Ja bi rekla ne bez imalo griznje savjesti.
Ma i ja.
Ja mislim da svako radi kako mu opdgovara. Iako sam slavonske krvi vjencanje mi ni priblizno nije bilo sokacko. Nas ukupno 14. Ali mi je bilo i predivno na onim od 200. Ja sam mozda i mogla financijski napraviti pravi sokacki cirkus ali nisam zeljela. Kao sto ne dam ni 2000 kn za znanstveni rodjendan. Moji slave doma jer meni je tako drago. Tako da ne znam sto vam je cudno sto Deadei zeli klince pocastiti kinom i pizzom. Pa valjda zena zna koliko ima u novcaniku. Koliko ljudi toliko cudi sta ne?
Ma, nije da mi smeta, nego eto oko mene baš i nema takvih rođendana. Ovdje gdje sam to je u rangu s moj će za rođendan s razredom u Gardaland na vikend... Valjda je jasno da moja poanta nije bila o tome što bi Deadi trebala sa svojim novcima, već to kako sam sklona smatrati da smo svi tu negdje, kako čitajući forum toliko toga zapravo učitavam u napisano prenoseći vlastita iskustva i kako zapravo nisam uopće otvorena, jer mi nije bilo na kraju pameti kad je napisala cijeli razred da ih je 27 i da imaju 12 godina.
Posljednje uređivanje od casa : 16.01.2015. at 19:59
U razredu mog brata (10 godina) ima 28 ucenika. Jedan od njih je problematican. Nitko ga ne zove na rođendan. Pozvan je cijeli razred, osim njega. Dakle 27 (26 tocnije, moj brat ne slavi jer je ljetni pa su svi na moru) učenika ne zove tog jednog dečka.
Meni je to strasno. Kasnije im se osvecuje bas zbog toga, sigurna sam, jer je jadan.
Srce mi se slomilo kad mi je brat ispricao da je i taj mali slavio rodendan i pozvao cijeli razred. Došao mu je jedan ucenik, jedan od 27, koji je kasnije ispricao razredu da se ovaj plakao u wc-u.
Tim "nasilnicima" je potrebno samo puno ljubavi, a ne odbijanja![]()
casa jasno je meni, ja spadam u tvoju kategoriju, samo sam htjela reci kako smo svi razliciti. shvatila sam ja da si se ti iznenadila brojem, a ne cifrom. cifru sam povezala s Cathy. nisam na tebe direktno mislila vec na zadnjih par postova.
Ja se ne zalazem da se zove cijeli razred, jer znam da se ne druzi sa svima. meni taj obicaj zvanja svih jos od vrtica nije sjeo i nisam mu se priklonila. ali to je nesto sto je postalo uobicajno zadnje vrijeme. ne vezano za finacije bilo koga.
Stvarno nema smisla komentirati stanje tuđih novčanika.
meni uzasno smeta uvaljivanje druge djece na rodendane, ako nisu pozvana. toga sam se vec puno naplacala i bas me zivcira
Gle, mi smo ta dva rođendana "pregrizli" isto kao što sam "pregrizla" sinove rođendane.
Okruženje je bilo takvo da se išlo na paintball, u Mrak korak,Stars war rođendan, Educarenu, ...
Ja se ne sjećam kada sam zadnji puta sjela na kavu, ups, sjećam se, zadnji puta kada sam bila u Ikei i provukla family card. Mi ne sjedimo po slastičarnicama i kafićima, ako je netko žedan ode se u dućan i kupi se sok ili sladoled. Ako si gladan a na izletu odeš u dućan u toploteku.
Djeca su dobra u školi i nešto su zaželjela pa smo im omogućili.
Mislila sam napraviti "znanstveni" rođendan kod kuće ali jedan od uvjeta je bio stol za kojim može sjediti 15-20 djece. Ja to nemam pa smo uzeli paket u igraonici.
I meni je to sve enormno skupo, ono boli glava skupo ali ako omogućim jednom djetetu moram i drugo dvoje.
Imam sreću da je klinac dvije godine bio osvojio proslave rođendana na nagradnim igrama tako da sam na taj način recimo u plusu po pitanju proslava.
