Page 92 of 105 FirstFirst ... 42829091929394102 ... LastLast
Results 4,551 to 4,600 of 5226

Thread: Što čitate 2.

Forka's Avatar

Quote Originally Posted by tanja_b View Post
    Evo nešto malo drugačije: prije nekoliko dana izašla je iz tiska nova knjiga dvojca Černicki-Forenbaher, "Starim cestama preko Velebita"
    http://www.mvinfo.hr/knjiga/11179/st...preko-velebita

Kome se sviđa njihova prva knjiga ("Starim cestama do mora"), preporučujem i ovu. Danas sam je kupila uz popust u onom šatoru na Trgu (Dani hrvatskih nakladnika), pisana je jednako dobro kao i prva, a još mi je veći užitak prepoznavati puteve kojima sam nekad već prošla.
    Dobro su je tempirali, pred ljeto...

Joj, super, prošla sam svim tim Velebitskim cestama, baš ti hvala za info o knjizi
    I veliš, može se kupiti na Trgu? Koliki je popust?

Quote Originally Posted by Forka View Post
    Joj, super, prošla sam svim tim Velebitskim cestama, baš ti hvala za info o knjizi
    I veliš, može se kupiti na Trgu? Koliki je popust?
    Sa 180 kn sniženo na 139. Šator je tamo još danas.
    Last edited by tanja_b; 06.05.2016 at 08:26.

Mima's Avatar

tanja ​koju su ti ono nedavno spominjala knjigu od Ljudmile Ulicke?

"Kazus Kukockoga", izdanje Demetra 2010. (one ružne velike neugledne tamnozelene knjige). Izvrstan roman, samo upozoravam na jezično ne baš kvalitetan prijevod. Ali da se izdržati.
    Ne znam zašto je taj roman nekako kod nas prošao nezapaženo (možda zbog izdavača?), inače ga i sama autorica smatra svojim kapitalnim djelom, i zaista je izvrstan roman koji pokriva toliko različitih tema i motiva da ih je teško sve nabrojati.

Mima's Avatar

hmm da, u mojoj knjižnici očito uopće nemaju tu knjigu. Nisam se mogla sjetiti naslova, pa sam tražila knjižničarku da pogleda što sve imaju od Ulicke, nadajući se da ću prepoznati naslov
    ali očito je uopće nema.

Osoblje foruma emily's Avatar

ako stignete, otidjite
    nadje se dobrih popusta i knjiga

kolegica je u srijedu kupila Kasnu obitelj od Shalev, za 25 kuna
    jucer je vec nije bilo

ako kupujete za djecu, ima svasta i pripremite puno love

Forka's Avatar

Joj, jutros sam, doduše na brzinu, projurila šatorom, žurilo mi se jako, ali nisam ju skužila. Sjećaš li se, po prilici, gdje si ju našla?

Elly's Avatar

Quote Originally Posted by Vlattka View Post
    Slažem se za novu Pamukovu - odlična, kao i sve njegovo.
    Sad sam na nesto manje od pola knjige - citam ju bas polako, natenane, s gustom - i skuzim da naglas govorim sama sebi kako mi je krasna knjiga
    Last edited by Elly; 06.05.2016 at 11:31.

Joj, jutros sam, doduše na brzinu, projurila šatorom, žurilo mi se jako, ali nisam ju skužila. Sjećaš li se, po prilici, gdje si ju našla?
    Na štandu Nove stvarnosti, ako ulaziš s istočne strane, onda onaj red skroz lijevo. Preko puta Algoritmovog štanda.

Forka's Avatar

Na štandu Nove stvarnosti, ako ulaziš s istočne strane, onda onaj red skroz lijevo. Preko puta Algoritmovog štanda.
    Hvala ti puno, pogledat ću detaljnije popodne kad se budem vraćala s posla

marla-s's Avatar

ja sma već dugo na krimićima, a posebno volim skandinavske, tako da se već više od pola godine zabavljam literaturom Jo Nesboa. Trenutno čitam Leoparda...

Forka's Avatar

Quote Originally Posted by emily View Post
    kolegica je u srijedu kupila Kasnu obitelj od Shalev, za 25 kuna
    jucer je vec nije bilo
    e, al' danas je bilo, i to za 20 kuna

Forka's Avatar

Hvala ti još jednom, našla od prve i kupila!
    Uzela i tvrdo ukoričene Balade Petrice Kerempuha za 5 kn ...

