaju na taj racun, svima je jasno sto je krivo u ovoj drzavi, samo nista se ne ispravlja, nista se ne mijenja
OK za vrtice smo nakon godinu dana sage uspjeli maknuti cenzus, ali sad za postoje dugovi. znaci opet borba.
ma ubi me ovo tmurno jutro, valjda sam se nadala suncu
ovo sam samo glasno rekla, ja spadam medju one koji ne zele u medije, dakle mislim da ni sama nista ne radim na promijeni situacije![]()
Dobila uplatnicu za 01/2012., i naravno iskazan dug.
Do sada sam placala po odluci Skupstine i uredno se uz svaki racun zalila. Zalit cu se i sad (za taj dug), ali imam logicko-administraticni problem: do sad sam u zalbi pisala da placam po odluci nadleznog tijela (Skupstine), a sad bih sama sebi skocila u usta ako platim 300 jer bi ispalo da sad vise ne placam po odluci Skupstine nego mi je sad odluka Ureda ok.
Kako da u zalbi 'premostim' tu situaciju?
pa lijepo napiši: Budući da je gradonačelnik reterirao u svojoj odluci, smatram da je time zadovoljena pravda i da je odluka koje je donešena konačno ispravna.
iako zapravo i ne vidim razlog ikakvim objašnjenjima
ti si i onda poštovala, a i sada poštuješ, odluku koju je Skupština potvrdila
I ja mislim da nema potrebe da bilo šta pišeš, oni znaju za "dugove", znaju zašto su nastali i znaju da ne mogu ništa napraviti da ih naplate.
Mislim da je najveći problem šta će s onima koji po Bandiću nisu plaćali ili su plaćali manje od 200/400 i kako od njih sada tražiti da plate i šta s onima koji su plaćali po akontacijskim uplatnicama i platili više od 200/400 i vraćanje novaca takvima.
Dakle, problem su oni koji su plaćali po "bandićevim uplatnicama".![]()
Evo, meni je danas muž donio uplatnicu iz vrtića za 1. mjesec. Cifra 300 kn, uplatnica više NIJE u koverti a dug dolje je označen florescentnim flomasterom. Nema niti opomene niti pisma samo je naznačeno valjda da ne zaboravim. Naravno dug se stvorio zbog plaćanja po skupštinskom modelu a ne po bandićevom....
i šta sada?!?!?!? Kome da se žalim, kome da pišem, ili da čekam drugi mjesec da se netko sjeti izbrisati taj dug....
ja osobno mislim da oni imaju problem ako izbrisu ljudima koji su placali po skupstinskom modelu dug, tad moraju vratiti ljudima novce koji su placali po bandicevom. pitanje je da li si oni to mogu dopustiti?
ne znam sto to u praksi znaci. samo sam napisala svoje misli. s tim potezom bi svi roditelji na dobitku. oni koji su placali skupstinski model bi maknuli dug, a oni koji su placali akontacije bi sad imali lijepu svotu, ako bi im vratili. samo da li gradu znaci veselje roditelja, cisto sumnjam.
zanima me što će biti s dugom kad za koji mjesec budem ispisivao dijete iz vrtića
pitaj tanju_b, ona je imala ljetos taj problem
ali, to pitanje svakako treba postaviti Gradskom uredu
Jesi čitala postove od prošlog tjedna, ima nas dosta s dugovima u kutu dolje... mislim da svi i dalje čekamo da ih izbrišu. Meni se ne da žaliti, pisala sam samo prvi mjesec kad sam dobila opomenu zbog duga, više neću... Sandee je pisala da se žalila, baci pogled na prethodnu stranicu.
Ali ja bi nazvala gradski ured i rekla u kojem su mi vrtiću pocrtali dug flomasterom, takve stvari me zbilja iživciraju.
Je l zna netko nekoga tko je plaćao akontacije na više od 400kn svih 7 mjeseci? Ja u svojoj okolini, a to je barem 20-tak roditelja među bliskim prijateljima, znam samo za ove slučajeve:
- ispalo im je nula kuna pa nisu plaćali ništa
- ispalo im je manje od 400kn pa su plaćali toliko
- imali su cifre od 500 do 2000 kn i plaćali su samo 400, eventualno su prvi mjesec platili punu "akontaciju" - ali kasnije nisu, nego su "prebijali".
Naravno, ne moram uopće dodavati da smo svi slično "bogati", tj. "siromašni", samo nam je grah na prijave i odjave prebivališta i/ili dohotka drukčije pao.
ja sam nadobudno placala 3 prve akontacije (sto cete ziheras sam bila i ostala), a onda sam si rekla (posto su svi oko mene govorili da nisam normalna, a to je uvijek bilo tako - sto cete posten i glup su si braca) necu vise placati jer sam i ovako u debeloj pretplati. Sada sam u pretlati sve do 10 mj ove godine, i necu placati sve dok mi se dug ne izjednaci sa nulom. A sve mi se cini da ce mi se samo povecavati.
