Stranica 41 od 63 PrviPrvi ... 31394041424351 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,001 do 2,050 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Moram prijaviti da se Mini jutros obrnula na trbuh.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Moja beba je jucer upisala fakultet, prilikom prilikm prijemnog ispita sama se posjela a kad je zavrsla test sama se ustala i hodajuci predala svoj uradak profesoru

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Cestitke Tiziana! I to nakon kozica Bebe bas znaju iznenaditi, jesam dobro shvatila da je ona odjednom prohodala?

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Moja beba je jucer upisala fakultet, prilikom prilikm prijemnog ispita sama se posjela a kad je zavrsla test sama se ustala i hodajuci predala svoj uradak profesoru
    Je li ovo izrugivanje s mojim postom ili kaj?

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Cestitke Tiziana! I to nakon kozica Bebe bas znaju iznenaditi, jesam dobro shvatila da je ona odjednom prohodala?
    Ne Charli draga, to ti je sala mala! No kad dobo promislim par nepravilnih koraka je napravila sinoc dok je urlala iz nekog nepoznatog razloga. Ja sam je drzala pod pazuh ona odjednom poludila pocela koracati po krevetu. Mislim da je svrbe kraste od kozica + jos nesto al ne kuzim sto, od odlicne spavalice pretvorila se u nocnog terorista

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    Je li ovo izrugivanje s mojim postom ili kaj?
    Tipkale istodobno, nisam te ni vidjela

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Kako se uspravi i sjedne?? Iz ležećeg položaja se 4.5 mjesečna beba uspravi u sjedeći? To baš i ne zvuči vjerojatno.
    Što se tiče ustajanja u krevetiću - problem sa njim je to što se djeca prime za ogradu i povuku rukama na noge. To se zove "povlačenje" i nije ispravan način ustajanja - ispravno je ustajanje iskorakom. Poanta je da se djeca ne bi mogla sama podići na noge bez tog povlačenja - dakle to dijete se ne može samo ustati, koristi se ogradicom. Postavite ga pored ravng zida - pa ako se ustane na noge, onda može samo.

Ok, nijepravilno ustajanje, ali kako sprijeciti bebu u tome ? Pa nije bas da moze netko stajati uz krevetic od 0-24 i pratiti pokusava li dijete ustati ili ne. Moji sad imaju 4 mjeseca i jako se vrpolje dok ih hranim i podizu leda kao da hoce sjediti. Naravno ne posjedam ih ali bas se kuzi da bi se zeljeli posjesti

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Zasto bi bilo pogresno?

Koliko je meni poznato, takvo je podizanje vrlo pogrešno...

A ja sve zapisujem. Svaki dan dobije svoju bilješku u kalendaru - gdje je bila, koga je upoznala, što je napravila prvi put...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jer se djeca ne ustaju potezuci. to je pogresno i krivo.
    posjedaju se odgurujuci od podlogu i ustaju na noge iz iskoraka, takodjer se odgurujuci od podlogu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

procitaj prvi post na ovoj temi.
    svako bi trebao procitati ga prije nego na njega posta

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

MIslim da je jedna stavr potezati dijete, a druga, ako beba pruza rucice, hvata te i podize se sama, dakle , koristi snagu svojih ruku, ili se hvata za neki objekt i podize se. Al dobro, znam da je u RH drugacija politika sto se tice mnogo toga, pa se ne bum mesala

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    jer se djeca ne ustaju potezuci. to je pogresno i krivo.
    posjedaju se odgurujuci od podlogu i ustaju na noge iz iskoraka, takodjer se odgurujuci od podlogu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

dijete se ne posjeda iz polozaja lezeci na ledjima vec ili na trbuhu tako da se postavi u cetveronozni i podmece nogu ispod guze i sjeda u stranu ili iz polozaja vrtnog patuljka iliti da je na boku i rukama se uspravi u sjedeci polozaj (onako kako su nas trudnice ucili da se ustajemo iz kreveta )
    na taj nacin dijete radi i na obranama koje su nuzne za daljnji razvoj, ukljucujuci i pravilno padanje kad prohoda.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 26.04.2013. at 16:56

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Eto, moja hoda, pada na rit, ustaje, trci, skace...bit ce da sam imala srece vise nego pameti

dijete se ne posjeda iz polozaja lezeci na ledjima vec ili na trbuhu tako da se postavi u cetveronozni i podmece nogu ispod guze i sjeda u stranu ili iz polozaja vrtnog patuljka iliti da je na boku i rukama se uspravi u sjedeci polozaj (onako kako su nas trudnice ucili da se ustajemo iz kreveta )
    na taj nacin dijete radi i na obranama koje su nuzne za daljnji razvoj, ukljucujuci i pravilno padanje kad prohoda.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovo je u rangu one "a sta nama fali" ucili su nas sjediti s jastucima i hodati drzeci nas za ruke.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Ja zapravo mislim da u fizickom ravoju definitivno prednjace mali Afrikanci, a zene ne citaju nikakve knjige tipa, podupiranje jastukom, da ili ne, drzajne za ruke valja ili ne, bla, bla....
    Mislim da mnoge naprave koje kupujemo u ducanu mogu kociti razvoj djece, ali, cisti odnos sa djetetom ne mogu. I nitko me ne moze uvjeriti u to da ako dam djetetu ruku, da je to krivo. NIkad ju ne silim da me drzi, moze hodati slobodno, ako mi pruzi ruku, drzat cu je za ruku, a zdravstveni djelatnici mogu pisati doktorate na temu toga

ovo je u rangu one "a sta nama fali" ucili su nas sjediti s jastucima i hodati drzeci nas za ruke.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kad vec spominjes djecu u africi, koju stranicu prije postala sam link djetetovog razvoja od rodjenja do prohodavanja, kako dijete savladava okretanje, posjedanj, puzanje, ustajanje, prohodavanje kad ga se pusti i ne uplice u njegov razvoj. jako zanimljiv link.

jedno je dati djetetu koje samostalno hoda ruku, narocito ako je ta ruka tu da se razbije psiholoska barijera i ruka djeteta nije ispruzena ko da lovi zivjezde na nebu ili dati djetetu i takvu ruku kad idjete u potpunosti usavrsi hodanje (svi drzimo djecu npr. kad prelaze cestu), ali dijete koje nije usavrsilo hodanje visenje (a to ono radi kad ga drzimo za ruku bez da smo spusteni na nivo djeteta) cini stetu jer se izmedju ostalog centar ravnoteze koji je u zdjelici kada hoda (ili se drzi za guralicu ili nasu ruku koja je u visini njegovog struka) seli na ruku i mi preuzimamo djetetovu tezinu.
    kad se malo bolje razmisli, sve drzi vodu i ima smisla. dovoljno je uci u djetetove cipele. figurativno, naravno.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 26.04.2013. at 17:20

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mishekica i ja vodim dnevnik i bas mi je super sto imam onaj od starije curke pa sad usporedjujem - no ja upisujem svakih par tjedana, kad uspijem... Btw i moje obje cure su se prvi put okrenule na trbuh izmedju 3 i 4 mjeseca ali je proslo jos malo vremena dok su to pocele raditi namjerno i svjesno. U svakom slucaju super za Mini!

Tiziana mene si bome zeznula, odmah sam se sjetila kako ti ke i sin prohodao s 10 mjeseci

Vezano za postavljanje na noge, moja to ne moze uza zid, nego samo ako ima oslonac tipa kauc, za sad se jedino uz njega ustaje. Ali ustaje s koljena, iz iskoraka, oslanjajuci se i u pod i na kauc. Da joj branim?

