Pokazuje rezultate 1 do 50 od 275

Tema: Boriti njihove bitke?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema ništa suptilno u tim situacijama. Samo ih vrlo često pogrešno tumačimo kao manje nasilne od fizickog nasilja.
    Mislim da sve te situacije treba prekinuti.
    Ponekad je dovoljno usmjeriti dijete na druge osobe ili društvo. A ponekad se ne može tako lako, nego treba i s naše strane neka manipulacija. Ja se ne ustručavam upogoniti i takve mehanizme. Prvo kažeš što o svemu misliš, onda usmjeriš na neku drugu stranu i konačno, ako treba stvoriš (izmanipuliraš ako treba) situaciju u kojoj tvoje vlastito dijete može shvatiti o čemu je riječ. S obzirom da imam dovoljno djece doma pa mogu na vlastitom uzorku trenirat, vidim da najbolje kuže s odmakom. Znači kad ih se izvadi iz situacije u kojoj netko njima manipulira (ili oni manipuliraju), drži sa strane neko vrijeme, pa ih se kasnije opet pusti u to uz razna objašnjenja. Znam da zvuči komplicirano, samo ne mogu sad neki konkretan primjer izvući iz šešira, moram malo promozgat o tome.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Nema ništa suptilno u tim situacijama. Samo ih vrlo često pogrešno tumačimo kao manje nasilne od fizickog nasilja.
    Mislim da sve te situacije treba prekinuti.
    Ponekad je dovoljno usmjeriti dijete na druge osobe ili društvo. A ponekad se ne može tako lako, nego treba i s naše strane neka manipulacija. Ja se ne ustručavam upogoniti i takve mehanizme. Prvo kažeš što o svemu misliš, onda usmjeriš na neku drugu stranu i konačno, ako treba stvoriš (izmanipuliraš ako treba) situaciju u kojoj tvoje vlastito dijete može shvatiti o čemu je riječ. S obzirom da imam dovoljno djece doma pa mogu na vlastitom uzorku trenirat, vidim da najbolje kuže s odmakom. Znači kad ih se izvadi iz situacije u kojoj netko njima manipulira (ili oni manipuliraju), drži sa strane neko vrijeme, pa ih se kasnije opet pusti u to uz razna objašnjenja. Znam da zvuči komplicirano, samo ne mogu sad neki konkretan primjer izvući iz šešira, moram malo promozgat o tome.
    I moja iskustva su vrlo slična. Djecu treba pustiti da sami na svojoj koži osjete da ih netko iskorištava. Često to ne prepoznaju od prve - treba im da na svojoj koži osjete i nauče prepoznati prave prijatelje i one koji ih iskorištavaju. Isto, moraju sami naći i svoju mjeru, ali tu mi je lakše jer mogu koliko toliko utjecati da moji to ne rade drugima. Nisam baš primijetila da bi moji iskorištavali druge, ali sam primijetila neprimjerenu komunikaciju. Rekla sam sinu - pa ne možeš drsko otpiliti prijatelja kad se hoće igrati s tobom, a drugi dan ići k njemu posuditi bilježnicu... Toliko mogu - komentirati ponašanje vlastite djece kad mi se čini neprimjerenim (iako se često pokazalo da imaju razloga, ali to je druga stvar - ne moraš biti drzak ako su i drugi, budi bolji od njih!)

Trebaju naučiti birati riječi i metode, ali to je proces koji traje do odrasle dobi. Ima nažalost i puno odraslih koji to nisu savladali.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •