Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1069

Tema: KC i MPO

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Iako Papa ne podržava?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Iako Papa ne podržava?
    Osobno neću niti bih koristila MPO.
    Suosjećam s obiteljima koje silno žele dijete i odlučuju se na MPO. Smatram da bih bila preko svake mjere okrutna kada bih kategorički rekla da čine zlo i da u njihovoj intenciji nema dobroga. Svjesna sam što to može značiti, ali Cvijeta ima pravo - ovo je sekularna država i ja kao majka ne mogu stegu vjere, koja je osobna i slobodna, nametati ljudima.
    Svatko ima svoju savjest, i radi po njoj. Ja se mogu i hoću zalagati za zakon koji štiti sve involvirane.

Eto, pošteno i ljudski kažem - osobno slušam Papu. Isto tako nemam osobnu snagu izjaviti u osobno ime da je IVF u sebi zao postupak.

Mislim da je u redu htjeti i pokušati dobiti dijete, ali da MPO filozofija ponekad i jednim svojim dijelom ide jedan korak dalje, a to je da njeguje tjeskobu - moranja. I on famozno - pravo na dijete.
    Ima sigurno neka crta kada se želja za djetetom može pretvoriti u kočnicu ljudskom razvoju i ljubavi bračnog para. Ja nisam ta koja ima pravo reći gdje je. Ali prihvaćanje križa isto je dio našeg rasta... koliko puta sam vidjela kako ljudi stradaju jer neće prihvatiti ono što jest, pa idu korak više i dalje, osjećajući se sve jadnije.

Hoću reći da u ljubavi i suosjećanju prema svakome tko ide po svoje dijete isto tako smatram da je ponuditi osobi koja se suočava sa zidom utjehu i novu perspektivu predstavlja isto tako pomoć - kao i MPO.

U mojoj obitelji, gdje ima neplodnih, ljudi su prošli kalvariju i onda rekli - to smo mi. Mi ne možemo imati djece, i posvetili su život nečem drugom, isto ga ispunjavajući.

Kad slušam priče o stradanju parova koji godinama vrte svoj život oko MPO--a, uz bračne i zdravstvene poteškoće vidim jednako stradanje kao kad se ljudi ubijaju od nekih drugih ambicija i postaju gorki, i time - zapravo neplodni.

Misterij života svakako je u tome da se potraži čudo, nadiđu granice, apsolutno, ali isto tako i da se malo prepusti rijeci, da se vidi što nam naša prepreka i bol govori.

Manje citiran argument Crkve protiv MPO je psihičko, fizičko i bračno stradanje, depresije, urušeno zdravlje, ogromni potrošeni novci, a koliko sam čitala - uspješnost je još uvijek relativno niska.

Nitko ne želi oduzeti pravo udanoj ženi na dijete. Ima jedna koja je bila sa mnom u bolnici, njezino nježno lice neću zaboraviti (rođena za majku...)... od srca joj želim bebu.

Ali, ako se uzoholimo i pomislimo da imamo pravo na sve, i da možemo pokoriti svaki dio prirode - činimo si zlo... Dio života ipak je mudro prepustiti čudu... a sad moram ići, pa kratim.

Tako da da - ja neću hodati za prijateljicama i govoriti - nemoj na MPO, nemoj na MPO.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pomikaki, rekoh da neću secirati postove, ali evo:

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Svatko ima svoju savjest, i radi po njoj. Ja se mogu i hoću zalagati za zakon koji štiti sve involvirane.
    a ranije je spominjan grijeh propusta, nisam ga ja uvela u diskusiju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •