Stranica 31 od 33 PrviPrvi ... 212930313233 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,501 do 1,550 od 1647

Tema: želim roditi kod kuće

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Baš mi je nedavno jedan ginekolog pričao kako su primjerice romkinje savršene rodilje, sve rode u petnaestak minuta, kaže da mu je to fascinantno kako to glatko i brzo ide.
    Valjda je to ostalo od vremena kada su bile nomadski narod, čučneš, rodiš i produžiš dalje.
    iste sekunde kad sam pročitala ovo, kroz glavu mi prošlo da mi je žao što nisam Romkinja
    za par mjeseci me čeka 3. porod (ujedno i 3. najgroznije iskustvo u mom životu)

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

skulirana, hvala na linku!

bucka, zašto to misliš? možda bude dobro!

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jesi čitala o tome kako bebe rođene CRom nemaju istu floru crijeva kao djeca koja su rođena vaginalno? njihova crijeva koloniziraju bolničke bakterije umjesto one "poznate", mame i ukućana (ima o tome u knjizi M. Odenta "The Caesarean")

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ovo gore je bilo odgovor na leonisin post, nisam vidjela da je prešao topic na drugu stranu

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    jesi čitala o tome kako bebe rođene CRom nemaju istu floru crijeva kao djeca koja su rođena vaginalno? njihova crijeva koloniziraju bolničke bakterije umjesto one "poznate", mame i ukućana (ima o tome u knjizi M. Odenta "The Caesarean")
    jesam. no L. nije imala grceve, kolike, prdezi su joj bili, kao i bljuckanje, bezbolni i neprimjetni dok S. ima i grceve, kolike, bljuckanje, a prdezi su joj bolni toliko da se sve bojim kad ce mi netko od susjeda pozvat soc.sluzbu misleci da zlostavljam dijete. tako da je, sto se crijeva, flore, zrelosti tice, meni puno bolje iskustvo s CR.

:/

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

leonisa imaš pravo, što se tiče infekcija poslije poroda, podaci kažu 25% za bolnički porod, 4% za kućni.
    Ali mislim da nije isto ako se beba samo nosi kroz hodnike i ako imaš veće dijete koji bi pokupilo sve i svašta na ručice, dodirujući sve živo. Hoću reć, kad bi vodila malene vidjet baku ova veća bi bila više ugrožena nego malena koju imaš na rukama.

bucka, zvučiš totalno indisponirano, već sada znaš će bit 3. najgore iskustvo?

t.r.a.c. avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

bucka, ukoliko je sve u redu s tobom, s trudnoćom općenito i sa bebom, onda se potrudi da ti bude najbolje što može biti!

meni je žalosno što se u bolnici moraš boriti za humani tretman. BORITI SE u tim trenucima, kada bi se humanost trebala podrazumjevati.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš mi je nedavno jedan ginekolog pričao kako su primjerice romkinje savršene rodilje, sve rode u petnaestak minuta, kaže da mu je to fascinantno kako to glatko i brzo ide.
    Valjda je to ostalo od vremena kada su bile nomadski narod, čučneš, rodiš i produžiš dalje.
    Iz onoga sto sam ja cula i vidjela, to je stoga jer ih se pusti na miru da rode.
    One dodju pred kraj, vecinom + jos 2001. nije bilo upitno da im se dozvoli da uzmu plahtu sa stola za radjanje, stave je pod sebe, cucnu i rode.

Ja zaista mislim da je dijelom do medjugeneracijskog prenosenja prica i iskustava (kod nas barem Romi jos uvijek zive u prosirenim obiteljima) i do toga sto ih se ne dira, nego im se dozvoli (mozda i iz predrasuda, ali neka bar jednom netko ima koristi od tudjih predrasuda) da zauzmu polozaj koji zele.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    Bucka, bas mi je zao sto tako mislis i osjecas se.
    Mozes li pokusati izanalizirati zasto se tako osjecas? Jesi imala puno intervencija, zbog cega si ih imala, je li bilo puno lijecnika oko tebe da te "pripaze" ekstra i sl.
    Jer ono sto lijecnici zele napraviti iz usluge je totalno suprotno onome kako je priroda zamislila porod pa je mozda uslijed toga.