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Pokusavam naci tvoj link, ali je tesko puno pises
    MIslim da zapravo znam o cemu se radi. da li je to mozda film bebe? radi se o 4 razlicite bebe na 4 strane svijeta i njihov razvoj?

kad vec spominjes djecu u africi, koju stranicu prije postala sam link djetetovog razvoja od rodjenja do prohodavanja, kako dijete savladava okretanje, posjedanj, puzanje, ustajanje, prohodavanje kad ga se pusti i ne uplice u njegov razvoj. jako zanimljiv link.

jedno je dati djetetu koje samostalno hoda ruku, narocito ako je ta ruka tu da se razbije psiholoska barijera i ruka djeteta nije ispruzena ko da lovi zivjezde na nebu ili dati djetetu i takvu ruku kad idjete u potpunosti usavrsi hodanje (svi drzimo djecu npr. kad prelaze cestu), ali dijete koje nije usavrsilo hodanje visenje (a to ono radi kad ga drzimo za ruku bez da smo spusteni na nivo djeteta) cini stetu jer se izmedju ostalog centar ravnoteze koji je u zdjelici kada hoda (ili se drzi za guralicu ili nasu ruku koja je u visini njegovog struka) seli na ruku i mi preuzimamo djetetovu tezinu.
    kad se malo bolje razmisli, sve drzi vodu i ima smisla. dovoljno je uci u djetetove cipele. figurativno, naravno.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Zanimljivo. Hvala!
    Makar nista mi novo to nije. Moja je prosla sve te faze. Mislila sam, neka novotarija

pogledaj filmice

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nije novotarija, vec kako dijete savladava sve bez uplitanja i kako treba nauciti samo sve savladati.

skoro svako dijete je oko 3mj pokazivalo zelju da ju se povuce za ruku i da sjedi, ima i topic ona bi sjedila, ili bi se povlacilo mami za majicu kad bi joj bilo u krilu, al to nije pravilan nacin niti znaci da je dijete spremno za sjedenje i da joj je lumbalni dio spreman i dovoljno razvijen, samo to.

da dijete ako pruza ruke, da ga se ne posjeda povlaceci za iste, da mu se ne stvara okruzenje kojem bi se on lezeci na ledjima povlaceci se za nesto doveo u sjedeci polozaj, ili pak u stojeci. that's all.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 26.04.2013. at 17:58

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Yummy_mummy prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto bi bilo pogresno?
    zapravo ti nisam odgovorila najbitnije, a tvoj topic o djeci koja skacu me podsjetio na to- zbog mozga neuronskih veza, sinapsi.
    i o tome se puno pricalo na ovom topicu.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Za ovo sto Leonisa prica meni su super oni remencici sto dodju djetetu oko prsa i kopcaju se na ledjima. Dijete hoda nesputano masuci rukama i ne viseci za maminu ruku, a sigurno je i nece podletiti pod auto. To je meni must have kad oko 14-15 mjeseci izbacim kolica iz svog malenog bunkera auta

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

leonisa - odlični filmići!!! Po ovome nema sada slijedi puzanje, pravo. Čekam. I sjedenje.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Za ovo sto Leonisa prica meni su super oni remencici sto dodju djetetu oko prsa i kopcaju se na ledjima. Dijete hoda nesputano masuci rukama i ne viseci za maminu ruku, a sigurno je i nece podletiti pod auto. To je meni must have kad oko 14-15 m
    jeseci izbacim kolica iz svog malenog bunkera auta
    Zbilja? Ja sam to vidila samo u Englesknj I bilo mi je bzvz. Moj meni puno daje ruku, al nije da on visi na meni, on me vuce u zeljenom smjeru A nekad bas zeli da mu damo ruku I tako setamo jer mu je to super, a I meni je lipo kad setamo ruka u ruci. Al hoda on I sam.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Za ovo sto Leonisa prica meni su super oni remencici sto dodju djetetu oko prsa i kopcaju se na ledjima. Dijete hoda nesputano masuci rukama i ne viseci za maminu ruku, a sigurno je i nece podletiti pod auto. To je meni must have kad oko 14-15 mjeseci izbacim kolica iz svog malenog bunkera auta
    ja sam to vidjela samo na netu i u americi na policama, kao ruksaci

nekako ih ne lajkam, al to je moj osobni stav.

sto se auta tice, sjecam se da sam muku mucila kad smo dosli do faze ne. klinac je ona mene slusala. al slusala je za cestu. kad sam procitala juula, shvatila sam da je to ne! bilo odrseito, jasno i bez ikakvih primisli (poput ne, ne mozes sada to i to, a u sebi si mislim da li bi joj ipak mogla dopustiti i naravno da je ona osjetila nesklad izmedju izgovorenog, onog sto osjecam i kako se ponasam). kod ne na cestu je od prvog dana znala i kad bi viknula cesta stala bi ko drvena majrija od prvih dana.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Zbilja? Ja sam to vidila samo u Englesknj I bilo mi je bzvz. Moj meni puno daje ruku, al nije da on visi na meni, on me vuce u zeljenom smjeru A nekad bas zeli da mu damo ruku I tako setamo jer mu je to super, a I meni je lipo kad setamo ruka u ruci. Al hoda on I sam.
    al tvoj je hodac, ono, pravi. ne prohodava. da i meni moja sedmogodisnja ruku

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Bome se ja vani bojim da mi tko ne ukrade dijete. Mozda vam to zvuci suludo i na srecu po Hrvatskoj toga nema al vijesti po nekim drzavama su sablasne, malo malo pa ukradu dijete nekome. Ja ga privezem oko svoje ruke i nema te sekunde nepaznje kad pogledam izlog a njega vise nema. I tako to rabeci sam primjetila da mi je to super i za hodanje jer ne drzi ruku ko sto Leo gore kaze - ko da lovi zvijezde.
    Posljednje uređivanje od Tiziana : 26.04.2013. at 23:35

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Da sad ne čitam cijelu temu možda se ponavljam, beba ima 6 mjeseci, vježbač, okreće se samo trbuh-leđa ima već mjesec možda i više. Nikako da se okrene i leđa trbuh, treba li se brinuti? Kod fizijatrice idemo na kontrolu tek za 20 dana...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

al tvoj je hodac, ono, pravi. ne prohodava. da i meni moja sedmogodisnja ruku
    Je, al jos uvik sasavo hoda R rukama u zraku ili sa strane ili ko zna di... Pa, ako nije ravno onda tetura... makar, u principu niti je padao niti pada... al kad pruzi ruku ja mu je moram dat Al ja tako od pocetka, cim ju je poceo trazit.

Al to za neucenje hodanja mi je ok. Al ima jedan aspekt hodanja za koji mi nije bilo druge nego da ga ucim, a to je penjanje, spustanje uza skale... jer dok se on uci hodat po ravnom pa i da padne sto ima veze, al gore dole, nema sanse da ga pustim bez ruke. U pocetku je to bas bilo moje povlacenje prema gore i zadrzavanje da ne padne prema dole, a sad se on sam povlaci na moju ruku ili na ogradu, ako je ima. A inace obozava skale (ako ih bas nema beskonacno puno) i samo bi isao gore dole.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Ja se ne bi puno brinula. MOja se mogla sa ledja na trbuh okrenuti, ali nije se voljela okretati. Nparavila je to svega par puta. Ne cini mi se da joj zbog toga nesto nedostaje...makar, tko zna? mozda bas radi toga neze moci hodati po gredi ili raditi stoj na rukama tko bi ga znao?

Citiraj Stroganof prvotno napisa Vidi poruku
    Da sad ne čitam cijelu temu možda se ponavljam, beba ima 6 mjeseci, vježbač, okreće se samo trbuh-leđa ima već mjesec možda i više. Nikako da se okrene i leđa trbuh, treba li se brinuti? Kod fizijatrice idemo na kontrolu tek za 20 dana...

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mi smo neurorizični, možda je tim veći problem neznam...Doktorica je komentirala samo kako je to čudno jer obično ide obrnuto tj. leđa-trbuh (zar to treba biti znak za uzbunu?), i da se već treba okretati, ali nije ništa puno objašnjavala. Pa sad čekamo fizijatra.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ne zvuci mi za uzbunu
    Znam dosta bebica koje su prvo svladale sa stomka na ledja- pa obratno. Ito i s vise mjeseci nego tvoje, a nisu ni bili vjezbaci.

