Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
Kakve ozbiljne promjene sustava!? Tko ima uopće petlje za to?

Da se nadovežem na intervju Riječkog profesora. On je sasvim u pravu kad govori o svom studiju (Politehnike). U HR smo izrazito deficitarni s učiteljima tog profila pa se najčešće događa da se razni inženjeri i tehničari prekvalificiraju i zaposle u školi.

Ali ruku na srce ako pogledamo sadržaje tehničkog i načine na koji djeca to uče u OŠ- to je sasvim nepotrebno zatupljivanje učenika (priznat će to i svaki pošten učitelj tehničkog) i rasipanje resursa. No koji ministar bi imao petlje ukinuti predmet (sve ono što je neophodno moglo bi se naučiti i kroz dr predmete ili modularno) temeljito ga rasformirati u neku tehnologiju, dizajn ili informatiku? (za sve to treba ozbiljna priprema jer mi nemamo i nećemo tako skoro imati dovoljno učitelja za obaveznu informatiku npr)
Uf, ja nikako ne bih tehnicki izbacila. To je bas odgoj. Nista manje bitan od glazbenog ili likovnog. Zao mi je da se lose predaje. Isto je bilo i u moje vrijeme.

Nemam pojma sto stoji u tom programu. Moralo bi pokriti promet - od toga da se nauci zamijeniti gumu na biciklu do prometne kulture, struju -opet od nekih vjestina poput spajanja utikaca ili grla za zarulju do nekih teorijskih znanja o npr. elektromotorima, materijale - osnovne karakteristike iz kojih proizlazi primjena pa do odvajanja otpada, strojeve - neke vrste prijenosa, pa rastavit i sastavit neki jednostavniji uredjaj, sto se dogadja u autu pritiskom na pojedine papucice i promjenama brzine, pa osnove administriranja racunala, pa kultura koristenja mobitela i interneta, pa o suvremenoj fotografiji i obradi slika ma svasta bi bilo tu. To bi ja super predavala za 8000 kn Bas si me pogodila