Stranica 13 od 25 PrviPrvi ... 3111213141523 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 1245

Tema: Što očekujete od uvođenja zdravstvenog/spolnog odgoja u školi?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nije mi to bila namjera, snižavanje razine je ono što ponajmanje treba bilo kome. Mislila sam na prihvatljivost sadržaja, ne načina na koji će se to izvesti. Ja sam vjerna čitateljica Verbumovih izdanja, moja će djeca, ako sve bude kako treba, slušati i vlč. Stoića,
    tebe neću ni spominjati, to je jasno, ali nije to velikom broju ljudi prihvatljivo. Može znanstvena i pedagoška razina biti visoka u svakom pogledu, a ne mora, ako je sad vjerovati da ćemo i mi izvesti super korak kao navedena GB.
    Sad ispada da u ovom programu ne valja ama baš ništa.

Šta je ono spomenula pikula, teenstar, ok, ako ima za djecu katolike dovoljno sadržaja u sklopu tog predmeta, u redu, eto dobrog mjesta za prenijeti ono što njihovi roditelji smatraju primjerenim.
    A na nekom drugom predmetu ili satu (pod tim uvjetom zbilja mora biti izborni) mogu nešto čuti i oni drugi.
    Oprosti, ja tebe očito malo u kupe, ti mene u špade LOL, ali dok se ne svadimo, dobro je, već ćemo se nekako nać

Kao što znaš, kad jednom program uđe, više ne izlazi ni pod razno. A kad je jednom taj kurikulum sa svojom ideologijom u školi, sljedeći korak je da postane normaliziran, i onda polako bude prihvaćen i inkorporiran i u druge predmete (priče iz hrvatskog - npr. da budu iz gay-lesbian... literature; u povijest da uđe povijest ovog ili onog rodnog stereotipa, iz prirode štogod želiš...).

Laura avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Svi su vjernici pozvani na svetost i zato želim svoju djecu odgajati u težnji prema savršenoj ljubavi i potpunom kršćanskom životu – bez kompromisa. Dakle, ako je kontracepcija grijeh, neću im ja reći:»Gledaj, dušo,to ti je grijeh, ali ako se baš slučajno, eto , «desi», znaj da se kondom stavlja tako i tako, pilule se piju tako i tako...» Kao da mu kažem:»U dućanu ne smiješ krasti, ali ako baš ne možeš izdržati i ukradeš čokoladu, sakrij je tu i tu...» Niti ću ga podupirati u masturbaciji, jer kao, to je normalno u pubertetu... Za kršćane čistoća i postizavanje gospodstva nad tijelom, jest postizavanje slobode i postizanje mira. Razum treba upravljati strastima. To nije lako, zahtijeva strašan napor, a pogotovo u razdoblju puberteta, dok se osobnost još oblikuje. A upravo je tada i najbitnije dobro voditi dijete i podržavati ga u rastu prema svetosti. Ljudska se spolnost razlikuje od drugih bića jer znači uzajamno darivanje, tijelo drugoga ne koristimo da ugodimo sebi, ne služi za vlastiti užitak, i uvijek je otvoreno za život... Čistoća prije braka nije nešto za izabrane, na nju su pozvani svi vjernici. Seks prije braka moralno je neuredan. To što skoro svi spavaju prije ne znači da je to i ispravno.
    Homoseksualne čini ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni jer su te čini u sebi neuredni.Protive se naravnom zakonu. Homoseksualce treba prihvaćati s poštovanjem, suosjećanjem i obazrivošću, bez nepravedne diskriminacije. Ali-homoseksualne osobe su pozvane na čistoću. Ne želim dijete učiti da je ok spavati s osobom istog spola. Jer je za kršćane to teški grijeh. To ne znači osuditi osobu koja to čini, nego grijeh.
    Škola moju djecu želi učiti da nije strašno činiti ono što smatram teškim grijesima... Obezvrjeđuje moj način odgoja, zadire u savjest moje djece i prlja njihovu dušu svojim liberalnim stavovima. Uči ih da je dobro koristiti kondome, seksati se kad se osjeti «spremnim», što god to značilo, masturbacija se smatra poželjnom i zdravom, seksualnost je sasvim neutralan pojam....I taj stav da pričanje o spolnim odnosima ne treba izazivati neugodu i sram... Pozvani smo na čistoću, a čistoća sama po sebi zahtijeva stidljivost. Ona čuva intimnost osobe. Odbija otkrivati ono što mora ostati skriveno. Stidljivost je čednost. Ona nadanjuje izbor odjeće. Ona čuva šutnju ili suzdržanost ondje gdje se javlja rizik nezdrave znatiželje. Stidljivost nadahnjuje način življenja koji omogućuje oduprijeti se navaljivanju mode i pritiscima vladajućih ideologija. Učiti djecu i mlade stidljivost znači buditi u njima poštivanje ljudske osobe.
    Ne želim da mislite da nekom solim pamet, ovo je samo moj stav koji ne trebaju drugi prihvatiti, ali isto tako želim imati pravo da svoju djecu odgajam u krilu Katoličke Crkve i da ih štitim od svakog krivog učenja moralnih vrednota. Taj odgoj zahtijeva priučavanje odricanju, ispravno rasuđivanje, vladanje sobom, podlaganje ono što je tvarno i nagonsko onome što je unutarnje i duhovno, što su uvjeti svake prave slobode.
    Pravo je roditelja, kao najodgovornijih za odgoj, djeci izabrati školu koja odgovara njihovu uvjerenju. To je jedno od osnovnih ljudskih prava. Roditelji su, koliko je god moguće, dužni birati škole koje im mogu najbolje pomoći u zadaći kršćanskih odgojitelja. Javne su vlasti dužne roditeljima to pravo jamčiti osiguravajući uvjete da se njime mogu stvarno služiti.
    U ovom svom razmišljanju poslužila sam se Katekizmom Katoličke Crkve

