Ovaj što sutra radim kuhat će se malo duže. Možda dva sata jer sam idiot uzela stari grah (bila akcija pa ono...).
Ovaj što sutra radim kuhat će se malo duže. Možda dva sata jer sam idiot uzela stari grah (bila akcija pa ono...).
Lijepo ga operi i stavi sada u oko pola litre hladne vode. Poklopi i neka stoji do sutra.
Ujutro procijedi, stavi u lonac malo HLADNE vode, toliko da prekrije grah ( iako, meni grah znači nešto drugo, ovo o čemu pišem mi je fažol), i pusti da samo zakuha. Opet procijedi, isperi i zatim stavi kuhati u veliku količinu ZAKUHALE vode. Oko tri litre vode za pola kg fažola.
Garantiram da ti neće trebati dva sata da se skuhaA neće ni napuhavati toliko. No, express lonac je prava investicije kad se radi o fažolu. Uštedi ti vrijeme i energiju.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 21.11.2015. at 22:59
Zuta, sala mala.
Pretpostavljam da si friska domacica ili ne volis jesti.
Ako je prvo, pomoci ima.
Ako je drugo , isto ima. Ali ce ici malo teze.
Bude, bude.... ne još možda, ali kad malena prohoda - spasit će se s tim. Ja više ne znam kuhati bez toga, naročito ne grah i slične dugokuhajuće stvari. Naučila sam regule oko lonca još od bake u mladosti, ali ga godinama nisam koristila jer je lonac obiteljska stvar, nije za samce.
Bude, bude.... ne još možda, ali kad malena prohoda - spasit će se s tim. Ja više ne znam kuhati bez toga, naročito ne grah i slične dugokuhajuće stvari. Naučila sam regule oko lonca još od bake u mladosti, ali ga godinama nisam koristila jer je lonac obiteljska stvar, nije za samce.
Uostalom, evo mog zapisa od prije 100 godina, koji stvarno nije nuklearna fizika:
Ont. za vrijeme dojenja ja nisam smjela pogledati grah ni na slici, moj stariji je imao grčeve i sve ga je napuhavalo, nisam smjela mlijeko i srodne proizvode, mahunarke, zelenu salatu, zelje, citruse,ufff...VARIVO OD GRAHA ZA LIJENČINE
Treba:
1 velika konzerva graha (kakav god volite)
3 žlice ulja ili 1 žlica domaće masti
1 žlica oštrog brašna
5 dag suhog dimljenog špeka – nasjeckati
pola glavice luka
1 češanj češnjaka ili na vrh noža granuliranog sušenog
1 lovorov list, sol, papar, crvena paprika, po želji sušeno povrće za juhu, ali može i bez toga
Nasjeckati špek, luk i češnjak. Konzervu otvoriti – NE baciti vodu (zapravo, po želji)!
U posudi otopiti masnoću i špek, pa dodati luk. Kad postane staklast, dodati češnjak, samo da zapjeni. Dodati brašno i crvenu papriku, pa vrlo kratko propržiti, pa gore uvaliti grah skupa s tekućinom.
Dodati začine i prokuhati. Tko voli, može dodati kranjske kobasice. Za one koji vole oblizeke – ubaciti žlicu vrhnja za kuhanje ili žlicu sojinog mlijeka u prahu.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.11.2015. at 10:25