Citiraj orange80 prvotno napisa Vidi poruku
Imam puno pitanja, čačkala sam po ovom topicu ali mi se čini da se puno više piše o predškolarcima.
Imam dojam da su situacije s kojima se daroviti susreću u vrtiću i u školi totalno različite, pri čemu je situacija u školi lošija, ali djeca su već malo veća, a roditelji su s vremenom oguglali na sustav i smanjili svoja očekivanja Pretpostavljam da zbog toga nema baš puno o školskoj djeci.
O školskom sustavu i stavu nadležnog ministarstva ne trebam reći drugo nego da javna rasprava o pravilniku o praćenju darovite djece, koja je trebala biti završena u travnju, još uvijek nije zaključena. Ne vjerujem da i 6 mjeseci nakon isteka roka i dalje pristižu prijedlozi zainteresiranih - prije će biti da ni u ministarstvu nikog nije briga za njih, pa ni toliko da donesu pravilnik kojeg se ionako većina ne bi pridržavala jer u školama za to nema uvjeta (to su bili moje glavne primjedbe na prijedlog, ako ih je itko uopće pročitao).

Što se tiče tvojih specifičnih pitanja o djetetu, tu ti ne mogu puno pomoći - moj sin je, čini mi se, poprilično različlit od tvoje curice. Također je perfekcionist (to je, čini se, dosta česta karakteristika), ali je u glavi izrazito strukturiran, pa s tim nikad nije imao problema, kao ni s koncentracijom.
Problema sa socijalizacijom je bilo u vrtićkoj dobi, ali je to uspješno nadrastao, možda i pomoću radionica, a možda bi se tako i tako razvio po tom pitanju, teško je sad reći. Bilo kako bilo, sad nema s tim problema.

Ne znam što su vam u PCM rekli o tom tipu motivacije, koju spominješ, ali nekako mi izgleda da bi se s manjkom samopouzdanja i ta motivacija mogla istopiti, pa vodite računa o tome. Mene inače priča o motivaciji jako frustrira, jer već četvrtu godinu gledam kako od djeteta izrazito motiviranog za učenje postaje dijete koje rezignirano odmahuje rukom na učiteljicu i ono što mora raditi za školu. Sretna okolnost je što je prirođeni štreber (na mamu ) pa te zadaće još uvijek na nešto liče, ali oko njih se ne trudi ni pol posto.