frka bez brige, ne dozivljavam to kao nista ozbiljno, kao ni ovaj pravni dio danas. al nek prodjemo i to, budu svi zadovoljni.
frka bez brige, ne dozivljavam to kao nista ozbiljno, kao ni ovaj pravni dio danas. al nek prodjemo i to, budu svi zadovoljni.
Ako netko misli da mu treba p&p savjetovanje, ja mislim da treba ići. Ja sam jako protiv OBAVEZNOG p&p, jer je to za MM i mene bilo jedno od većih poniženja koja smo u životu prošli. Osjećali smo se kao zadnji idioti. Psihološki me ovaj forum puno bolje pripremio, nego razgovor s psihologom, a razgovor s nekim našim dragim forumašicama licem u lice mi je zlata vrijedio u puno situacija.
krivo ste me shvatile, nisam ciljala na zadovoljstvo doktora, vec na nase vlastito. nitko me na to ne sili, to je potpuno moj izbor.
I da me ne bi netko krivo shvatio, nije se nitko na nama iživljavao i namjerno nas ponižavao, naprosto je ideja da nas netko rutinski ispituje neke gluposti, bespotrebno, da smo zbog toga morali izići s posla oboje, da smo samo čekali kad će žena završiti i dati nam papir je totalno suluda. Nismo imali ni najmanju potrebu s nekim strancem tko ne zna kako nam je, a i svejedno mu je, razgovarati o svojoj intimi, samo zato jer je Milinović tako htio.
Drage moje,često vas se sjetim,a nikako se javiti.Nekad mi je ovaj forum bio glavna okupacija...naime,5 IVF sam prošla kod dok.Alebića,šanse su nam bile 2% što zbog muža što zbog mene,astenoteratozospermija,PCOS,prekomjerna težina,ali mi smo se borili ko lavovi...padali na dno i dizali se,najviše sam se družila sa svojim suzama...a sad, imamo brigu oko proslave 1.rockasa...da,da,dragi Bog je uslišao naše molitve i podario nam najveće blago,i da,prirodna trudnoća...zato se javljam samo da vam kažem da nikad ne odustanete i borite se
mi nemamo obavljeno psihološko savjetovanje pa su mi rekli da to obavimo do slijedećeg puta,ćak sam i pitala pa zar to nije ukinuto al dr je samo prešla preko toga. al naravno napravit ću sve što treba,pa ako hoće i to,napravit ćemo i to.
123beba i ja sam imala "friške" hormone iz KBO kad samo prvi put došli na VV i ipak sam morala ponavljati. i kako je od tad prošlo god. dana opet sam ih morala i sad ponoviti. i MM spermiogram. jedino što se sad nije morao naručivati i čekati mj. dana na termin![]()
trebali bi im predložiti da umjesto pravnog savjetovanja uvrste ovaj forum kao obvezan u svrhu informiranja, jer ionako sve što me je zanimalo sam saznala ovdje![]()
jana12, ovo je prekrasno javljanje, ajme, pa čak si godinu čekala s takvom objavom ili i više... ako računamo i cijelu trudnoću.
Po pitanju savjetovanja... možda je u startu bila dobra ideja ali je realizacija negdje bila loša. Za "savjetovanja" koja smo sve prošle pravnici i psiholozi nisu prošli nekakve edukacije ili dobili primjer kako bi to trebalo izgledati...pa je to izgledalo kako je izgledalo. Pričam to jer radim s pravnicom i psihologinjom koje su provodile savjetovanja u našoj firmi. I ja sam ga prošla, ali ne kod njih nego na VV(ne moraju baš u firmi znati moje brige i probleme).
Mislim da je super što više nije obavezno jer je to i meni čista glupost. Trebala je to u startu biti isključivo želja svakog para! Moje mišljenje...
Ja moram priznati da ne kužim u potpunosti ovo što si ti arlena napisala :Ma tko tebe može uopće prisiliti ili natjerati na to da obaviš P&P savjetovanje?al naravno napravit ću sve što treba,pa ako hoće i to,napravit ćemo i to.