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Kao što znaš, kad jednom program uđe, više ne izlazi ni pod razno. A kad je jednom taj kurikulum sa svojom ideologijom u školi, sljedeći korak je da postane normaliziran, i onda polako bude prihvaćen i inkorporiran i u druge predmete (priče iz hrvatskog - npr. da budu iz gay-lesbian... literature; u povijest da uđe povijest ovog ili onog rodnog stereotipa, iz prirode štogod želiš...).
    Možda djelujem stvarno pametna, ono super sve znam, hvala ti, pa je to samorazumljivo, kao - ja znam, kako ja ne bih znala, takva genijalna, ali ja ti to uopće ne znam, zapravo prvi put čujem da je to odluka za vječnost, da će se sve iz tog programa odraziti na hrvatski, povijest, prirodu, na sve drugo .

Razumijem sad o čemu pričaš, ovo sad konkretno, ono je prije baš bilo u kupe i špade, ali ne znam, fakat ne znam što bih mislila o tome.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku

Razumijem sad o čemu pričaš, ovo sad konkretno, ono je prije baš bilo u kupe i špade, ali ne znam, fakat ne znam što bih mislila o tome.
    Ma otpocetka je jasno o cemu Ifi prica samo sto se ipak trudila biti politicki korektna pa nije bas odmah jasno dala do znanja sto joj je na dusi .

Za tebe Neno ne znam sto stvarno mislis o tome, ali mi se svidja kako pises.

Moje misljenje ovdje nikom nije bitno, ali moram ipak reci da se nadam da ce se oni Ifini strahovi iz jednog od predhodnih postova jednog dana ipak obistiniti. To znaci da ocekujem da ce djeca i u skoli moci cuti kako je biti homoseksualac sasvim ok i kako je mastrubacija nesto cega se ne trebaju bojati i sramiti. Sve oprecno tome ne zelim da moje dijete slusa. I iskreno mi je zao djece koja ce mozda zbog svjetonazora svojih roditelja biti uvjerena da je to bolesno i nemoralno.
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 29.10.2012. at 21:56

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    Ma otpocetka je jasno o cemu Ifi prica samo sto se ipak trudila biti politicki korektna pa nije bas odmah jasno dala do znanja sto joj je na dusi .

Za tebe Neno ne znam sto stvarno mislis o tome, ali mi se svidja kako pises.

Moje misljenje ovdje nikom nije bitno, ali moram ipak reci da se nadam da ce se oni Ifini strahovi iz jednog od predhodnih postova jednog dana ipak obistiniti. To znaci da ocekujem da ce djeca i u skoli moci cuti kako je biti homoseksualac sasvim ok i kako je mastrubacija nesto cega se ne trebaju bojati i sramiti. Sve oprecno tome ne zelim da moje dijete slusa. I iskreno mi je zao djece koja ce mozda zbog svjetonazora svojih roditelja biti uvjerena da je to bolesno i nemoralno.
    Dakle, postoje dvije ili najmanje dvije ideološke grupe u društvu, i u redu je da svaka ima svoju edukaciju.
    Nije fer da mi impliciraš neku banalnu homofobiju, kad uopće nije riječ o tome.

Govorim o određenom svjetonazoru, koji se tiče i hetero i homo, i ljudi, obitelji, djeteta uopće, koji mislim da je razoran, štetan i ispod nivoa vrijednosti ljudske osobe. Zdenka je sve dobro rekla i zapravo ne vidim smisla dalje razlagati priču; vjernici vjeruju da se ne može o seksualnosti govoriti mimo cjelovitosti ljudske osobe, braka kao zajednice ljubavi i obitelji, u koju su dobrodošla djeca, i takav kurikulum žele, a ovaj kurikulum to nije.

Većina osoba koja se burno zalaže za ovaj kurikulum živi u stabilnoj bračnoj zajednici; istodobno dakle uživa sve prednosti braka, a nezreloj djeci bi rado izložilo opciju da rade sa sobom što hoće, kako hoće, s kime hoće i kada to žele... i pustilo bi da ih o intimnim pitanjima podučava bilo tko, prema programu koji koliko ja vidim, velika većina onih koji su za, ne zna iščitati, i uopće ne zna ideološku pozadinu. Sve to zvuči napredno i lijepo, ali plod toga su banalno rečeno slomljena srca, razočarana djeca, neželjene trudnoće, bolesti, i u konačnici bolesno društvo izoliranih i usamljenih ljudi.

Isto mi se tako čini da ljudi koji su na ovom forumu rekli da su za ovaj program nemaju puno doticaja s djecom, a kamoli da su radili u učionici, ili imali doticaj sa time kako se programi uvode, što to znači, kako se normalizira određeno ponašanje, kako se formiraju kurikulumi i kako se vode te politike kojima u pozadini stoje stvarno loši i razorni ciljevi.

Ideja da dvanaestogodišnjake ili trinaestogodišnjake uopće pitaš nešto o zlostavljanju, prihvatljivim dodirima, opredjeljenjima i slično i raspravljaš to s njima je toliko pedagoški kriva, sumanuta i nerazumna da se ne mogu načuditi tome kako ne vidite kako to može završiti. To nema veze s dobronamjernošću. I kako može završiti razgovor o tome - jesi li spreman. Je, naravno, što ne bi bio, a kako mladi imaju slabo razvijen osjećaj za uzrok, posljedicu i vrijeme (znanstveno dokazano da im ti centri jednostavno nisu umreženi), ne misle na bolest, kontracepciju... na posljedice svog ponašanja... ne mogu još koncipirati niti svoje osjećaje, a kamoli imati u vidu osjećaje druge osobe.