Spusila sam opremu od mog grada Zagreba, naime moj muz je stranac, uredno placam prirez i hvala bogu imala sam dobru placu, ostajem bez posla krajem ovog mjeseca. Kao dijete Zagreba samo osjecam revolt jer od mog Zagreba nemam bas nis'
Eto, nadam se da mi nece sjesti neka ovrha, posto su danas svi brzi na nekakvim, makar i fiktivnim dugovanjima. Kada je ova saga pocela, pisala sam mail Gdji Holjevac, pa sam i sada srocila mail za moju dusu. Od drugih ne ocekujem nista, jer u mojih cetrdeset i kusur godina nista od ovog grada dobila nisam, a tak mi je pri srcu prirastal' da se dvoumim da li da iz njega odem negdje na selo uzgajati tratincice. Oprostite na monologu![]()
Ispričavam se, brzopleto sam napisala, plaćala sam 4 mjeseca, jer je malac tek prošle godine u 9-om mjesecu krenuo u vrtić.
Razumijem te. A s druge strane oko sebe znam nekoliko primjera neprijavljivana pravog stanja stvari i besplatnog ili jako jeftinog vrtića onima kojima to zbilja ne treba (npr. imaju dobrostojeće firme).
Vjerujem da si i ti Borka imala dobre svoje razloge za plaćanje, ali mene je nekako u cijeloj toj priči stalno vodio inat i bijes prema nefer glupavom modelu. I bila sam spremna na uplatnice od 2000 kn i nisam odnijela papire do zadnjeg dana… kad me nazvala teta iz vrtića da moraju napraviti obračun, a da nigdje nema mojih papira. Onda sam odnijela, ali sam i dalje tjerala inat plaćajući «samo skupštinski dio cijene».
Što se mene tiče, imam upaljeni veliki IGNORE na donji desni kut vrtićkih uplatnica.
Osim što mi je frendica sad forvardirala mail od svoje frendice koja isto piše da joj je dug od par tisuća kn pocrtan flomasterom. Ja to ne bih prešutila. Da je riječ o mom vrtiću zvala bi redom iste sekunde sve žive… ali to sam ja.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 20.03.2012. at 10:44
Zanima me za one koji imaju dugove, neće li biti problema kod ispisa djeteta iz vrtića ukoliko ne oproste dug. Čini mi se da u tom momentu moraš platiti sva dugovanja inače ne možeš ispisati dijete.
Ne znam nijedno dijete koje je nasilno zadržano u vrtiću, spriječeno da ode u školu, a sve poradi - nemogućnosti ispisa.
Stigla uplatnica i za veljacu (dvije u istom mjesecu) ovaj put bez roka za placanje ali istim dugovanjem.
Prosli tjedan preuzela uplatnice za siječanj, veljaču s priličnim iznosom duga (plaćala po skupštinskom modelu). Obje uplatnice nekovertirane s vidljivim iznosom duga u donjem desnom uglu. Na vrtiću stoji priljepljena obavijest da su roditelji duzni ispunjavati financijske obveze u roku od 60 dana u protivnom se vrsi (ili prijeti) ispis djeteta. Obavijest je potpisao Lovric ali datira iz 2010. Taj sam papir primjetila tek u zadnjih 2-3 mjeseca na novoj oglasnoj tabli. Prije neki dan nazvala me tajnica iz vrtica - nakon uvoda tj. predstavljanja vec sam se psihicki pripremila na pricu o dugovanju, ali ne - poziv je bio vezan uz neku sasvim drugu temu (nekakav termin za nekakav zdrav. pregled za moje dijete). Ni spomena o dugovanju.
I mi dobivamo nekorvertirano, uplatnice stoje u nekakvoj kutiji pa roditelji samo prebiraju po uplatnicama i uzimaju svoju.
Ovo je smiješno pomalo, prije je sve bilo u koverti kad se išlo po dohodovnom cenzusu a sad je kao transparentno pa može ići i ovako. A naravno da svi sigurno virkaju i u iznose dugovanja drugih, evo i ja sam to čak radila i izgleda da smo mi jedini s povećim dugom, svi ostali su na nuli.
I ja sam virkala, i kod mene su svi drugi osim nas na nuli.
Ali iz toga sam samo zaključila da su imali ili besplatno ili manje od 200/400 kn.
Da, ili isto.
Pa mislim da im je zato sve i propalo... meni osobno ne bi bio bad da ja plaćam 500 kn, a netko drugi 200 ili 300 ako ima duplo manje od mene (ako na sekundu zažmirim na plaćanje većeg poreza/prireza, nemogućnost utvrđivanja nečijeg stvarnog financijskog stanja itd).