I da, kod nas se nikada nisu zvali svi iz razreda ili grupe nego je uvijek combo- škola- sport-prijatelji.
No, evo, cura je sve pozvala, sad nas ceka ova nedjelja da vidimo kako ce to proci.
bome, Deaedi,20-ak djece, bez animatora - good luck
I hvala na obavijesti, da u nedjelju ne idemo u kino![]()
Zadnji puta smo naletili na jedan takav rođendan, ne bih više.
Cathy nemas se sta pravdati, lako je meni na selu doma bilo sto organizirati pa cak i te znanstvene gluposti, jer imam mogucnost. Bila sam na jednom rodjendanu roditelj u kinu, jer me frend zamolio da ako on moze sve ce platiti samo da ne mora biti s klincima. tako da za 40 kn dobiju ulaznicu, male kokice, i sokic one Juicy u boci od 1/2L. Sliku dobije samo slavljenika kao i neku kutiju u kojoj je ako sam dobro skuzila neki DVD a mozda i dva, nije me zanimalo, poslije puno odlazenja na WC
e da i roditelj koji je u pratnji dobije kokice i pice.
Posljednje uređivanje od spajalica : 16.01.2015. at 21:41
moji sad kad su malo porasli čak ni jedan drugome ne idu na rođendan - braco seki i obrnuto![]()
Mene pak uvijek iznenadi kada ljudi druge ljude zamišljaju u svojim vlastitim granicama, a to je, ono, hoćemo čak povijesno, čest razlog brdu nesporazuma i konflikta. Takav način razmišljanja ne razumijem baš najbolje, još ga proučavamjer kod ljudi općenito, čak i onih najbližih, uvijek polazim od toga da smo različiti, različitih životnih priča, iskustava, pozadine, trenutačne siituacije koja se već za pola godine može preokrenuti, različite logike, trenutačnog emotivnog stanja, recimo dobitak na lotu
itd..što ne znači i da ne propitujem tuđa razmišljanja, poteze i stavove, ali bome i svoje.
Ne u razredu, ali domaSrećom pa smo na vrijeme ustvrdili da se kod nje ne radi o nikakvim fazama u odrastanju, već o takvom temperamentu. Jedine osobe koje sa njom znaju i mogu sam ja, jedna jedina teta u vrtiću i profesorica klavira, svima ostalima diže živce, uključujući i familiju i naravno njihove reakcije samo pogoršavaju stvar, a oni se onda čude kako to. Ok, tata sa svojim željeznim živcma se još dobro drži. Ali da nam nekad pada na pamet bipolarnost, da, nekad kao dvije osobe u jednoj koje se brzo i oscilirajuće izmjenjuju, a količinu energije i vručine koju isijava mogu dobro zamisli da neke ljude stvarno žari i peće, zato mi ne ne čudi da usred zime ne treba kapu i šal, davoli prati ruke, zube i lice u ledeno hladnoj vodi, za razliku od brata koji se na to ježi. Ona kad je pustiš u svoj prostor, ukoliko se ne znaš postaviti, rasturit će ga i poremiti ti kemiju u sekundi, prije no što i shvatiš što te snašlo. A to se naravno ne događa samo sa odraslima, nego i sa djecom. Ona definitivno nije tip djeteta everybodys darling, kao njen brat, i veoma mali broj je onih koji prepoznaju i njene kvalitete.
I onda još pubertet, a danas znamo šta se događa sa mozgom i tijelom u pubertetu, ekspolozija, a kod nekih čak mega razmjera sa kojom se ne bi mogao dobro nositi ni odrasli, a gdje tek dijete, koja je s jedne strane zaslužna za taj naš razvoj, ali s druge strane dovodi nekada to odrastanje kod neke djece do nepodnošljivosti. Taj mali je rekla bi dobar primjer toga, isti roditelji, isto okruženje, čak isti razred, i još blizanci. Teško je to i iskreno da moje dijete nazove kurvom, ne bi prošao lišo, ni on ni njegovi roditelji, ali ako svi onda bi bio pozvan i on, pa makar kako je rekla Deaedi i sjedio pored dede čitavo vrijeme.