Ne slažem se da katolici imaju neku zadršku prema seksualnosti; otvorenost nekoga prema toj temi više je osobne prirode i karaktera i odgoja, nego religijski uvjetovana, ali da katolici vjeruju da svemu ima vrijeme i mjesto - vjeruju, pa tako i seksualnosti. Kad je na svom mjestu - sve je super, kad nije, ne može biti i gotovo.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Joj, nisam mislila na Nenu, da ona ne zna... nego na ove izjave - neka ih uče da je gej okej, neka ih uče da se sve može, smije, kako žele... na to...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Dakle, postoje dvije ili najmanje dvije ideološke grupe u društvu, i u redu je da svaka ima svoju edukaciju.
    .
    postoje, da. prihvaćam da postoje. laura je objasnila svoj stav. zdenka isto, pikulin znam otprije.
    al ono o čemu ti pišeš ifi je čisti spin - znaš ono, kad sto puta ponoviš upakiranu neistinu, ona počne zvučati istinito.
    e, to mi se ne sviđa.

Većina osoba koja se burno zalaže za ovaj kurikulum živi u stabilnoj bračnoj zajednici; istodobno dakle uživa sve prednosti braka, a nezreloj djeci bi rado izložilo opciju da rade sa sobom što hoće, kako hoće, s kime hoće i kada to žele... i pustilo bi da ih o intimnim pitanjima podučava bilo tko, prema programu koji koliko ja vidim, velika većina onih koji su za, ne zna iščitati, i uopće ne zna ideološku pozadinu. Sve to zvuči napredno i lijepo, ali plod toga su banalno rečeno slomljena srca, razočarana djeca, neželjene trudnoće, bolesti, i u konačnici bolesno društvo izoliranih i usamljenih ljudi.
    ovo je jednostavno odlomak pun besmislica.
    mislim, ja sam, zahvaljujući ovom forumu, shvatila odnos katolika (uvjetno rečeno, ne bih ja rekla da je to odnos katolika jer u državi gdje živi 80% katolika čini mi se da je taj odnos ipak drugačiji, bolje reć odnos crkve) prema seksualnosti, prema homoseksualcima, prema kontracepciji. prema masturbaciji još nisam, moja m pobija sve te vaše teorije i smiješno mi je kako se u programu tin star na temu masturbacije razgovara isključivo s mladićima btw, tamo je isto predviđen rad u grupama. al to nema veze.

da se uvodi taj program u škole, bila bih naravno protiv, al ne bih imala niti najmanje motiva za pretjerivanje, prizivanje scenarija slomljenih srdaca i sl. zašto ti argumenti moraju ići na ovaj način, nikad mi neće biti jasno. U programu se posebna pažnja stavlja na rizike preranog stupanja u seksualne odnose, na odnos prema seksualnosti itd (druga je stvar učinkovitost, pojma nemam jel učinkovit i jedan i drugi program), a ti o nekakvim orgijaškim i skroz razularenim posljedicama.
    bzvz.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

isvetica -stid je urođena obrana od nečasnih namjera u svijetu koji nema isključivo svete namjere je prirodan ko i zebri pruge.
    cvijeta- UK- ok nije prva, ali je prva po trendu povećanja ili tako nešto (nemam vremena tražit), uglavnom daleko od toga da im je sexed nešto dobro donio,ostalo je cijepidlačenje. U svakom slučaju privatne škole nemaju to u tom obliku pa barem imaju izbor.
    a što je to da 12 - 18 godipnja djeca veselo mjenjaju spolne partnere svih spolova nego sodoma i gomora?
    Posljednje uređivanje od pikula : 30.10.2012. at 09:34

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    a što je to da 12 - 18 godipnja djeca veselo mjenjaju spolne partnere svih spolova
    Da ponovim cvijetino, zašto je potrebno pretjerivati, i u pretjerivanju lagati?
    Roditelji nevjernici ne žele da im djeca budu promiskuitetna, niti žele da ih netko u tom smjeru upućuje. Dostojanstvo čovjeka je moguće definirati i bez vjerskog okvira. Istina je da se vjernička i nevjernička definicija dostojanstva ne preklapaju u potpunosti, ali nisu baš ni disjunktne.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

