Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
da te ne potrese previse, malo crnog humora.
nije neka utjeha znam, ali i kod djece kod koje je darovitost ajmo reci "prepoznata", te koja prilicno dobro "funkcioniraju", nema ti u ovim skolskim sistemima od tog prepoznavanja ama nikakve koristi.

naravno je za dijete lakse ako nema nekih problema povezanih s darovitoscu, nego ako ih ima.
ali za one darovite koji nemaju popratne probleme vezane za darovitost, ti je potpuno svejedno za njih da li je darovitost prepoznata ili nije.
dapace, mislim da se pojedieni profesori svjesno/nesvjesno cak i trse djetetu "dokazati" da bas i nije darovito.
ma ne brine mene neprepoznavanje darovitosti unutar školskog sustava, jer od njega puno niti ne očekujem.
u našoj situaciji, konkretno, nam školski sustav pruža mnogo više nego sam ikad očekivala.

mene više muči neprepoznavanje i nerazumijevanje od strane roditelja, ne zato jer oni to ne bi htjeli, nego zato jer mnogi nemaju mogućnosti,
materijalnih i drugih, odvesti djecu na testiranja i malo ih dublje upoznati, dobiti "upute za rukovanje".
osobito kod ovih naših iz skupine dual exceptionality ili twice exceptional ili multi exeptional

znam neku djecu, iz kruga prijatelja moje djece, koja nemaju dobre ocjene u školi, a inače djeluju vrlo bistro.
i roditelji se trude, ali što mogu kad se kod nas na obradu kod logopeda, redovnim putem, čeka godinu-dvije.
i dok čekaju na red, samopouzdanje im tone, možda nepovratno i čak i u svojoj obitelji ih pomalo stavljaju u ladicu: njima teže ide.
a možda su baš ta djeca u nečemu darovita, ili makar iznad prosjeka, ili makar malo iznad onog što imenik trenutno kazuje...

i ne radi se tu samo o roditeljima koji nemaju materijalnih mogućnosti ili visoko obrazovanje, dapače, ima i vrlo ambicioznih roditelja, kojima
je tako nešto u ovom užurbanom životu jednostavno promaklo.
kao što mnoge stvari, mnogim roditeljima promaknu.

po meni je neprepoznavanje od strane roditelja veći i češći problem nego neprepoznavanje u školi.
dobro funkcioniranje u školskom sistemu jest bitno, ali zapravo puno manje nego mu većina daje na značaju.