Peterlin's Avatar

Hvala ti još jednom, našla od prve i kupila!
    Uzela i tvrdo ukoričene Balade Petrice Kerempuha za 5 kn ...
    Bravo!

Sad mi je krivo što nisam i ja svratila, mrsko mije srednjoškolcima davati da za lektiru čitaju prvo izdanje Balada iz 1936. Ali oni to vjerojatno budu skidali s e.lektira.
    Last edited by Peterlin; 07.05.2016 at 16:54.

ina33's Avatar

Fahrenheit 451 - kupila na Interliberu pod nekim popustom, iznenađuje me koliko je relevantno.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit_451_(roman)

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by ina33 View Post
    Fahrenheit 451 - kupila na Interliberu pod nekim popustom, iznenađuje me koliko je relevantno.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit_451_(roman)
    To sam ja uvalila sinu kao slobodnu lektiru. Odustala od Mostova u okrugu Madison, tražila nekakav prihvatljiv SF i onda sam se sjetila ovoga.

ponavljam gradivo
    Kundera - Nepodnošljiva lakoća postojanja
    sad mi je odličan (za razliku od prvog čitanja u davnim mladenačkim danima kad mi je bio uglavnom dosadan i nerazumljiv)

Osoblje foruma emily's Avatar

e, al' danas je bilo, i to za 20 kuna
    ipak uspjela nabaviti!

Optimist's Avatar

Quote Originally Posted by MikiMama View Post
    ponavljam gradivo
    Kundera - Nepodnošljiva lakoća postojanja
    sad mi je odličan (za razliku od prvog čitanja u davnim mladenačkim danima kad mi je bio uglavnom dosadan i nerazumljiv)
    Na faxu mi je taj roman bio odlican. Ima od toga cijela punoljetnost.

bucka's Avatar

završila sinoć lažljivce
    baš su mi bili dosadni
    počela čitati tu sam pred tobom

Elly's Avatar

Quote Originally Posted by Elly View Post
    Sad sam na nesto manje od pola knjige - citam ju bas polako, natenane, s gustom - i skuzim da naglas govorim sama sebi kako mi je krasna knjiga
    Zavrsila danas, odusevila me knjiga (Orhan Pamuk, A Strangeness in my Mind). Kroz pricu vas likovi vode po Istanbulu (kao i uvijek ali ovoga puta jos detaljnije), ako ste bili prepoznat cete i jos bolje upoznati taj prekrasan grad. Svaka nova recenica nosi niz zanimljivih detalja koji se "usput" provlace kroz pricu o obicnim, sitnim ljudima. Neke povijesne stvari postaju puno jasnije. Svakidasnjica zene i odnos prema zenama i sam njihov stav i nacin ponasanja (cak niti sa strane religije, nego svakodnevnog zivota), skroz od pedesetih godina pa do 2012 - vrlo, vrlo zanimljivo. A sve uz tako prekrasan rjecnik... Najtoplije preporuke.
    Last edited by Elly; 10.05.2016 at 20:40.

Jurana's Avatar

Dok sam čitala Lijevu ruku tame Ursule K. Le Guin, mislila sam kako sam je uzela u krivo vrijeme jer sam bila pod stresom i vrlo sam isprekidano čitala pa sam mislila da mi neće nešto sjesti - a desilo se suprotno, uspjela me je osvojiti.

Knjiga je klasik SF-a, ali, kao i Ishigurina knjiga koju sam spominjala, nije o robotima i raketama, nego o odnosima među ljudima, osobito o odnosima među spolovima, ljubavi, prijateljstvu i odanosti.
    U ne baš dug roman uspjela je ubaciti i misli o politici, domoljublju, religijama i par puta sam zastajala da ponovo pročitam neke dijelove jer su me oduševili.

1969., kad je napisana, predstavljala je revoluciju u žanru znanstvene fantastike jer je donijela feministički tekst u područje dotad rezervirano za konzervativne muškarce, najčešće inženjere I nankadno spominjanje da je glavni lik crnac, nakon što se čitatelj već identificirao s njim, predstavlja aktivizam.
    Tako je knjiga koja je trebala biti SF ispala više filozofski roman, materijal za razmišljanje.
    Last edited by Jurana; 12.05.2016 at 18:54.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Dok sam čitala Lijevu ruku tame Ursule K. Le Guin, mislila sam kako sam je uzela u krivo vrijeme jer sam bila pod stresom i vrlo sam isprekidano čitala pa sam mislila da mi neće nešto sjesti - a desilo se suprotno, uspjela me je osvojiti.

Knjiga je klasik SF-a, ali, kao i Ishigurina knjiga koju sam spominjala, nije o robotima i raketama, nego o odnosima među ljudima, osobito o odnosima među spolovima, ljubavi, prijateljstvu i odanosti.
    U ne baš dug roman uspjela je ubaciti i misli o politici, domoljublju, religijama i par puta sam zastajala da ponovo pročitam neke dijelove jer su me oduševili.

1969., kad je napisana, predstavljala je revoluciju u žanru znanstvene fantastike jer je donijela feministički tekst u područje dotad rezervirano za konzervativne muškarce, najčešće inženjere I nankadno spominjanje da je glavni lik crnac, nakon što se čitatelj već identificirao s njim, predstavlja aktivizam.
    Tako je knjiga koja je trebala biti SF ispala više filozofski roman, materijal za razmišljanje.
    Joj, ja sam svojevremeno mislila da je Ursula crnkinja, samo na temelju davno pročitanih njenih prriča u Siriusu, prije 1980. (još sam išla u srednju školu i nije bilo ni spomena internetu, ni mobitelima ni telefaksu, pa su informacije i knjige svejedno dolazile do nas).

Pierre Lemaitre: Vidimo se tamo gore
    Ovaj roman sam dvaput uzimala u ruke i vraćala na policu u knjižnici, nekako mi ga se nije čitalo, a onda sam ga ipak posudila jer nije bilo ničeg drugog. Pa sam već mislila da ću ga vratiti nepročitanog. Pa sam ga ipak počela čitati, a na kraju ga nisam mogla ispustiti iz ruku.
    Počinje kao ratni roman (s vrlo uvjerljivim opisima zadnjih dana 1. svj. rata, tik pred potpisivanje primirja), nastavlja se kao sumoran opis prve poratne godine, prema kraju prelazi u napeti triler, a donosi i sasvim solidnu kritiku nekih društvenih pojava (domoljubna patetika, ratni profiteri, podmićivanje, nesposobni činovnici).
    Lemaitre ipak svjesno šokira čitatelja, naročito otezanjem s otkrivanjem prirode ozljede jednog od glavnih likova. Kad je napokon otkrijete, moglo bi vam pozliti od pročitanog (i ne, ne želim zamišljati kako bi taj lik izgledao da se netko slučajno sjeti ekranizirati ovaj roman!). Malo-pomalo, naviknete se na njega, kao što se i njegov ratni drug navikao. Dalje od ovoga neću, da ne pokvarim doživljaj.
    Uglavnom, preporučujem

Forka's Avatar

Zoran Ferić: Djeca Patrasa
    Srećom da je ovo ostala zadnja Ferićeva knjiga koju sam pročitala.
    Jer da sam ju čitala prije, vjerojatno ne bih posegnula za kasnijim njegovim uradcima, koji su prilično solidni.
    Bojim se da je Optimist bila u pravu: ovo je definitivno Ferićev "najtanji" (pritom ne mislim na broj stranica) roman.
    Ne samo da me naljutio, nego mi se i ogadio. Ne znam što mu je to trebalo

Optimist's Avatar

Da, Forka, to je to, isti dojam. Gađenje.

Imala sam čitalačku pauzu, bila sam totalno zaokupljena nečim drugim (uređenje balkona ), tako da u ovoj turi nisam pročitala Češljugara.

Moj hiperfokus još traje, ali je projekt pri kraju pa mi treba nešto s dobro, ali s manje stranica Preporuke, pls
    Last edited by Optimist; 14.05.2016 at 12:55.

Docepala sam se nove Zeruye .
    Ali ce morati cekati dok zavrsim s Polovicom zutog sunca.

Jadranka's Avatar

Snebivas me od Mani Gotovac. Za razliku od Falis mi koja mi je bila i predivna i potresna, ova me nije posebno dojmila. Citala sam je lako i brzo, s velikim zanimanjem sto ce se dalje dogoditi.

Ali likovi mi nikako nisu bili uvjerljivi. Narocito lik Mani (odnosno pripovjedacice) i njena ljubavna prica. Lik kceri i njena ljubavna prica su mi bili uvjerljiviji, al mislim da je i tu previse otisla u krajnost s nekim detaljima, kao da je previse nastojala da cijelu stvar prikaze tragicnom (sto bez sumnje je), makar je mogla jednaki efekt postic i s puno manje tih ekstremnih dodataka prici... Citajuci knjigu, nisam vidila neku pretjeranu razliku izmedju Maninog supruga i supruga od kcerke, makar je jedan predstavljen u relativno pozitivnom i dobronamjernom svijetlu (vara, ne prica, ne zadovoljava, zapovijeda... al je van toga, ok), a drugi u sasvim negativnom. Al prema svojim suprugama se zapravo poprilicno slicno ponasaju.

Forka's Avatar

Ma da, Jadranka, u pravu si, kao da je isforsirala taj roman u svakom pogledu...
    A opet, volim taj njen "mot"

Osoblje foruma laumi's Avatar

Progutala u par dana Purple Hibiscus (Chimamanda Ngozi Adichie, ista autorica je napisala Polovicu zutog sunca) - dusu sam isplakala. Polovica zutog sunca mi je isto bila jako dojmljiva, ali ova knjiga me bas slomila jer je pisana u prvom licu, s tocke gledista 15-godisnje djevojke koja odrasta u "zlatnom kavezu" u Nigeriji, u obitelji ciji svi clanovi zive pod tiranskom cizmom oca koji je - iako ugledan clan zajednice i dobrocinitelj mnogima - obiteljski nasilnik i vjerski fanatik.

Jedva cekam procitati Amerikanu, od iste autorice.

Vlattka's Avatar

Amerikana je isto super, preporucujem! Inace, meni se od ove dvije vise svidjela Polovica zutog sunca, ali obje su super.

Poslano sa mog SM-G361F koristeći Tapatalk

Angie75's Avatar

Upravo čitam u Jutarnjem da je Almodovar snimio film po predlošku Alice Munro, i to po one tri priče u zbirci Runaway koje smo i mi spominjali, jer se prvi put isti lik ponavlja u više priča (Chance, Soon i Silence)! Film se zove Julieta, i ne znam što sam više iščekivala vidjeti nego sad njega

Inače, pročitala sam Wolf Hall i Privedite tijela, uzelo mi je brdo vremena ali vrijedilo je. Pogotovo prva.

Optimist's Avatar

Ja sam pročitala još jednog Bekima Sejranovića: Sandale.
    Idem od kraja prema početku .
    (Još me čekaju Ljepši kraj i Nigdje, niotkuda, no o tom potom.)
    Sandale su krasna i šarmantna knjižica, i lepršava i ozbiljna istovremeno.
    Jednostavno morate zavoljeti toga Bekima kroz njegove knjige, tip je totalno svoj .
    Sjetila sam se u knjižnici da si spominjala Bekima…imali su Nigdje, niotkuda i Fasung pa sam ih uzela.

Dojmovi?

Optimist's Avatar

Quote Originally Posted by Angie75 View Post
    Upravo čitam u Jutarnjem da je Almodovar snimio film po predlošku Alice Munro, i to po one tri priče u zbirci Runaway koje smo i mi spominjali, jer se prvi put isti lik ponavlja u više priča (Chance, Soon i Silence)! Film se zove Julieta, i ne znam što sam više iščekivala vidjeti nego sad njega
    Almodovar

Forka's Avatar

Quote Originally Posted by Optimist View Post
    Sjetila sam se u knjižnici da si spominjala Bekima…imali su Nigdje, niotkuda i Fasung pa sam ih uzela.

Dojmovi?
    Još ništa .
    Vidiš da idem od zadnje knjige prema prvoj .
    "Nigdje, niotkuda" mi je još prije nekoliko godina darovala sestrična za rođendan, i to je jedna od onih "knjiga s police", još uvijek čeka na red...
    Sad čitam "Ljepši kraj"...

Almodovar

Optimist's Avatar

Onda cu ja tebi javiti dojmove

Forka's Avatar

Quote Originally Posted by Optimist View Post

Onda cu ja tebi javiti dojmove
    Obavezno!

Jadranka's Avatar

Procitala Prizore iz seoskog zivota od Amosa Oza. Zanimljivo i lijepo napisano. Al i pomalo cudno i sa nedorecenim uglavnom tuznim zavrsecima (bar meni) - nije mi to omiljeni stil. Kao da na kraju prica ostaje samo beznadje - bez neke nade u svijetlije sutra.

Peterlin's Avatar

Frank Westerman: Inženjeri duše

http://www.mvinfo.hr/knjiga/3833/inzenjeri-duse

Angie75's Avatar

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Frank Westerman: Inženjeri duše

http://www.mvinfo.hr/knjiga/3833/inzenjeri-duse
    Izvrsna knjiga.

on topic, domogla sam se Progona, A. Piperno
    vrlo, vrlo intrigantno!

anchi pp's Avatar

Quote Originally Posted by Jadranka View Post
    Procitala Prizore iz seoskog zivota od Amosa Oza. Zanimljivo i lijepo napisano. Al i pomalo cudno i sa nedorecenim uglavnom tuznim zavrsecima (bar meni) - nije mi to omiljeni stil. Kao da na kraju prica ostaje samo beznadje - bez neke nade u svijetlije sutra.
    Onda je vrijeme za Čitateljicu u potrazi za sretnim završetkom.

http://www.mvinfo.hr/knjiga/10591/ci...nim-zavrsetkom

Jadranka's Avatar

Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    Onda je vrijeme za Čitateljicu u potrazi za sretnim završetkom.

http://www.mvinfo.hr/knjiga/10591/ci...nim-zavrsetkom
    haha ako naletim na nju u knjiznici, uzet cu je

bucka's Avatar

totalno uživam čitajući ovu knjigu i ne mogu dočekati rasplet knjige

http://www.fraktura.hr/knjige/product.aspx?p=1791

Beti3's Avatar

Quote Originally Posted by bucka View Post
    totalno uživam čitajući ovu knjigu i ne mogu dočekati rasplet knjige

http://www.fraktura.hr/knjige/product.aspx?p=1791
    Mogu ti ja prepričati na brzinu

Upravo sam pročitala Brdo http://www.vbz.hr/knjiga/prtenjaca-ivica-brdo . Jako mi se sviđa i nadam se nastavku.
    Počela sam Ferića i prvih pedesetak stranica mi se jako dopada. http://www.najboljeknjige.com/conten...px?BookID=5741

ina33's Avatar

Toni Morrison, Neka vrsta milosti, preporuka:

http://www.najboljeknjige.com/conten...kID=1372&tab=2

bucka's Avatar

Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Mogu ti ja prepričati na brzinu

Upravo sam pročitala Brdo http://www.vbz.hr/knjiga/prtenjaca-ivica-brdo . Jako mi se sviđa i nadam se nastavku.
    Počela sam Ferića i prvih pedesetak stranica mi se jako dopada. http://www.najboljeknjige.com/conten...px?BookID=5741

Nera's Avatar

Ja sam pročitala Julijanu Matanović: Zašto sam vam lagala. Jako mi se dopala! Piše tako jednostavno i vraća me u djetinjstvo.
    Sad čitam Mani Gotovac: Fališ mi. Interesantno je doživjeti proljeće i zbivanja iz kulture i politike iz njenog pera. Taman sam na gušenju proljeća. Vidim da kod nje nakon proljeća stiže jesen, pa ljeto, pa zima.

Forka's Avatar

I Julijana i Mani su divne

Ja sam back to Bekim Sejranović , pročitala Ljepši kraj.
    Šta reći nego - što ga više čitam, sve mi je draži...

Na žalost, ostala mi je još prva njegova knjiga koju imam doma na polici...

Optimist's Avatar

Mislis na Fasung? Ja ga tek danas pocela citati, u sumici na klupici Preletjela samo prvih 40-tak stranica. Svidja mi se kako pise, ali ne bas i o cemu pise, mada sam tek na pocetku pa...nije mi se u idili sume svidjao mracnjak tip i forsiranje onaniranja. I alkoholizam me odbio. Iako mi se cini da ima dobar smisao za humor. Sveukupni dojam javim kad procitam.

Forka's Avatar

Ojoj, pa Fasung sam zaboravila
    Doma imam Nigdje, niotkuda, mislila sam da mi je još samo to preostalo ...

Ma da, ima on te neke možda malo odbojne lajtmotive koji mu se provlače kroz knjige (onaniranje, opijati...), ali ima i taj neki spisateljski, a i osobni, šarm kojim osvaja

Page 92 of 105 FirstFirst ... 42829091929394102 ... LastLast