vertex, mislim da nitko nije niti mislio reći da roditelji nevjernici žele da im djeca budu promiskuitetna, već je samo stvar u tome
    da se ovaj program može iščitati na različite načine, zašto bi tebe smetalo ako ga pikula itd. iščitava na svoj način i ne želi
    djecu slati na taj program, razlike su ovdje svjetonazorske i vjerojatno nema konsenzusa.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Svjetonazorske razlike su očito prisutne i onda je u redu da program bude izboran, zašto bih imala išta protiv toga.
    Iščitavati može svatko na svoj način, naravno. Ali ako program navodi temu "rizici ranog stupanja u spolne osnose", kako to iščitaš kao "poseksaj se odmah s prvim tko naleti iza kantuna"?
    I ona Ifina rečenica, da ne smiješ dijete pitati je li spremno, jer šta će na to reći nego da je spremno mi je užasna.
    Podsjeća me na situaciju kad je A. jednoj curici poštom poslao narukvicu (bižuteriju) i pjesmu, a onda mi je mama od curice to zgroženo vratila, kao krajnje neprimjereno. Jer je njima 9 godina i kako on to misli njoj slat poklone i izjavljivat ljubav. Njena pokvarena mašta je prekrasni čin jednog djeteta pretvorila u prljavo i sumnjivo djelo .
    Tako sad Ifi ovdje postavlja stvari. On samo čeka jedan impuls, pa će se pretvorit u razvratnika. Samo nek mu netko spomene da je to moguće. Meni je to prava prljava mašta.
    Djeca imaju svoj razvojni put, neovisan o vjeri, imaju osjećaj za intimu, imaju osjećaj samopoštovanja, a imaju i osjećaj za druge.
    Naravno, adolescencija je turbulentno razdoblje, dušu dalo da povrijediš i drugog i sebe.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Svjetonazorske razlike su očito prisutne i onda je u redu da program bude izboran, zašto bih imala išta protiv toga.
    Iščitavati može svatko na svoj način, naravno. Ali ako program navodi temu "rizici ranog stupanja u spolne osnose", kako to iščitaš kao "poseksaj se odmah s prvim tko naleti iza kantuna"?
    I ona Ifina rečenica, da ne smiješ dijete pitati je li spremno, jer šta će na to reći nego da je spremno mi je užasna.
    Podsjeća me na situaciju kad je A. jednoj curici poštom poslao narukvicu (bižuteriju) i pjesmu, a onda mi je mama od curice to zgroženo vratila, kao krajnje neprimjereno. Jer je njima 9 godina i kako on to misli njoj slat poklone i izjavljivat ljubav. Njena pokvarena mašta je prekrasni čin jednog djeteta pretvorila u prljavo i sumnjivo djelo .
    Tako sad Ifi ovdje postavlja stvari. On samo čeka jedan impuls, pa će se pretvorit u razvratnika. Samo nek mu netko spomene da je to moguće. Meni je to prava prljava mašta.
    Djeca imaju svoj razvojni put, neovisan o vjeri, imaju osjećaj za intimu, imaju osjećaj samopoštovanja, a imaju i osjećaj za druge.
    Naravno, adolescencija je turbulentno razdoblje, dušu dalo da povrijediš i drugog i sebe.
    upravo tako.
    ajoooj, danas mi je valjda jedan od onih cmoljavih dana, baš si me rastužila s ovom narukvicom, jadan mali A. skupio hrabrosti, poslao poštom narukvicu, i onda mu se vratila. ajmeee. ajd napiši da je tebe to povrijedilo više od njega, pls, pa da mogu dalje nastaviti s životom

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ajd napiši da je tebe to povrijedilo više od njega, pls, pa da mogu dalje nastaviti s životom
    Trebala si čut mene i muža tada. I dan danas se počastimo internim zlobnim komentarom kad sretnemo mamu ili tatu te curice. Slobodno nastavi sa životom :D

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ali ako program navodi temu "rizici ranog stupanja u spolne osnose", kako to iščitaš kao "poseksaj se odmah s prvim tko naleti iza kantuna"?
    Pa npr. čim se na nešto upozorava, ili karakterizira kao rizik, tome se pridaje izvjesna pažnja, možda djetetu ne bi uopće bilo na kraj pameti stupati u spolne odnose, ali
    ako se tome pridaje pažnja posebnim satovima, samim tim to postaje "issue" , a može imati i efekt "zabranjenog voća". Po meni, nepotrebno.
    Ne mislim da će se time išta utjecati npr. na smanjenje broja maloljetničkih trudnoća. Plus toga, ne veli se, djeco, nemojte stupati u spolne odnose, imate puno vremena pred sobom, već se veli, samo dajte, ali budite svjesni da je taj čin povezan o određenim rizicima. Sad sam malo iskarikirala, ali tako mi ovaj program
    "mriirše".

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

[QUOTE=Dijana;2259789]Pa npr. čim se na nešto upozorava, ili karakterizira kao rizik, tome se pridaje izvjesna pažnja, možda djetetu ne bi uopće bilo na kraj pameti stupati u spolne odnose, ali
    ako se tome pridaje pažnja posebnim satovima, samim tim to postaje "issue" , a može imati i efekt "zabranjenog voća".[QUOTE]

a odgoj koji uključuje "ništa prije braka" i "no masturbation" neće proizvesti efekt "zabranjenog voća"? ali ovo hoće... zanimljivo...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

a odgoj koji uključuje "ništa prije braka" i "no masturbation" neće proizvesti efekt "zabranjenog voća"? ali ovo hoće... zanimljivo...
    Vjerujem da ovisi kako se prezentira, ali u obitelji ima puuno više vremena za elaboriranje o tome, zar ne?

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

[QUOTE=pikula;2259642]isvetica -stid je urođena obrana od nečasnih namjera u svijetu koji nema isključivo svete namjere je prirodan ko i zebri pruge.
    cvijeta- UK- ok nije prva, ali je prva po trendu povećanja ili tako nešto (nemam vremena tražit), uglavnom daleko od toga da im je sexed nešto dobro donio,ostalo je cijepidlačenje. U svakom slučaju privatne škole nemaju to u tom obliku pa barem imaju izbor.
    a što je to da 12 - 18 godipnja djeca veselo mjenjaju spolne partnere svih spolova nego sodoma i gomora?[/QUOTE

Ja neznam kako da vam objasnim neke stvari a da se to ne pretvori u intimnu ispovijest kakvih se bojite na tim satovima. Još sam relativno freška iz škole cca 10 god od izlaska, a stvari su se promijenile i u tih 10 godina, već tada je bilo abortusa, pilula itd. a nije bilo zdravstvenog odgoja, samo osuda kad sesranje dogodi, bez pomoći u bilo kojem obliku

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A svi tinejđeri slušaju svoje mame...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dijana, shvatila sam taj argument zabranjenog voća i da nešto postaje "issue".
    Međutim, ne mogu razumjeti zašto je taj argument prisutan samo u ovom dijelu o spolnosti, a nije prisutan u dijelu o ovisnostima. Zašto nije problematično djeci govoriti o rizicima alkohola, pušenja, kockanja, droge? Ako spominjanje i diskusija znači poticanje, nije li poticanje na alkohol, drogu i kockanje jednako protivno ljudskom dostojanstvu, ma barem jednako štetno po mladu osobu kao poticanje na seks?
    Zato mislim da nije problem u eventualnom poticanju, niti u radionicama iz noćne more, nego je problem svjetonazorski: ono što je katoliku grijeh, u modulu spolnog odgoja se prezentira kao normalno. I to je zapravo toliko jasno, da ne znam zašto treba išta dodavati.