Drzi se! Zelim ti jedno prekrasno iskustvo koje ce zalijeciti stare rane i traume.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zašto ti je porod najgroznije iskustvo? Zbog bolova ili zbog medicinskog osoblja? Ili nešto treće?

Ne želim biti indiskretna, ali možda da pokušamo svi skupa pomoći ti da to bude najdivnije iskustvo. Jer, može biti, vjeruj.
    Savjet, neki tips&tricks, lijepa riječ, možda bude djelovalo...

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto ti je porod najgroznije iskustvo? Zbog bolova ili zbog medicinskog osoblja? Ili nešto treće?

Ne želim biti indiskretna, ali možda da pokušamo svi skupa pomoći ti da to bude najdivnije iskustvo. Jer, može biti, vjeruj.
    Savjet, neki tips&tricks, lijepa riječ, možda bude djelovalo...
    potpisujem

i ja ti od srca priželjkujem jedno predivno iskustvo, jer porod to zaista može biti

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja predlažem da otvorimo novi topik: ajmo isplanirat savršeni porod za Bucku

ja sam sigurna da će ovaj biti divan

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    ja predlažem da otvorimo novi topik: ajmo isplanirat savršeni porod za Bucku

ja sam sigurna da će ovaj biti divan
    Možda bi Bucka prvo sama trebala isplanirati svoj savršeni porod , a tek onda bi joj mi možda mogli pomoći sa pokojom idejom? Ajmo Bucka, napiši što bi za tebe bilo idealno i što bi rado izbjegla ili dobila ovaj put (ne moraš javno možeš me i nazvati da mi kažeš ).

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Umjesto da tipkam,lakse je ispotpisivat:

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    Ali mislim da nije isto ako se beba samo nosi kroz hodnike i ako imaš veće dijete koji bi pokupilo sve i svašta na ručice, dodirujući sve živo. Hoću reć, kad bi vodila malene vidjet baku ova veća bi bila više ugrožena nego malena koju imaš na rukama.
    X

Citiraj t.r.a.c. prvotno napisa Vidi poruku

meni je žalosno što se u bolnici moraš boriti za humani tretman. BORITI SE u tim trenucima, kada bi se humanost trebala podrazumjevati.
    X

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Možda bi Bucka prvo sama trebala isplanirati svoj savršeni porod , a tek onda bi joj mi možda mogli pomoći sa pokojom idejom? Ajmo Bucka, napiši što bi za tebe bilo idealno i što bi rado izbjegla ili dobila ovaj put
    X

Bucka,nemos' tako nesto izjavit i ocekivat da cemo te sad pustit na miru....

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne samo to. Netko je rekao- njih puste na miru.
    To je točno.
    Osobno sam tomu svjedočila na Sv. Duhu. Majstori su taj dan popravljali svjet a u boksovima pa su par sati sve žene rađale u predrađaonci, dovukli su bili dva kreveta za to.
    Sve su bile prikopčane na krevete, osim izvjesne Đule, ona je hodala tamo-amo i nitko je nije doživljavao dok nije sama legla na krevet i počela jače stenjati. Dotrčale su dvije babice i evo ga rodi Đula dok si reko keks.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

hvala cure, ali bojim se da meni nitko ne može pomoći

dosta cura sa foruma zna moje priče, ali evo ukratko

oba poroda u terminu, odmah drip (bez ikakvog pitanja, objašnjenja), nalijeganje na trbuh, epiziotomija...
    prvi porod sam mislim od strahovitih bolova (drip) urlala od početka do kraja, morali su mi vezati noge za stol
    na drugom porodu sam se nekako uspjela skulirati za vrijeme trudova, ali pred sam izgon sam opet totalno izgubila kontrolu i probušila uši svima u rađaoni, morali su mi vezati noge za stol... (btw.inače sam prilično mirna i relativno tiha osoba, pa je ovako nešto totalno netipično za mene)
    prvo dijete sam rodila oko 8h, vidjela ju prvi put iza toga oko 16 h (nikad nisam saznala zašto tako kasno)
    drugo dijete je dobilo perinatalnu infekciju i 11 dana sam bila odvojena od njega i smjela ga vidjeti 2x dnevno po pola sata (ostala 23 h sam se praktički non-stop ručno izdajala kako bih skupila što više mljeka i odnijela ga u bočici malenom na intenzivnu)

