Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
Basmati riža - kako se priprema

Nikako je ne mogu procijeniti. Koliko se treba natapati, koje količine koristiti, uvijek mi je ispadne previše, ili je raskuhana ili pretvrda... Odajte mi tajnu
Ovako ja radim:

Mjera mi je jedna manja zdjela, mislim da bude oko 200 grama. Za basmati rizu su kljucne dvije stvari: vrsta posude i temperatura na kojoj se kuha... Najbolje su one metalne, teske posude, ne znam tacno kako se zove materijal.
Dakle, u posudu stavim komad maslaca i otopim da procvrci, niposto da pocne mijenjati boju i dodam rizu, dobro izmijesam, minut ili dva tako preprzim i dodam jednu i po mjeru kljucale vode, so i zacine po zelji.
Nakon 3-4 minute promijesam (voda bi trebala do tada skoro sasvim ispariti, ovo je mijesanje vazno da se ne zalijepi za dno, a nakon ovog ne bi trebalo mijesati da se zrna ne raspadnu i ne gnjece), sasvim poklopim i ostavim jos 15-20 minuta na najnizoj temperaturi. Nije svaka riza ista za kuhanje, pa neke treba jos tokom kuhanja poskropiti sa 3-4 kasike vode.

Ovo je za bijelu varijantu, obicnu, kakvu moji u BiH preferiraju. Druga verzija, vise istocnjacka jeste da na maslacu prvo zazutim luk i cesnjak, naribano malo mrkve i tikvice ili patlidzana, pa tek onda dodam rizu. Stavim malo kurkume za okus i boju, 1-2 klincica, grozdzica i sl... Imaju i posebne mjesavine zacina za rizu, ali to vam nije od koristi, tesko da cete ih naci u HR.

Buduci da je MM ziveci u zemlji gdje se basmati jede svaki dan na nju naucio, nije mi bilo druge nego usavrsiti metod kuhanja