Pozdravljam ekipu/liječnike, sestre, psihologe, i dr. s VV-a i ovim putem bih im htjela poručiti da biste s ovim mogli završiti u novinama jer i dalje preporučate ili šaljete ljude na P&P savjetovanje iako isto ukinuto! Ovaj forum ne čitamo samo mi pacijenti, čitate i Vi iz bolnica ali bogme čitaju i novinari!
Aj da ae i ja ukljucim u pp, kao prvo da kisnem moju milu bubek, tebe dozivljavam ko nasu staru pa me zacudiloda si zapravo nova, i jako me zanima tocno sto se radi na pravnom savjetovanju koje je ukinuto? Sve pet da ide ko zeli, to san shvatila
Ne znam kako se to priopćava pacijentima da trebaju na p&p, ali mi je logično da se to iskontrolira jer je to napad na državni proračun. Prvo je nepotrebno toliko psihologa, kad nas većina ne misli da će nam to pomoći (mnogi od nas su se glavama i bradama uvjerili u to da to nije za nas), a drugo dva čovjeka izostaju s posla jedan dan više. Možda netko i usput odradi savjetovanje, onda se samo gubi pola čovjek-dana (dva čovjeka po dva sata gubitka). Možda je nekim firmama svejedno je l im ljudi izostaju s posla, ali većini nije, a sasvim dovoljno izostajemo iz medicinskih razloga, zašto boostati broj izostanaka s nečim nepotrebnim.
(i tu bih možda malo kritizirala "odradit ću sve što je potrebno", ovo definitivno većini nije potrebno)
jana![]()
Posljednje uređivanje od Jelena : 27.08.2012. at 17:43
Pozdav!
Ja opet upadam kao padobranac!
Šta mislite kad bih nazvala sutra na VV da pitam kakav je nalaz od spermiograma da li bi me otkantali? Odnosno dal mogu oni to reći telefonom? Ispalit ćemo više dok dođe nalaz kući.
Mogu ti rec dal je gotov ili ne, al sumnjam da ce ti procitat nalaz prek telefona...
big deal,nevidim čemu tolika strka oko tih pola sata ili koliko već traje to savjetovanje. pa ne kažem da me tjeraju al ako je dr. rekla da to napravim , napravit ćemo. nije da me traži da napravim neznam šta. ne pada mi napamet sad nešto komplicirati kad smo konačno došli do postupka. ne smatram da mi je to potrebno, ni meni ni mm,bar ne za sad. a nadam se da niti neće. samo sam napisala svoje iskustvo od petka , nisam pisala u namjeri da me netko kritizira ili da ja nekog kritiziram. samo djelim ono što su meni rekli, isto kao što sam pitala i dobila odgovor za ono što i kad je mene zanimalo.
vidim da sam podigla neke strasti ovdje pa osjecam potrebu da napisem svoje misljenje, sad kad sam konacno doma uz komp.
dr. a. mi je napomenuo da je po novom zakonu pravno-psiholosko savjetovanje ukinuto kao obavezno, ali da on svim svojim pacijentima namjerava sugerirati da odu, zbog informiranosti. rekao je takodjer da mu je zao sto su mnogi p&p dozivjeli kao napad i provjeru, da bi to trebalo imati potpuno drugi smisao. ja iskreno ne vidim nikakav problem da odem jedan kat vise i popricam s ljubaznom gospodjom 15ak minuta. bile su dvije gospodje u uredu i jedna mi je objasnila koliko stanica se oplodjuje, koliko zametaka se moze vratiti, sto s ostalim stanicama/zamecima, kako i kada se odustaje od postupka. druga mi je objasnila tijek icsi postupka, pravo na bolovanje, dala mi svoj broj ukoliko ikad budem imala pitanja, rekla mi da donesem original vjencani list kad cu iduci put doci i dala mi 2 obrasca. jedan koji sam odmah potpisala kojim potvrdjujem da su mi ispricale to sto su mi ispricale i drugi - obrazac pristanka na postupak. to ispunim i donosim kad dodjem iduci put.
dala mi je takodjer i broj psihologice. mogla sam i psiho dio odraditi odmah, ali nisam htjela, jer bih voljela bar malo ukljuciti mm u sve prije same punkcije, da ima osjecaj i da su neki konci u njegovim rukama.
razumijem pobunu oko toga kad je to bilo obavezno, ali stvarno ne vidim problem u tome da se ljude uputi na to da to i dalje postoji. smatram da nazalost ima odredjen broj neupucenih parova koji na tom savjetovanju dobiju barem neke informacije. naravno da je meni normalno da vec sad znam koliko jajnih stanica zelim dati u oplodnju, koliko embrija zelim da mi vrate i koliko cega zelim zamrzavati. ali neki ljudi o tome ne razmisljaju jer ne znaju. mozda je ovo nacin da se ustedi vrijeme doktorima, da ne moraju oni to sve objasnjavati?
i samo se nadam da se necu bas tako jako razocarati u psiho dijelu. mozda su se ipak stvari promijenile? mozda je u vrijeme bivseg ministra postojao neki obrazac po kojem su ispitivali, mozda je sada drugacije? ja gledam kroz pinky naocale, ne zelim da to ikoga uzrujava. i za kraj - jel postoji netko tko zbog psiho dijela nije isao u postupak?
pp je apsolutno nepotrebno prije postupka po meni ,puno je bolje otići do psihologa ako postupak ne uspije da nas digne a pitanja koji oni postavljaju prije postupka su za raniti se.Meni je zena tupila pitala i kad sam joj rekla da već imam curicu samo se zacrvenila.Cure na forumu nisu diplomirale psihlogiju nego doktorirale.A na ispiranje mozga nemam namjeru ići da bi netko zadrzao posao,uostalom i sam dr A zna da mi ne treba to predlagati
postoji! meni je p&p savjetovanje zvučalo ponižavajuće i to je bio jedan od razloga zašto nisam na postupak išla u hrv i nema tog doktora koji bi me na takvo nešto natjerao. Doktor je taj koji treba objasniti sve u vezi postupka i to je njegova dužnost a ne psihologa i pravnika, jer niti psiholog niti pravnik na svom fakultetu ne uče o jajnim stanicama i icsi/ivf postupku.
Nije strka u tih pol sata (u mom slučaju bome više od sat vremena) nego u tome što se ni za jednu drugu bolest to ne traži.
(diskriminacija)
Unatoč tome što je WHO 1997. neplodnost proglasila bolešću, ista se u javnosti uglavnom tako ne percipira, pa se ovakvim posebnim tretmanom indirektno podržava stav da to, eto, i nije prava bolest, kroz prizmu čega je lakše progurati i zakonski i financijski restriktivne odredbe.
(osobni stav)
Dakle, ne treba kritizirati cure koje su se odlučile tu mogućnost iskoristiti, super da postoji za one koji žele --- ali zaista bi trebala biti optional, a ne da je doktori preporučuju; eventualno da informiraju, i to pod uvjetom da je ta pomoć zaista dostupna u bilo kojoj fazi postupka.
Pitala sam ja psihologinju na savjetovanju može li se dogoditi da netko ne može u postupak zbog negativne ocjene na savjetovanju - rekla je NE; a to i ima logike ako je to savjetovanje a ne procjena. Unatoč tome, na mom papiru piše NALAZ.
Savjetovanje na kojem neupućeni parovi dobivanju osnovne informacije za koje preopterećeni doktori nemaju vremena - lijepo zvuči kao ideja i ja bih na prvu dala palac gore.
Nažalost, dosadašnja iskustva su pokazala da to baš i nije tako, jer bi se psiholog morao dobrano educirati da bi to kvalitetno odradio, plus - ne znam koliko je uopće dozvoljeno da on educira ljude o tehnikalijama postupka budući da mu to nije struka, tome bi trebale služiti konzultacije prije postupka (disclaimer: nisam tako naivna, znam da tome služi forum)
U svakom slučaju, tko ode neka nam javi je li se štogod promijenilo.
Posebnastaroj/novoj i nadasve našoj Bubekici, da ti upali iz prve!
argente svi argumenti stoje i sa svima se slazem i u potpunosti sam protiv da bude obavezno, ali ja sam mali streber i skupit cu sve info odsvuda, veliko hvala sto vecinu vec imam![]()
nazad!
Posljednje uređivanje od bubekica : 27.08.2012. at 21:18
da meni pravnik krene pricat o tijeku medicinskog postupka trazila bi ga diplomu medicinskog faksa, bubek-stvarno ti je pricao kako se radi icsi ili sam nesto krivo shvatila?
Slazem se,pravno da,psiholosko je i nama bilo glupo,osim sto nas je teta setkarala i na kraju nam najvise od svega u svemu dosad digla zivac
nitko ovdje ne kritizira niti tebe niti bubekicu već dr-e koji od vas ZAKONSKI NEMAJU PRAVO TRAŽITI da idete na ta "savjetovanja". ako je ovako kako pišeš, tj. ako smatraš da ti to nije potrebno, nemaš zašto na to ići i dr. to od tebe nema pravo tražiti.
ok je da dr-i parovima daju do znanja da se mogu obratiti psihologu ukoliko osjete potrebu za tim, ali ne smiju to zahtijevati! a i sama si napisala da je dr rekla da to napraviš, a kada si je pitala zar to nije ukinuto, odmahnula je rukom - to je neprihvatljivo!
bubekica, neupućeni parovi na psiho savjetovanju sasvim sigurno neće dobiti potrebne info, a informiranje o postupku je isključivo dr-ova dužnost!
za psiho dio nije postojao nikakav obrazac i baš su zato različiti psiholozi različito postupali - neki bi napisali potvrdu bez da progovore i riječ (jer su i sami bili svjesni kolika je to nebuloza), a neki su parove čak i testirali!!! sramotno!!!
Posljednje uređivanje od frka : 27.08.2012. at 22:36
Svaki, ali baš svaki puta kad vidim ovakav stav pomislim da svatko ima vlast kakvu zaslužuje, ni više ni manje. Neki su se rukama i nogama borili protiv zakona kojim se nad parovima, koji zbog bolesti trebaju medicinsku pomoć ostvarenja roditeljstva, stavlja upitnik o njihovoj podobnosti i sposobnosti za isto. To se ne postavlja balavcima koji neodgovorno začmu djecu nezaštićenim jednokratnim seksom na stražnjem sjedalu auta, ali se postavlja subfertilnim ženama i muškarcima.
Reći ću ti što je big deal: čl 10, st. 1 MPO Zakona: Pravo na medicinski pomognutu oplodnju uz uvjete iz članka 4. ovoga Zakona imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u izvanbračnoj zajednici i koji su s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobni za roditeljsku skrb o djetetu.
Nigdje nije propisano tko, kada i na koji način procjenjuje boldano!!! Zanima me što bi se dogodilo da se, uslijed tog "neobaveznog" psihološkog savjetovanja, psiholog pozove na navedeni članak i odbije ti pravo na MPO? Hoćeš li plaćati vještanja svoje (buduće i potencijalne) roditeljske sposobnosti?
Ostalo su cure rekle, od diskriminacije do ponižavanja, te kao što je Mare41 napisala jesmo li uistinu spali da pravnik, a ne MPO liječnik objašnjava "mehanizam" postupka?!!, ali htjela bi se nadovezati na dio koji glasi:
Živjeli naši educirani mpo pacijenti koji su upoznati sa svojim obavezama i pravima! Ti isti doktori su licitirali brojem js kao kokošjim jajima - malo 3, malo 8, malo 12, i svi su šutili kao pi* na suboptimalne postupke Milinovićeva zakona. Da je po tome "kak je gospon doktor rekel", još bi se ti gledala koliko će ti embrija vratiti, hoće li koji hititi ili ćeš prihvatiti rizik moguće višeplodne trudnoće, hoće li zamrznuti js i s kojim ih uspjehom i koliko odmrznuti. I opet se pozivam na sviju prvu rečenicu. Žalosno!
