Kod nas nema ni jedan za djecu osim ovog. Pogledaj po web shopovima-možda ima kakav "vani". Ne znam koji te točno dodatak smeta, ali ako su to magnezij i ostali sastojci-oni u preparatu kalcija moraju biti jer inače nema ugradnje kalcija u kosti kod djece. Za odrasle vrijede malo drugačija pravila.
mislila sam više na boje,okuse, limunsku kiselinu, gume i slično.
ne znači da je tvoja bedasta ako je kasnije krenula u gš,kaj ne?
Joj jelena
Ja sam krenula u GS u 4 osnovne. Jos mi je kedna godina propala jer me zahvatio rat i nije bilo GS.
Pa sta mi fali
Malo stisla, zavrsila
Moja sestra je GS zavrsila u srednjoj :D
jelena
ne moja nije bedasta, moja je super dijete, samo malo tvrdoglava, ja sam jer je nisam ranije stisnula da ide na audiciju
ali nije htjela
i onda je na kraju 3. razreda, dan prije audicije došla da ona hoće u GŠ
Kod nas ni ne mogu ranije da krenu. U trecem pripremni razred, od cetvrtog krece muzicka. Mozda mogu neka bas talentovana djeca sa roditeljima koji znaju prepoznati taj potencijal, moj nije takav.
Mi smo krenuli u glazbenu skolu s nepunih 6 godina, dijete je zaljubljenik u klavir.
Kod vas (ako sam dobro skužila ti si u BiH) osnovna škola traje devet godina, tako da se zadnji razred osnovne muzičke završi kad i zadnji razred osnovne, ako ide ovako kako si napisala.
Ali šteta je da naprednija djeca ne mogu krenuti ranije u sustav.
U Hr se u osnovnu školu kreće sa 7 godina i ona traje 8.
Posljednje uređivanje od Danka_ : 09.05.2015. at 16:22
bliže se upisi. ima li netko neko neki savjet, literaturu kako odabrati
adekvatan instrument za dijete?
mi se dvoumimo između flaute i violine.
Slabo ti tu literatura pomaže. Ako imaš mogućnosti ponuditi djetetu da "opipa" oba instrumenta, bilo bi dobro. Ali obično ti na prijemnom savjetuju što bi bilo dobro, ako se dijete već nije odlučilo.
Evo malo tuđe pameti: http://www.klinfo.hr/djeca-2/skolarc...ni-instrument/
Tnx na linku.
Ja baš nemam iskustvo da djetetu nešto u GŠ savjetuju, a to je ono što bi po mome bilo optimalno.
Imam iskustvo sa 2 prijemna, na oba prošli, dobili traženi instrument koji smo morali odabrati već kod prijave.
Šta ste vi na prijavi na mjestu na kojem pitaju koji instrument želi svirati ostavili prazno ili kako?
Ako ne kažeš što bi, stavit će je negdje gdje fali zainteresiranih ukoliko nema prepreka (za puhačke instrumente npr.mora već imati trajne prednje zube, za violinu se traži zaista izvrstan sluh itd.). Neodlučne često nagovore na nešto što im možda nije 1. izbor, a što dijete odlučnije inzistira na nekom određenom instrumentu (hoću samo to ili ništa), to mu je i veća šansa da ga i dobije.
dobili smo za stariju djecu što smo prijavili.
ovo dijete za koje pitam ove godine ide 1. puta na prijemni.
ovog se i ja bojim da bi je ako ne napišemo gdje, stavili prije na deficitaran instrument, a ne tamo gdje bi oni ocijenili da bi njoj odgovaralo
i bez obzira na max. bodove.
čokolada, a koje bi ti rekla da su onako komparativne prednosti flaute pred violinom?
A kako će ocijeniti koji bi joj instrument, između njih deset, odgovarao?
Traži onog tko ima boljeg nastavnika...
Pa i ja sam rekla da je to nemoguće, zato sam se i čudila curama koje su rekle da "oni na prijemnom nešto preporuče djetetu".
Ovak sam nekak za nastavnika i ja mislila, starija ima fenomenalnog profu iz klavira pa bi i ovu najrađe k njemu uvalila,
samo onda će svirati isto...
Odlično, svirat će četveroručno, a ušteda je i na najmu drugog instrumenta.
Pa ne znam koje bi bile prednosti flaute nad violinom. Oboje je teško slušati prvu godinu učenja. Pitaj prof.klavira kome bi u toj skoli dao svoje dijete i bi li uopće.
ajde da pitam
kad su cca upisi, audicija je valjda prije toga?
kolko se plaća škola?
jel problem roditelji nisu muzički potkovani?
e i kolko cca dođe iznajmljenje instrumenta?
Ne potkivamo roditelje nego učenike.
Prijave su od druge polovine svibnja, audicije u orvoj polovini lipnja kako koja skola.
Audicije:
gš ivana zajca 1.6.
gš vatroslava lisinskog 10.6.
gš zlatka balokovica 10.i 11.6.
kad ides upisati dijete, prijavu das u jednu ili u 2-3 skole pa gdje upadne (ako upadne)? ja bi najstarijeg upisala, cilj mi je da bude negdje da moze ici sam u skolu, da ga ne moramo voziti
na sajtu od vatroslava lisinskog nema obavijesti o upisu, neke stare informacije su jos od prosle godine.
Svaka skola posebno. Svi imaju prijave cca 2 tjedna prije audicije koje su u postu iznad. Bersu ne vidim, a Funkcionalna ionako ima samo prijave do popune.
I ja bi kčinku dala samo ak ide sama, ne mogu sve skombinirat, videće mo
Ovo sve pobrojrno su državne?,ima ko iskustva s privatnim recimo bonar, to nam je u pješaćkoj zoni
Atarah Ben-Tovim, Douglas Boyd, The right instrument for your child
Knjiga je jako zgodna za neodlučne, ali i za znatiželjne (moj je znao što želi svirati, ali meni je bilo interesantno pročitati različite zahtjeve pojedinih instrumenata, dosta toga mi je bilo nepoznato).
Iako, sad kad gledam situaciju svojeg djeteta i druge poznate djece, savjetovala bih, ne birajte instrument, nego profesora. Ako možete.
mislim da to rijetko tko može
mora biti insider, dobro znati nekoga tko je unutra
nekoga tko je kompetentan napraviti dobru procjenu
a i nekom pop, nekom popadija
nekom će biti bolji blaži "popustljiviji" profesor
netkom će više pasati onaj koji "stisne"
a i to se može sve promjeniti
može dijete biti plaho, da u u startu treba neki "blagi" profesor
poslije se može baš naći jako u instrumentu i da mu zatreba netko ambiciozniji i zahtjevniji.....
ja sam npr. za jednog profa u našoj glazbenoj čula na više strana da je super
naši susjedi nisu bili zadovoljni, jer je, za njihovo dijete, bio prezahtjevan
Onaj "pravi" znat će kad i koga treba stisnuti, a kad treba biti popustljiviji. I znat će kako treba raditi s manjom djecom, a kako sa starijima, i kakve zahtjeve postavljati pred njih.
Ali slažem se da je do takve informacije teško doći izvana. Ovo što sam napisala govorim iz iskustva koje sad imam (nakon skoro 4 godine), kad sam upisivala dijete u glazbenu, bilo mi je totalno svejedno tko će mu biti profesor. Tek sad vidim kakvu ludu sreću smo imali.
ušteda je na unajmljivanju, ali zamisli scenarij da im objema dobro krene
pa da se stvori potreba da svaka ima svoj instrument
tnx. za ovaj savjet oko profe.
a za komparaciju instrumenata pitam jer mm i ja sviramo violinu, klavir i gitaru,
dok se u puhače uopće ne kužimo.
mm kaže da je flauta jednostavnija, da ima manje djela za nju napisanih itd
pa da je nekak "isplativije" svirati violinu.
onda nam još tu ulete i starija djeca sa spikom o prestižnosti sviranja pojedinih instrumenata u GŠ (za mene gluposti).
ali opet, atmosfera na odsjecima i je dosta drugačija: na klaviru i gitari je velika konkurencija, sa puno "talentirane" djece
na odsjeku, dok se, čini mi se oko djece na deficitarnim instrumentima profe. na neki poseban način trude.
i violina i flauta su mi tu nekako "ni sim ni tam" nisu niti posebno popularne a niti nepopularne. što je možda i dobro, ili?
sviđaju nam se još i oboa, klarinet i sax
Moj dojam je da su i violina i flauta dosta popularne među djecom, istina, ne toliko kao klavir ili gitara, ali više nego cello, oboa, klarinet ili harmonika. Vidim to po listama upisane djece svake godine, a i po broju kandidata na natjecanjima iz tih instrumenata.
Što se tiče konačnog odabira, najbolje je vidjeti kakva je situacija s tim instrumentima (i profesorima) u vašoj konkretnoj školi.
U knjizi koju sam spomenula par postova ranije, za obou piše da ima dosta zahtjevnu tehniku puhanja. Ali vlastitog iskustva nemam...
može biti, ali mislim da su takvi rijetki
znam iz bliske okoline primjer profesora koji je fantastičan za jedno, izrazito talentirano dijete
dijete 1
jako zahtjevan, zna i podviknuti, bolje rečeno vikati
roditelji super, super zadovoljni
dijete 2 u isto vrijeme kreće kod tog profesora
na početku prof. i od njega traži puno, dijete ne može odgovoriti na zahtjeve
prof traži, viče, dijete tone
profesor na pol godine "odustaje" od djeteta, do kraja godine "odrađuju" uz preporuku sa strane profesora, da se traži promjena iduće godine
roditelji traže promjenu profesora, dobiiju i sada je dijete ok, i dalje to baš ne ide glatko, završava razrede s 3, ali sada, 4. godina sviranja prof. kaže da je dijete počelo napredovati
i da bi, ako ovako nastavi, mogao ovaj razred završiti s 4
dijete 1 i njegovi roditelji i dalje doslovno obožavaju svog profesora, sa smijehom prepričavaju kako se ori po hodniku kad se prof dere kad dijete nije nešto dobro naučilo (sada sve rjeđe),
dijete svira fantastično, ide na natjecanja, (ne glumi, ne potiskuje strah, baš voli tog profesora)
svima preporučuju tog profa, ako mogu kod njega "upasti"
da se pita roditelje djeteta 2, ne znam da bi ga baš preporučili
priča iz prve ruke (moje dijete nije ni jedno od ta dva)
Mi smo prije upisa imali neke okvirne informacije od susjede, koja je rekla da su profesorice harmonike u našoj školi odlične. Poslije smo se uvjerili da je to stvarno istina.
Stariji sin je odmah htio harmoniku. Mlađi je htio klavir, ali nije upao (bila je gužva). Prijateljica mu je upala na klavir (nemam pojma kod koga - nije ni važno), ali nije baš bila presretna - tražili su njeni roditelji kasnije drugog profesora jer se ona i profesorica "nisu našle". Riješili su to. Treba napomenuti da postoji ta mogućnost - ako dijete / roditelji ne budu zadovoljni nakon prve godine (ne znam u kojem roku, nemam iskustva), uvijek se može tražiti promjena. To je rutinska stvar i ne treba oko toga raditi drame. Napiše se zamolba ravnatelju i gotovo. Jedino ne znam da li uvijek ima objektivnih mogućnosti za promjenu jer na nekim instrumentima nema velike mogućnosti izbora, ako je relativno malo učenika.
Inače, odnos učenik-profesor se gradi s vremenom, pogotovo u individualiziranoj nastavi instrumenta. Moji sinovi su različiti karakteri, a ista profesorica svakom od njih "kroji gaće" po njegovoj mjeri. Mlađi sin, onaj kojem harmonika nije bila prvi izbor, na kraju je ispao vrlo zadovoljan.
[QUOTE=orange80;2768832]ušteda je na unajmljivanju, ali zamisli scenarij da im objema dobro krene
pa da se stvori potreba da svaka ima svoj instrument[/url]
Ma to se rijesi doma, rasporedi se satnica kad tko vjezba klavir (primjer iz prve ruke).
U ovom slučaju ključni detalj je profesor koji viče. Ne bih takvom dala dijete, pa da je ne znam kako uspješan s drugim učenicima. To su stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom potrage, ne samo općenite karakteristike "profesor je super" ili "profesor je grozan".
Iako, da ne bi bilo da tu prodajem neku mudrost, odmah priznajem da sam jednako tako konkretno tražila preporuke za učiteljicu u OŠ, pa sam na temelju tuđih, iako vrlo konkretnih iskustava donijela totalno krive zaključke i procjeneU glazbenoj školi je barem lakše promijeniti nastavnika, ako dijete i on ne funkcioniraju zajedno.
da, to ni ja ne bih voljela
ali ovi, i dijete 1 i njegovi roditelji baš vole tog profesora
i ne bi ga nikad mijenjali
i oni ga svima preporučuju
a njihovom djetetu odgovara takav pristup
kad nije dobro viče, kad je dobro hvali, zeza se, pričaju u pauzama o svemu
dijete ga baš, baš voli
moje bi potonulo da netko na njega podvikne
Moj bi potonuo i za manje.
Zato i kažem da smo imali ludu sreću, jer ima divnu profesoricu koja iz njega izvlači najbolje, a nikad ne viče i nikad ga ne "kefa". Iako on točno kuži kad je zadovoljna, a kad nije, i obrnuto, ona točno vidi kad mu treba "dizalica" i kad s njim treba blaže, a kad ga može malo prišarafiti - na prikladan način.
Kupila je preko Amazona, ali vjerujem da bi se slično štivo dalo naći i na internetu.
Oooo, ima i drugih metoda koje su jako djelotvorne...
Mog starijeg, klipana u zadnjem razredu ogš, poslala je profesorica doma nakon 15 minuta kad je vidjela da ništa nije navježbao. Uffff, kako ga je bilo sram.... tim prije što se to njemu baš nije često događalo. Mlađi - paaa, znalo je tako i njemu biti, he he he... Ne prečesto, ali dogodi se.
Dok su bili manji, nije o tome bilo govora. Nisi navježbao doma - vježbat ćeš na satu, pa kome milo - kome krivo. Dodatno - 2 rečenice u informativku i da vidiš... Ne dere se profesorica, ali doma je bome znalo letjeti perje.... Ne u prvoj godini nego sada, kad su zagazili u pubertet, ufff... Nalakše mi je bilo dok su bili negdje u trećem i četvrtom razredu - milina...