mamica, zato sto mi ne izgleda lijepo kad mi se cijedi niz tortu
na okus ne utjece, fino je i jedno i drugo
to ti je malena vrećica na kojoj piše preljev za tortu i napraviš po uputamai izgleda ko želatina
misliš od čega se radi? pojma nemam, ali ne smrdi
Pa ona kao želatinica sa kojom zaliješ obično voćne torte pa to voće bude u želeu.
https://www.google.hr/search?q=prelj...HZ9vAFkQsAQIHw
dolazi u maloj vrećici, skuha se u vodi i sa tim se prelije torta
Eto Cvijeta, tri odgovora u istoj minuti.![]()
ja ću danas tu mileramu. iako, malo me strah kad mamica kaže da je jaaako lagano i nikako ne može ne uspjeti
sutra moram imati za večeru, mamice, ako i ovo fejla, tebe stavljam na ignore na kolačima![]()
P.S. Evo ti odmah za početak mali tips&tricks - ja dodam žlicu kiselog vrhnja u tijesto da bude "sočnije" i lakše za izraditi i bolja mi je ako pečem 60 umjesto 70 min jer imam dosta jaku pećnicu (npr sve što piše da se peče na 200 stupnjeva, pečem na 190). Ali i kada nisam primijenjivala ove fore, torta je bila odlična.
Moja mileramka pojedena. Ispala savrseno, svima se svidjela a jednostavna, ne moze jednostavnije. Malo me bila frka jer je prvi put radim a nije mi za doma vec sam nosila u firmu. Ugl. stavila sam isto zlicu milerama u tijesto jer mi se cinilo malo suho i provjeravala na kraju svako malo da ne izgori jer mi se cinilo dugo 70 min pa sam zadnjih par min smanjila temp.
Ginger, hvala na sugestiji![]()
I moja je ispala savrseno! Samo da javim :D
Morat cu i ja probati
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Definitivno ste me zaintrigirale za tu tortu. Probam je i ja. Kod nas prolaze samo raw kolačići i torte od sira.
Ja sam toliko oduševljena malim prhkim orahnjačama od n.grace da ih ove godine radim i s makom, i s orasima i još nečim (jabuke, nutela, cimet, grožđice...ne znam još).
Tražim recepte za mađaricu i bijelu pitu, neke provjerene. Nisam ih još nikad radila s home made korama, čini se užasno komplicirano.
Dakle, recept na sunce: po mogućnosti da je isti za kore, da je čokoladna krema bez pudinga i da u bijelu ide med.
A možete mi i otpjevati nešto![]()
Trampolina, čitaš mi misli! I ja sam u iščekivanju dobrog recepta za domaću mađaricu![]()
Kolko se ja sjećam a bijelu nisam radila do rih 2 desetljeća da i u tjesto ide med
Možda svrati i shanti koja tvtdi da radi najbolje mađarice
Ima na forumu martin recept za madaricu, vrhunski, od smjese mi ispadne 8 savrseno tankih kora, bez jaja, s vrhnjem. Ako ne nades napisem kasnije. Mileramka me totalno zaintrigirala, radit cu ju garant
moj muž radi fantastičnu mađaricu, idem potražiti recept pa ću vam napisati
Tijesto:
45 dkg mekog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
10 dkg margarina (ili zamijenite maslacem)
5 dkg maslaca
2 jaja
10 dkg šećera
4 žlice kiselog vrhnja
Krema:
1 l mlijeka
10 žlica brašna
3 žlice kakaa
10 dkg smeđeg šećera
12,5 dkg maslaca
1 i pol štangica čokolade za kuhanje (od 10 dkg)
brašno izmiješati sa suhim sastojcima, umijesiti tijesto i ostaviti 30-ak minuta u hladnjaku prekrivenog prozirnom folijom
podijeliti tijesto na šest jednakih dijelova
razvaljati koru po koru, namotati na oklagiju i odmotati na podlogu za pečenje, peći na papiru za pečenje svaku koru zasebno oko 5 do 7 minuta na 180 stupnjeva (kore moraju ostati bijele)
Krema:
jedan dio mlijeka izmiješati s brašnom, kakaom i šećerom i zakuhati u ostatak mlijeka, u vruću kremu dodati čokoladu i maslac i dobro izmiješati
kremu podijeliti na pet jednakih dijelova i vruću mazati po korama (morate brzo mazati da se ne hladi)
gore staviti čokoladnu glazuru
kolač rezati tankim, oštrim nožem koji stalno stavljate u vrelu vodu i čistite ga, rezati štangice
muž napravio već nekoliko puta, jako je fina
Po receptu kakav je stavila n.grace i ja radim, izvrsna je, svakako preporučam.
Zapravo sad vidim da ja u kremu stavljam 25 dag secera i niti mojima niti kome sam prosljedila recept nije bila preslatka, pa vi odlucite same, pretpostavljam da je n.grace odlucila smanjiti dozu.
jesam, smanjila sam šećer u receptu, nama je baš taman, ali tko voli slađe kolače neka slobodno poveća količinu šećera
Daj molim te, ako nije problem, kao kuharskoj amaterki (meni) pojasni molim te, kako ovo funkcionira? Znači, jaja idu nakon što pomiješam brašno, prašak, maslac, pa naknadno dodam jaja? Jel ta jaja izmutim ili samo pomiješam suhim? Sorry, ali ja ti volim svaki recept u detalje...![]()
Prhko tijesto se radi uvijek na isti način. Pri tome je važno da sve napraviš jako brzo, da se ne ugrije od topline tvojih ruku.
Brašno posipam na dasku za miješanje. Ako u tijesto idu meljeni orašasti plodovi i njih posipam i pomiješam rukama ali tako suho. Ne stavljam prašak za pecivo, iako može.
Na brašno narežeš HLADAN maslac na listiće (nožem) i brzo razmrviš da bude baš mrvičasto. Napravim udubinu u sredini, stavim jaja i šećer , pomiješam ih vilicom tako da jaja i šećer postanu jedna smjesa. Ako pri tome bude i malo mrvica od dolnje smjese, nema veze.
Sad počneš rukama mijesiti. Odlučno, brzo, uskoro će tijesto postati kompaktno, umjesto mrvičasto. Ne predugo mijesiti, čim možeš napraviti kuglu, gotovo je. Ustvari, uspjeh prhkog tijesta i je u pravoj mjeri miješenja. Ne dodati brašna, nego najminimalnije da se ne lijepi.
Pa u frižider sa kuglom tijesta. Na oko pola sata.
I kad se razvalja, treba to na brzinu, sa minimalno brašnjenja. Lakše će biti ako u prostoriji nije jako vrućeTo vrijedi naročito ako se radi puno prkhih kolača, ili kada se rade kore za bijelu pitu. Ili druge takve kolače.
evo, LEIRmam, Beti ti je lijepo objasnila
ja u brašno pomiješano s praškom za pecivo umrvim maslac, dodam šećer, jaja i vrhnje (samo razbijena, ne mutim ih, ali slobodno ih možeš i razmutiti) i brzo zamijesim tijesto dok se ne poveže i formira u kuglu
nije problem, ne možeš pogriješiti
recept za madjaricu, koji je mislim marta stavila na jedne bozicne kolace. meni je ona super.
kore:
600 g brasna (pola pola ostro i glatko)
150 g secera
50 g maslaca
1 mirelam ili dva kisela vrhnja (sto masnija)
1 zlica praska za pecivo
tijesto podijeliti na 6 jendakih dijelova. svaki razvaljati i ispeci na okrenutom protvanju
ja to nikad ne radim, ja ih razvaljam na papiru za pecenje i njega stavljam na resetku od pecnice.
krema:
750 ml miljeka
75 g kakaoa
230 g secera
4-5 zlica gustina
kremu skuhati na pari (ja to nikad ne radim, ja kuham normalno jer sam ljena domacica)
i u hladno umiksati 1 maslac (ja uvijek u vrelu kremu smiksam maslac opet iz razloga ljenosti)
sa cim ukrasavate gingerbreadse?
Ja bi radila sa royal icingom, ali se bojim sirovih bjelanjaka (ide dio za poklone djecici).
U royal icing ide strasno puno secera pa me zanima jel taj secer na neki nacin konzervira bjeljanjke?
Na koliko bi trebala zagrijati bjeljanjke da ih termicki obradim? na 60? MOgu ih mutiti i grijati u isto vrijeme to nije problem.
pise neka teta na cakecentral; "As much as I love doing cakes, my field of study is actually microbiology. You can eat the flowers made from royal icing with no problem. They're just like the "glue" royal icing you use in gingerbread houses. Once they're dried, there is no moisture for the bacteria (assuming it's present at all) to live or grow. If they are there, they will die in the drying process. Salmonella does not create spores, so they can't survive the drying process. Hope that helps."
sad jos ako ima neka dobra dusa da i to potvrdi, jer ziher je ziher![]()
meni ovako nikad dobro ne ispadne prhko tijesto, ja sam valjda smotana. ne valjda nego sigurno.
poveže se u kuglu, al se neda razvaljati, mrvi se dok se valja i dobijem živčani slom.
ovako mi uvijek ispadne savršeno:
maslac na sobnoj temperaturi, onako da je skroz mekan, dobro razradim s mikserom sa šećerom i dodam jaje i vrhnje, ako ide.
onda dodam brašno pomiješano sa praškom za pecivo i zamijesim rukama.
gotovo u čas posla i nikad ne omane.![]()
Moj izbor je tada buttercream.
A kaj se jaja tice, uvijek ih perem izvana prije upotrebe, ako koristis friska jaja i operes ih zaista su male sanse za zarazu. U vise slucajeva se salmonela nalazi u zutanjku nego bjelanjcu. A temp ti treba biti min 75° da bi unistila uzrocnike. Tako su nas ucili na higijenskom min.
Za razmnozavanje salmonele je potrebna vlaga i odredena temp. U pravu je. Ako citas o prevenciji bilo bi kao najbolje ne disati uopce. Ali ako su jaja friska, oprana izvana, drzis osnovu higijene ne vidim razloga zakaj bi doslo do trovanja.
hvala.
negdje sam zametnula svoj mili recept za one obične keksiće što se lijepe marmeladom.
molim lijepo ako netko ima provjeren recept, ne sa neta, nego baš svoj, neka stavi.
priti pliz
umjesiti glatko tijesto od:
300 g oštrog brašna
malo praška za pecivo (ja stavim žličicu)
1 jaje
150 g maslaca
100 g šećera
1 vanilijin šećer
tijesto držati minimalno 1 h u frižideru.
Potom tijesto razvaljati, vaditi zvjezdice/cvijetiće i peći. pečene zvijezdice mazati pekmezom i spojiti, te po želji uvaljati u štaub šećer.
e sad pola zvijezdica/cvijetića treba imati onu famoznu rupu, ja je radim s epruvetom, Apri rastavi kemijsku, vjerujem da jos ima zanimljivih ideja kako to riješiti.
edit: ovo sam kopirala s jednog od ranijih bozicnih kolaca
Posljednje uređivanje od spajalica : 07.12.2015. at 11:13
Cure, može preporuka za neki kupovni pekmez? Domaćih nemamo, odnosno tu i tamo za J. kupim negdje domaći ali su cijene stravične. Neku godinu sam radila linzere s ako se ne varam podravkinim od marelice i bio mi je užasan.
Beti, n.grace, od srca vam hvala!![]()
Mi uvijek kupimo "dida Boza" pekmeze kad smo u Hrvatskoj. Onaj od narance i smokvi je predobar
i meni su Schwartau pekmezi dobri
i Alnaturini iz dm-a
LEIRmam, ma nema na čemu![]()