Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
Pozdrav, dorotea, ne znam što ti odogovoriti a da već prije nije rečeno na ove 23 strane .
Pa zapravo ni ja u tih 20-ak str. nisam našla neki konkretan primjer diskriminacije. Ja zapravo ne želim umanjiti problem nego ga samo ispravno definirati. Dakle smatram da problem s vjeronaukom nije diskriminacijske prirode nego organizacijske i da bi isti takav bio ukoliko bi se radio o bilo kojem drugom predmetu, ako shvaćaš što želim reći. No samim time što se radi o vjeronauku problem je osjetljiv jer zadire u sferu svjetonazora i zato se stječe dojam da se radi o diskriminaciji.
Ja generalno znam ljude i s jedne i s druge strane koji osuđuju, vrijeđaju, diskriminiraju, no ne bih rekla da to isključivo rade vjernici. Stvar je u čovjeku. Kod nas je nekima očito to još bolna tema.
Meni je nekako normalno da postoje ljudi koji vjeruju i koji ne vjeruju i zaista poštujem i jedne i druge argumente. Čitala sam i Dawkinsa, gledala raznorazne "ateističke" dokumentarce, zaista nemam problema s tim. Ma ustvari nemam ni problema kad netko počne vrijeđati i omalovažavati, a takvih zaista ima jako puno, ali me ipak dirne iako to više govori o osobi koja vrijeđa nego o tome što vrijeđa.

ako se ne varam, većina nas ovdje navodi svoja osobna iskustva. počev od onih negativnih, koji nas tište, u kojima smo doživjeli neugodnosti od strane vjernika (ili neistomišljenika), obitelji, institucija i sl. sretne smo što smo dobile ovaj komadić virtualnog prostora gdje se možemo (prvo) izjadati onima koji će i bez puno objašnjenja znati o čemu govorimo, jer su najčešće slično prošle i slično osjećaju. u tim pričama promišljamo što nas je povrijedilo, pa u konkretnim slučajevima ne čudi da ispadamo tolerantnije, jer pričamo iz naše perspektive. to ne znači da u nekim drugim situacijama, prema nekim drugim manjinama (recimo romskim) nismo tj. ne ispadamo također na isti/sličan način neempatične, netolerantne, pune predrasuda ili čak i nešto gore, kao što su neki drugi prema nama. razmjenjujući naša iskustva, istovremeno ipak promišljamo ne samo o onima koji su nas povrijedili, nego i o vlastitom ponašanju. naša iskustva nam mogu pomoći (ako smo dovoljno zrele) da takvo ponašanje odbacimo i mi same kad smo u pozicijama moći, jer znamo kako diskriminacija boli.
ja sam baš mislila na netoleranciju isključivo na relaciji vjernik-nevjernik. htjela sam spomenuti da kao što postoji netolerancija s jedne tako postoji i s druge strane, no opet ponavljam to ovisi o ljudima, a ne o opredjeljenju.

Očigledno još nismo dovoljno ravnopravni ni za najbanalnije diskusije. I evo još što mene smeta....zašto ja kao pretplatnik javne državne televizije moram financirati i vjerske sadržaje koji me se uopće ne tiču... tipa mise nedjeljom, nekakve katoličke emisije i tako to. Mislim, imam daljinski pa mi nije problem prebaciti program, ali me ljuti što to sve ide iz đepova svih građana pa slagao se ti ili ne manje je bitno. Ako je toliko vjernika, zašto se ne financira poseban vjerski program pa neka ga prati tko hoće i koliko god hoće. Ovako bih isto tako očekivala i svaki tjedan emisiju o ateizmu ili agnosticizmu, praćenje javnih tribana o tim temama, a toga nema ni za lijek...I onda se opet neki čude što se mi tu nešto bunimo :/
I ja kao pretplatnik imam puno prigovora na besramno trošenje našeg novca na HTV-u, ali ne zbog emisija koje mi sadržajno ne odgovoraju nego zbog neracionalnog trošenja. Ako mene ne zanima poljoprivreda onda je neću gledati, no dok god ima dovoljna masa ljudi koja želi da se takve emisije snimaju onda o čemu mi imamo pričati. Zaista ne znam zašto nema emisija o ateizmu ili agnosticizmu? Jel nije bilo takvih sadržaja? Ja uglavno gledam strane programe pa nemam pojma, ali mislim da bi jedina utemeljena primjedba mogla biti zašto tih emisija nema, a ne zašto se prikazuju emisije koje se meni ne sviđaju. Jer i ja sam, ako ćemo tako, sudjelovala u plaćanju masnih para onom liku što proizvodi sapunice, a sapunice ne gledam i smatram da one nisu materijal za državnu televiziju, no eto očito većina to voli pa što da ja radim. Pritisnem dugme na daljinskom i dalje plaćam pretplatu