Ali da 38% ljudi ima besplatno, a šačica nas od 700 do 1000 ili više kn, to nema nikakvog smisla.
Plus oni kojima su dolazile uplatnice na 2000 kn, pretežno zbog toga što nisu predali papire - mislim da su baratali s brojkom od 6000 roditelja, puno para na koje su računali, a kad ono ništa.
mali update za sve one koji su u pretplati od prosle godine
Posto sam naivac (iz prethodnih posta se to moze zakljuciti), odlucila sam da ne placam vrtic ove godine sve dok ne prebijem moju pretplatu od prosle godine. Na uplatnici za 2. mjesec dug je isti kao sto je bio i na kraju prosinca i na kraju sijecnja i veljace, znaci ili im sistem ne radi ili cu ipak doci na svoje.
i DV Jarun je dobio kuvertirane uplatnice ovaj mjesec.
nadam se da će stare kuverte tražiti da se vrate, pa da utrpaju novu uplatnicu
Ja bih radije da su nam izbrisali dug nego da su nam vratili koverte![]()
Placala sam vise od 400 kuna sve mjesece za koja sam dobile takve uplatnice (K je krenula u vrtic u jesen). Prvo sam bila protiv Bandiceva prijedloga i sudjelovala na Rodinom prosvjedu na Trgu itd. Taj prvi prijedlog je stvarno bio drakonski! No, onda se Bandic sredio i model koji je trebao zazivjeti, nije, po meni, bio tako nepravedan. Je, ovakav imovinski cenzus nije idealan i dosta ljudi vara s prijavama placa, ali zato sto postoje lopovi ne znaci da zakone treba ukinuti niti da su svi ljudi lopovi. Ljudi s manje novaca su bili bolje zasticeni nego sada, a oni sa srednjom i vecom kolicinom love sigurno mogu platiti vise od 300 kuna! I tocno je da ostatak Hrvatske nema takve privilegije i da ako se samo malo pomaknete iz Zagreba mozda necete placati prirez, ali cete vrtic placati opako skupo. Kontra struja iz Skupstine mi se zamjerila kad su "zaboravili" na privatne vrtice, a i uostalom iskoristili su cijelu pricu za svadu s Badicem i zavrsili sa za financije grada Zagreba smijesnim prijedlogom od 300 kuna koji nosi puno manje novaca gradu i ne stiti stvarno ugrozenu kategorije ljudi (ne kazem da je Bandic usao u tu cijelu pricu iz humanitarnih razloga, ali je njegov zadnji prijedlog bio posteniji i trebalo je na tome graditi, a ne se inatiti), te su ostavili ljude koji su ih slusali da se sami "vade".
Ne radi se samo o onima koji svjesno prikazuju manju plaću već i o tome da je puno onih koji osim plaće imaju druge izvore prihoda koji se nigdje ne vide. Osobno sigurno mogu platiti više od 300 i 400 kuna ali ni blizu iznosu s uplatnica koje sam dobivala. Ne bih imala ništa protiv toga da mi ukinu prirez i da plaćam vrtić kao što košta malo van Zagreba.
i nama je kovertirano ovaj mj. tzv dug stoji i dalje.
I ja sam dobila kovertiranu uplatnicu, a moj dug se povecava jer sam odlucila ne placati sve dok ne izravnam svoju pretplatu od prosle godine. Ima li netko kakvu adresu na koju bi se mogla poslati zahtjev za sravnjenje duga od prosle godine. Kako mi izgleda Gosp. Bandic ne odustaje, a skupstina nema dovoljno utjecaja da nesto poduzme.
Ja mislim da se oni time uopće više ne bave. Možda će se baviti kad na ljeto krenu ispisivanja zbog odlaska u školu. Skupština je svoje rekla, po njima takve uplatnice nisu ni smjele postojati, Bandić je svoje rekao (i napravio!) i sad je sve gurnuto pod tepih, tj. nek se navlače vrtići i roditelji kako znaju i umiju. Ma grozno.
Posljednje uređivanje od Freja : 23.04.2012. at 19:19
Što znači "pretplata"? Ili je to možda "preplata"? Zanima me jesu li možda zbrojili "višak" za prošlu godinu koji ste možda platili (sve više od 400 kn/mj.), pa bi to bio preplaćen iznos...
Da, radi se o preplati - iznosu koji sam uplatila po Bandicevim uplatnicama a ne po Skupstinskom modelu za 07-12/11, a mozemo je zvati i pretplata jer ja tako sada tretiram taj preplaceni iznos. Ono sto ja zovem pretplata na uplatnicama je dug jer je on prema Bandicevom modelu. A od sijecnja mi se nakuplja novi dug, jer sam odlucila ne placati sve dok se moja preplata ne izjednaci sa nulom.
Koji cirkus...
http://www.vecernji.hr/zagreb/licemj...-clanak-402885