Stranica 6 od 7 PrviPrvi ... 4567 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 341

Tema: Kako imati malo mira...???

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

auuu, ovo samo topik na rodi može, počeli s malo mira od djece, preko stresnog života, eu fondova i izbora, završit na zari

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Marta ovo moje je bila šala,nije mi bila namjera nikoga uvrijediti

Dok god imam rucak na stolu ja zadovoljna (naocale bilokakve su luksuz)

Problem nastaje kad ti pola koke sa krompirom postane luksuz,a nazalost ima puno takvih zivotnih prica

Sent from my RM-914_eu_croatia_419 using Tapatalk

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Marta slažem se, ali kad pričamo o izboru, tu se nabrojalo dosta toga, ne mogu se oteti dojmu da i danas nije poželjno misliti svojom glavom, već biti dio stada, jer ako previpe misliš valstitom glavom kako ti prodati od majce do zare do kredita za stan uz kamate koje su stalno promjenjive i koje moraš svakih toliko ponovno dogovarati, a obični smrtnik često ne može znati kakve ga kamate očekuju za nrednih 5 godina, kažu ne zna nitko, da, ne zna, zna, ali da sad ne odem predalo u te vode i da me ne proglasite teoretičarm zavjere, stat ću tu

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se ne sviđa to kad teže životne izbore banaliziramo usporedbama s neznamnapamet, Bulgarijem i naočalama iz Zare.
    Dobar point. Problem je u tome što vlada percepcija da ako kupiš majicu u Zari ili par kašica u DM-u, mora da si teška karijeristica i to je tvoj životni izbor. A mogla si odabrati da kupiš no-name majicu (iako po meni Zara sigurno nije high level marka), doma kuhaš kašicu i ne radiš, odnosno radiš za male pare i ne ganjaš karijeru kao ova koja kupuje u Zari...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    seni, ali ako si jedino to (i sve to) što si nabrojala razaznala na ovoj temi, onda je evidentno samo to da si čitala s predumišljajem, i nisi dala činjenicama (tj. napisanome) da te zbune.
    no sad, kako god ja citala, eto ti prosili, pa ako ti nije tesko nabroji mi te spomenute prijedloge koje sam ja neprocitala. pogotovo bottom up - dakle one koje mi sami mozemo pokrenuti.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ja sam tu nesretnu zaru shvatila kao metaforu kako pulsira ovaj naš današnji ubrzani svijet, i mi u njemu.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    auuu, ovo samo topik na rodi može, počeli s malo mira od djece, preko stresnog života, eu fondova i izbora, završit na zari
    Kupi zaru da si kupiš malo mira

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

hahahaaaa

I moj odlazak u Zaru je tako poceo...

Grintava dica,setnja da ih smirim i prolazak pored Zare (ostalo je vec napisano)

YellowSky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Izbor je ko u dućanu prije 30 godina:

-"Pošto kava?"
    -"Nema kave."

...ukrasti kafu, pobeci u inostranstvo, zaposliti se kao prodavac-konobar, sprijateljiti se sa
    prodavcem-konobarom, zakljuciti da kafa ionako nije zdrava, piti jecmenu ili kako-ono-bese kafu, napisati knjigu o ceznji za kafom (obicnim zivotom), zasaditi saksiju kafe i drzati je ispod lampe , krijumcariti kafu, skolovati decu da bi ona jednog dana imala kafu, pisati i pricati o potrebi za kafom, napraviti medijski pritisak, upoznati znacajne ljude za uvoz-izvoz, zakljuciti da je kafa nebitna, udruziti se s drugim ljubiteljima kafe, izmisliti sinteticku kafu...

nebo nije granica, preko nekih stvari se ne moze... ali verujem u slobodnu volju...

(ni malo ne banaliziram, been there, done that)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ali, kad sam se već vratila na početak topika, koji put mi se čini da je veliki generator stresa upravo to - vrijeme za sebe.
    eto, bubilo kaže
    ali mislim da nikada nismo bili toliko okrenuti djeci i njihovim potrebama.
    a meni se čini baš suprotno.
    da prije nismo toliko bili okrenuti sebi i svojim potrebama.
    imperativu slobodnog vremena i vremena za sebe.
    što ne kažem da je bolje/lošije nego, ponekad mi se čini i da je to mogući izvor stresa.
    nemam vremena za sebe i malo mira.
    a tko kaže da bi ga uopće trebao imati

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    no sad, kako god ja citala, eto ti prosili, pa ako ti nije tesko nabroji mi te spomenute prijedloge koje sam ja neprocitala. pogotovo bottom up - dakle one koje mi sami mozemo pokrenuti.
    Ma ne pada mi napamet
    Uopće ne vidim da je ovo diskusija u kojoj trebaju padati prijedlozi, to je tvoja zamisao, a ne moja :D. Ovo je diskusija u kojoj možemo imenovati stvari, definirati što je to što nas tišti, koliko je do nas, koliko je do okolnosti, što uopće nije bezvrijedno, nego je jedan input koji svatko sa sobom treba razraditi, koliko osjeća već potrebu i onda eventualno provesti u neki pomak u životu.

