Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5226

Tema: Što čitate 2.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Vlattka prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se za novu Pamukovu - odlična, kao i sve njegovo.
    Sad sam na nesto manje od pola knjige - citam ju bas polako, natenane, s gustom - i skuzim da naglas govorim sama sebi kako mi je krasna knjiga
    Posljednje uređivanje od Elly : 06.05.2016. at 11:31

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Sad sam na nesto manje od pola knjige - citam ju bas polako, natenane, s gustom - i skuzim da naglas govorim sama sebi kako mi je krasna knjiga
    Zavrsila danas, odusevila me knjiga (Orhan Pamuk, A Strangeness in my Mind). Kroz pricu vas likovi vode po Istanbulu (kao i uvijek ali ovoga puta jos detaljnije), ako ste bili prepoznat cete i jos bolje upoznati taj prekrasan grad. Svaka nova recenica nosi niz zanimljivih detalja koji se "usput" provlace kroz pricu o obicnim, sitnim ljudima. Neke povijesne stvari postaju puno jasnije. Svakidasnjica zene i odnos prema zenama i sam njihov stav i nacin ponasanja (cak niti sa strane religije, nego svakodnevnog zivota), skroz od pedesetih godina pa do 2012 - vrlo, vrlo zanimljivo. A sve uz tako prekrasan rjecnik... Najtoplije preporuke.
    Posljednje uređivanje od Elly : 10.05.2016. at 20:40

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Dok sam čitala Lijevu ruku tame Ursule K. Le Guin, mislila sam kako sam je uzela u krivo vrijeme jer sam bila pod stresom i vrlo sam isprekidano čitala pa sam mislila da mi neće nešto sjesti - a desilo se suprotno, uspjela me je osvojiti.

Knjiga je klasik SF-a, ali, kao i Ishigurina knjiga koju sam spominjala, nije o robotima i raketama, nego o odnosima među ljudima, osobito o odnosima među spolovima, ljubavi, prijateljstvu i odanosti.
    U ne baš dug roman uspjela je ubaciti i misli o politici, domoljublju, religijama i par puta sam zastajala da ponovo pročitam neke dijelove jer su me oduševili.

1969., kad je napisana, predstavljala je revoluciju u žanru znanstvene fantastike jer je donijela feministički tekst u područje dotad rezervirano za konzervativne muškarce, najčešće inženjere I nankadno spominjanje da je glavni lik crnac, nakon što se čitatelj već identificirao s njim, predstavlja aktivizam.
    Tako je knjiga koja je trebala biti SF ispala više filozofski roman, materijal za razmišljanje.
    Posljednje uređivanje od Jurana : 12.05.2016. at 18:54

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Dok sam čitala Lijevu ruku tame Ursule K. Le Guin, mislila sam kako sam je uzela u krivo vrijeme jer sam bila pod stresom i vrlo sam isprekidano čitala pa sam mislila da mi neće nešto sjesti - a desilo se suprotno, uspjela me je osvojiti.

Knjiga je klasik SF-a, ali, kao i Ishigurina knjiga koju sam spominjala, nije o robotima i raketama, nego o odnosima među ljudima, osobito o odnosima među spolovima, ljubavi, prijateljstvu i odanosti.
    U ne baš dug roman uspjela je ubaciti i misli o politici, domoljublju, religijama i par puta sam zastajala da ponovo pročitam neke dijelove jer su me oduševili.

1969., kad je napisana, predstavljala je revoluciju u žanru znanstvene fantastike jer je donijela feministički tekst u područje dotad rezervirano za konzervativne muškarce, najčešće inženjere I nankadno spominjanje da je glavni lik crnac, nakon što se čitatelj već identificirao s njim, predstavlja aktivizam.
    Tako je knjiga koja je trebala biti SF ispala više filozofski roman, materijal za razmišljanje.
    Joj, ja sam svojevremeno mislila da je Ursula crnkinja, samo na temelju davno pročitanih njenih prriča u Siriusu, prije 1980. (još sam išla u srednju školu i nije bilo ni spomena internetu, ni mobitelima ni telefaksu, pa su informacije i knjige svejedno dolazile do nas).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •