Sklapanje ugovora o doživotnom uzdržavanju NE isključuje druge nasljednike prvog reda iz naslijeđivanja ( to su bračni drug i svi potomci ostavitelja). Imaju pravo na nužni dio.
Taj nužni dio iznosi polovinu dijela na koji bi zakonski nasljednik imao pravo. No, taj se dio mora zatražiti nakon smrti ostavitelja! Ne dobije se po službenojh dužnosti. I ako ga ne tražiš, nećeš dobiti.

No, prije svega toga, da li si se , rnjuška, zapitala imaš li ti pravo utjecati na odluku svojih roditelja kome će ostaviti svoju imovinu? Bez obzira na vaš odnos, bez obzira na ljubav ili financijsko stanje, svaka osoba može sa svojom imovinom raditi što hoće, u legalnim okvirima. Pustimo na stranu koliko je to moralno ili lijepo, oni imaju pravo na svoje odluke, kao što i ti imaš na svoje.

Treba voljeti roditelje i ako ne rade ono što bismo mi htjeli. Ustvari, po Ustavu RH ne moramo voljeti roditelje, ali se moramo brinuti za njih sve do smrti.

I, još nešto o čemu nitko nije ništa napisao. Da li je Ugovor sklopljen sa mamom, tatom ili oboje? Što kad jedno umre, jer neće isti čas oboje, prelazi li imovina u ruke onog koji je preživio ili...?

Razmišljam kako samo mi, MM i ja, napravili kad su nam umrli očevi. On i njegova braća su se odrekli svega u korist mame, i ja i moja isto tako u korist naše mame. Ni lipe nismo uzeli, ni stope zemlje, pa kakvo bih ja to dijete bila da mami uzmem ono što je stvarala čitav život. To je njeno. Uopće ne računam ni na šta. Samo neka ona živi i uživa u svemu što ima. Tatina nagla smrt mi je bila užasan šok, tko bi brojao kvadrate ili novce na računu.