Evo, ovaj cvijetin input, primjerice, je jedna baš korisna stvar, s kojom se ja, više-manje, slažem. Mislim da je puno korisnije i realnije reći sebi: neke stvari neko vrijeme ne mogu imati, nego: sve se može odjednom.

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

I..... nitko se nije smeo....svi nastavili oftopičarit
    Citiraj YellowSky prvotno napisa Vidi poruku
    Izbor je ko u dućanu prije 30 godina:

-"Pošto kava?"
    ]-"Nema kave."

...ukrasti kafu, pobeci u inostranstvo, zaposliti se kao prodavac-konobar, sprijateljiti se 0]prodavcem-konobarom, zakljuciti da kafa ionako nije zdrava, piti jecmenu ili kako-ono-bese kafu, napisati knjigu o ceznji za kafom (obicnim zivotom), zasaditi saksiju kafe i drzati je ispod lampe , krijumcariti kafu, skolovati decu da bi ona jednog dana imala kafu, pisati i pricati o potrebi za kafom, napraviti medijski pritisak, upoznati znacajne ljude za uvoz-izvoz, zakljuciti da je kafa nebitna, udruziti se s drugim ljubiteljima kafe, izmisliti sinteticku kafu...
    Ja bi ovu knjigu čitala. Baš šaljivo.

tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam tu nesretnu zaru shvatila kao metaforu kako pulsira ovaj naš današnji ubrzani svijet, i mi u njemu.
    također i ja...nije stvar u kašicama ili zari..i ja sam kupila par puta gotovu kašicu pa je netko mogao pomisliti kako ja hranim dijete s tim, a to se dogodilo kada smo išli na put dva puta u njegovom životu (kašice se spominju jer sam ja malo opsjednuta zdravom prehranom pa se uvijek palim na to). ja tada nisam pomislila kako je ta žena karijeristica/nekarijeristica zato jer kupuje to što kupuje. pomislila sam kako je grozno što nas uvjeravaju kako je to što nam treba, kako je to najbolje za našu djecu..isto kao što je promocija mliječnih formula upropastila dojenje i sl. danas teško živimo i mučimo se zaraditi za puno stvari koje nam netrebaju i još k tome nisu dobre za nas...ali teško se boriti sa tim, znam. i živjeti se mora..i moraju se katkad kupovati gluposti za naš gušt....i ja sam danas mišljenja kako bi mi trebale nove sunčane naočale....

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ali, kad sam se već vratila na početak topika, koji put mi se čini da je veliki generator stresa upravo to - vrijeme za sebe.
    eto, bubilo kaže
    a meni se čini baš suprotno.
    da prije nismo toliko bili okrenuti sebi i svojim potrebama.
    imperativu slobodnog vremena i vremena za sebe.
    što ne kažem da je bolje/lošije nego, ponekad mi se čini i da je to mogući izvor stresa.
    nemam vremena za sebe i malo mira.
    a tko kaže da bi ga uopće trebao imati
    ček, ček hoćeš reći da je normalno da čovjek nema za sebe pola sata mira ili što već hoće tad, pa zna se koliko to malo vremena koje čovjek odvoji za sebe dobro utječe na psihu.

Ja sam uvijek tvrdila i tvrdim i sada, zadovoljna mama, zadovoljna cijela obitelj.

I da moja mama nikad nije imala vremena za sebe i neke svoje aktivnosti, ne bih voljela da sam imala potpuno drugačiji uzor. Ne želim vrijeđati nikoga, samo smatram da svatko ima pravo na "malo" vremena za sebe i svoje misli (to malo je vrlo rastezljiv pojam) i da djeca, MM i tko već to treba poštivati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni se čini da je cvijeta mislila da ti NE BI TREBALO tih pola sata mira ako radiš posao koji te ispunjava, ako ne ideš na radno mjesto s grčem u želucu, ako su ti djeca u vrtiću kojim su zadovoljni (i ti skup s njima), ako nemaš baš nekih briga nego živiš dan po dan zviždučući kao Neno Belan itd. Istina, sad bih ja mogla nabrojiti 1000 stvari koje me smetaju, ali odabirem gledati u smjeru onih stvari koje me vesele, a ove koje me smetaju rješavam kako dolaze. Nekako sam se s vremenom od gnjevnog građanina iz mladosti pretvorila u osobu koja je sklona tražiti dobro u većini stvari i nekak mi se čini da nisam daleko od tog Belanovog načina života. Evo malo: http://www.youtube.com/watch?v=hHPt7yMK-nE

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

cijela saga je ovdje napisana, pa sam tek sad pročitala sve, rekla bih da se slažem s Jelenom da je naša generacija preopterećena al s druge strane imamo neke stvari o kojima su naši mogli samo sanjati, druga je stvar jel to nama uopće nužno. Ne, većina toga ne.

A opet kao i Peterlin jel bih se mijenjala s generacijom naših roditelja (iako su moji jako lijepo živjeli u svakom smislu) ne bih.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ej Peterlin pisale smo istodobno.

al ja nisam u miru na poslu sa svojim mislila o svemu i ničemu, tamo sam ipak koncentrirana na posao, doma na djecu.

uostalom meni je gušt npr. otići na bazen plivati, to ipak ne mogu u uredu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja isto nastojim tražiti dobro u svemu i svima, i da volim često pjevušit sebi u brk...
    Al mislim da je to vezano uz ono jel imaš po svojoj prirodi neku "lakoću postojanja" ili nemaš, a vjerujem da se to da i naučiti.

Ja volim reći da za sve postoji rješenje osim za ne daj Bože bolest, prije ili kasnije ali rješenja ima.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    e

uostalom meni je gušt npr. otići na bazen plivati, to ipak ne mogu u uredu.
    peterlin, krivo si me shvatila.
    baš sam mislila na ovo plivanje.
    i na fitnes, i na čitanje knjige i na kino s frendicama.
    a hebi ga, u nekom periodu života - to ne stigneš.
    ako stigneš kao lili - ma super.
    ali ako ne - opet se ništa neće spektakularno desiti.
    a sad moraš kao sve nešto kvalitetno provoditi slobodno vrijeme

ma to mi je samo palo na pamet, možda ne drži vodu, nemam pojma iskreno.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 02.04.2014. at 15:04

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ej cvijeto nemoj ti mene u neke super tuper mame, znam ja padat s nogu od umora.
    Al oko tih nekih stvari se organiziram s mužem, pa nisam samo ja roditelj, moram omogućiti i tati da provede vrijeme sa svojom dječicom

vidiš kako sam dobra, vodim računa i o njemu

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

eh da i uz živog i zdravog tatu (osim ako ne radi 24h na dan, što je vjerujem vrlo mali broj) ne može me nitko uvjerit da se to ne može izorganizirati samo nam se ne da, nemamo volje pa je lakše reći ne stignem.

Imam kolegicu koja je solo i jednu koja ima veću djecu (srednaj i osnovna) pa nikako da se stigne organizirat da ide na sport već godinu dana a htjela bi,...a ha mo'š mislit.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Cvijeta hoće reći da moja baba koja je kopala na njivi nije razmišljala o tome da joj treba malo vremena za sebe, a da o tome možda nije razmišljala niti generacija naših roditelja.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Cvijeta hoće reći da moja baba koja je kopala na njivi nije razmišljala o tome da joj treba malo vremena za sebe, a da o tome možda nije razmišljala niti generacija naših roditelja.
    e - baš to. hvala mima.

YellowSky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj lulu-mama prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bi ovu knjigu čitala. Baš šaljivo.
    mogu ti poslati link za blog, al nije bas za razbibrigu

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a sad moraš kao sve nešto kvalitetno provoditi slobodno vrijeme

Inače, Lili sam vidjela pred 5-6 godina. Ne bih se s njom po energiji uspoređivala

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Hm, sve to stoji, seni i Peterlin, naravno da svako vrijeme nosi svoje i da naše ima puno prednosti. Ali baš zato što svako nosi svoje, i naše ima neke svoje specifičnosti.
    Ova sveprisutna zujalica o kojoj govori šafran jest specifičnost našeg vremena. Od nje se ne umire, to je točno. Ali čovjeku mogu biti teške i stvari od kojih se ne umire i redovito i jesu. Sad će seni reći: pa šta, to je život. I jest, ali tko kaže da ne možemo o njemu razgovarat i pokušat ga napravit boljim?
    Inače se svedemo na ono "Dobar ti je muž, glavno da ne tuče". Pa je, stvarno, to je glavno, ali nije da ne želimo više.