Vjerujem da ce do pregleda savladati i to

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Tipkale istodobno, nisam te ni vidjela

MIslim da je jedna stavr potezati dijete, a druga, ako beba pruza rucice, hvata te i podize se sama, dakle , koristi snagu svojih ruku, ili se hvata za neki objekt i podize se. Al dobro, znam da je u RH drugacija politika sto se tice mnogo toga, pa se ne bum mesala
    Nije to politika u RH, nego znanstveno stajalište. Dobro, leonisa je to podrobnije objasnila u svojim postovima. A jednom je netko dobro rekao na temi o dohrani - da pruža ručice prema cigareti, bi li mu i to dala?

Zanimljivo. Hvala!
    Makar nista mi novo to nije. Moja je prosla sve te faze. Mislila sam, neka novotarija
    Kakva novotarija, pobogu? Pa u tom i je problem što ljudi ne dopuštaju djeci da se razvijaju i jačaju prirodno, nego forsiraju. I uspoređivanje djece sa susjedima, rođacima...
    Podižu li mame majmunice male majmunčiće za ruke u sjedeći položaj?
    Posljednje uređivanje od mishekica : 28.04.2013. at 09:04

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Da sad ne čitam cijelu temu možda se ponavljam, beba ima 6 mjeseci, vježbač, okreće se samo trbuh-leđa ima već mjesec možda i više. Nikako da se okrene i leđa trbuh, treba li se brinuti? Kod
    fizijatrice idemo na kontrolu tek za 20 dana...
    Stroganof,I mi smo vjezbaci (Dbk) I neurorizicni. Mi smo se naucili samostalno okretat ledja-stomak nedavno, ja sa njome okretanje sam vjezbala po 15min dva puta na dan u nasoj sobi, na vel krevetu po cijeloj duzini, sa lijeve na desnu pa onda natrag. Mislim da bi joj se jadnoj vise vrtjelo u glavi koliko puta bi ju okretala. I napokon uhvatila, doslovice zadnji vlak pred paniku da nesto ne stima. Imamo 6mj + 3tjedna.
    Stomak-ledja nam ne ide nikako, valjda ce to uhvatit, za to ima jos vremena, nije jos za paniku.
    Tvoja beba se okrece stomak-ledja sto je teze, tako da mislim da nemas se sto brinut

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Nadam se, doktori su nedorečeni i znam da je nezahvalno prognozirati. Proučavajući i čačkajući po Internetu dobila sam dojam da je ipak veći problem kad neurorizično dijete malo kasni nego kad dijete koje nije neurorizično malo više od toga kasni. Tj. veća je vjerojatnost da je to pokazatelj da je primarno oštećenje/uzrok ipak ostavilo traga. ( ako ste skontali što je pjesnik htio reći).

Ali dobro, to je vjerojatnost i statistika. Bolje da se bacim na vježbanje i pozitivu. Dobre vibre šaljem svima.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

istina. samo kako znati, bez pregleda, da li ti je dijete neurorizicno ili nije. eeee

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

istina. samo kako znati, bez pregleda, da li ti je dijete neurorizicno ili nije. eeee
    Baš sam ja to htjela pitati. Jeste vi koji imate takvo dijete službeno dobili dijagnozu? Mislim, u kojem se trenutku trebam zabrinuti? Je li dovoljno što pedijatrica na svakom pregledu kaže da je sve super?

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Baš sam ja to htjela pitati. Jeste vi koji imate takvo dijete službeno dobili dijagnozu? Mislim, u kojem se trenutku trebam zabrinuti? Je li dovoljno što pedijatrica na svakom pregledu kaže da je sve super?
    Ma vi nemate brige. Ne postavlja roditelj sam sebi odoka dijagnozu neurorizičnog djeteta. Mi smo imali poprilične komplikacije na porodu, pa imamo pojačani nadzor. Evo koga zanima kopiram definiciju s jednog portala.
    ..."Neurorizična su ona djeca koja su imala različite komplikacije tijekom trudnoće majke, pri porodu ili neposredno poslije poroda. Oko 10% novorođenčadi ubraja se u grupu neurorizične djece.Od toga oko 3% čine visokoneurorizična djeca.
    To su djeca čiji je nezreli mozak tijekom trudnoće, poroda ili u novorođenačko doba bio izložen djelovanju štetnih čimbenika. Npr. virusne infekcije tijekom trudnoće, nepravilnosti u radu mozga, prijeteći prijevremeni porođaj, RTG zračenje, moždano krvarenje, oštećenje moždanog tkiva uzrokovano manjkom kisika ili problemima s protokom krvi, edem mozga ili šok novorođenčeta, niski Apgar, novorođenački meningitis, novorođenačke konvulzije, teška žutica, vrlo niska razina glukoze, ozljede mozga, infekcije, manjak kisika, tumori...."

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ajoj.

Nadam se da će se beba uskoro okrenuti i da će se dalje dobro razvijati. :hug:

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Nadam se, doktori su nedorečeni i znam da je nezahvalno prognozirati. Proučavajući i čačkajući po Internetu dobila sam dojam da je ipak veći problem kad neurorizično dijete malo kasni nego kad dijete koje nije neurorizično malo više od toga kasni. Tj. veća je vjerojatnost da je to pokazatelj da je primarno oštećenje/uzrok ipak ostavilo traga. ( ako ste skontali što je pjesnik htio reći).

Ali dobro, to je vjerojatnost i statistika. Bolje da se bacim na vježbanje i pozitivu. Dobre vibre šaljem svima.

Moja amo reci da samo sto ne kasni, tj sve napravi u onom najzadnjem roku, ja se ponekad ziva pojedem od nervoze, ali nekako vjerujem sestri koja sa nama vjezba da bi alarmirala ako sto ne valja.
    I od svih mogucih tekstova sto sam nasla o motorickom razvoju djeteta u 1god zivota (a ima stvarno milijun I jedna verzija) moja beba prati ovaj sa Rode u nekakvim najkrajnijim rokovima, me happy!

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Ode mi tekst prije zadnje recenice:
    Saljem puno dobrih vibrica I poticaja mamama vjezbacicama (I tatama naravno)!

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Meni u biti ovaj topic ide na zivce
    Sa starijim djetetom je sve to bilo ok, sad kad gledam cak je bio puno napredan, a ja poima nisam imala ni do kad se treba rotirati ni kad sjediti ni ustati ili puzati. Ja sam ga gledala uzivala i obozavala bez da znam sve ove stvari o kojima tu pricamo. A sad s drugim, sve nesto gledam, provjeravam, nece puzati, posjeda se malo da malo ne, najradje ne jer se hoce nosati, pa sve nesto citam, gledam pitam dovraga sve! Sad ce trebati poceti hodati, i to ce biti provjeravaj ruke noge iskorake padove aaaaaaahhh jel pravilno ovo ili ono...
    Puno sam vise uzivala s prvim djetetom, mozak na pasu, cicu van i vozdara! A kao s prvim djetetom se je fol zabrinutiji i na sve se pazi. E nije!
    Uopce ne znam sta sam htjela reci? Nek nam forumske vlasti zakljucaju topik! I uostalom zasto nema teme govorni razvoj djeteta u prvoj godini? Meni je, iskustveno, govor bitniji

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

I mene strasno zanima taj govorni razvoj! I nigdje ne nalazim!

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Meni u biti ovaj topic ide na zivce
    Sa starijim djetetom je sve to bilo ok, sad kad gledam cak je bio puno napredan, a ja poima nisam imala ni do kad se treba rotirati ni kad sjediti ni ustati ili puzati. Ja sam ga gledala uzivala i obozavala bez da znam sve ove stvari o kojima tu pricamo. A sad s drugim, sve nesto gledam, provjeravam, nece puzati, posjeda se malo da malo ne, najradje ne jer se hoce nosati, pa sve nesto citam, gledam pitam dovraga sve! Sad ce trebati poceti hodati, i to ce biti provjeravaj ruke noge iskorake padove aaaaaaahhh jel pravilno ovo ili ono...
    Puno sam vise uzivala s prvim djetetom, mozak na pasu, cicu van i vozdara! A kao s prvim djetetom se je fol zabrinutiji i na sve se pazi. E nije!
    Uopce ne znam sta sam htjela reci? Nek nam forumske vlasti zakljucaju topik! I uostalom zasto nema teme govorni razvoj djeteta u prvoj godini? Meni je, iskustveno, govor bitniji

I ja bih najradje voljela zivjet u blagom neznanju, da ne moram svako malo citat o motorici djeteta i da se nemoram svaki dan zapitat da li je sutra "taj" dan kad ce ona nesto napraviti dok jos nije alarmantno kasno, mislim da je tako bolje, nisi opterecen.
    Ali kad dobijes "etiketu" neurorizican, upadas u zacarani krug, barem se meni tako cinilo na pocetku.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Razumijem, cure, ali ako postoji ikakva sumnja bolje se nepotrebno zabrinuti i informirati nego da s 12, 15 mjeseci dodjete fizijatru i cujete "pa gdje ste do sada bili!" Meni je drago da ovaj topic postoji (ne samo sad kad mi je beba skoro pa skolska, nego i s prvom koja je bila hipertona), a bilo bi dobro da postoji i topic o govornom razvoju, zasto ne, oba su vazna i vjerojatno dijelom i povezana.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    ...a bilo bi dobro da postoji i topic o govornom razvoju, zasto ne, oba su vazna i vjerojatno dijelom i povezana.
    Jesu, povezani su. Djeca ne mogu početi govoriti "kako treba" dok ne razviju finu motoriku. Zato postoji nešto što se zove "baby signs" - djeca koja nisu razvila finu motoriku pa ne mogu govoriti, pomoću jednostavnih znakova koje mogu napraviti izražavaju što žele. Ima i tema o tome.

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj marusha99 prvotno napisa Vidi poruku
    I ja bih najradje voljela zivjet u blagom neznanju, da ne moram svako malo citat o motorici djeteta i da se nemoram svaki dan zapitat da li je sutra "taj" dan kad ce ona nesto napraviti dok jos nije alarmantno kasno, mislim da je tako bolje, nisi opterecen.
    Ali kad dobijes "etiketu" neurorizican, upadas u zacarani krug, barem se meni tako cinilo na pocetku.
    Eh, kako te shvaćam!

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Jesu, povezani su. Djeca ne mogu početi govoriti "kako treba" dok ne razviju finu motoriku. Zato postoji nešto što se zove "baby signs" - djeca koja nisu razvila finu motoriku pa ne mogu govoriti, pomoću jednostavnih znakova koje mogu napraviti izražavaju što žele. Ima i tema o tome.
    Bome su moja iskustva drukcija i tada kad bi se koristio znakovni govor ja sam normalno razgovarala s djetetom tako da mi je taj znakovni bezvezan i nepotreban. Bolje je s bebom pricati normalno bez prenemaganja, ne koristiti dudu i ostaviti tv ugasen do treceg rodjendana. Ali pricati stalno. Da sam koristila znakovni sigurno bih ga unazadila. Ovako sam prvu recenicu dobila s 11 mj, ucestale rijeci s 14 a potpuni dijalog s cjelovitim recenicama s 18. Ravnopravno na dva jezika, gdje su navodno dvojezicni sporiji, cak je prevodio s jednog jezka na drugi da nam ko fol pomogne

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Pa otvorite temu. Ja sam radila s klincima i koristila sam neke programe za ranu prevenciju i razvoj predčitalačkih i govornih v. U knjižnicama postoje literature i literature za roditelje, mali, slatki i bezazleni i ništa posebno inovativni zadatci koje roditelji ne shvaćaju ozbiljno, a kroz igru i zabavu, a opet pametno ispunjeno vrijeme obitelji toliko se može uraditi i štošta sprječiti. Kao i kod motorike. Kao i u svemu. A čini mi se da nikada nije bilo toliko djece sa govornim poteškoćama kao danas.
    Posljednje uređivanje od palčica : 29.04.2013. at 10:33

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •