brojno?
nije bilo ni riječi o skupu na dnevniku nove tv.
skupilo se dosta ljudi s obzirom na uvjete. ja sam bila mirna i tiha podrska, javit ce se sigurno neki koji su aktivnije sudjelovali i znaju detalje, meni je kisobran onemogucio da vidim dalje od metra ispred sebe![]()
U Splitu ih je bilo 50ak - ja u prolazu pogledala sto ima - i desetak interventnih policajaca (i jedna policajka.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 16.01.2013. at 22:08
na htv-u su rekli -dvjestotinjak u ZG
uskoro na rtl2: studio45
koliko sam shvatila na cvjetnom je bio neki problem s razglasom. zato je bilo lijepo, mirno i malo nejasno jer se govornik nije dobro čuo.
meni je samo bilo žao, čak sam bila i ljuta na protivnike skupa. cijelo vrijeme razmišljam, što je to u njihovim tinejdžerskim glavama da odluče prosvjedovati protiv masturbacije i kontracepcije. mogu prihvatiti da ima puno mladih homofoba, ali ideja da ti dečki ne žele seks nego celibat nekako mi ne drži vodu. čini se da je to opet ona stara priče koja nema veze sa seksom nego isključivo s nadmoći.
Koma! Gdje je samo nasla ovo dvoje? Gordan Duhaček je bio super i lijepo je razložio razloge skupa te povukao paralele s nekim prijašnjim borbama za ljudska prava u kojima su korištene slične metode svraćanja pažnje na problem... No, ovo drugo dvoje u studiju je stalno tupilo isto ("alibi" poznanstva s gay-evima, zamjeranja zbog "provociranja"...) i kad im je i rečeno da su ti njihovi argumenti već viđeni, oni ne skuže te dalje nastavljaju isto... A i voditeljica je naginjala na tu stranu... Pitam se gdje to živimo...
Baš me zasmetao taj argument gey patrijatelja, jel tek otkako ima gey prijatelje shvatila sam koliko je potrebna borba za njihova prava. I to ne jel me prijatelj uvjerio nego gledajući ih u svakodnevnom životu.
I tko je spomenio ljubljenje, tko je rekao da je fuj?
E pa jel grozno i nepristojno poljubiti svog partnera na kolodvoru kada se rastajete na par dana? Meni nije ja mm-a poljubim pa makar idem i na jedan dan i nitko me čudno ne gleda.
Baš me ova Hana nasekirala, ima ona prijatelje i partije je organizirala i sigurna je da će nekako sve doći samo od sebe, je baš.
takoe. a bozanić ima tantrume jer ga nitko nije zvao na ručak da blagoslovi plan i program. mora shvatit da to tako mora bit. podsjeća na terrible twoshdz ga razmazio, pa sad ovi moraju postavljat granice....
jutarnji isto kaže 200, ali ima sliku na kojoj mi se čini da nas je više - nisam baš najbolja u procjenjivanju masa pa evo, sami vidite:
http://www.jutarnji.hr/gradani-na-cv...079144?foto=20
LOL i :/. Bilo bi mi smiješno da ne znam koliku moć imaju i da su doslovno bivši MPO zakon pisali, što mi je tad bilo nevjerojatno i teško za povjerovati... pa sam povjerovala jer sam se na svojoj koži uvjerila. Ono... ispada da za svaki zakon treba se pitat predstavnik Crkve za njihovo mišljenje, ko neku paralelnu sekularnu vlast... više od koalicijskih partnera ili bilo kog u Saboru.
Ja sam slučajno bila na Cvjetnom (druge obaveze), nije mi se činilo malo ljudi i bilo mi je čudno kako je HRT to prešutio (doduše, zaspala tijekom dnevnika, ali u najavama toga nije bilo).
pa da.argument je jedan od glupljih, a povlači se svugdje i na ovom forumu. u biti pokazuje ogromno neznanje (prema aktivizmu uopće) onog tko ga izgovara. prvo, lgbt zajednica nije homogena skupina (što se i ističe od lgbt udruga), to što je netko gay ne govori ništa o njegovim svjetonazorima i političkim i društvenim stavovima. to što neki tamo peder smatra da je glupo ići na povorke ne znači u biti ništa. to je njegovo mišljenje na koje ima pravo i nitko ga na kraju krajeva i ne sili priključiti se aktivnoj borbi za svoja prava. na drugu stranu, uzmimo primjer MPO, također ima neplodnih osoba kojima sama MPO nije opcija, ima ih kojima aktivna borba za bolji zakon o MPO nije bila opcija. ima jako puno radnika - kao najbolji primjer - u našoj divnoj državi, koji teško rade i zarađuju, pa koliko njih osjeti potrebu izaći na ulice?
duhaček je dao divan primjer sufražetkinja i borbe crnaca. i tada je bilo jako puno žena koje nisu ni pomišljali da bi žene trebale imati pravo glasa ili na taj način je dobijati, a i sama borba je, kako je on rekao, bila "radikalna" - žene su se vezale lancima pred bijelom kućom. uhićivalo ih se, u zatvoru bi stupali u štrajk pa ih se na silu hranilo. da ne pričamo o borbi crnaca. koliko njih je mislilo da je bolje ne zamjerati se bijelcima, da je bolje ne ulaziti u konflikte. da ako budeš tih i pokunjen i spustiš glavu do poda, da ćeš mirno proživjeti vijek bez puno problema i da je to najbolji način. a nekima je eto dosta život provesti na koljenima. razumijem prvi stav, koji je nastao kroz stoljetnu tiraniju i oebzvrijeđivanje, kad i sama žrtva pomisli da nije vrijedna biti čovjek, ali točno razumijem i podržavam stav da kroz život ne možeš dovijeka ići pognute glave. i ne tražiš u biti ništa više nego što svaki drugi čovjek (koji ispunjava normu) već ima zagarantirano.
evo isječak iz odličnog filma o sufražetkinjama: ovdje se radi o promotivnom materijalu, s navedenim povijesnim činjenicama tj. ovdje ima bolja pjesmau pozadini: video
ili evo i ovdje kako su danonoćno stajale pred bijelom kućom, kako ih se napadalo. govorilo da je sad ratno stanje, pa nisu prave patriotkinje ako sad o tome govore, da ima bitnijih tema (poznato vam zvuči?) i kako su ih napadale i druge ženske organizacije koje ih nisu htjele podržati.
Posljednje uređivanje od mama courage : 17.01.2013. at 09:50
pa i sam izlazak na ulicu - to pokazivanje sebe VIDLJIVIM u javnom prostoru ima svoju bitnost. o tome možda mogu bolje govoriti sociolozi. čim šutiš ti si nebitan, nevidljiv. na margini. društva, a time i moći. ti ne odlučuješ, nego odlučuje netko drugi u tvoje ime. vraćamo se na ono zašto je povorka bitna - i ne, ona nije jedina akcija lgbt udruga. cijelu godinu, pa i cijeli tjedan pred samu povorku postoje manifestacija, tribine, radionice, druženja i sl. povorka je dio lgbt povijesti (sad da ne govorim kako je sve počelo, to si fakat može svatko izguglati) poput 8.3. za žene. i zato se obilježava na taj način.
i odlazak upravo pred katedralu je bio simboličan. kao što bude odlazak na markov trg. eto. malo se raspričah sama sa sobom. ne zamjeriteodoh dalje
![]()
jako dobro rečeno.
ne mislim da je ovo skup protiv crkve. Ja nemam nikakve želje ni razloga prosvjedovati protiv crkve, ali imam razloga prosvjedovati protiv načina na koji se ta ustanova u zadnje vrijeme upliće u politiku i školstvo, pa i u medicinui to na jako neprimjeren način.
Vjerujem da ni ovaj zakon nije najbolje dorađen, budući da takve komentare čujem od nastavnika. S tim da vjerujem da ima i bitnijih nedostataka. I da naše školstvo ima puno većih problema.
Ono oko čega crkva diže prašinu smatram nebulozom - rado bih da moje dijete čuje u školi da homoseksualnost nije bolest, i da masturbacija nije nastranost. Vrlo je ružan način na koji se to interpretiralo, skoro pa da će djeca imati praktičnu nastavu na tu temu.
I mene bode u oči pozivanje na "podršku vladi". To se trebalo drugačije formulirati. Ali sa svim ostalim se slažem i jako dobro znam što podržavam.
Na skupu nisam bila jer nisam u Zagrebu, inače nisam tip za prosvjede ali na ovaj bih svakako došla samo da sam mogla.
Zanimljivo mi je da se cijela podrška hajki na ZO zasniva na homofobnosti (zastrašujuće mi je i iznenađujuće koliko je izgleda prisutna u nas). Kritika u vezi spominjanja kontracepcija, seksa prije braka, masturbacije... to su sve stvari za koje ne bi dobili podršku osim od izravno zainteresiranih poput Grozda... OK postoji još jedan mehanizam a to je negiranje/licimjerje tj. zavjera ne pricanja (tipa svi znamo da se seksamo prije braka itd. ali naravno da se o tome/seksu ne prica -- osim što je konstantno prisutan u medijima što izgleda nikog ne smeta...). No, homofobnost je ipak taj as kojeg su tako uspješno odigrali! Ipak to bi mogla biti i slabost ove njihove kampanje jer sada vec onda sve ovo spada u područje zaštite ljudskih prava i vrlo jasno u domenu države.
malo o odgovornosti...
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/p...odio-misu.html
dakle, odgovornost je na vjernicima da objasne crkvi da je neprihvatljivo da kažnjeni pedofil drži misu i priprema osnovnoškolce za sakramente. hoćemo li ikad vidjeti horde katolika-prosvjednika koji šalju jasnu poruku kaptolu, ili vatikanu, da očekuju da će im djeca bit zaštićena kad su u crkvi?Službeni Kaptol izrazio je žaljenje ako je netko od vjernika ostao uznemiren, ali naglašavaju kako im nitko od vjernika nije uputio primjedbu zbog povremenih misa velečasnog Čučeka.
Evo link na temu o kojoj se nedavno ovdje pričalo:
Portraits-of-albanian-women-who-have-lived-their-lives-as-men
Da su hrvatski nepomireni desetinu energije koju su usmjerili na ZO upotrijebili na bunu protiv ovakvih stvari i na raščišćavanje situacije u Crkvi (pedofilija i bludničenje u prvom redu, iako ima još toga), imali bi veći legitimitet i podršku većine drugih građana u tome. Ovako se ne može izbjeći razgovor o licemjerju, ma koliko se svatko od njih zaklinjao u "svog" svećenika.
Nije stvar u licemjerju kao takvom, ima ga u svim društvima, nego u njegovoj količini. Eh, kad bi se ono moglo izvoziti...
e, tu dolazimo do one moje teme, jel tako?
i stupanj razvoja civilnog društva i osjećaj osobne odgovornosti za društvo u cjelini. ali i osjećaj da mi možemo tu nešto promijeniti.
koje je kod nas u stvari tek u nekim povojima.
kad govorimo o onih 86%, onda u biti govorimo o hrvatskom društvu, jel tako? postotak vamo - tamo.
a to je - šutljiva većina.
kojoj podjednako ide na živce i grozd i prajd.
koja nikad neće s kamenom na sudionika prajda, al moli boga da im sin ili kćer ne dođu doma s odabranikom krivog spola.
koja ide u crkvu jednom godišnje, al se svaku večer zahvale bogu na zdravoj obitelji.
kojoj beskrajno ide na živce spominjanje pedofilije u crkvenim redovima, a zanemarivanje svih onih vrijednih i poštenih svećenika koji svakodnevno pomažu siromašne.
i povlače paralelu - to vam je kao da hrvate proglasite ustašama. i da svaki hrvat mora osjećati teret pavelića koji je srbe bacao u rijeku. kakve veze ja imam s tim?
e, al imaš.![]()
tu baš paralelu nisam skužila, kad je s ovim gornjem treba povezati. ali na samo paralelu kao takvu mogu odgovorit.
Posljednje uređivanje od mama courage : 18.01.2013. at 09:15
ma ja samo pišem moj dojam kako razmišlja većina. ne jel to ok, ili nije ok. možda griješim, al meni se čini da je - tako.