Inače, ja znam više ljudi starijih generacija koji smatraju da je našoj generaciji na jedan način teže nego što je njima bilo (makar su rođeni u ratu, živjeli djetinjstvo u siromaštvu i slično).
    onda sam te ja krivo razumijela. sto naravno nije problem.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Krivo si me razumjela samo utoliko što si pretpostavila da mislim ovom temom instat mijenjat svijet i da mislim da se na njoj pišu recepti kako se to radi.
    Razgovor o nekoj temi može biti samo jalovo kukanje (a čovjek ponekad i tome pribjegne, važno da nije prečesto), a može biti i razmjena mišljenja koja može, točno onako kako sam napisala u zadnjem postu, dati u nekome nekog ploda. Ne očekujem veći potencijal mijenjanja svijeta od jedne forumske teme, a i ne mislim da je ništavno da ljudi razgovaraju. E sad, tu je razlika u percepciji: ti držiš napisano jalovim kukanjem, a ja razgovorom u kojem se pojavilo više gledišta.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

eh da i uz živog i zdravog tatu (osim ako ne radi 24h na dan, što je vjerujem vrlo mali broj) ne može me nitko uvjerit da se to ne može izorganizirati samo nam se ne da, nemamo volje pa je lakše reći ne stignem.

Imam kolegicu koja je solo i jednu koja ima veću djecu (srednaj i osnovna) pa nikako da se stigne organizirat da ide na sport već godinu dana a htjela bi,...a ha mo'š mislit.
    E, dijelim stav - nemam baš previše sluha za jadikovke ovakvog tipa.

Istina je da postoji vrijeme kad neke stvari čovjek ne stigne ili ne može ili mu se ne uklapaju... prioriteti su drugačiji. To razumijem. Ali kukanje i "lako tebi" ne razumijem i teško podržavam, kao i ovakve primjere kad čovjek sam sebe zavarava da nešto želi... Pa budimo onda barem pošteni i recimo "ne da mi se". Danas nisam otišla na yogu. Ne da mi se. Imam i izliku - kašljem jer sam pobrala neku virozu od djece, ali nisam tak loše da ne bih mogla ići, samo mi se ne da. Uzela sam pauzu od rutine. I ne dobivam ništa time da se opravdavam mužu ili ovdje da ne stignem. "Ne da mi se" je potpun odgovor. Ići ću u petak ili u ponedjeljak jer si zbog zdravlja ne mogu priuštiti da ne idem.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja ne dRžim napisano jalovim kukanjem. Smatam neka razmišljanja o temi jalovim kukanjem. I sasvim sam se pošteno potrudila to i obrazložiti. Imati mišljenje o nekom razmišljanju da je jalovo kukanje je također gledište.
    Posljednje uređivanje od seni : 02.04.2014. at 22:30

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vidim da je zara unijela zabunu.
    Ja je nisam spomenula u smislu branda ili konzumerizma.

Spomenula sam je u kontekstu primjera dostupnih lanaca, koji su jako pojeftinili odjeću i učinilo ono što je prije bilo dostupnost samo nekima, dostupnost masama. A da bi to bilo dostupno masama netko je radio ne 9-18, nego 15 sati dnevno i petkom i svetkom.
    A mi ćemo kao konzument birati jeftino, dakle birat ćemo hm i zaru a ne muru.

Pa onda možemo razumijeti da će i drugi birati tako. Pa ako proizvodimo muru, a mislimo da je nepravedno, žalosno i tužno, da drugi radje uzimaju zaru, razumjeti ćemo možda zašto drugi kupuju zaru. Jer i mi sami tako postupamo, kad možemo birati.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku

Inače, Lili sam vidjela pred 5-6 godina. Ne bih se s njom po energiji uspoređivala
    Jelena.
    jos bi stavila onog sta se crveni u licu al ga ne mogu naci na tabletu.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Vidim da je zara unijela zabunu.
    Ja je nisam spomenula u smislu branda ili konzumerizma.

Spomenula sam je u kontekstu primjera dostupnih lanaca, koji su jako pojeftinili odjeću i učinilo ono što je prije bilo dostupnost samo nekima, dostupnost masama. A da bi to bilo dostupno masama netko je radio ne 9-18, nego 15 sati dnevno i petkom i svetkom.
    A mi ćemo kao konzument birati jeftino, dakle birat ćemo hm i zaru a ne muru.

Pa onda možemo razumijeti da će i drugi birati tako. Pa ako proizvodimo muru, a mislimo da je nepravedno, žalosno i tužno, da drugi radje uzimaju zaru, razumjeti ćemo možda zašto drugi kupuju zaru. Jer i mi sami tako postupamo, kad možemo birati.
    Pa vidiš šta nam s njom napravi, počupasmo se skoro radi tih naočala

Šalim se ja malo, u biti sve ovo što je tu spomenuto u kontestu zare spada pod ovaj naš današnji stil, način ili kako god već, života.

U ovom smislu u kojem ti ovdje sada pojašnjavaš na što si točno mislila oko zare i sličnih lanaca dovoljno se sjetiti samo ne tužnih, ne jadnih, nego bešćutnih uvijeta i života tih ljudi koji za nas na zapadu šiju tu nesretnu robu ne samo za zaru, već i za sve one zgodne i jeftine stvarčice i igračke koje se nađu u lidlu i aldiu.