Većinom negdje tek između 18 i 20 godine života smo sposobni kako spada misliti i pojmovno i posljedično tj.povezivati posljedicu sa uzrokom. Jedan 12-godišnjak nije još ni prlibližno svjestan težine koju riječ kurva nosi sa sobom. Ali naravno njegovi roditelji jesu, tj. bar bi trebali biti.
X
Baš sam jučer riješila situaciju sa djetetom koje je visilo kod nas doslovno 12 sati dnevno. Mama doma nezaposlena, nema male djece, zdrava, a dijete danima kod nas, i gdje god da pođemo, moramo voditi dijete sa sobom.
Nemam što reći, dijete je pristojno, nije ono krivo, igraju se tako da ne čujem za njih, ali meni je prekipio mamin bezobrazluk. Ok, razumijem da nema novca za vrtić, možda mu nema što dati jesti, možda nema živaca, možda, možda...
Ali, ja više nisam mogla podnositi situaciju da ti se nečije dijete samo pojavi ujutro u kući, i mama ležerno zovne navečer da pošaljemo dijete kući.
Sorry, totalno sam off topic, ali osjećam se baš jadno jer ne znam kako svom djetetu objasniti zašto XY ne može više provoditi dane kod nas, ne znam kako tom djetetu objasniti to isto, jer nema nekog konkretnog razloga, samo nečije ignoriranje i bezobrazluk. Na kraju sam ja ispala vještica u cijeloj priči. Baš sam se morala istresti, jer mi je grč u želucu od jučer![]()
Ništa strašno. Jučer ujutro se dijete, kao uvijek, pojavilo kod nas, a ja sam nakon 2 sata igranja rekla da je vrijeme da ide kući i da može opet doći drugi put. Pa su svi ostali potišteni, i nikome nije jasno zašto sad mora ići doma, a ne može ostati čitav dan kao i obično. Kratko sam objasnila da dijete treba malo biti i doma s mamom, ali da opet može doći igrati se kad to poželi. I to je to.
S mamom se nisam čula. Njoj sam nekoliko puta rekla da mi ovo ne odgovara, i zamolila sam ju da se dogovaramo oko djetetovih dolazaka i igranja, ali sam naišla na zid. Zato sam odlučila riješiti situaciju na ovakav način. Ne želim da se njihovo prijateljstvo prekine, samo želim da se ta druženja svedu na neku razumnu mjeru.
Ipak se osjećam kao neka oštrokondža i vještica.
I inače, moram napomenuti da djeca iz susjedstva rado dolaze kod nas da se igraju, ali nikada nisam imala takav problem. Uvijek netko upita može li njegovo dijete doći. Nerijetko se zna dogoditi da se sretnu vani, i samo nastave igru kod nas u kući, ali to mi zaista ne smeta jer su mame pristojne, nazovu i kažu mi da pošaljem njihovo dijete doma, a ja kažem da nije problem, da se ostane kod nas igrati. Znalo se dogoditi i da druga djeca ostanu kod nas čitav dan, uz dogovor. Stvarno mi ništa od toga ne smeta, jer se radi o ok djeci i lijepo se igraju i zabavljaju.
Ali, ovo je prešlo sve granice. Netko ti samo pošalje dijete bez pitanja, i pokupi ga navečer. Gdje god pođemo, moramo to dijete vući sa sobom, jer oni ne žele prekinuti druženje, a mama bez imalo zadrške da svoj pristanak. I tako svaki dan. To je ono što me smeta, i pitam se pretjerujem li.
Posljednje uređivanje od rehab : 17.01.2015. at 12:05
Nimalo ne pretjerujes, tj. osobno ne bih uopce dozvolila da mi icije dijete visi doma citav dan. A kamoli danima...
Hvala vam, sad to objasnite mom prvorođencu koji me od jučer gleda preko nišana
Ma ja bih to riješila u startu, ali kad roditelju kažeš da ti ne odgovara takav način druženja, onda očekuješ da će se roditelj ili uvrijediti i prestati slati dijete, ili da će prihvatiti tvoju sugestiju i urediti način dolazaka svog djeteta. To se onda samo od sebe riješi. Ne očekuješ da će se netko praviti lud i nastaviti po starom![]()
Ih, ja mislila da si pukla i grdo izvrijedjala mamu![]()
Kad smo kod cuvanja susjedove djece. Ja imam jednu preslatku bakicu za susjedu koja ima divnog unuka. Svaki petak ja cuvam njenog unuka. Mali je super! Moja kcer se odlicno slaze s njim. I tako, malac meni kaze da bi on da ja njega odvedem doma baki da pokupi neke igracke i da se vrati ovdje. A vani, ono sto se rijetko vidja-mecava, uz to sam jos trudna i imam mucnine, sve u svemu-uzas! Nisam zeljela da me presetava pa sam mu rekla da igracke moze donijeti drugi put, a on je nastavio inzistirati. Onda sam mu rekla da moze ili ici doma ili se igrati ovdje sa igrackaka moje kceri. Onda je rekao da hoce doma. Ja ga odvela i kad tamo, on se kkrenuo bacati po podu i rekao baki kako zeli uzeti igracku i natrag kod mene. Baka kaze ok, a ja kazem da nije ok. Da sam mu dala izbor i da je rekao da zeli doma. Da sam takva i sa svojom kceri i da ne zelim njoj poslati pogresnu poruku da nisam dosljedna sa tudjom djecom, a sa njom sve moram izdurati do kraja. Tu se bakica nasla malo uvrijedjena, bilo joj je krivo jer mu ona popusta. Na kraju sam ja ostala osoba koja se grizla jesam li povrijedila bakicu. Nazvala sam je telefonom, pitala kako je unuk i da moze drugi petak doci k nama. Ona se trudila biti pristojna, ali je bilo ocito da se duri, no dobro, rekla je da je u redu. Na kraju sam odlucila ne opterecivati se time. Na poslijetku, nije da me placa za cuvanje klinca, to je moja dobra volja. Zna da mi bas trudnicke muke nisu lake. Bas me briga![]()
Uh, napisala sam post, ali sam ga izbrisala, jer bih iznijela previše toga, a to ne želim.
U svakom slučaju, poslati njoj dijete na čuvanje, nikako nije opcija.
Ali, drago mi je što sam se istresla. Sad mi je puno lakše. Valjda stvari postanu jasnije kad ih staviš crno na bijelo.
Mi bas sad imamo slicnu situaciju. Curka mi slavi za par dana 3. rodendan i zovemo oko 9 djece. Svi su njene dobi, frendići iz vrtica ili susjedi, djeca s kojom se i inace druzi, a najstarije ce biti dvoje od 4 godine. Zovemo i djecaka s kojim se Pikulica oduvijek jako voli i igra, no on ima brata od 13 godina, koji je prilicno hiperaktivan i djetinjast, a cesto ako je on prisutan kad se igraju, potice mladeg brata na ruznu igru (da ju udara, sudara se s igrackama i sl.).
Jucer mi njegova mama kaze da ne zna sto bi s vecim, jer se kao jako veseli rodendanu, cak je pripremio kosulju koju ce odjenuti i da ce jako plakati ako mu kaze da on nije pozvan. Nisam imala problema reci jasno ne, uz objasnjenje da decko odm13 godina nema sto raditi s trogodisnjacima. Rekla sam da ce mu biti dosadno, da se oni igraju sasvim drugacije igre, te da cemo mu poslati tortu i svi skupa se druziti nekom drugom prilikom. Hvala bogu, zena je normalna, a i slaze se s tim rezoniranjem i sama i rekla je da ce objasniti tako sinu.
Ja ne bih imala nista protiv da dode starije dijete na rodendan, kada bi se pristojno ponasalo i ne bi postojala opasnost da ce klincima uzimati igracke i poticati ih da se svadaju i tuku (to mu je zabavno). Ovako, prvo mi je moje dijete i to da njezin dan kojem se jako veseli protekne u lijepoj atmosferi i veselju. Da mi frendica i nije tako normalna i razumna, napravila bih jednako, pa neka se vrijeda tko hoce.
Sada cekamo malog bracu i kada razmisljam o buducnosti, ne pada mi na pamet voditi ga, nepozvanog, na rodendane djece koja ce na slavlje zvati Pikulicu.
Posljednje uređivanje od ValaMala : 17.01.2015. at 16:46
Žao mi je ako je itko stekao dojam da gledam u tuđi novčanik, jer stvarno to nije bio duh postova koje sam pisala već kako je 27 stvarno puno djece, i financijski i organizacijski i svakako. Pogotovo bez roditelja i u predpubertetu, i na javnom mjestu. Stvarno me zanima kako će proći. I Deadi, sretan rođendan tvojoj curki i super provod...
dječak od 13 godina priprema košulju za rođendan trogodišnjakinje?
Vala Mala meni nije jasno jedno
da će dečkić od 13 godina plakati jer ga trogodišnjakinja nije pozvala na rođendan?
čini mi se da si ti bila malo mekša i pokazala neodlučnost da bi ti itekako majka rado dovela sina na roćkas...
rehab nisi ništa pogriješila, nemaš se što gristi
samo si skinula mater koja te dobro koristila...
Deaedi ni ja ne bi dozvolila da samo jedno dijete ostane izostavljeno
pa kakvo god bilo
Ni meni nije jasno. Moj vec od devete godine kuka da mu se ne ide na rodjendane malaca iz okoline (familija, kumovi, prijatelji), pa ga ni ne tjeram. Sad mu je 11, ni na sestrin rodjendan nece. Njoj je 6 i potpuno razumijem da su mu sadrzaji rodjendana djece od 5-6 pa i 7 godina - dosadni.
Deaedi, i ja bih najvjerovatnije postupila kao ti, a razumijem i dilemu u kojoj si se nasla. Jedino ne razumijem da se kod vas u tim godinama jos svi coporativno pozivaju na rodjendane, kod nas je to bilo samo u prvom razredu, dok se nisu "grupice" malo iskristalisale.
Rehab, postupila si ispravno, ne mogu zamisliti da mi neko danima salje dijete na cjelodnevni boravak, pa jos i da to dijete vodam sa sobom ako hocu negdje da idem. Dobro je da si to prekinula. Mozda zvucim okrutno, ali jako volim svoja ulazna vrata. Ona su granica moje privatnosti i mira koji jako cijenim i tu granicu prelaze svi koji zele, ali samo kada ja to hocu. Ufff, kad to ovako napisem uvidim da u gadnu babu rastem...
ja ne mogu zamisliti da ni svoje svugdje sa sobom vodim
ako ne moram baš
Da, ali zapravo društvo i običaji žive od oponašanja. Zavrtilo mi se u glavi od ove vaše diskusije. Da sam oko rođendana moje djece imala snage, pameti i vremena ovako diskutirati, baš me zanima da li bi ti rođendani bili puno drugačiji, a moja djeca bolji ljudi. Kriteriji po kojima ste se uhvatili tog simboličnog obilježavanja djetetova rođenja nekako su izgubila osnovnu svrhu, susret i druženje nekoliko vršnjaka.
slažem se s bakom
previše price oko jednostavnog događaja kao što je dječji rođendan
mene generalno to zamara, oko svega radimo pompu
imam osjećaj da roditelji vise zbog sebe rade predstave
djeci je ionako jedino važno da su sa svojim prijateljima, da su na prvom mjestu taj dan, da se zabave
tema je otvorena prije par godina
evoluirala sam u međuvremenu
a I ne odnosi se ovo u smaranju na to
nego dio o tome kako slaviti, gdje slaviti, koga pozvati, koga nepozvati, koliko ko para troši,...
gdje su oni mili dani koji su već spominjani na ovom forumu
štapić, sokić, sendvići s majonezom i čajnom, torta od oraha, odličan provod
bez pompe, bez previse organizacije I priprema
tako jednostavno i lako
i svi su se dobro zabavljali...
Flopi, svatko ima svoje probleme.
i njemu se njegovi problemi cine vazni. Takav je zivot.![]()