Nije bas nesto osobito relevantno za HR prilike, ali zelim spomenuti da sam sinoc bila na 'predavanju' (vise je bilo druzenje) pod nazivom Homebirth Q&A i da je bilo super zanimljivo. Licencirana primalja je donijela svu svoju opremu koju smo mogli razgledavati, zajedno s bazenom za radjanje, a bilo nas je samo osam, tako da je bilo brdo vremena za pitanja i odgovore i svastanesto. Objasnila je cijelu pricu, od formalnog i neformalnog obrazovanja primalja (dozvola i udruzenja kojima moraju i ne moraju pripadati), preko nacina na koji odabiru klijente (rizicno/nerizicno), nacina na koji se usluge naplacuju ili ne naplacuju preko osiguranja, itd. I naravno, pricala je puno o porodu, u vodi i na suhom. Bilo je prisutno i par doula (juhuhu, mislim da sam cak nasla curu koju zelim na svojem porodu), Bradley method predavacica, a i drugih teta koje drze pripremne tecajeve, neovisno o mjestu poroda (a i nevezano uz bolnice i slicno). I na tecaj cemo, vjerojatno, kod jedne od ovih teta.

Zapravo, u kratkim crtama, zelim reci da sam odusevljena njihovim radom i pristupom (i da mi je skoro pa i zao sto, barem u ovom trenutku, zbog mogucih rizika ne u trudnoci vec oko bebe, bas i nisam pogodan kandidat, pogotovo za prvi porod). Ako nekoga nesto zanima, onako opcenito, rado cu podijeliti nauceno.

Usput sam saznala da je, na primjer, u Iowi (nama susjedna savezna drzava) kucni porod jednako zeznut kao i kod nas. Nije zabranjen zakonom, jer je to skroz nemoguce, ali primalje i lijecnici (i bilo koje drugo medicinsko osoblje) ne smiju obavljati svoju djelatnost van maticne ustanove za koju rade. Isto tako ne smiju dolaziti medicinski djelatnici iz drugih drzava, pa onda ove nase primalje putuju do nase juzne granice i asistiraju u motelima, hotelima i slicnim prostorima. Primalja sa sinocnjeg druzenja je cak bila na porodu u nekakvom improviziranom satoru uz kerozinsku lampu (pretpostavljam u nekom pogranicnom polju kukuruza ).

Ono sto je nedobro, barem do daljnjeg dok se ne promijeni, jest cinjenica da selomojemalo, tj. propis velike Mayo klinike u njemu, izricito zabranjuje VBAC. No na srecu se s nekoliko doktora jos uvijek moze dogovoriti (ukljucujuci i mojeg).