i na prvom i na drugom porodu sam ležala na jednom boku, nisu mi dali da se okrećem iako više nisam mogla izdržati u tom položaju, nisu mi dali na wc piškiti nego sam se ležeći na leđima pokušavala popiškiti u kahlicu koju su mi dali! obzirom da to nikako nisam uspjevala obaviti u tom položaju, dobila sam kateter

i tako, nekako mi se čini da će i treći put biti vrlo slična priča, samo što ovaj put ne vjerujem da ću roditi u istoj bolnici

btw. za porod kod kuće nemam hrabrosti
    za porod u vž, rijeci, u grazu... sam prelijena

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

traži epiduralnu

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

pa eto,u startu neces roditi u istoj bolnici...kako to funkcionira,mos poc u koju god hoces?ako je tako onda odaberi onu o kojoj se najbolje pise,valjda to cure odi znaju,gdje su dr. skloni sto prirodnijem porodu?
    cini mi se da si oba puta dosta rano dosla u bolnicu,kriva procjena ili sto?....imas koga s tobom,MM-a,priju/doulu? bilo bi dobro doci sto kasnije u bolnicu,mozes li odradjivati sto vise trudova doma ili te uhiti panika (ili MM-a) pa odes zato ranije? i obavezno ˝advokata˝ sa sobom,da govori sto zelis a sto ne...

ako zivis dalje,uvijek mozes koliko je podnosljivo bit doma pa onda s autom doc blize bolnici....ja sam ko prvorotkinja krenula skoro u zadnji cas,valjda bi ti sad s 3cim mogla procijenit situaciju? mislim,valjda bi trebao 3ci porod ici brze...neka kazu iskusnije....

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

oba poroda u terminu, odmah drip (bez ikakvog pitanja, objašnjenja), nalijeganje na trbuh, epiziotomija...
    prvi porod sam mislim od strahovitih bolova (drip) urlala od početka do kraja, morali su mi vezati noge za stol
    na drugom porodu sam se nekako uspjela skulirati za vrijeme trudova, ali pred sam izgon sam opet totalno izgubila kontrolu i probušila uši svima u rađaoni, morali su mi vezati noge za stol... (btw.inače sam prilično mirna i relativno tiha osoba, pa je ovako nešto totalno netipično za mene)
    prvo dijete sam rodila oko 8h, vidjela ju prvi put iza toga oko 16 h (nikad nisam saznala zašto tako kasno)
    drugo dijete je dobilo perinatalnu infekciju i 11 dana sam bila odvojena od njega i smjela ga vidjeti 2x dnevno po pola sata (ostala 23 h sam se praktički non-stop ručno izdajala kako bih skupila što više mljeka i odnijela ga u bočici malenom na intenzivnu)

i na prvom i na drugom porodu sam ležala na jednom boku, nisu mi dali da se okrećem iako više nisam mogla izdržati u tom položaju, nisu mi dali na wc piškiti nego sam se ležeći na leđima pokušavala popiškiti u kahlicu koju su mi dali! obzirom da to nikako nisam uspjevala obaviti u tom položaju, dobila sam kateter

i tako, nekako mi se čini da će i treći put biti vrlo slična priča, samo što ovaj put ne vjerujem da ću roditi u istoj bolnici

uh...joh...pa sam spomen vezivanja...
    ako kažeš da je to tvoje ponašanje netipično za tebe, probaj razmisliti što bi u tom trenutku tebi najviše trebalo?
    što bi te u tom trenutku činilo opuštenijom...sigurnijom...
    i kažeš da si za neke druge opcije lijena...nemoj biti...to su događaji koje baš nikad u životu nećeš zaboraviti...
    ja..da sam na tvom mjestu...nakon ovakva dva prestrašna iskustva...dala bih sve od sebe da mi treći porod bude što može bolji i ljepši...
    mislim da to zaslužuješ

t.r.a.c. avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

potpis na blackberry.

radi se o tvom životu i o tvojim trenucima koji bi trebali biti najljepši mogući.

ovo za lijenost-najmanji je problem sjest u auto i odvest se u BILO KOJE rodilište-oni te moraju zaprimiti ako je porod već počeo (trudovi). nemoj se bojati i opet očekivati najgore-pripremi se da bude najbliže onome kako bi željela da bude, a onda se za to i bori!

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Bucka, i meni su prva dva poroda bila slična kao i tebi, osim vezivanja nogu, sve ostalo manje više isto (+ boravak u bolnici više od 20 dana s prvim djetetom). Zato sam sada čvrsto odlučila promijeniti rodilište i dati sve od sebe da mi treći porod bude super.. Naravno da nema garancije, ali.. Imam još nešto malo manje od dva mjeseca do poroda, i odlučila sam se opustiti koliko mogu, misliti pozitivno i vjerovati da će sve bit super.

I tebi i sebi želim lijep prirodni porod

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

joj bucka grozno

za vezanje nemam rijeci, pobjesnim kad cujem tako nesto, to je sramota za njih i za cijeli sustav, grozno, kao da si zivotinja , ma sta god da si radila vezanje je apsolutno nedopustivo

odvajanje od djeteta, opet nemam rijeci

ja mislim da ih trebas poslat sve u 3 lepe i uzet stvar u svoje ruke

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ili ako nema snage poslat sve u tri, naći nekoga tko će to učiniti umjesto nje.

Bucka, ovo s vezanjem je prestrašno. Čitajući tvoj post, mislim da je tebi bol ono što ti smeta najviše. On je uzrok tvog gubljenja. Možda da zatražiš da ti daju nešto da te ta bol ne obuzme cijelu.

Treba ti netko koga ćeš moći gledati u oči i tko će shvatiti da ti je teško trpiti bol i sve što se s tvojim tijelom događa. Tko će ti pomoći pretrpjeti bol, uzdići se iznad nje i imati kontrolu umjesto tebe. Tko će odlučno reći da ti ne trebaju ti drakonski postupci, da ti možeš sama, ako ti daju vrijeme da se prilagodiš.

Imaš još vremena, razmisli da li bi ti Riječko rodilište bilo opcija. Ako treba pomoć oko smještaja, pratnje na pregled, izbor liječnika...mislim da nisam jedina koja bi se ponudila pomoći.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    traži epiduralnu

obzirom da poznajem Bucku, potpis.

A sad za ozbiljno: zaista traži epiduralnu.
    Obzirom da znam tebe, tvoj temperament i situaciju, sigurna sam da se nećeš svađati (ili pitati da li treba) bilo što od rutine što ti nude.
    Ja kao riješenje vidim epiduralnu, ona bi ti smanjila bol, a ne bi bila drogirana.
    Iskreno , ako bih se ikad vratila u isto rodilište nakon ružnog iskustva (a znam da ne bih, ali to sam ja ) tad bih si probala naći i poznatu babicu da bude uz mene (ne doktora, babicu!).

I ne bih se uopće brinula oko deranja toliko, ja sam se derala sigurno više , pa mi uopće nije bilo neugodno .
    Posljednje uređivanje od sirius : 04.06.2012. at 07:01

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Bucka, ovo s vezanjem je prestrašno. Čitajući tvoj post, mislim da je tebi bol ono što ti smeta najviše. On je uzrok tvog gubljenja. Možda da zatražiš da ti daju nešto da te ta bol ne obuzme cijelu.
    ovo je apsolutno točno!
    btw. oba puta je muž bio samnom na porodu i to mi je puno pomoglo jer da nije bilo njega mislim da bih bila u još većem rasulu.
    pred prvi porod du me zadržali u bolnici zbog trudova, a pred drugi sam većinu toga odradila doma, došla u bolnicu 4 prsta otvorena, ali sa temperaturom (nisam uopće skužila), a maleni sa ubrzanim otkucajima srca, pa smo odmah išli u box

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj je prvi porod, osim vezivanja nogu i vikanja, identican, samo sto sam ga odradila u dripu u trajanju od 17h.
    Tada su Emu oni istjerali iz trbuha na silu (nalijeganjem na trbuh, masivnom epiziotomijom, jer ja nisam, unatoc dripu, vise imala ikakve trudove, samo nefonukcionalnu, zivotinjsku bol) jer se sef odjela prenerazio da su me toliko dugo ostavili na dripu a bez ocekivanog ucinka.