Nema kupovina ili ne kupovina u zari nikakve veze sa karijerizmom ili statusom, ja se grozim markirane odjeće danas, ne zato što mi se ne sviđa, baš suprotno, nego iz razloga što su sve te marke od zare do adidasa uprljane znojem i suzama ljudi, pretežno žena i majki, a često i djece, koje rade danonoćno u tim tvornicama za bijedu od koje svom trogodišnjem sinu mjesečno ne mogu kupiti ni 100g mesa, žive u kartonskim šupama na blatnim i punim fekalija ulicama, u bijedi jednog uličnog štakora.

I to je samo majušni dijelić onoga što je snimljeno i što je procurilo u javnost, kleli su se da će poboljšati uvijete svi ti lanci, do danas se ništa nije promjenilo, i svi smo svjesni toga, i dalje kupujemo u tim lancima, jer skoro da više i nemaš izbora. I onda pričamo o borbi za prava žena i ostalim borbama koje se vode za humani i dostojan život, netko je ovdje spomenuo dvostruke kriterije, i od kuda oni, pa evo ulaze nam na mala vrata. S jedne strane nam je muka od toga kako ti jadni ljudi ćive, a sa druge strane kupujemo u zari i podržavamo time da ti ljude nastave tako bijedno živjeti da bi mi imali majcu iz zare.

Nema to sve puno smisla, rekla sam već izmanipulirani smo do te mjere da više ni ne kužimo kada nas se manipulira, i to mi odrasli, kod djece, šta uopće pričati, oni su tek postala ciljana grupacija. Sve je to na žalost povezano i duboko isprepletno, jedno vuće drugo, i niti ne nastaje niti opstaje jedno bez drugoga.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A isto je i sa gore spomenutom kavom ili kakaovcem, trgovci robljem otimaju djecu, manju , veću nije u pitanju, a nekad ih roditelji i sami prodaju, zatim ih ovi prodaju na planataže i tako do nas stiže ona primjerice fina kava ili čokolada iz kolubije i tako doljem svijeta po plantažama kave i kakaovca, ne svima naravno, ali značajno, ljudi i novinari koji su se odvažili tome ući u trag i snimiti skoro su ostajali bez glave. I onda prehrmbeni lanci na zapadu koji otkupljuju tu kavu i kakaovac kao nemaju pojma..

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A ježi ga sad sam opet odmakla od teme, ali ako pogledamo iz tog ugla, sve to naše nanjurganje oko vremena i djece, u biti je nevažno, možemo biti sretni da živimo tu gdje jesmo i da imamo takve živote kakve imamo, ali opet s drge strane lijepo je razmjeniti misli, stajališta, pa i pojadati se koji puta. Jer ako podvučemo crtu, onda na kraju ne bi imali o čem pričati, ali svi u konačnici kusamo iz istog lonca.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i brendirana i nebrendirana odjeca, a i ona sa placa se proizvodi na isti nacin.
    ono sto ja htjedoh reci je to, da porast zivotnog standarda, koji ima najmanje veze sa odjecom, ali je na tom primjeru najlakse objasniti, znaci istovremeno transformaciju i promjenu koja za pojedince moze biti bolna, ali gledano u sirim razmjerima donosi drustvu benefit. i ne samo to. vecina pojedinaca tako bira. jer im je taj izbor bolji. pa kad se pojavio hm i zara, su mnoge druge tekstilne tvornice naprosto propale. ne zbog marsa, ne zbog kapitalizma , nego jednostavno zato sto je potrosac, odnosno vecina potrosaca odlucio da mu je hm i zara majica jeftinija, ljepsa..itd

za radnike te neke propale tvornice xy, je to naravno bio ocaj i katastrofa, sto je potpuno i razumljivo i jasno. no vazno je razumjeti, da tu odluku o zatvaranju tvornice nije donio ni feminizam, ni kapitalizam, niti bilo koji apstraktni izam, nego svi mi glavom i bradom. jer izbor imas. mozes kupiti majicu koju stefica proizvodi u maloj manufakturi u sesvetama sa svojih 5 radnika, koja kosta duplo vise od hm. dakle kao potrosac dati ces vise za majicu, a ustedjet ces negdje druge. (majica je figurativne naravi, nije poanta u odjeci) to naravno nije lako, pa se manjina na to odlucuje.
    to isto vrijedi za sve, za grijanje, za stanovanje, za hranu, za skolovanje..itd
    i da dodam, ikea je svedska.

pa u odnosu na prije 50 -70 godina, sto je jako, jako kratki period imamo:

zabranu djecijeg rada,
    regulaciju trzista rada sa subotama, nedjeljama, praznicima, pauzama..itd
    porodiljnje dopuste
    pomoc za nezaposlene
    zdravstvenu zastitu za pojedince i njihovu djecu
    sustav mirovinskog osiguranja
    trzisnu inspekciju
    tolu vodu, grijanje kao standard
    besplatno skolovanje
    itd.
    i to sve smatramo minimalnim standardom.

hipotetski bi svaki pojedinac mogao reci :
    necu kupiti u lidlu, nego na pijaci kod marka i anice, i hodati cu u poderanim cipelama.
    ( ja nisam socijalno osjetljiva, znam iz iskustva i vlastitog i blize okoline, sto znaci mjeriti svaki dinar, znam kakva je situacija u hrvatskoj, zelim naprosto objasniti princip)
    naravno da su nam su danas i biti sit i imati cipele i imati grijanje i besplatno skolstvo standardi. i super da je tako. jer u samo jednoj generaciji prije, u obitelji mm-a su 10 djece imali troje3 cipela. pa tko se prvi ustane njemu cipele. na -10, razumije se. a jedno od te djece je sa 12 !! otisao u svijet. sam, samcat.
    no mi danas hocemo i grijanje i skolaovanje i hranu koja nista ne kosta i majice koje nista ne kostaju.

e sad, radnici te propale tvornice imaju problem. moraju naci novi posao. (ljudski je da zale za ovim i za onim, da su ocajni, da krive sve izme, ali to im pomoci nece, a osim toga zamaglit ce im pogled na stvari, jer za situaciju nisu krivi izmi) dakle oni mogu naci novi posao u toj zari, mozda ce zaradivati bolje, mozda i gore, mogu se prekvalificirati, otvoriti neki svoj posao..itd..itd

drustva u kojim stvari funkcioniraju drukcije (u dansnjici) su bile zemlje istocnog bloka, kina, kuba. ne cini me se da je to bio prekrasan model.
    nije bilo ikee, nije bilo trzista i nije bilo konkurencije. i nije bilo demokracije.
    stovise, zelje za ukidanjem svih tih "dekadantnih" civilizacijskih tekovina, i pokusaj nasilnog negiranja psiholoskog profila covjeka, nagnala je neke od tih "mislioca" na experimente tipa kulturna revolucija, ili crveni kmeri akcije - svi na selo kopati i orati, a svi jednaki ko oni kositreni vojnici.
    rezultati:
    glad, bijeda, ocaj i milijuni mrtvih.

a i u socijalnoj skandinaviji, je i ikea i nokia, pomela priliciti broj tvornica. a ljudi u prosjeku bolje zive. i benefit ikee globalno gledajuci je veci od negativnosti koje su nastale, kad su se ljudi morali preorjentirati.

ovo uopce nije defetisticki pogled na svijet. ni u kom slucaju. ako hoces svijet naci svoje mjesto pod suncem, te mijenjati ga na bolje, onda je vazno razumijeti uzroke i posljedice.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

svijet se sastoji figurativno receno i od ljudi koji rade 8 -16 , i od onih koji rade puno vise i puno manje i u svakom slucaju razlicito, i od onih kojima okviri daju sigurnost i od onih koje okviri guse.
    na srecu, jer jedni skrbe za stabilnost, drugi za promjene, treci za inovacije, cetvrti nam otkrivaju nove perspektive..itd
    i svi zajedno u nekoj instabilnoj ravnotezi koegzistiraju.

svijet u kojima bi sve trebalo biti normirano, ukljucujuci i ljude je huxleyeva alfa, beta, gama.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

a seni ti ga isto znaš izfilozofirat.... odosmo mi od teme, preko bijede u siromašnim zemljama do poimanja uzrola i posljedica funkcioniranja svijeta.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

a seni ti ga isto znaš izfilozofirat.... odosmo mi od teme, preko bijede u siromašnim zemljama do poimanja uzrola i posljedica funkcioniranja svijeta.
    Ja joj ne nalazim zamjerke. To je pravi prikaz načela "misli globalno - djeluj lokalno".

