Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
Slažem se sa postovima o miru i rutini, provođenju vremena jedan na jedan nasamo s djetetom i maminom mirnoćom, to sve jaaaako utječe na dijete. Meni je jedini problem odrediti gdje prestaje djetetov integritet i kompetencija, a gdje počinje bezobrazluk. Jedno vrijeme sam se nastojala držati Juula ko pijan plota, pa sam samo napravila zbunjolu i sebi i djetetu. Konkretno, s mlađim djetetom sam sve do 15 h, kada muž dolazi s posla i dovodi iz vrtića starijeg. Onda ja preuzimam starijeg (baš radi tog vremena jedan na jedan), a on preuzima bebača. Ostatak dana se izmjenjujemo (kako ovo zvuči ), svatko po jedno dijete, pa ubacujemo i zajedničke aktivnosti... Nije da to radimo svjesno i planirano, takav nam je ritam dana. E sad vi meni recite, ako moje dijete ima višesatno provedeno vrijeme jedan na jedan (dakle, pažnje mu ne nedostaje), igramo se igara koje hoće, idemo u šetnju ako hoće, sam se oblači, jede, pere, koliko god to trajalo, svi izbori ovog svijeta su tu pred njim, dolazi vrijeme spavanja i treba pokupiti igračke. Neš ti spremanja igračaka, ima veliku posudu, i samo ih treba nabacati u nju, a on svisoka : neću ih ja kupiti, ti ih pokupi. Pa ja lijepo objasnim da su to NJEGOVE igračke, ON ih je izbacio iz posude i ON ih treba vratiti u nju prije spavanja, kao što svatko od nas treba pokupiti svoje stvari. I onda kreće natezanje, neće, inzistira na tome da ih ja pokupim i spremim. Pa sam nekada znala popustiti i reći mu da će ih sutra spremiti kad se naspava i odmori, pa dođe sutra i on i tada pili istu priču. Pa ponudim da ih zajedno pokupimo, on sjedne na pod i gleda mene kako ubacujem, bez imalo želje da mi se pridruži. Pa mu objasnim da i igračke trebaju ići spavati, kao što i on ide u svoj krevet spavati i odmarati, ni to ne pali. E onda kad zaprijetim da ću baciti igračke u smeće, ili da neće dobiti svoju bočicu pred spavanje dok ne pokupi igračke, gospodin ustaje i kupi uz prenemaganje i zapomaganje. Naravno da sam narušila njegov integritet (jer ni ja ne bi voljela da meni netko baca stvari ili mi oduzima nešto što volim), ali cilj je postignut. Može li u takvim situacijama uopće ići jedno bez drugog ? Ja ne znam kako drugačije riješiti takve situacije, ako netko zna nek mi pomogne, slušam.
Ovo sam isto i ja radila. MENI je dojadilo, ne djeci. Pa sam pokupila igračke u vreću za smeće i odnijela u podrum, bez komentara. Pa su bile tamo dva-tri dana. Pa su se opametili. Ali i danas povremeno iskoče iz tračnica. Fućka mi se ako rade kramu u SVOJOJ sobi. U mojoj ne rade. A kad mi dojadi krama u njihovoj sobi, samo se iznenade kad opet nečeg nema, iako su sad veći pa znaju gdje treba tražiti. Ali događalo se da ne potraže, pa bih nakon par mjeseci cijelu vreću odnijela u vrtić, he he he...

Problem nije ponašanje djeteta nego previše stvari. Smanjiš količinu stvari i bude super (još da poslušam vlastiti savjet, i meni bi bilo super...)