S Kaijem sam ostala kod kuce do zadnjeg trenutka, da nije bilo Ranke, ne bih ni skuzila da je krajnji cas da odem u rodiliste, vjerujem da bih ga docekala u ruke. Toliko su trudovi drugacije izgledali i bili nemjerljivo podnosljiviji (iako su i dalje boljeli toliko da sam i psovala i pitala se koji q sam dobrovoljno pristala na sve ponovo). Kad sam dosla u rodiliste, nije bilo vremena ni za sto, osim da cucnem i rodim (i usput malo prkosim sustavu, cisto da zadovoljim svoju aktivisticku stranu ).
    Vjerujem da bi ti pomoglo da si pronadjes doulu (ne nuzno da ode s tobom na porod, ako zelis da muz bude tada s tobom), da s tobom razgovara o svemu, da se uz nju psihicki pripremis za sljedeci porod i, najvaznije, da bude uz tebe dok odradjujes trudove i da ti sugerira kad je vrijeme da odete u rodiliste.

Sretno!

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Po ovim pričama sam i ja Romkinja, jer i mene su pustili samu da lunjam po rodilištu, a, kad sam na kraju probudila babicu, sve je bilo gotovo za 15 minuta

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jurana, vjerojatno si dosla u dobru smjenu. U šibenskom rodilištu ima odličnih primalja i kad su u kombinaciji s nekim lijecnicima mozes imati odlican bolnicki porodjaj. Al ako te dopadne mesarska smjena, nista te ne moze spasiti odvratnog iskustva.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Sigurno, marta, zato sam se ja i nadala noćnom porodu, i imala ga. Na prvom mi je, kao i drugom porodu bio isti liječnik koji je sve - prespavao. A meni se baš tako sviđalo. Zamišljala sam samu sebe i babicu u rađaonici.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

da,da...i ja sam dosla u ponoc i rodila u 1h30....arija,nigdje nikoga,jos se odjel preuredjivao...nadam se opet nocnoj smjeni.....

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ajme Bucka, horor,
    ovaj porod ti mora biti iscijeljujući, da zaliječiš traume sa prva dva.
    Zamisli kakav porod TI želiš i organiziraj sve da tako bude.
    Moja frendica je tako napravila kod Podobnika.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Možda je toliko bilo gadno (bucki) zbog dripa. Trudovi puno više bole, iiiii! A
    ko uzme epiduralnu to podrazumijeva drip, kateteriziranje, prisilni položaj (obično na boku). Da ne kažem da lako može zakasnit jer je 3. porod i gadno je ako se nafiksira da će dobit epiduralnu a oni kažu "e gospođo, kasno je". Ja bi otišla na sv. duh sa doulom. Na izgon

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    Možda je toliko bilo gadno (bucki) zbog dripa. Trudovi puno više bole, iiiii! A
    ko uzme epiduralnu to podrazumijeva drip, kateteriziranje, prisilni položaj (obično na boku). Da ne kažem da lako može zakasnit jer je 3. porod i gadno je ako se nafiksira da će dobit epiduralnu a oni kažu "e gospođo, kasno je". Ja bi otišla na sv. duh sa doulom. Na izgon
    To bi ti napravila. Ali Bucka ne bi.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ajme bucka, strasno mi ovo i za citati, kamoli za prolaziti...
    za pocetak, da mijenjaj bolnicu....
    dalje, ne znam...ako je problem samo u boli, uzmi nesto protiv (dolantin, epiduralnu), ako nema veze s polozajem u kojem si ti. ako ima...idi tamo gdje god ces, dok glavica prakticki ne viri, moci biti u pokretu...

ne znam sta ti reci osim poslati ti brdo hugica i vibri da ti cijela trudnoca ne prodje u strahu i da sam kraj bude predivno iskustvo o kojem si tu i tamo znala procitati <3

t.r.a.c. avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

dolantin nažalost neće smanjiti bol, nego samo ošamutiti između trudova. gadan osjećaj.

mislim da je najbolji prvi korak svakako promjena mjesta traume. jer će se bucka vjerojatno zablokirat ako opet ode na isto mjesto i sjeti se da je tamo prvi i drugi puta bilo tako kako je bilo.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uf, grozno, bucka.

I ja bih pocela s promjenom mjesta.

Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Drage žene, je li neka od vas već rodila kod kuće? Tko je vodio porod, primalja ili liječnik? Je li bilo kakvih komplikacija?

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj ivancica555 prvotno napisa Vidi poruku
    Drage žene, je li neka od vas već rodila kod kuće? Tko je vodio porod, primalja ili liječnik? Je li bilo kakvih komplikacija?
    rodila sam drugo dijete kući. uz muža, doulu i primalju i nije bilo nikakvih komplikacija.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

porod nije nitko vodio, a prisustvovale su babica i doula. nije bilo komplikacija.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam drugu i trecu, bila je babica, muz i starije dijete/djeca, bez komplikacija, ja sam vodila oba poroda

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam takodjer vodila svoj porod kod kuce uz strucnu osobu.

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

iste sekunde kad sam pročitala ovo, kroz glavu mi prošlo da mi je žao što nisam Romkinja
    Bucka u kojem rodilištu je to bilo,jasno i glasno!!!!

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Bucka i moj je dobio perinatalnu infekciju, jer sam radala pod temperaturom! Bila sam bolesna! Po opisu kada i koliko si mogla vidjeti djete bih to bila Vinogradska, tako isto su rekli i meni! A onda nekim cudom dosla sestra i vidla kako placem jer sve majke doje i drze svoju bebicu osim mene! Ona mi je rekla: tko tebi moze zabraniti podoj ako beba nije u inkubtoru i da ga dodjes vidjeti? Isti moment sam otisla na odjel neonatologije i rekla hocu dojiti svoju bebu! Dolazila sam svaka 3h! Osim po noci! Sestre su bile uzasno ljute, ali na kraju dok. na neonatoloskom odjelu se i sama slozila sa mojim postupcima! s njima naprosto treba hrabro i na nacin kako oni postupaju sa nama! Pa da vidis obrat! Sad je beba 3 mj i upjesno dojimo samo zato jer sam tako postupila!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nije bas nesto osobito relevantno za HR prilike, ali zelim spomenuti da sam sinoc bila na 'predavanju' (vise je bilo druzenje) pod nazivom Homebirth Q&A i da je bilo super zanimljivo. Licencirana primalja je donijela svu svoju opremu koju smo mogli razgledavati, zajedno s bazenom za radjanje, a bilo nas je samo osam, tako da je bilo brdo vremena za pitanja i odgovore i svastanesto. Objasnila je cijelu pricu, od formalnog i neformalnog obrazovanja primalja (dozvola i udruzenja kojima moraju i ne moraju pripadati), preko nacina na koji odabiru klijente (rizicno/nerizicno), nacina na koji se usluge naplacuju ili ne naplacuju preko osiguranja, itd. I naravno, pricala je puno o porodu, u vodi i na suhom. Bilo je prisutno i par doula (juhuhu, mislim da sam cak nasla curu koju zelim na svojem porodu), Bradley method predavacica, a i drugih teta koje drze pripremne tecajeve, neovisno o mjestu poroda (a i nevezano uz bolnice i slicno). I na tecaj cemo, vjerojatno, kod jedne od ovih teta.

Zapravo, u kratkim crtama, zelim reci da sam odusevljena njihovim radom i pristupom (i da mi je skoro pa i zao sto, barem u ovom trenutku, zbog mogucih rizika ne u trudnoci vec oko bebe, bas i nisam pogodan kandidat, pogotovo za prvi porod). Ako nekoga nesto zanima, onako opcenito, rado cu podijeliti nauceno.

