seni, jasno je meni to kad je riječ o ZO.
al htjela sam malo da se obrazujem jerbo kužim ova prva dva vala, al treći me malo brka![]()
Sve to ovisi što je društvo. U nekom društvu je više ova s bakandžama, i u prirodnom stilu, a u nekom ova u kostimićima. I ta prosuda ne uvijek od muških, a možda niti najčešće od njih (barem danas, u trećem valu, čini mi se). Muškima su dobre i kostimići i bakandže žene... dok su spolno žene (anđeo smajlić).
da, meni je planina brokeback jedan užasno tužan i težak film. baš sam suosjećala sa protagonistima.
inače, još malo o fem. valovima: link stvarno ga vrijedi pročitati.
slušala sam predavanje jedne sveučilišne profesorice, ovog lipnja... koja je rekla da ona sebe naziva lezbejkom. ne zbog seks. orijentacije (jer nije), nego iz političkih motiva. jer je riječ žena previše opterećen svakojakim poimanjima, a riječ lezbejka nije (pišem zbrda zdola, žurim).Njezina teza da ni spol nije prirodno dan, nego društveno zadan, da su i rod i spol društvene konstrukcije ili diskursi, da nema ničega preddiskurzivnoga, prirodnoga, ontološkoga ili metafizičkoga, da su sve to samo »učinci određenih oblika moći« (Butler: 12), »čin kulturalnog upisivanja«, »fantazmičke supstancije« i »iluzije supstancije« (ibid.: 146), performansi i maskerade, uzdrmala je temelje feminizma, ali i dovela do onoga što se može nazvati postfeminizmom. U pitanju nije bio bilo koji problem, nego osnovno pitanje samoga feminizma — pitanje o tomu može li se uopće konstituirati ženski subjekt, postoji li uopće mogućnost zasnivanja specifično ženskoga identiteta.
hoću reći.... kad se pogleda koliko tu ima rasprave i argumenata i razmišljanja o rodnoj teoriji, blesavo mi je kad se grozd i slične organizacije pozivaju na to da će sada tjerati dječake da govore da su žensko i da oblače žensku odjeću ili što sam na nečijem profilu pročitala: sad više nećeš smjeti reći ni da si žena?!?![]()
Posljednje uređivanje od mama courage : 12.12.2012. at 16:40
nisam procitala sve linkove, ali jesam ono sto si napisala i meni je taj treci val posve razumljiv. (ne stignem sad pisati al bas me zanima).
Posljednje uređivanje od Storma : 12.12.2012. at 19:04
Ima gomila toga za procitati![]()
Evo malo Tomica o zo
http://www.slobodnadalmacija.hr/Kome...je-Odlino.aspx
Inace, Seni je prekrasno pisala na zadnjih nekoliko strana (a i inace)
evo nekoliko linkova koji bi vas mogle zanimati...
svakome bih preporučila da pročitate barem prvih pet strana ove divne, a jednostavno napisane, knjige (ako netko hoće prijevod na hrvatski, neka se javi):
bell hooks: feminism is for everybody
članak o feminizmu
o pravima lezbejki (10min)
evo malo o tome što vuco veli o feminizmu i kako u biti patrijarhalna većina percipira feministkinje.
Posljednje uređivanje od mama courage : 12.12.2012. at 21:44
heh, evo prave stvari za ovaj topic
http://www.h-alter.org/vijesti/kultu...icka-teologija
Kužim, kužim.
Nisam ni ja nešto posebno upoznata sa radom j. Butler. Nešto sam malo čitala, nije to baš jednostavno štivo. dijelovi su mi prilično logično, drugi djelovi nešto manje. Mc je to sazela, ali u principu za dublje razumijevanje bi je trebalo citati.
Međutim ono sto je kao društveni standard uvriježeno kada se kaže gender ona se misli na ono sto je rekla Sasa, spol kao bioloska datost, a rod kao društveni konstrukt.
Ja sam mislila da je to svakom prosječnom gradaninu jasno. Ne radi se tu samo o pitanju roditeljstva. Dugo se je globalni položaj žene, da za iste poslove zarađuje trećinu manje, da ih nema na rukovodećim mjestima, itd.
A sve se to objašnjavalo bioloskom datošću, sa idejom da je to tako priroda zamislila, te drugačije ne može ni biti. U tom smislu ide rečenica od Simone da se ženom postaje. Rečeno i mišljeno kao metafora.
Kao i svakoj humanističkoj znanstvenom disciplini (dovoljno je pogledati samo literaturu o odgoju djece, postoje dijametralno suprotne teorije, sve pisane rukom uvazenih znanstvenika, profesora, psihijatara...itd) i u rodnom teorijama postoje razni pravci. A nadam se da slobodu znanstvenika da istražuju, pišu, pa i ono sto je većini jako grudi no nitko ne dovodi u pitanje.
No kada se kaže gender, onda se u zapadnoeuropskom kontekstu misli na ovo gore napisano. Kao sto sam već negdje napisala vicerektor za personalna pitanja ima službeni naziv "fuer Personal und Gender". A vjerujte TU - Wien kao najveći tehnički univerzitet u zemlji, nije bas neko jako progresivno mjesto. Prva profesorica na arhitektonskom fakultetu koji je sklopu univerziteta imenovana je u 90-ima. o fakultetima matematike, fizike, informacije da ne govorim.
No, obzirom da zaposlenica uknjiznici ogrizovic, kao sto je Sasa rekla, nije niti čula za Simone, ni knjigu "drugi spol", mene vise ništa ne čudi.
Na srecu nemam sad puno vremena, jer bi me inače ovo sto čitam na forumu, zaista bacilo u duboku depresiju. Ne znam da li mi teze pada malicioznost i histerija (Preporučam knjigu "Mein Kamm" od Kishona, mora da su je neki dobro proucili) ili količina besmislica koja se tu bez imalo razmišljanja prosipa. Austrijska vozačka dozvola sa rubrikom rod.
Ima ona dobra konstrukcija od jergovica, kad se sramis za drugoga.
Emotivan članak Bobe Đuderije:
Vaše je kraljevstvo nebesko, ali i ovozemaljsko i izgledate kao kraljevi
da, umlatili su ga. umro je na isti način kao onaj gay kojeg se onaj sjećao iz svog djetinjstva.
ima i parodija na brokeback mountain.... video
brokeback nije prvi gay western
a evo i da se nasmijete na house parody, odlična je i još jedna: house and grey's anatomy (na 2'20min)
moramo malo se našaliti. ubila nas ova judith butler.
ali ako je netko i dalje mazohistički raspoložen: gender is perfomative i judith
eto, danas moram raditi, pa se čitamo navečer.![]()
da, trebalo bi malo poslušati živote gay osoba i s čime su se susretali, počev od obitelji, preko škole, vršnjaka, radnih kolega i sl. nekako si mislim da ti ljudi vremenom razviju neki ptsp. jer ti u biti cijelo vrijeme živiš u stresu (posebice ako se radi o manjoj sredini). cijelo vrijeme se kriješ, tj. svoj identitet (nešto poput židova u nacističkoj njemačkoj). još ako je društvo heteroseksistički, pa krenu vicevi i sl. onda u biti počinješ na kraju sebe prezirati. užas.
a uz sve to, možda si također prosjećan građanin ove zemlje koji je ostao bez posla, koji ima hipoteku u švicarcima ili što god već takvo...
negdje sam čula podatak da pola beskućnika u new yorku čine mladi gay ljudi koji su pobjegli od doma (uglavnom hispano). njihova sudbina je zacementirana ako su prestali ići u škole i potucaju se po cesti.rijetki će se izvući i naći pristojan posao i život.
kad ste već na temi homoseksualaca (iako se često pitam koliko te neke stvari imaju veze s ireligioznim topicom, al ajd...)
http://www.tportal.hr/scitech/znanos...l#.UMnUMXmPQ3I
znanstveni časopis http://www.press.uchicago.edu/ucp/jo...urnal/qrb.html
evo i članka http://www.jstor.org/stable/10.1086/668167#abstract
Posljednje uređivanje od koryanshea : 13.12.2012. at 14:27
U krajnjoj liniji, sve je vezano s ljudskim pravima, ali skoro pa sve (osim tračeraja):
- MPO
- freedom of religion
- freedom from religion
- freedom from vaccination
- homeschooling
- birth- sve žive te teme.
Nekako bi to bilo preširoko.
Meni ovako paše - ireligiozno u hrv. kontekstu, a ovo o porodu itd. - toliko me ne zanima, a za ovu oko cjepiva itd. - ja bi uvela još jedan freedom - freedom on scientific information / freedom from myths itd.
Onda bi se sigurno još ugurao neverending i ništazaključujući topic - abortus - kad počinje čovjek/jel' fetus čovjek/osoba itd.
Bio bi to kupus - ta široka tema ljudskih prava, bojim se.
Posljednje uređivanje od ina33 : 13.12.2012. at 15:44
bilo je dosta topica gdje je učestvovala šira forumska populacija, a takvi topici se uvijek mogu otvoriti (meni se iskreno rečeno na takvim više nešto pretjerano i ne učestvuje).
ne odričem se ovog topica niti ovih linkovajer mi je baš gušt razgovarati s ljudima sličnih svjetonazora. i mislim da su sve (ljudskopravaške) teme usko povezane s našim (ireligioznim) svjetonazorima. nitko od nas ovdje ne ide od premise da je konkretno homoseksualnost grijeh, što god mislili inače o homoseksualnosti/homoseksualcima. i ako netko može taj diskurs o grešnosti (barem ovdje) preskočiti, također je dobrodošao na ovaj topic (ovo čisto da se nitko ne smatra nepoželjnim). i to je čar ovog topica.
![]()
ne mislim ti zabranit linkove emsoko sam ja da ti branim
ali nisam mislila opći-opći topic, nego ljudskopravaško humanistički, pa mislim da bi se i tu ok ekipa sjatila![]()
čuj, kako smo krenule, završit ćemo još na nekom gender topicu, kukala nam majka!
nego... iscurile bitne informacije....
neimenovani izvor, blizak hrt-ovskim strukturama... moći :kez:, mi je u povjerenju šapnuo da će ove subote u emisiji "Duhovni izazovi" biti prikazana dva priloga o ateistima: s Inoslavom Beškerom i Nevenom Barkovićem (glasnogovornikom inicijative "Nisam vjernik")
ne znam jeste li čule da je marijana petir izabrana u odbor za ljudska prava?
znate li da (katolička, dakako) crkva ima već unaprijed rezervirano mjesto za vanjskog člana tog odbora od ukupno 4 mjesta. drugo od ta 4 je pak rezervirano za predstavnika svih drugih vjerskih zajednica? znači 2 ostaju za ne-vjerske, građanske udruge.
samo pitam. da ne bude kasnije - nijesmo znale i ono o teroru manjine nad većinom.
Pohrlila sam ovdje staviti U ponedjeljak objava rezultata popisa stanovništva
Hoćemo li pokušati predvidjeti rezultate?
Što se tiče Petirke, konsternirana sam cijeli dan.
evo tu o odborima Politickom trgovinom do vanjskih clanova saborskih odbora
Ova mi je puno bolja - smiješnija.
https://www.youtube.com/watch?v=bKq84YDhy7A
ove je godine na festivalu svjetskog kazališta igrala predstava koja jasno dočarava razliku između spola i roda- predstava me oduševila, tko će biti u prilici neka ju svakako pogleda- evo link:http://www.newyorker.com/online/blog...nist-show.html
kod nas su je preveli- feministička predstava bez naslova
na ljeto sam imala prilike vidjeti ovu predstavu (video) koja me takodjer oduševila. o tome kako je biti transrodna osoba. također je zanimljivo da gledatelji nakon predstave vode raspravu i mogu neke dijelove predstave ponovno odglumiti, onako kako bi oni riješili neku situaciju na sceni (recimo kad profesorica na faksu pravi probleme transrodnoj osobii sl.) ....
ne moram vam reći tko je iz gledateljstva završio na sceni![]()
inače, na ženskim studijama smo imali predavanje o ženama u umjetnosti. ajme, što je to bilo zanimljivo. bolje reći radilo se o mizoginiji u umjetnosti. sad mi naravno nijedna slika ne pada na pamet. a, da... vidjele smo slike žena u histeriji, u ludnicama itd.
evo video sa susan sarandon![]()
tražeći slike (koje nikako da nađem) nađoh ovaj citat:
Heterosexuality itself is forced, that is, socially compulsory. One cannot speak of women freely choosing a heterosexualy identity in a culture where alternative sexualities are not equally valued, accepted or institutionalized. Second, heterosexuality is defined primarily as a dynamic of masculine domination and feminine submission - says MacKinnon (Cahill, Rethinking rape)
MC, meni je kao ženi taj citat čisti govor mržnje. Ja nisam odabrala svoj život, nisam prepoznala svoje želje, žudnje, privlačnost prema muškarcu, nego sam žrtva nekog društva koje izlazi iz muškarčeve žene da me siluje?! Da ne bi! Možda postoje žene koje bi birale drugačije, ali apsolutno je nedopustivo da se ovako baca u blato žene koje žive svoj život kroz brak, majčinstvo i obitelj, po svom izboru i sretne svojim izborom. Molim moderatore da reagiraju na ovo, jer je ovo uvredljivo i za većinu forumske populacije.
Posljednje uređivanje od Ifigenija : 14.12.2012. at 18:09
ifigenija, tebi je cijeli ovaj topic trn u oku. u posljednje vrijeme samo vrebaš i naskakuješ sa svojim otrovnim primjedbama.
ne razumiješ o čemu je riječ, i ok, i ne moraš (sve) razumijeti. ovi citati ionako nisu tebi ni upućeni, ni kao sugovornici, niti se osobno odnose na tebe. a znajući što se sve zna naći na vjerskom topicu i što ti znaš izreći, ne znam otkud ti samo obraza da stalno podbadaš.
Ha-ha muška dominacija i ženska podložnost u heteroseksualnom odnosu! Da li si baš sigurna da je tako u svakom muško-ženskom odnosu? Ja sam sigurna da nije, barem u pola nije.
Zašto bi heteroseksualnost bila prisilna? Nije. Žena koja ne želi muškarca, ne mora ga imati. Može biti sama. Ili s drugom ženom, ako joj je draže. Ah, da, postoji jedna kvaka-teško će dobiti dijete ako nije kakav spermij u igri. A većinu nas žena (o, ja sam 100% žena) biologija gura u smjeru imanja djeteta.
Ifigenija i Beti, ovdje se ne govori (iskljucivo) o vama. Pokusajte gledati stajalista na ovom topicu iz malo sireg gledista a ako niste u mogucnosti, nemojte niti citati. Niti pisati. Jer cu takve izjave sankcionirati.
Slobodno posaljite privatnu poruku ako ne razumijete zasto.
fulale ste ceo fudbal!
uletila storma s bičem u međuvremenu.
Posljednje uređivanje od sasa : 14.12.2012. at 19:48
Ako zivis u drustvu u kojem je heteroseksualnost jedina prihvatljiva norma, imas izbor? Kojim ne ugrozavas sigurnost - svoju ili svog partnera?
beti, sigurno se ovdje ne zagovara jedna pozicija, ali teško je išta suvislo reći iz pozicije (očiglednog) neznanja. nisam ti ni ja neka stručnjakinja po pitanju filozofije, ali ako naiđem na ovakav tekst, na tren ipak zastanem i pokušam shvatiti što je jedna vrsna stručnjakinja na tom polju mislila, kad je ovakvo nešto izjavila. lako moguće da je rekla i pogrešku (koju će demantirati netko drugi, malo stručniji na tom polju), ali bih barem pokušala shvatiti o čemu se govori, prije nego što bi išta opovrgavala i ismijavala.
osim rasprave na ovom topicu, pokušavamo se i obrazovati. malo skupljamo misli pametnijih i elokventnijih žena... pa sad, neke nam se misli ne moraju svidjeti, neke na prvu ne razumijemo (neke možda nikad nećemo razumijeti), ali svemu prilazimo otvorenog uma. evo, primjer oko one rečenice od simone de b. mislim da je nekim forumašicama sad ipak jasnije što je ta žena mislila, kad je rekla da se ženom ne rađa.
Posljednje uređivanje od mama courage : 14.12.2012. at 20:09
mc, pogledala sam link gender is performative ( nazalost ne stizem vise, guzva) i apsolutno se slazem s njom.
joj, ajd, kad budeš imala vremena, de mi malo objasni šta ona želi rećida vidim jesam li i ja dobro shvatila.
btw,... to te opasno približava queer teoriji? jesi li toga svjesna?
e, radeći na svom magistarskom radu, imala sam prilike pročitati brownmiller... "protiv naše volje". o silovanju. napisanu negdje sedamdesetih godina prošlog stoljeća. jako zanimljive teze je iznijela... vidjet ću hoće li se i mom mentoru svidjeti
http://www.susanbrownmiller.com/susa..._our_will.html
Što si širih vidika, što si obrazovaniji i inteligentniji, to je lakše shvatiti o čemu se govori. Ja shvaćam o čemu se govori. I znam da ima muško-ženskih odnosa u kojima je muškarac dominantan, a žena podložna, pa željeli oni takav odnos ili ne, ali ima i onih u kojima je obratno, isto tako željeli to oni ili ne, i željeli to drugi ili ne. pričali li o tom ili ne.
Htjela sam reći da ne možemo kao apsolutno točnu uzeti rečenicu iz linka:
Heterosexuality itself is forced, that is, socially compulsory. One cannot speak of women freely choosing a heterosexualy identity in a culture where alternative sexualities are not equally valued, accepted or institutionalized. Second, heterosexuality is defined primarily as a dynamic of masculine domination and feminine submission.
To je jednostavno jedno mišljenje o kojemu se može raspravljati ili ne, razmišljati ili ne, ili jednostavno uzeti kao smiješnu tvrdnju ako ju tako doživljavaš iz vlastitog znanja i iskustva.
I nitko ne smije napadati drugoga ako to napiše, jer onda gdje je tu sloboda mišljenja i raznolikosti, pa ma u čemu se ona izražavala. A kako je tu puno riječi o raznolikosti u svim njenim vidovima, onda dozvalite i misli da bude raznolika, a isto ima slobodu bez biča i opomena. I bez vrijeđanja kojekakvim "fudbalima".
ako se ne varam... ovo posljednje od brownmiller :
su neke feministkinje ipak ublažile... tj. to što su neki muškarci silovatelji drži "all women in a state of fear" (što opet ima uticaja na sve muškarce).It is nothing more or less than a conscious process of intimidation by which all men keep all women in a state of fear.
točno. to je jedno mišljenje. stavila sam da raspravljamo o njemu.
ti si ga ismijala. tako je netko drugi tebi odgovorio da si ceo fudbal promašila.
nigdje nema napada, to jest sve sloboda mišljenja. zašto ti se ne bi smjelo reći da si fulala ceo fudbal? nitko te ne napada, nego se osvrćemo na tvoju kritiku. koja je po meni neutemeljena, potpuno promašena. eto. nitko nikoga ne briše, ne banira. imala si slobodu reći što misliš o citiranim riječima, neki drugi su također rekli što misle o tvojim riječima. ni više ni manje.