A sad ozbiljno - to je stvarno jedino što možemo učiniti, mijenjati nešto u svom okruženju što nam je dostupno.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

da se ispravim:
    htjedoh reci:
    ja nisam socijalno NEosjetljiva, te znam da ima ljudi posvuda koji nemaju ni za lidl, ni za poderane cipele, te da ima onih koji si nista drugacije od toga ni ne mogu priustiti.
    pokusavam samo objasniti princip, odnosno kako ga ja razumijem

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nisam ja nista izfilozofirala.
    nego nastavila.
    jelena je govorila o tome da samci udaraju tempo (moje se misljenje nesto razlikuje, mislim da pretezno muskarci sa zaledem udarju tempo, ali to sad nije vazno)
    dakle, da li je to u redu ili ne? kako se s tim nositi?
    mima je dodala da je smeta kad kolege ostaju duze, pa njen normalni 8 satni rad, zbog toga izgleda nedostatan.
    pa je neko rekao da se to moze vidjeti diferencirano, pa je neko pitao da li ti ljudi trebaju dobiti povlastice.
    pa su jedni rekli da.
    drugi su rekli ne.
    pa da li se treba dozvoliti da se radi vise, itd
    dakle razgovaramo o necemu sto bismo mogli nazvati "konkurencija"

pa sam ja to stavila u sire okvire, te se pitala kako covjek regira kada od konkurencije ima koristi (stvari postaju jeftinije, pristupacnije, ikea, obrazovanje, sir, vrhnje....)
    a kako reagira kad mu konkurencija "steti", jer ga tjera na neke stvari koje ne zeli, da recimo radi vise, ili ostaje duze, ili gubi posao, ili nesto trece.
    sve je to i ljudski i razumljivo i svi smo to manje vise na vlastitoj kozi ovako i onako iskusili.
    i ne samo na poslu, nego i u privatnom zivotu.

pa sam isla u jos sire okvire, usporedujuci "zabranjivanje konkurencije" - crveni kmeri, kulturna revolucija..itd..itd
    i zapadni trzisni sustav, koji nam je donio neku vrstu blagostanja. (znam da neki/mnogi to ne drze blagostanjem, no to je drugi par postola)

a onda sam se opcenito zapitala, sto bi bilo kada recimo nitko ne bi smio izlaziti iz "okvira", jer izlazak iz okvira ponekad ugrozava one cije se okviri time ruse.
    dakle da su svi radili recimo u telefonskoj industriji i ni makac ni lijevo, ne bi vjerojatno imali recimo mobitel, jer je on nastao prvo mentalnim izlazom iz okvira, a onda pretpostavljam i kolicinom, vrstom i nacinom rada, koja se razlikovala od standarda vecine.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ovo kako ja citam vase postove,svi se vise manje slazete. Ono sto je jos vazno napomenit(bar ja mislim da jest) je to da dosta velik broj ljudi radi na crno i to ne samostalno vec i na svojim radnim mjestima. Dio place(kod mnogih i dobar dio) ide na crno,problem nastaje kad recimo Marica zavrsi pravni fakultet pa onda godinama ne nalazi posao u struci vec radi kao prodavacica za minimalac jer ako nece ona radit ce netko drugi. Pa je onda Marica sretna da nade posao koji je placen bar malo vise od minimalca pa se opet u novom okruzenju dokazuje kao vrijedan radnik itd. I tako produ godine.

Sta moze Marica poduzeti po tom pitanju,sto ja i vi mozemo uopce poduzeti?

Po meni drzava moze staviti minimum na (stajaznam) 3000kn

Bolje za drzavu,a bolje i za "nas"

Meni osobno bi ova solucija mozda i nastetila jer s obzirom da bi moj poslodavac sigurno davao drzavi vise,samim tim meni nesto manje,al neka...meni ne smeta onda bi i Marici bilo bolje

Cinjenica je da neki ljudi namaju izbora,a neki mlate praznu slamu i zive po principu "sta me briga za posa,napravit ce neko drugi" i za to uredno primaju placu. Jednaku kao i onaj kolega koji obavi dio njihovog posla

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo kako ja citam vase postove,svi se vise manje slazete. Ono sto je jos vazno napomenit(bar ja mislim da jest) je to da dosta velik broj ljudi radi na crno i to ne samostalno vec i na svojim radnim mjestima. Dio place(kod mnogih i dobar dio) ide na crno,problem nastaje kad recimo Marica zavrsi pravni fakultet pa onda godinama ne nalazi posao u struci vec radi kao prodavacica za minimalac jer ako nece ona radit ce netko drugi. Pa je onda Marica sretna da nade posao koji je placen bar malo vise od minimalca pa se opet u novom okruzenju dokazuje kao vrijedan radnik itd. I tako produ godine.

Sta moze Marica poduzeti po tom pitanju,sto ja i vi mozemo uopce poduzeti?

Po meni drzava moze staviti minimum na (stajaznam) 3000kn

Bolje za drzavu,a bolje i za "nas"

Meni osobno bi ova solucija mozda i nastetila jer s obzirom da bi moj poslodavac sigurno davao drzavi vise,samim tim meni nesto manje,al neka...meni ne smeta onda bi i Marici bilo bolje

Cinjenica je da neki ljudi namaju izbora,a neki mlate praznu slamu i zive po principu "sta me briga za posa,napravit ce neko drugi" i za to uredno primaju placu. Jednaku kao i onaj kolega koji obavi dio njihovog posla

A zašto misliš da država ima te pare? Pa vidiš da mora imati za Merzelicu, Nadana vidoševića, bivšeg premijera i slične???

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Mogla bi odredenom broju zvati mozda inspekciju,ali tu di ja zivim to je lako rijesiv problem,nista sto malo "mita i korupcije" nemoze rijesiti. S druge strane neke bi se "radnje" zatvorile drzavnim pecatom,a ti radnici zavrsili na ulicu u potrazi za poslom,kojeg u zadnje se vrime prica bas i nema (ili je isti kao ovaj prethodni)

Sta mogu ja kao pojedinac napravit vezano za ovaj po menu vazan problem?

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Mogu se jedino "zalit" na rodinom forumu

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Točno, Carmina, kod nas usporedo egzistiraju ostaci socijalizma i takvog mentaliteta i takvih radnih sredina s "kapitalizmom", ali valjda onim početnim, izrabljivačkim, gdje su radnička prava ozbiljno ugrožena jer se zakoni ne poštuju, a sudovi ne funkcioniraju.
    I onda imaš i jedan mali broj poslodavaca koji su ok poslodavci, radne sredine s ovakvom atmosferom o kojoj piše Jelena, koja može donijeti neke pomake. Tima je, s druge strane, opet često jako teško jer im državne institucije podmeću klipove pod noge, a sudovi opet ne funkcioniraju. I zapravo je to nefunkcioniranje sudova jedan ogroman problem u Hrvatskoj, možda i veći od politike na koju po navici režimo.
    Ne mogu se više baš sjetit kakve veze ima s temom, ali eto, došlo mi pa sam napisala :D

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

I nek si napisala Vertex,ova tema je bas da se napise sto god bilo na pameti,pa meni je donijela 5min mira (ako nista drugo u mojoj glavi) na kojoj sljaste jeftine cvike iz ZARE

.......sala,ljudi,nemojte me sad....

Da,sudovi ne funkcioniraju,a i mnogo toga drugoga

Nisam ni visokoobrazovana,ni preinteligentna da dublje udem u tu drzavnu politiku,a i svijetsku...

Obicna sam osoba,po svemu u sredini (osobna procjena) ali vidim da nesto u RH debelo ne stima,uglavnom neznam kako promjeniti i ispraviti.......ali VIDIM

I moram negdje to izgovorit,a ni sama neznam kako misli pretociti u slova da bi bilo razumljivo,da netko shvati sto je pjesnik htio reci

Vidim sve i nekad me dusa boli zbog toga

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Peterlin slazem se

Ali zasto drzavi trebaju pare npr.da podigne granicu minimalne place? Zar nebi i drzava automatski imala vise od svakog prijavljenog radnika u RH? Poslodavcu bi bilo teze jer bi morao vise platiti drzavi.

Ne kuzim se bas u to,mozda mi je nesto promaklo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Peterlin slazem se

Ali zasto drzavi trebaju pare npr.da podigne granicu minimalne place? Zar nebi i drzava automatski imala vise od svakog prijavljenog radnika u RH? Poslodavcu bi bilo teze jer bi morao vise platiti drzavi.

Eh, draga, nisam ja tak pametna da bih znala odgovoriti na ova pitanja... Nazalost, cini mi se da to nisu ni oni koji bi trebali biti pametniji od nas i koji sjede na vlasti.

Ali evo mog misljenja - ako se digne razina minimalne place, bit ce samo vise rada na crno - nije dobro...

Nekad se govorilo "Gdje prestaje logika, tu pocinje vojska", a danasnja verzija iste izreke bila bi "Gdje prestaje logika, tu pocinje drzavni proracun".

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A sad ozbiljno - radi se o tome da u ovoj drzavi nema dovoljno mjesta gdje se stvara NOVA vrijednost. Jer ni zdravstvo ni skolstvo ni drzavne institucije to ne stvaraju. Da se razumijemo, nisam rekla da su nepotrebni, samo da netko mora negdje zaraditi i za njih. Ovo je previse pojednostavljeno, znam... ali bez poljoprivrede i industrije tonut cemo samo dublje. Nema tog rebalansa koji nas moze spasiti - to je sve preseljavanje dugova iz jednog dzepa u drugi. Uffff....

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Peterlin slazem se

Pa poslodavcu bi bilo teže, pa bi od 3 radnika 1 otpustio, da si smanji troškove, radnici bi morali više raditi (neplaćeno i prekovremeno=, povećala bi se nezaposlenost, država bi prihodovno ostala na istom, poslodavac bi bio troškovno na istom, nahebali bi samo radnici.

Stranica 6 od 7 PrviPrvi ... 4567 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •