Zuta, sala mala.
Pretpostavljam da si friska domacica ili ne volis jesti.
Ako je prvo, pomoci ima.
Ako je drugo , isto ima. Ali ce ici malo teze.
Bude, bude.... ne još možda, ali kad malena prohoda - spasit će se s tim. Ja više ne znam kuhati bez toga, naročito ne grah i slične dugokuhajuće stvari. Naučila sam regule oko lonca još od bake u mladosti, ali ga godinama nisam koristila jer je lonac obiteljska stvar, nije za samce.
Bude, bude.... ne još možda, ali kad malena prohoda - spasit će se s tim. Ja više ne znam kuhati bez toga, naročito ne grah i slične dugokuhajuće stvari. Naučila sam regule oko lonca još od bake u mladosti, ali ga godinama nisam koristila jer je lonac obiteljska stvar, nije za samce.
Uostalom, evo mog zapisa od prije 100 godina, koji stvarno nije nuklearna fizika:
Ont. za vrijeme dojenja ja nisam smjela pogledati grah ni na slici, moj stariji je imao grčeve i sve ga je napuhavalo, nisam smjela mlijeko i srodne proizvode, mahunarke, zelenu salatu, zelje, citruse,ufff...VARIVO OD GRAHA ZA LIJENČINE
Treba:
1 velika konzerva graha (kakav god volite)
3 žlice ulja ili 1 žlica domaće masti
1 žlica oštrog brašna
5 dag suhog dimljenog špeka – nasjeckati
pola glavice luka
1 češanj češnjaka ili na vrh noža granuliranog sušenog
1 lovorov list, sol, papar, crvena paprika, po želji sušeno povrće za juhu, ali može i bez toga
Nasjeckati špek, luk i češnjak. Konzervu otvoriti – NE baciti vodu (zapravo, po želji)!
U posudi otopiti masnoću i špek, pa dodati luk. Kad postane staklast, dodati češnjak, samo da zapjeni. Dodati brašno i crvenu papriku, pa vrlo kratko propržiti, pa gore uvaliti grah skupa s tekućinom.
Dodati začine i prokuhati. Tko voli, može dodati kranjske kobasice. Za one koji vole oblizeke – ubaciti žlicu vrhnja za kuhanje ili žlicu sojinog mlijeka u prahu.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.11.2015. at 10:25