Usput sam saznala da je, na primjer, u Iowi (nama susjedna savezna drzava) kucni porod jednako zeznut kao i kod nas. Nije zabranjen zakonom, jer je to skroz nemoguce, ali primalje i lijecnici (i bilo koje drugo medicinsko osoblje) ne smiju obavljati svoju djelatnost van maticne ustanove za koju rade. Isto tako ne smiju dolaziti medicinski djelatnici iz drugih drzava, pa onda ove nase primalje putuju do nase juzne granice i asistiraju u motelima, hotelima i slicnim prostorima. Primalja sa sinocnjeg druzenja je cak bila na porodu u nekakvom improviziranom satoru uz kerozinsku lampu (pretpostavljam u nekom pogranicnom polju kukuruza ).

Ono sto je nedobro, barem do daljnjeg dok se ne promijeni, jest cinjenica da selomojemalo, tj. propis velike Mayo klinike u njemu, izricito zabranjuje VBAC. No na srecu se s nekoliko doktora jos uvijek moze dogovoriti (ukljucujuci i mojeg).

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo, u kratkim crtama, zelim reci da sam odusevljena njihovim radom i pristupom (i da mi je skoro pa i zao sto, barem u ovom trenutku, zbog mogucih rizika ne u trudnoci vec oko bebe, bas i nisam pogodan kandidat, pogotovo za prvi porod). Ako nekoga nesto zanima, onako opcenito, rado cu podijeliti nauceno.
    A kad za 6-7 godina poželiš i houmskulat dijete....

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

ispricavam se sto ovako upadam, ali ja sam sokirana onim opisom poroda gore. place mi se i ne mogu vjerovati da se danas takva situacija moze odigrati.
    ja sam rodila prije sedam godina, nemam nikakvo traumaticno iskustvo. dosla sam na pregled na sam termin i bila otvorena, obavili oni svoje, rađaonica, drip, i svoju sam bebu dojila za pola sata. nisu ju uopce odvajali od mene osim ono standardno vaganje, narukvica, cijepljenje, vizita. to je bilo u zadarskom rodilistu.

molim forumasicu koja je napisala post, bucka, da kaze u kojem se to rodilistu vezu noge?
    zar rodilja u zagrebackim bolnicama ne moze sama izabrati pozu koja joj odgovara?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ne za 6-7, nasli smo skolu koja je ok, ali kad krene middle i high school...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je prvi porod, osim vezivanja nogu i vikanja, identican, samo sto sam ga odradila u dripu u trajanju od 17h.
    Tada su Emu oni istjerali iz trbuha na silu (nalijeganjem na trbuh, masivnom epiziotomijom, jer ja nisam, unatoc dripu, vise imala ikakve trudove, samo nefonukcionalnu, zivotinjsku bol) jer se sef odjela prenerazio da su me toliko dugo ostavili na dripu a bez ocekivanog ucinka.

S Kaijem sam ostala kod kuce do zadnjeg trenutka, da nije bilo Ranke, ne bih ni skuzila da je krajnji cas da odem u rodiliste, vjerujem da bih ga docekala u ruke. Toliko su trudovi drugacije izgledali i bili nemjerljivo podnosljiviji (iako su i dalje boljeli toliko da sam i psovala i pitala se koji q sam dobrovoljno pristala na sve ponovo). Kad sam dosla u rodiliste, nije bilo vremena ni za sto, osim da cucnem i rodim (i usput malo prkosim sustavu, cisto da zadovoljim svoju aktivisticku stranu ).
    Vjerujem da bi ti pomoglo da si pronadjes doulu (ne nuzno da ode s tobom na porod, ako zelis da muz bude tada s tobom), da s tobom razgovara o svemu, da se uz nju psihicki pripremis za sljedeci porod i, najvaznije, da bude uz tebe dok odradjujes trudove i da ti sugerira kad je vrijeme da odete u rodiliste.

Sretno!
    osim što nisam imala doulu, ista priča.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Neee, prvo ce bezpelenasit i dojit dok ne krenu ispadat mlijecni zubi, onda ce shvatit da to vodi u HS, al bit ce vec kasno.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Izgleda da bih mogla dojiti vec sad, samo nemam koga :mastitis:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •