Page 29 of 80 FirstFirst ... 1927282930313979 ... LastLast
Results 1,401 to 1,450 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #1401
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Nije zapečeno na ulju, nego pečeno pa zaliveno 'sirupom', nešto kao baklave. Jako je ukusno, preukusno, kad je dobro napravljeno - a kao i većina tih tradicionalnih slastica koje zvuče jednostavno zapravo ih uopće nije jednostavno napraviti.
    meni su preslatke i bljutave, ali ja ne volim niti baklave, ustvari nista od tih bosanskih kolaca. osim bureka, ali to nije kolac

  2. #1402
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    ne ide nikakva maraska u tiramisu
    Mislila je na maraskino. To ide u tiramisu.

  3. #1403
    enchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    renesansna zvijezda
    Posts
    1,433

    Default

    Ma ne, ide amareto - liker od badema.

  4. #1404
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    eventualno amareto ili rum vulgaris iako ja ne volim alkohol u tiramisuu

  5. #1405
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Hvala svima.

  6. #1406
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Hurmašice? Je li to ukusno? Vidim da je jednostavno, ide brašno, šećer, ulje i tako to? Izgleda kao slatko tijesto zapečeno na ulju. Hm.
    Za povremeno pojesti je ok, nisam to dugo jela.

  7. #1407
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Jel netko ima iskustva sa zamrzavanjem filovane paprike ali prijesne?
    E da, i zamrzavanje dinje. Imam je dosta , mislila sam možda za zimu na kockice pa za smutiče

  8. #1408
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Jel netko ima iskustva sa zamrzavanjem filovane paprike ali prijesne?
    E da, i zamrzavanje dinje. Imam je dosta , mislila sam možda za zimu na kockice pa za smutiče
    Sirova paprika u svakom pojavnom obliku tako zasmrdi škrinju da sam ja davno od toga odustala. Nemam veliku ledenicu nego onu malu s 3 ladice, pa me nervira. Nikad ju nisam uspjela tako dobro zatvoriti da se ne osjeti po cijelom zamrzivaču. Jedino pečenu uspijem zalediti, a i za nju imam posebnu posudu za zamrzavanje, staklenu sa silikonskim poklopcem koja dooobro dihta - ovakvu: http://www.baucasa.rs/wp-content/uploads/2014/03/1.jpg

    Dinju nisam probala zamrznuti. Probaj sama manju količinu, pa ćeš vidjeti da li je upotrebljivo.

    I napravi liker - evo omjera za minimalnu dozu (1 litra ukupno): 1/4 kg dinje na sitne kockice, 1/4 kg šećera, 1/4 l bijelog vina, 1/4 l rakije lozovače, pa na sunce jedno 3-4 tjedna. Može se dodati i vanilin šećer, ali nije nužno jer je dinja vrlo aromatična.

  9. #1409
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,715

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Jel netko ima iskustva sa zamrzavanjem filovane paprike ali prijesne?
    E da, i zamrzavanje dinje. Imam je dosta , mislila sam možda za zimu na kockice pa za smutiče
    Zamzavala sam sirovu papriku i nikad problema. Nikad mi se nije osjetila u skrinji.
    dinju nisam smrzavala, ali smrzni malo pa vidi kakva je drugi dan.Ne vjerujem da ce joj se nesto posebno lose dogoditi ako ces ju koristiti miksanu.

  10. #1410
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    inače ja papriku zamrzavam narezanu, nemam nikakvih problema, ništa se ne osjeti. Pravim i mikseve sa paradajzom i paprikom za lažnu leskovačku i sl.
    Sad sam zabrijala da bi ju mogla nafilati i tako zamrznuti, nemam živaca ni prostora pored sve ostale zimnice kuhati i zamrzavati, a nisam ni neki fan odmrznutih gotovih jela.
    Dinju ću zamrznuti pa što bude, sa bobičastim za miksanje bi mogla biti ok. Eto ti problema kad imaš svašta nešto u vrtu, sve dođe odjednom pa ti na uši izlazi :/

  11. #1411

    Join Date
    Jun 2017
    Posts
    140

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Jel netko ima iskustva sa zamrzavanjem filovane paprike ali prijesne?

    E da, i zamrzavanje dinje. Imam je dosta , mislila sam možda za zimu na kockice pa za smutiče
    ja uvijek napravim vise smijese (fila) i to onda zamrznem pa kad ih opet hocu napraviti, odmrznem fil i napunim onda paprike.

    Dinju sam jednom probala, jer je jako volim, pa sam mislila zamrznut je pa imam u zimi. Dok se odmrzne nakupi se vodom. Kad sam je jela bila je puna vode i pomalo se raspadala u ustima.Imala je samo slab okus dinje.

    Mislim da za kolace mozda moze (naprimj. kad kupim zamrznute jagode, u nekom kolacu je ok ali ovako mi nije fino jesti kao "prave").

    Barem meni je tako, ali najbolje probaj sada malo, pa znas dali ti valja to ili dali bih trebala iskoristiti za nesto drugo da ti ne propadne.

  12. #1412
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Dinju ću zamrznuti pa što bude, sa bobičastim za miksanje bi mogla biti ok. Eto ti problema kad imaš svašta nešto u vrtu, sve dođe odjednom pa ti na uši izlazi :/
    a da udjeliš???

  13. #1413
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    da mi je Zagreb bliže drage volje

  14. #1414
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    jeste li probale ikad stavljati biljna mlijeka (tipa alpro od zobi, riže, badema) u palačinke umjesto kravljeg? ili recimo u špinat ili bilo gdje ide kravlje mlijeko - i kako se ponaša, može li poslužiti svrsi?
    radi se o jakoj alergiji na kravlje mlijeko, a kuhaju se tradicionalna jela. ako ne ta biljna, što bi držalo vodu, a da nije životinjsko mlijeko?

  15. #1415
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    što bi držalo vodu osim vode

  16. #1416
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    sad razmišljam.. a šta može zamijeniti mlijeko osim vode i eventualno tih biljnih nadomjestaka ako ide s tim. ali pitam se čisto zbog punijeg okusa. kako skuhati tradicionalne stvari u koje ide mlijeko, a bez mlijeka.
    postoji li neka marka kupovnih slastica bez kravljeg mlijeka? tipa čoko namaz, recimo?

  17. #1417
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    što bi držalo vodu osim vode


    Cesto radim palacinke s biljnim napitcima od zobi i rize, a sojino izbjegavam zbog hormona.
    Volim ih i piti, ali daleko je to od mlijeka.
    Palacinke su odlicne i bas mi se sad jedu :belj:
    Imas i vrhnja od soje, zobi...pa da finocu i gustocu.
    Last edited by Optimist; 08.08.2017 at 20:26.

  18. #1418
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    aaa. super! znači normalno podnose visoke temperature. za vrhnja nisam ni znala da postoje, baš dobro! a sada pravac kaufland, alpro je na -20% još do sutra, mislim.
    daj mi još reci koji okusi su najbolji za slana jela? pa eto i za te palačinke? sojino nisam ni mislila, ali između rižinog, bademovog i zobenog si mislim... nisam nikad probala.

  19. #1419
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Meni su ti sva 3 slicna, ali ja kupijem u DM-u bez dodanog secera, ali ako bih morala izabrati, izabrala bih zobeno i mlijeko i vrhnje.
    Ovi napitci su slatkasti pa ne idu u slana, eventualno bi mogla sojino, ono ti ima skroz neslatko.
    Vrhnje ti ide kao i mlijecno za kuhanje, ali meni nije tako fino.
    Klasika, sampinjoni i piletina, tjestenina...
    Kupujem u bio bio.
    Ali ponekad, jer jedem mlijeko, ovo malo za promjenu.
    Last edited by Optimist; 08.08.2017 at 20:48.

  20. #1420
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    S tim da ja palacinke skoro uvijek radim od zobenog, razenog, integralnog i inih drugi brasana.

  21. #1421
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    mogla bih onda i ja tako. aj napiši recept za te palačinke s integralnim, čisto da otprilike vidim omjere i što sve stavljaš. please?

  22. #1422
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Ajme, ja ti to odokativno smuckam, radis kao za obicne palacinke.
    Razmutim 2 jaja (ili jedno, ali dva bolje povezu), ulijem zobeno mlijeko, dodam npr. 4 zlice zobenog + 4 zlice psenicnog integralnog brasna (ali i sve druge moguce kombinacije: razeno, pirovo, rizino, heljdino, proseno, bucino). Ako je brasno bez glutena, mjesam ga s onim s glutenom.
    Bucino koristim rijetko i to u zadnje vrijeme, zna biti slankasto i dominantnog je okusa pa stavim zlicu-dvije.
    Ja dodam cimet, vaniliju i malo kurkume (ona i nije najukusnija, ali je zdrava i da lijepu boju).
    Pecem na maslinovom ili kokosovom ulju.
    Tako meni pase, ti mozes i na obicnom suncokretovom ulju, mijesati s obicnim brasnom, sve kao i za obicne palacinke
    E, da, nekad ulijem i malo zobenog vrhnja, ali budu mljeckavije i teze se odljepljuju, ali i to uspijeva.

  23. #1423
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    taman imam i kokosovog ulja. doduše, jednoj teglici je izašao rok, ne znam bi li moglo smetati ako nije otvoreno :D
    super, baš si mi pomogla! hvala ti!
    nisam znala stavljaš li prašak za pecivo, masnoću ili šta već, nisam nikad takve palačinke pekla, samo obične.

  24. #1424

    Join Date
    Jun 2017
    Posts
    140

    Default

    Quote Originally Posted by Optimist View Post
    Ajme, ja ti to odokativno smuckam, radis kao za obicne palacinke.
    Razmutim 2 jaja (ili jedno, ali dva bolje povezu), ulijem zobeno mlijeko, dodam npr. 4 zlice zobenog + 4 zlice psenicnog integralnog brasna (ali i sve druge moguce kombinacije: razeno, pirovo, rizino, heljdino, proseno, bucino). Ako je brasno bez glutena, mjesam ga s onim s glutenom.
    Bucino koristim rijetko i to u zadnje vrijeme, zna biti slankasto i dominantnog je okusa pa stavim zlicu-dvije.
    Ja dodam cimet, vaniliju i malo kurkume (ona i nije najukusnija, ali je zdrava i da lijepu boju).
    Pecem na maslinovom ili kokosovom ulju.
    Tako meni pase, ti mozes i na obicnom suncokretovom ulju, mijesati s obicnim brasnom, sve kao i za obicne palacinke
    E, da, nekad ulijem i malo zobenog vrhnja, ali budu mljeckavije i teze se odljepljuju, ali i to uspijeva.
    eee ovo cu i ja sutra odma probati ;D

  25. #1425
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Super, curke, javite svidja li vam se ova zdravija varijanta!

    Mislim da mozes to kokosovo, probaj, tako i tako malo podmazes tavu

    Nista prasak, sve kao za obicne palacinke. Ja jos dodam i steviju pa jedem prazne ili malo necim premazem, kako kome pase.

    Da se razumijemo, meni su ukusnije masne od bijelog brasna s hrpom nutele

  26. #1426
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    jeste li probale ikad stavljati biljna mlijeka (tipa alpro od zobi, riže, badema) u palačinke umjesto kravljeg? ili recimo u špinat ili bilo gdje ide kravlje mlijeko - i kako se ponaša, može li poslužiti svrsi?
    radi se o jakoj alergiji na kravlje mlijeko, a kuhaju se tradicionalna jela. ako ne ta biljna, što bi držalo vodu, a da nije životinjsko mlijeko?
    Naravno čista voda

  27. #1427
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Ja sam ove radila. Neloše. http://kuhari.com/recepti/veganske-palacinke/

  28. #1428
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Mi ne pijemo mlijeko tako da koristim samo zobeno. Ako hoćete napraviti skroz palačinke bez glutena, možete u smjesu s brašnom (miješam zobeno i heljdino, tj. sameljem zobene pahuljice i heljdu. Jeftinije je.) dodati mljevene lanene sjemenke i psilium. Sjemenke puste sluz pa još dodatno povežu, a psilium zgusne smjesu. Prije toga smjesa treba odstajati jer će se dodatno zgusnuti pa da možete dodati još tekućine. Ostalo je sve kao što radi Optimist. Može i kokosovo mlijeko umjesto vode za slatku varijantu ili zobeno.

    Inače, radila sam jednom ljevance iz Titove kuharice. Miješa se brašno, sol i voda. Tijesto malo gušće od onoga za palačinke. Ispadnu malo deblji od palačinki.

  29. #1429
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Mi smo te ljevance zvali lijeni ustipci, ne pitajte zasto, nemam pojma.

    Mogu se raditi s mineralnom umjesto obicne vode, popiju manje ulja, a bolje ih je malo gusce zamijesati (mozda zato lijeni, lijeno se izlijevaju tako gusti ).

  30. #1430
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    E, da, ja nisam nikad stavljala, ali moze se dodati i malo rakije, mislim da je i to u svrhu manjeg upijanja masnoce.

  31. #1431
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    U receptu piše da karamel treba raditi sa vrhnjem, maslacem. Nemam maslac, može li malo maslinovog?

  32. #1432
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    Hajde da pitam ostalo od jučer malo Patlidžana koji su samo stavljeni na naglo na roštilj, pustilo je gorcinu i baš ono ne za jest,ima li šanse kak to spasiti. Možda je i do tipa Patlidžana. Kad to radim doma to nije gorko, isto stavim samo na naglo koju minutu. Možda je i problem u debljini, ja to na režem tanko a muž je to dost debelo rezal

  33. #1433
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    U receptu piše da karamel treba raditi sa vrhnjem, maslacem. Nemam maslac, može li malo maslinovog?

    Jaoo, nemoj. Karamel i maslinovo ulje= nezamislivo. Meni.
    No, ti ionako spajas nespojive ukuse, pa isprobavaj.

  34. #1434
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    Onda s repicino uljem

  35. #1435
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Jaoo, nemoj. Karamel i maslinovo ulje= nezamislivo. Meni.
    No, ti ionako spajas nespojive ukuse, pa isprobavaj.
    Pa, ... spajam kad ne znam.
    Jelena, mislim da tu ne možeš ništa. Jednom kada ispusti gorčinu, gorčina ostaje.
    Last edited by zutaminuta; 20.08.2017 at 19:04.

  36. #1436
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    U receptu piše da karamel treba raditi sa vrhnjem, maslacem. Nemam maslac, može li malo maslinovog?
    ako imaš vrhnje za kuhanje, stavi samo više njega. po meni je svrha maslaca tu da s jedne strane ublaži okus karamela, s druge strane, kad se to ohladi, maslac će ga malo stisnut da bude kremastiji, čvršći
    ne bih kombinirala jak okus karamela s jakim okusom maslinovog ulja, iako možda na taj način dobiješ nešto ustvari fino i egzotično, ali nećeš dobiti karamel. bolje bi onda prošlo unutra kokosovo ulje.

  37. #1437
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Hvala tangerina.

    Još jedno pitanje, ima li smisla da napravim knedle sa šljivama i takvo zamrznem, a onda po potrebi vadim i kuham? Ili da samo šljive zamrznem (što bi mi fest uštedilo prostora u frizeru)?

  38. #1438
    Vrci's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    6,723

    Default

    Mi smo smrzavali cijele knedle

  39. #1439
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Ja sam prije zamrzavala pripremljene knedle za kuhanje.
    A mozes i same sljive.

  40. #1440
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Samo ih takve u vrećici, oprane, bacim u frizer?

  41. #1441
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Mozes im izvaditi kostice.

  42. #1442
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Ima netko ideju kako spojiti: svježi sir i čokoladu za kuhanje?

  43. #1443
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    mikserom, to je super krema za tortu!

  44. #1444
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Našla sam neke kekse u međuvremenu. Napravila sam korigiranu verziju ovog. https://skinnyfitalicious.com/chocol...heese-cookies/
    Nadam se da neće biti grozno.

  45. #1445
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    meni je ta kombinacija jako draga, imala sam neki recept za kolačiće koji su sa izmiješanom kremom od sira i čokoladnom, ali i pomiješano u jednu kremu mi bude drago, samo svježi sir treba dobro izmutit mikserom da ne ostanu mrvice

  46. #1446
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Neloše. Okus je dobar.

  47. #1447
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Dijete neće jest.

  48. #1448
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Hajde da pitam ostalo od jučer malo Patlidžana koji su samo stavljeni na naglo na roštilj, pustilo je gorcinu i baš ono ne za jest,ima li šanse kak to spasiti. Možda je i do tipa Patlidžana. Kad to radim doma to nije gorko, isto stavim samo na naglo koju minutu. Možda je i problem u debljini, ja to na režem tanko a muž je to dost debelo rezal
    Znam da kasno odgovaram, ali za ubuduce, mozes od toga napraviti jednostavnu parmigianu: sloj patlidzana, pa sloj mozzarelle, pa preko toga pasirana rajcica, parmezan, pa ponovi do vrha tepsije, zalij pasiranom rajcicom, dobro pospi parmezanom, i to je to.
    U pecnicu dok se sir ne otopi a gornji vrh pozlati.

  49. #1449
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ako je jako gorko jelena, može biti i do tipa patlidžana. mi ga uzgajamo u vrtu i on je redovito puno gorči od kupovnog, pogotovo sad pred kraj sezone, bude mi nejestivo gorak (i ne uspije se ni razmekšat kako treba)

  50. #1450
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Uh, meni su zadnje balancane (patlidžani) ove godine bile toliko gorke, da sam ih bacila. Prije sam ih uvijek solila i pritiskala da puste sok i gorčinu, pa probala bez (pečem ih najčešće u pećnici na papiru za pečenje) i zaključila da uopće ne treba pritiskat, ali bome se možda vratim staroj praksi, ovo je bilo grozno.

Page 29 of 80 FirstFirst ... 1927282930313979 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •