Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
nažalost da,naravno da će se dijete pobuniti ali treba znati granicu. I super ako pita roditelja je li to ok jer roditelj je taj koji treba riješiti situaciju. Nažalost ima i ovakvih profesora ali to nedaje za pravo djetetu da kaže "glupa si,nepravedna i bezobrazna i ja te nemoram slušati" ili da roditelj ovakvo ponašanje potiče. 100% sam sigurna da ima i takvih. Poštivanje starijeg i autoriteta za mene ne znači da dijete ne izrazi svoj osjećaj da je nešto krivo ili nepravedno,dapače, al ne i da pretjera u tome....ako me kužiš. Jednom reći je ok,ali raspravljati se s učiteljicom npr u 3-4 raz O.Š i nije baš,pa da si 100 puta u pravu.
"glupa si,nepravedna i bezobrazna i ja te nemoram slušati" to nije propitivanje autoriteta, već nekulturno ponašanje, može biti upućeno najlošijem i najkvalitetnijem nastavniku, neovisno o razlogu.

Ovo nitko normalan ne zastupa kao poželjno ponašanje.

Ali pristojno dignuti ruku i tražiti obrazloženje ocjene, gradiva, stava i sl. i pri tome ponekad izraziti svoj stav koji ne mora biti identičan stavu učitelja, bez bojazni od osude ili osvete, ne bi trebalo biti nepoželjno ponašanje, već upravo suprotno.

Što znači pretjerati? Ja sam imala nastavnicu u OŠ koja nikad nije čula za izraz makadam i tražila je da to promijenim u sastavu. Nisam htjela i vodile smo raspravu oko toga jer sam bila potpuno uvjerena da imam pravo na tu riječ. Ne bih joj bila popustila ni za šta. Srećom, bila je normalna žena i kasnije je priznala grešku.

Hoću reći, ne želim odgojiti dijete prznicu koja će svakoga dana na nastavi stalno istjerivati nikakvu pravdu i ispravljati krive drine. Ali da nema problem sa dizanjem ruke, izražavanjem svog stava i obranom istog kad je to stvarno potrebno (evidentna nepravda, evidentne greške i sl.), do toga mi je stvarno stalno.