Grozno. Teško se uživit koliko oni nemaju slobode - meni je zato super bila ona izložba Stevea McCurryja, onog fotografa NG-a koji je slikao onu malu Afganistanku, i probao je naći xy godina poslije i opet fotkat kao odraslu ženu. Treba pogledat dokumentarac koji se tamo vrti jer ti jednostavno ne padaju na pamet ograničenja i doslovni zatvori u kojima te žene žive (tipa ne mogu pričati s nepoznatim (ili poznatim?) muškarcem bez pristanka muža, i nazočnosti njega ili brata). Najdojmljivije mi je bilo dolazi on do neke kuće onako blato i neko dvorište, i on misli da ju je našao, i ona bi se s njim sastala, ali ne može do sutra, jer je njen muž na poslu. I on bulji u ta vrata, i dolazi opet sutra, ali ne može je odmah vidit, prvo treba tipa 2-3 sata s muškima razgovarat i tek kao ono usputno vidit tu ženu. Sama fotka i članak u NGu ne pričaju priču, koliko taj dokumenatarac - jednostavno, čak i napisano, teško je prispodobivo... ko što moja mala ne može shvatit proizvoljnost toga da žena nije smjela raditi, da nije smjela vozit auto (i ne smije u brojnim zemljama)... samo zato jer ima onu stvar među nogama? Slučajno smo je poveli na tu izložbu (nismo je imali kome ukipat), bilo joj je drago i zanimljivo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.01.2013. at 10:29
sad sam pogledala slike tih žena. i kako stoje i te poze. ta... performativnostšto bi rekla naša butlerica.
nisam siguran da su one baš birale biti muško tj. da ih nisu okolnosti na to prisilile (npr. u kući nema muških nasljednika)
btw piše na wikipediji da je toga bilo i u dalmaciji http://en.wikipedia.org/wiki/Burrnesha
Zar nema cijeli Dinarski masiv elemente zajedničke kulture?
Ja sam prvi put za tu pojavu čula kad sam bila na Durmitoru u Crnoj Gori..baš zanimljivo...
Eh, da, dođoh staviti link pa zaboravih: Zalede-Jasmina-Klarica/Fino-politicko-samoubojstvo
Je, je, piše i u komentarima na članak. Ali, u biti je svejedno - zar bi ih okolnosti prisilile da je (bilo) OK bit žena i da žene mogu same preživljavat. Mislim, očito mogu, ali morale su nabacit iz tih "okolnosti" mušku robu - a ostale su iste, žensko fizičko tijelo, ali muški rod - to je društvo tražilo da se prave muški... a bezveze, neš' ti razlike ključne, muško-žensko, kad se možeš zamaskirat robom. Mislim, nije im se zbog robe nabildala mišićna masa pa su mogli potezat bolje terete i krampat? Dobro,vjerojatno su razvili muskulaturu u smislu da je jači Ivica Kostelić od mog muža, ali big deal neke ključne razlike, koju teretana ukida.
I to govori u prilog tome koliko je to nevažno - to između nogu, a neki tvrde i u mozgu i štajaznam.
Zanimljivo je ovo da nijedna nije žalila zbog toga. Of kors da nije. Pa ko bi žalio živit svoj život u kuluku ili lijepo moć' posvukud ići. A možda su i žalile, ko zna. Ljudski je reći - ne žalim ni za čim... svi se mi želimo osjećat kao pobjednici, na kraju balade.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.01.2013. at 11:54
I najsmješnije je da je to očito funkcioniralo, i da se okolne "bande" očito boje ove s mašinkom na ruci itd. Znači, samo muška roba im je osigurala poštovanje i zaštitu od okoline, i pomoć okoline. A ispod maske sve isto. Ko strašila - nabaciš krpe, pa ptice misle da je čokac. Koliko je to moćno... i bezveze, u isto vrijeme.
ovo je dobar članak http://www.montenegrina.net/pages/pa...p_sarcevic.htm
Baš fascinantno - promjena imena, rezanje kose, muška odjeća i oružje - i promijenile one rod, a da to nitko nije dovodio u pitanje, čak ni (sve tri) crkve.
A ova iz Prizrena što je putovala do Pariza i išla u gay barove 30-tih godina prošlog stoljeća
Imam neki filing da bi mi, da sam tada živjela u tim krajevima, ta opcija bila vrlo relevantna za promišljanje...pogotovo ako bi jedina opcija bila udaja za nekog nametnunog jer bolje bez seksa cijeli život, bolje odlasci u kafane i bitke, nego cijeli život provesti u nametnutom i podređenom položaju.
OK, mnoge su postale virdžine iz potpuno drugih razloga, a nekima je to i nametnuto, ali, evo, maštam ki bi da bi![]()
Meni je zanimljivo kako su se posprdno odnosile i govorile o zenama, gledala sam neki dokumentarac.
A vjerojatno je to bio način da dobiju respekt muškaraca i poslušnost žena, tj. to je tražila funkcija "glava kuće". Pretpostavljam da su se one uistinu (u svojoj psihi) pretvorile u tadašnjeg ili tamošnjeg "rodnog muškarca", da nisu žalile što se nisu ženile i rađale, eventualno seks... tu je bi bilo zanimljivo vidit je li im falio seks (s muškarcem), pretpostavljam da su masturbirale i da nije previše... možda im je to postalo nezamislivo i off limits, možda čak i gadljivo, kao nama neka nastranost.
Mislim neki muški ne bi to danas, a ni tada izgovarali - nije to okolina tražila od njih da ih percipira kao "poslovno sposobne" - tipa Mozart itd. - ovi koji su živjeli u mekšim sredinama.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.01.2013. at 18:21
Ajme, ovo je prava poslastica, dugo nisam čitala nešto tako zanimljivo i to iz različitih perspektiva, totalno sam napaljena na knjigu.
Who-were-the-witches-patriarchal-terror-and-the-creation-of-capitalism
Zanimljiva je teza:
This book provides compelling documentation to suggest that capitalism is and has always been a male dominated system, which reduces opportunities and security for women as well as marginalizing those who don’t fit within narrow gender boundaries. In particular, Silvia Federici uses the story of the Witch Hunt to illuminate the inner workings of capitalism to show the restraining, silencing, and demonizing of female sexual power built into it.
A na ovom topicu definitivno ima hrpa vještica:
“The witch was not only the midwife, the woman who avoided maternity, or the beggar who eked out a living by stealing some wood or butter from her neighbors. She was also the loose, promiscuous woman – the prostitute or adulteress, and generally, the woman who exercised her sexuality outside the bonds of marriage and procreation… The witch was also the rebel woman who talked back, argued, swore, and did not cry under torture”
Zvuci zanimljivo, jesi narucila knjigu?
Biljezim, pa mozda dodje na red jednog dana, eno me ceka vec hrpetina, skuplja prasinu, u nekom sam susnom razdoblju.
Inace, bas sam neki dan cula od jedne epidemiologinje da danasnja medicina smatra kako je u salemu posrijedi bila huntingtonova chorea. Dosad sam samo cula teorije o ergotizmu.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/s...be/657820.aspx
ne znam je li tko stavio link, ali maloprije sam pročitala i meni je ovo totalno neprihvatljivo.
na jednim od prvih skeptika je bila tema "lov na vještice". evo, našla sam link
(ako se ne varam ja sam primijetila da se uglavnom očigledno radilo o neudanim - pa stoga nezaštićenim - ženama koje su bile žrtve tog lova. što je po meni indicij za tezu da je brak za ženu više značio zaštitu od društva, nego nekakva ljubav ili svetost. kao udana žena ona je barem bila svojina jednoga, a ne sviju.)
i meni. zato i ne šaljem dijete na vjeronauk. ma, zazirem od tog cijelog koncepta grijeha i nasađivanje takvog bremena na dječje duše, a sve perfidno umotano u neku priču o izvanljudskoj ljubavi.
znači oni koji šalju djecu na vjeronauk, a nisu suglasni s (možda konkretnim) načinom ili uopće naukom o grijehu (kako da to nazovem) ili čim već, se trebaju zapitati što im je činiti. mi ostali se samo možemo zgražati (ali i to brzo prođe), ali da me se osobno dotiče, ne baš (no, to je moje osobno mišljenje, ne govorim u ime svih ireligioznih roditelja).
mc, pa to je i danas tako, imati muza je valjda neki sveti gral, zato i svim zenama koje idu radjati govorim da vode muza, ako nista, svi ce biti finiji prema njima cim je tu muskarac.
ovaj link od bodulice, kao i onaj s pedofilom koj i drzi misu nekako nemam potrebu ni komentirati, toliko je van svih civilizacijskih u ljudskih uzusa da ono... trebalo bi biti opće mjesto neslaganja, a opet, izgleda da nije. zeljela bih zabiti glavu u pijesak ne vidjeti sto se dogadja u ovoj drzavi, to je valjda neki poriv samodržanja i samoobrane, ono, ne daj mi tu jabuku spoznaje, ne želim je.
ovo mi je genijalno: katolička bolnica odbila žrtvu silovanja
ista vijest na njemačkom: link (imam običaj provjeravati vijesti koje dolaze iz njemačkog govornog područja)
mama courage, stavila si oba puta isti link (iz srpskih novina, nema ništa na
njemačkom), jesi skužila?
Meni osobno ne treba, da ne bi krivo shvatila.
Kao što je gore napisala jennifer_gentle, i ja poželim zabiti glavu u pijesak - ne mogu
prihvatiti da živimo u takvom svijetu - prestrašno!
Posljednje uređivanje od Teica : 19.01.2013. at 00:59
ne, ne, ne shvaćam krivo. dapače, hvala ti. nisam skužila.
znači tekst iz švicarskih novina
Jen, nisam naručila knjigu, ali budem, javim.
Što se tiče važnosti braka, srela ja prije dvije godine kolegicu iz srednje koja se odmah nakon srednje udala, ostala trudna, sad ima veliku djecu. I tako pita ona mene, što ima novo, imaš li nekog, jesi li se udala? Nisam, kažem. A ona me primi za rame i kaže, onako, tješeći me, ma budeš, budeš.
Izlazim iz mesnice i mislim si, čovječe, ona mene tješi! Nema veze ni moje obrazovanje, ni moja karijera, ni zajednički poznanici, ništa to nju ne zanima, ja sam u njenim očima slučaj za tješenje jer nemam muža!
Lijepo je kad je okolini stalo do tebe![]()
Jesi sigurna da je mislila samo na muza=zakonitog supruga? Pitala te jel ima neceg novog, jesi nasla nekog... ja bi se recimo tu raspricala o djeci i kako ima puno toga novog... Za neke moje poznate kolokvijalno koristim termine "njen muz" ili "njegova zena" - a sto cu, dvoje djece, zajednicki stan i kredit u chf, koga uopce jos briga za nekakv vjencani list i jel su se potpisali u onu knjigu ili nisu...
meni se ovo cini kao dokaz da je u stvari ZO nuzan da djeca uopce shvate sto uce na vjeronauku
ali salu na stranu, ovo samo potkrepljuje moje misljenje da na vjeronauku uce jako puno losih stvari (koncept grijeha i koncept boga koji pozorno 24/7/365 slusa njihove misli i gleda njihova djela je samo djelic tog Big Brother paketa koj mi je apsolutno odbojan i stran)
đizs, meni je ovo stvarno prestrašno i nerazumljivo, jednostavno nerazumljivo. i onda je ZO taj koji napada nevine dječje duše, a kurikulum za treći razred predviđa ovo:
ovo na vjeronauku je prava pornografija u odnosu na ZO. šta ta djeca u trećem razredu šta je besramno, eeej to je treći razred. i onda još pitaju dal je besramno dirao sebe ili druge. dijete u trećem razreduprepoznati potrebu brige o vlastitom tijelu i važnost
pozitivnog odnosa prema njemu
iskazati što je prihvatljiv, a što neprihvatljiv tjelesni dodir
prepoznati promjene uloga rođenjem djeteta u obitelji. onaj pravi nevini, dječji rukopis koji piše takve gadosti. majko mila. nadam se da je i ovo neki spin, stvarno se nadam. ili da bar nije u kurikulumu priprema za prvu pričest,
zuska, i ja bih te to pitala![]()
ne za muža, al ovo što kaže silimi, jesi našla nekoga. mislim, i inače, nevezano uz ovo, rijetko ko svojim izborom odluči da će se posvetit isamo karijeri. ja stvarno mislim da mi svi (zanemarimo iznimke) težimo vezi, ozbiljnoj vezi. s istim il različitim spolom, nema veze![]()
i kad sam razmišljala o onim virđinama, kojima to nije bio izbor, jer nije bilo muškog nasljednika pa su morale, opet su kao žene fasovale, gadno fasovale.