dvaput sam procitala bigblue i dvaput potpisujem
arlene shvacam da je ponekad lakse linijom manjeg otpora, ali previse vremena i zivaca potroseno na borbu za novi zakon, iako to mozda onima koji nisu bili direktno ukljuceni ne izgleda tako, da bi se sada ponasali kako je doktor rekao, koji zna da je zakon promijenjen, ali svejedno inzistira na psiholoskom savjetovanju
preporuka mog ginica je bila vv.kada pokupim sve sta treba,da se najavim tamo.na forumu sam nekih mj. i pol,uglavnom na temi azoo.mjeseci su trebali da mm,ne ja,da prihvati stanje.urolog ga nije upututio kod psihologa.mozda je trebao.ginekolog mi je objasnio sta ce se dogadjati u postupku.nije ni spomenuo da odemo do psihologa ako imamo neke dvojbe.ako nam onda nije niti spomenut psiholog,kada mozda je i potreban,sta ce mi sada?!?koji fak ce mi sada?!
Drago mi je BIgBlue da si izartikulirala da je odlazak onih parova na P&P koji ne osjecaju da im to treba, pljuska svima koji su se borili za donosenje novog zakona. Da je do doktora, ne bi se nista promijenilo, i dalje bi vam bacali vase jajne stanice. Naprosto doktori se nisu borili, nego su se slikavali s Milinovicem. P&P je simbolika u svakom smislu. Od toga da se na neki nacin kaze hvala onima koji su se usudili suprostaviti HDZu, Mileticu i Kaptolu, do toga da se kaze da smo pacijenti i da nam treba medicinska pomoc, a ne nalaz psihologa i potvrda pravnika. Ove jednostavne upute moze dati i medicinska sestra, njezin je sat jeftiniji, a puno je kompletniji djelatnik u nasoj prici.
Ja dugo nisam isla na postuoke kod nas, sto zbog 3js, sto zbog p&p, a onda sam progutala ... i otisla. Totalna trauma.
psihološko mi je ok prošlo,ali pravno mi je bilo koma....skoro sam ovom šamarčinu odvalila....bahat,bezobrazan....ali sam ga dobro naspuštala i spustila ga na zemlju,jedva nam je dao potpis...
Ono sto je mene najvise zaskakljalo kod ocito jos uvijek aktualnog pp savjetovanja je cinjenica da lijecnici mpo jako dobro znaju kakva je njihova uloga u zivotima pacijenata i kad oni nesto toplo preporuce-pacijenti poslusaju! Tu bas i ne vidim veliku slobodu izbora, A ONI TO ZNAJU!
Druga stvar koja me smeta, ako je dobrovoljno i neobavezno, cemu onda potvrda da se to proslo i, cure, hocete li tu potvrdu priloziti nalazima ili ostaviti kuci da skuplja prasinu?
Dobro pitanje,maco!
I slazem se da ti savjetovanje vise treba kod neuspjeha a lista pitanja nije savjetovanje.
Sanda,sad su dvije tete u pravnom,jako drage i konkretne
Ja još čekam mengu i da treći dan krenem gore na VV...meni dr. nije rekao da trebam donijeti nikakve nove nalaze za slijedeći postupak ( s tim da sam nedavno već vadila papu?! ),samo mi je rekao da nastavim sa bromergonima zbog hormona i da se poč. devetog mjeseca javim prvi dan i dođem treći...danas idem po uputnice i to je to, šta bude!I još nešto...čula sam i čitala od dosta vas da ste vadile one nalaze na hepatitis, sifilis, krvnu grupu i to...ali ja to nisam nigje vadila niti mi je doktor to uopće napomenuo, a imam iza sebe već jedan neuspjeli postupak ICSI?!E sada, ako budem išla bez veze...šta mogu!?No i ne nadam se da će pregled proći u savršenom stanju...opet će sigurno biti nekih cistica i tako...Ma samo da ja odem gore, pa ću vidjeti što i kako dalje?!
![]()
evo richy ne se ljutiti sto te uzimam za primjer, ali moram priznati da je meni puno bitnije napraviti hiv i hepatitise, nego psihološko savjetovanje, koje vise nije obavezno
pretpostavljam da je neuspjeli postupak bio po starom zakonu, a koliko se sjećam osim p/p savjetovanja i ovi testovi su bili obavezni, pa kako onda nije trazeno od tebe da ih napravis
to samo dokazuje hrpu gluposti koje se događaju u ovoj drzavi
Richy, to je nama isto i po starom zakonu bilo pod obavezno, ocito si im promakla, samo mi mi nije jasno kako. Ti nalazi vrijede 6mjeseci i moraju se cak i ponavljati a ne samo za prvi postupak
Ma sve je meni jasno što vi pričate...I ja sam stvarno od jedna od onih koja se strogo drži svih uputa liječnika i što god se od mene tražilo, ja sam uredno to napravila...Sada jedino da kada sam tamo gore vadila krv za hormone i to...da mi možda tamo nisu odmah izvadili nalaze i za to, ali ne bih rekla!I meni je to bitno, to naravno da stoji, bez daljnjeg.....samo kažem da to dr. od mene nije tražio!Ali smatram da valjda kod njega u njegovom računalu i svim podacima koji su mu prikazani kada dođem k njemu, da bi mu to moralo biti sve jasno vidljivo što nedostaje i što treba?!Valjda bi mi rekao, pobogu...da nešto nije bilo kompletirano prije ulaska u postupak?!Baš ću mu to napomenuti kada dođem gore ovih dana, da vidiš što će mi reći!?
Richy, sigurno ti na VV-u nisu vadili krv za te markere jer se to radi na transfuziologiji, dakle oni iz Zg na Petrovoj 3 i ne znam da li još negdje, a mi ostali u svojim bolnicama na odjelu transfuziologije.
Može se u ZG i na Zaraznoj u Rockefellerovoj. Barem se moglo pred cca 1,5 godinu.
Koliko je bitno baš doći 3.dan ciklusa??Ja nekako imam osjećaj da sam do navečer "gotova", da budem procurila..to znači da bi mi se u tom slučaju sutra računao kao 1.dan ciklusa,ne??To znači da će me onda najvjerovatnije naručiti za petak...a meni puno bolje odgovara subota!Što mislite da li je moguće da me naruče za subotu, 4.dan ciklusa??Da li subotom bude gužva gore??Dr.Alebić radi??
ako danas dobiješ M, i to bude prava svježa krv, onda ti se današnji dan računa kao 1.dc, bez obzira u koje doba dobiješ.
prekasno ti je ići na pregled 4.dc ako misliš ovaj ciklus u postupak.
Ne znam za VV, ali Maribor sigurno računa do 17 sati današnji dan, a poslije sutrašnji kao prvi. Richy, nisam pratila tvoj protokol, al ako si u dugom protokolu s Decapeptylima, ne bi trebalo biti medicinskih problema da započneš dan kasnije sa stimulacijom, al ne znam za tehničke probleme, tj. jesu li dri voljni naručiti te u subotu. U kratkom protokolu mislim da nije dobro kasniti sa stimulacojim, a bez pregleda ti neće dati da počneš sa stimulacijom. Pričekaj još malo za objavu prvog dana, pred postupak zna M i kasniti od cijelog uzbuđenja.
ja sam vadila nalaze za sifilis, hepatitis, krvna grupa itd) prije 2 god
do sad sam bila 6 x na potpumog. oplod.
nikad mi dr. A nije rekao da ih ponovim a kak ti velis vrijede 6 mj
sta si ti na svoju ruku vadila te sve nalaze ili ti je on reko da ih ponovis
jedino kaj sam na svoju ruku radila papa test ( nalaz od pape mi je bio nesto manje od god. dana
Potpis na kitty i napomena da je 4dc prekasno,barem su meni uvijek tako rekli a svaki postupak je bio drugaciji.
Sto se tice tih krvnih nalaza,posebno su mi sad naglasili da ih moramo ponoviti. ovo da vrijede 6mj procitah i tu negdje,davno je to bilo pa ne znam gdje.
Sad sam opterećena dok čitam o tim satima dolaska M, nadam se da će moja vještica stići sutra tokom jutra da nemam problema još i s tim.
Geceta imate vi kakvih planova za dalje? Do kad odmarate?![]()
Do daljnjegaobznanila sam to dr i totalno se slaze s nama.mislim da do proljeca sigurno a do tada kucna radinost i prirodni i homeopatski pripravci.
Ma nema smisla od postupaka kad se moraš psihički odmoriti. Uživaj s TM, to je najvažnije!