Što se samog programa tiče, ja ga ne branim svesrdno, i nemam pojma kako će izgledati u praksi. Očito je i navrat - nanos uveden, što teško da može biti dobro. Ne slažem se svugdje ni sa sadržajem, ali većinom da.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zašto nije problematično djeci govoriti o rizicima alkohola, pušenja, kockanja, droge?Ako spominjanje i diskusija znači poticanje, nije li poticanje na alkohol, drogu i kockanje jednako protivno ljudskom dostojanstvu, ma barem jednako štetno po mladu osobu kao poticanje na seks?
    Razgovor/predavanje o ovisnostima sigurno neće ići u smjeru "rizici od preranog početka uzimanja droga" već će se sasvim jasno i nedvojbeno upozoravati
    o apsolutnoj štetnosti svih droga. (da budem malo zločesta, nadam se da se neće raditi iznimka ni kad je o "marici" riječ). Dok se po mom mišljenu rani sek. odnosi implicite odobravaju, ali nećeš biti "cool" ako se pritom ne zaštitiš.

nego je problem svjetonazorski: ono što je katoliku grijeh, u modulu spolnog odgoja se prezentira kao normalno. I to je zapravo toliko jasno, da ne znam zašto treba išta dodavati.
    Pa zar je netko uopće tvrdio drugačije, to sam i ja napisala u svom postu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Dijana, shvatila sam taj argument zabranjenog voća i da nešto postaje "issue".
    Međutim, ne mogu razumjeti zašto je taj argument prisutan samo u ovom dijelu o spolnosti, a nije prisutan u dijelu o ovisnostima. Zašto nije problematično djeci govoriti o rizicima alkohola, pušenja, kockanja, droge? Ako spominjanje i diskusija znači poticanje, nije li poticanje na alkohol, drogu i kockanje jednako protivno ljudskom dostojanstvu, ma barem jednako štetno po mladu osobu kao poticanje na seks?
    .
    a nije baš isto jer se u slučaju alkohola, droge i kockanja jasno daje poruka - to se NE radi. to su nezdrave aktivnosti.
    a kod seksa se ta jednoznačna "NE" poruka ne daje.
    lako je kod droge - tu imaš zakon na svojoj strani.
    ne moš seks zakonom zabraniti.

ono što je katoliku grijeh, u modulu spolnog odgoja se prezentira kao normalno. I to je zapravo toliko jasno, da ne znam zašto treba išta dodavati.
    x
    kad kažem da program promovira seksualno odgovorno ponašanje, različite stvari pod time podrazumijevamo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

viš, dijana me pretekla, naučila sam gradivo

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Dok se po mom mišljenu rani sek. odnosi implicite odobravaju, ali nećeš biti "cool" ako se pritom ne zaštitiš.

.
    ne bih se s ovim složila.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da dodam, nemam ništa protiv predavanja o ovisnostima, kad na tv vidim neku groznu priču povezanu sa zloporabom droga,
    ako sam u prilici pozovem i kći da to vidi-pucam iz svih oružja da joj ukažem koliko je droga zlo.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

grozno to što govoriš da je doživio mali a, vertex
    sjećam se kako sam u 3., 4.razredu oš od prijatelja iz razreda dobila na dar minijaturne perlice koje se nižu u ogrlice
    lijepo je on to posložio po bojama, kasnije sam saznala da mu je pomogla sestra, a svaku boju je "zavario" aparatom za varenje plastičnih vrečica
    ajme, ja nisam imala pojma da taj zavarivač postoji, pa kad sam vidjela onako spakirano, mislila da je za mene ravno stiglo iz dućana, pa mi bilo još više woooow ...
    međutim, na kraju sam sve te vrečice isti dan podijelila ispred škole drugim curama, nisam odnijela kući... netko se potrudio tu njegovu dječju gestu kao i moj dječji ushit zaprljati baš tako kako si rekla, vertex
    i kada sam kasnije, jedne prilike, mami "priznala" (zapravo sam to jedva dočekala, podijeliti s njom) da sam od prijatelja iz razreda dobila poklon i kakav, mamina me reakcija, hvala Bogu, oslobodila kasnijeg nasjedanja na bedastoće takvog tipa.
    vjerujem da oni koji vole ići u krajnost danas za djevojčice koje su u djetinjstvu dobile takav jedan poklon i mama im rekla da u tome nema ništa loše danas mogu biti okarakterizirane kao one koje vole dobivati poklone od muškaraca, ako ćemo prljavije možda udjeljuju i neke protuusluge, da su sponzoruše, najblaže rečeno.
    stvarno prljava ljudska mašta može svašta.
    moram priznati da me obuzeo ružan osjećaj dok sam čitala komentar "o djeci od 12 do 18 koja veselo mijenjaju sex partnere svih spolova" ...
    to sa strahom od zdravstvenog odgoja i različitim svjetonazorom jednostavno nema veze, a s čime ima, ne znam
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 30.10.2012. at 12:23

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne bih se s ovim složila.
    ni ja.

Zato mislim da nije problem u eventualnom poticanju, niti u radionicama iz noćne more, nego je problem svjetonazorski: ono što je katoliku grijeh, u modulu spolnog odgoja se prezentira kao normalno. I to je zapravo toliko jasno, da ne znam zašto treba išta dodavati.
    x

a od svih navedenih grijehova, gdje su se u velikoj mjeri i sami vjernici ogriješili tj. znaju ogriješiti, najveći problem predstavlja, a što da se lažemo - homoseksualnost. i to ne strah od homoseksualnog interesa koji se možebitno može probuditi kod određenog djeteta čiji su roditelji katolici (jer to je isuviše osoban odabir ili genetski preodređenost, da nijedna poduka na to ne može utjecati, toga su svjesni svi koji zaziru od ovog programa), koliko mogućnost da se kroz ovaj program konkretno smanji društveno prihvaćena homofobija i kod djece razviju iskrene empatije i solidarnosti sa (postojećim) lgbtiq osobama i to solidarnost ne po mjerilima crkve, nego ljudskopravaškim tj. građanskim, pa u krajnju ruku - ustavnim mjerilima.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

potpis na AM

i ne mislim da je usporedba o rizicima alkohola i kocke (ok, droge ne) pogresna sto se tice seksualnog odgoja. bas naprotiv. jer ne govori se jednoznacno NE alkoholu jer se onda nikad ne bi popila bevanda nakon rucka. niti bi se odigrao black jack ili monopol s plasticnim ili papirnatim novcanicama-zetonima.
    upravo se govori gdje je granica i ta granica se uci djecu.
    zato mislim da je usporedba pogodjena jer se i u spolnom odgoju djecu zeli nauciti odredjenoj granici. samo sto se u prvospomenutoj granici svi slazu s njom i jednaka nam je, dok u slucaju spolnosti, nije.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slažem se s razlikom koju su mi napomenule Dijana pa cvijeta, nije sasvim isto.
    Iz moje pozicije je vrlo blisko, jer ja ne mislim da će im itko sugerirati da je cool rano stupanje u odnose.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pisala sam bez čitanja zadnjih odgovora pa je malo s Marsa...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    najveći problem predstavlja, a što da se lažemo - homoseksualnost. .
    bojim se da i ja dijelim ovo mišljenje.
    to u neku ruku i jest novost.
    za razliku od prethodnih tema, nikad nitko s katedre nije našoj djeci poručio - gay is ok.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Eh, bojim se da nema načina da ne ispadnemo homofobni, zar ne?

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A slusaj, niste nas bas uvjerili u suprotno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Što se mene tiče, ja mislim da shvaćam taj koncept odvajanja osude grijeha od osude osobe. S tim da mislim i da je to odvajanje jedan ideal kojem je malo ljudi doraslo, ali ne znači ih nema koji jesu.
    U tom smislu razumijem da biti katolik ne znači biti homofob i uopće to ne izjednačavam.
    Međutim, s moje svjetonazorne točke, poziv homoseksualcima na čistoću je besmislen pa onda to ne mogu vidjet kao biranje teškog ali ispravnog puta, nego to vidim kao nepotrebno uskraćivanje osnovnog (ljubavi, partnerstva, spolnog života).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Međutim, s moje svjetonazorne točke, poziv homoseksualcima na čistoću je besmislen pa onda to ne mogu vidjet kao biranje teškog ali ispravnog puta, nego to vidim kao nepotrebno uskraćivanje osnovnog (ljubavi, partnerstva, spolnog života).
    x

u stvari, uskraćivanje identiteta.

a sve drugo ću objasniti drugom prilikom, na za to predviđenom topicu. ispričavam se na upadu.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 30.10.2012. at 13:38

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A slusaj, niste nas bas uvjerili u suprotno.
    Da, ako nisi s nama, protiv nas si.

Pa ako vam je tako lakše, npr. mene slobodno možete staviti u neku od svojih ladica. (iako ne sumnjam
    da sam već odavno u nekoj od njih). Što nam na kraju preostaje nego miroljubiva koegzistencija.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Što se mene tiče, ja mislim da shvaćam taj koncept odvajanja osude grijeha od osude osobe. S tim da mislim i da je to odvajanje jedan ideal kojem je malo ljudi doraslo, ali ne znači ih nema koji jesu.
    U tom smislu razumijem da biti katolik ne znači biti homofob i uopće to ne izjednačavam.
    ma ja ne bih uopće raspravljala o smislenosti ili besmislenosti. teoretskog odnosa katolika prema ovim spornim pitanjima. masturbaciji, kontracepciji, predbračnom seksu, homoseksualnosti. nije to ključ. ovo što si spomenula, teoriju, sam shvatila.
    mislim da je ključ ne u teoriji. nego u - praksi.
    u presjeku hrvatskog društva.
    u velikom postotku smo katolici, seksamo se prije braka, koristimo kontracepciju, idemo na MPO, masturbiramo, rastavljamo se.
    i homofobi smo.
    možda se i varam, al zato mi se čini da mc u pravu.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Da, ako nisi s nama, protiv nas si.

Pa ako vam je tako lakše, npr. mene slobodno možete staviti u neku od svojih ladica. (iako ne sumnjam
    da sam već odavno u nekoj od njih). Što nam na kraju preostaje nego miroljubiva koegzistencija.
    Na tvoju ironiju, samo sam odgovorila ironicno. Potpuno nepotrebno, priznajem...inace ne volim svrstavati ljude u nikakve ladice. Sigurno bi se u RL puno bolje razumjele jer ovako napisano je podlozno razno raznim interpretacijama.

Medjutim, nesto me iskreno zanima pa ako je netko od vas vjernika voljan odgovoriti na to pitanje bila bih zahvalna, a ako ne postujem vas izbor da se o tome ne izjasnjavate. Naime, zanima me kako bi vi reagirali na homoseksualne sklonosti vlastite djece? Bi li im odgovorili da je to gresno ponasanje, bi li im pruzili podrsku?
    Naravno da ovo pitanje nije samo za vjernike jer od homofobije nisu cijepljeni ni ateisti, ali vasa vjera se eksplicitno izjasnila oko tog pitanja pa i pojedinci su se na ovoj temi ocitovali u tom smjeru.

Sa svojom djecom sam uvijek iskreno govorila o toj tematici jer u obitelji imamo pripadnika homoseksualne manjine pa im taj pojam i nije bas stran. Moram priznati da sam im par puta rekla da bi mi kao majci bilo lakse da su heteroseksualci jer im zelim sto bolji i lagodniji zaivot bez borbe sa osudjivanjem i predrasudama, ali da cu uvijek biti tu za njih i da cu rado prihvatiti njihove partnere ma kakvog spola bili ukoliko su naravno *normalne* osobe. Izgleda da necu imati potrebe za tim jer su se za sada deklarirali kao hetero, sin ima curu itakoto, ali mi je bilo kakva druga reakcija od strane roditelja na ovakva pitanja nepojmljiva.

Da li vi uopce sa svojom djecom govorite o toj temi ukoliko vam djeca nisu premala? Ovo naravno ne ide samo za vjernike.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Na tvoju ironiju, samo sam odgovorila ironicno.
    Ali ja uopće nisam bila ironična, dakako da postoje "ladice", to je u ljudskoj prirodi, i od toga ne treba bježati.

A za ovo drugo, ne znam, ne mislim da ljubav prema djeci prestaje kad čine nešto što mi ne odobravamo, ali
    morala bi se u tom slučaju resetirati i razmisliti što i kako. Trenutno ne razmišljam o tome i ne mislim da time nešto gubim.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

u presjeku hrvatskog društva.
    Ali ja sam razgovarala s Dijanom, ne mogu razgovarat s presijekom hrvatskog društva.
    Presijek jest takav kako si opisala, ali ne znam, nije homofobija rezervirana za vjernike više nego za nevjernike, ni u praksi (ovo govorim po vlastitom iskustvu, ne znam za statistiku).

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moram priznati da sam im par puta rekla da bi mi kao majci bilo lakse da su heteroseksualci jer im zelim sto bolji i lagodniji zaivot bez borbe sa osudjivanjem i predrasudama, ali da cu uvijek biti tu za njih i da cu rado prihvatiti njihove partnere ma kakvog spola bili ukoliko su naravno *normalne* osobe. Izgleda da necu imati potrebe za tim jer su se za sada deklarirali kao hetero, sin ima curu itakoto, ali mi je bilo kakva druga reakcija od strane roditelja na ovakva pitanja nepojmljiva.

Da li vi uopce sa svojom djecom govorite o toj temi ukoliko vam djeca nisu premala? Ovo naravno ne ide samo za vjernike.
    I moje se zaljubljuju u osobe suprotnog spola sve u 16, tako da je sve to što ću reći vjerojatno samo teoretiziranje, ali svejedno, onako kako bih gledala na svoju djecu u tom slučaju, tako gledam i na tuđu.
    Ako je to nešto prirođeno, sklonost koju nikako ne može osoba svojom voljom promijeniti, ne može se boriti s tim,
    a zna se da ne može, preostaje im samo ostati u prisilnom celibatu, apstinirati cijeli život jer je upuštanje u homoseksualnu vezu teški grijeh. Tako kaže Crkva, tako kaže Evanđelje.
    Heteroseksualnim parovima se kaže - spolni su odnosi dozvoljeni samo u crkvenom braku.
    Kako homoseksualci nikad neće biti u crkvenom braku, a njihovi su čini protuprirodni, jedino što im se savjetuje jest suzdržavanje. Cijeli život. Nisu odbačeni od vjerske zajednice, oni su dio Crkve, mnogi su od njih i zaređeni, ali strogi celibat se podrazumijeva.
    Meni je sve to jasno, ali to je preteška osuda,
    kao osoba, i kao roditelj, ne bih imala ni srca ni snage reći svom djetetu da očekujem od njega da nikad ne stupi ni u jednu vezu, da nikad nema nijednu blisku osobu s kojom će biti u zajednici, kao da mu i bez toga nema dosta muke i problema. Ja to ne bih mogla tražiti. Znam da je tako propisano, sad kad pitaš o vjeri, ali moj unutarnji poriv kaže drugačije i sretna sam što ja nisam ni svećenik ni kadija niti netko tko je upućen drugima govoriti kako da žive.
    Što se tiče promiskuiteta, tu sam protiv, u svakom slučaju, hetero ili homo, sve bih izložila kako je i šta je.
    Spoznaja te činjenice bila bi mi tužna zbog djeteta, zbog obitelji i potomstva koje neće imati, zbog problema koje bi moglo imati u društvu, ali o bilo kakvom odbacivanju nema govora. Nastojala bih mu u svakom slučaju olakšati, ne otežati.
    Evo, načelno i u teoriji.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ali ja sam razgovarala s Dijanom, ne mogu razgovarat s presijekom hrvatskog društva.
    Presijek jest takav kako si opisala, ali ne znam, nije homofobija rezervirana za vjernike više nego za nevjernike, ni u praksi (ovo govorim po vlastitom iskustvu, ne znam za statistiku).
    naravno da nije. nisam (ni) pravila tu distinkciju, rekla sam da je društveni fenomen. čak i među lgbt osobama postoje (auto)homofobi.

catch je samo u tome da današnje demokratske (sekularne) države idu k tome da prevaziđu heteroseksizam (prvo dekriminalizirajući homoseksualnost, a onda i pozitivnim materijalnim odredbama). barem ti država svojim zakonima ne nudi više opravdanje da budeš recimo rasist ili seksist, pa ni heteroseksist (tj. homofob).

katolici svoj svjetonazor (temeljio se on na ljubavi, dobroti, poniznosti ili s druge strane konkretno na heteroseksizmu) mogu opravdati kroz svoje učenje i kroz svoje crkvene autoritete (pa i kroz riječi samog boga), pa i samim ustrojom svoje crkve koja je nedemokratska i seksistički nastrojena.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

S ovim se gotovo u potpunosti slažem, kažem gotovo, jer vjerski odgoj ipak utječe na razvoj djeteta. Moje mišljenje o aktualnom programu spolnog odgoja jest upravo to da on na neprimjeren način zadire u taj prirodni razvojni put djeteta.

Vrlo mi smeta u ovoj i sličnim diskusijama kad netko bolje od mene zna što ja zapravo mislim i u čemu je "zapravo problem", a to "znanje" počiva na činjenici da sam vjernica, jedna od onih "zatucanih", onih koji pripadaju nekoj drugoj strani i nekom drugom svijetu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

O mogućoj situaciji da moja djeca iskažu homoseksualne sklonosti mislim potpuno isto kao Nena-Jabuka.
    Posljednje uređivanje od Zdenka2 : 30.10.2012. at 17:51

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

danas sam slusala na radiju komentare i niti jedan nije bio ZA uvodjenje. svi su bili protiv, svima je problem spolna/rodna ravnopravnost i samo je jedna slusateljica rekla da se kosi sa crkvenim naukom. samo je jedna spomenula crkvu i vjeru.

ja znam dosta ateista koji se s takvim naukom slazu.

ocu reci, ta stavka nije problematicna samo vjernicima i nisu samo oni protiv uvodjenja spolnog odgoja na ovakav nacin, ima tu i ohoho ateista.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mene je užasno strah ljudi koji zaštičuju djecu od informacije (ne imputiranja, nego informacije koja je znanstvena, nije svjetonazorska) o bilo čemu, u strahu da će to djecu promijenit i da će to na njih negativno djelovati.
    To automatski znači da nisu sigurni ni u sebe ni u svoju djecu.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Razmišljam slično kao ti, krumpric. Nije mi jasno kako će prešućivanje ičemu pomoći.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Mene je užasno strah ljudi koji zaštičuju djecu od informacije (ne imputiranja, nego informacije koja je znanstvena, nije svjetonazorska) o bilo čemu, u strahu da će to djecu promijenit i da će to na njih negativno djelovati.
    To automatski znači da nisu sigurni ni u sebe ni u svoju djecu.
    Veliki X

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    danas sam slusala na radiju komentare i niti jedan nije bio ZA uvodjenje. svi su bili protiv, svima je problem spolna/rodna ravnopravnost i samo je jedna slusateljica rekla da se kosi sa crkvenim naukom. samo je jedna spomenula crkvu i vjeru.

ocu reci, ta stavka nije problematicna samo vjernicima i nisu samo oni protiv uvodjenja spolnog odgoja na ovakav nacin, ima tu i ohoho ateista.

ajd sprovedba, tu se sigurno još puno toga ima za raspraviti... ne čudi me ni da ima ateista koji su protiv zdravstvenog odgoja, čudi me jedino ta masovnost, znači svima je problematično što će im djeca u školi učiti da rod nije prirodna određenica, nego društveni konstrukt? da "dječaci ne plaču" nije zapisano u genima, nego naučeno od društva? da curice nemaju prirodni afinitet prema šutljivosti i ružičastoj boji?

i najbitnije - da ženina sudbina nije odlučena biološkom predispozicijom da može roditi?

u biti svo ovo masovno protivljenje u istu ruku pokazuje užasnu potrebu da se takvo što podučava u školama, jer očigledno smo izrazito ignorantsko društvo.

a obiteljski zakon lijepo veli....

Članak 93.
    (1) Roditelji imaju dužnost i pravo odgajati dijete kao slobodnu, humanu, domoljubnu, moralnu, marljivu, osjećajnu i odgovornu osobu, poštujući načela ravnopravnosti spolova, kako bi bila pripremljena za skladan obiteljski i društveni život s pozitivnim odnosom prema prirodi.

(2) Odgoj djeteta mora biti u skladu s njegovom dobi i zrelosti, te s pravom djeteta na slobodu savjesti, vjerskog i drugog uvjerenja.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku

Nisam sigurna koliko su ti ljudi dobro upućeni, koliko mi uopće možemo biti sigurni kako će to izgledati, na osnovu onoga što nam je servirano.
    Ja prva nisam, to što sam otvorila topic ne znači da sam sve živo isproučila, analizirala i super stojim sa zaključcima, ne, uopće nisam, primjećujem kakva je situacija sada, a za ocjenu programa oslanjam se i na ono što su drugi čitali, proučavam različita mišljenja i uspoređujem ih.

Ne znam baš suvereno, u startu, na osnovu smjernica, zaključiti kakav će to biti program, mislim da to bolje znaju izvesti oni koji rade u obrazovanju.
    To što je većina ljudi usmjerena na ovaj dio koji obrađuje odnos prema homoseksualcima i sl. čini mi se da je tako zbog medija koji su baš to plasirali (jer im je to atraktivno), kao da će se o tome govoriti milijun sati i da će se sve što kažu istetovirati djetetu u mozak (e, da im se bar matematika tako istetovira).

Drugo, možda misle ko i Ifi, da će za dvije godine u knjizi iz Prirode i društva pod lekcijom "Obitelj" biti slika Eltona Johna, njegovog partnera i usvojenog djeteta, što je za većinu ljudi vjerojatno neprihvatlijvo. Neovisno o religiji.

Ima li u tom programu 85 ili 95 posto korisnog sadržaja ili je sve beskorisno i štetno, ili je način pripreme i provođenja loš, ne znam, uvijek se zaludimo jednom stvari, bitnom, ali se svi zapikiraju tamo.

Jedna pozitivna stvar ipak može biti iz svega -
    možda će jedan veći dio roditelja, upravo zbog javne rasprave, ili javnih rasprava, malo mućnuti glavom, proučiti to gradivo, malo preispitati i svoje stavove, možda i popričati s djecom na način na koji inače ne bi.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nena, oni ne zele da im djeca uce gay is ok.

to je rezime tih telefonskih poziva.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •