Zašto sam protiv?
Prvi razlog nije rodna ideologija, nego generaliziranje obiteljskog nasilja i vrlo širokointerpretativan sadržaj.
Imam dojam da se zapadna Europa “prepala” pred useljavanjem naroda koji imaju čitav niz nasilnih običaja (obrane časti, genitalno sakaćenje i sl.) pa je pokušala na brzinu strpati štošta u jedan takav dokument koji čak može nanijeti više štete u nekim područjima, nego donijeti koristi. Ukoliko zakoni ne sadrže određene elemente treba ih uvesti, i strogo kažnjavati tj. provoditi te zakone, a ovakve konvencije koje su iznad naših zakona su neprihvatljive jer su članci podložni različitim interpretacijama.
Nisam detaljno proučavala konvenciju, ali izdvojit ću samo tri članka kojih se sada sjećam ( i ponukana nekim novinskim člankom pridružujem se ovoj temi jer se jako brinem za budućnost svoje djece, a s ovim člancima možda malo više ističem brigu za sina):
Članak 12., stavak 4. – Stranke će poduzeti potrebne mjere za poticanje svih članova društva, osobito muškaraca i dječaka, da aktivno pridonesu sprečavanju svih oblika nasilja obuhvaćenih područjem primjene ove Konvencije.
Zašto bi netko moga sina od malena tretirao kao potencijalnog nasilnika koji mora proći posebnu edukaciju?
Zašto bi moja kći, koju bi ova konvencija trebala štiti, samom konvencijom bila istaknuta kao dio posebne društvene skupine ("slabije" !!!) i samim time bi joj se negirala ravnopravnost u društvu?
Članak 27. - Stranke će poduzeti potrebne mjere kako bi potakle svaku osobu koja je svjedočila počinjenju bilo kojeg djela nasilja obuhvaćenog područjem primjene ove Konvencije
ili koja ima opravdana razloga vjerovati da je takvo nasilje počinjeno ili da se mogu očekivati daljnja djela nasilja, da to prijavi nadležnim organizacijama ili tijelima.
Osoba koja ima opravdano razloga vjerovati (!!!) – ovdje mi samo mogu pasti napamet anonimne prijave koje mogu zagorčati život bilo kojem muškarcu … svjesni smo koliko očevi i sada imaju problema oko ostvarivanja svojih roditeljskih prava u slučaju rastave i samovolje nekih majki … S ovim člankom nemaju šanse u borbi …
Članak 48. – zabrana obveznih alternativnih postupaka rješavanja sporova ili kažnjavanje
1. Stranke će poduzeti potrebne zakonodavne ili druge mjere kako bi zabranile obvezne alternativne postupke rješavanja sporova, uključujući medijaciju i mirenje, u vezi sa svim oblicima nasilja obuhvaćenih područjem primjene ove Konvencije.
Koliko sam upoznata, naši centri za socijalnu skrb dosta rade na medijaciji, mirenju, ostvarivanju veza između očeva i djece i sl…. Kako će se napraviti preokret? Dakle, dovoljno je da (ne)majke kaže da ne želi, laže da je otac bio nasilan i odnosi "pobjedu" ...
Ne slažem se da neka druga organizacija bude iznad naših zakona (GREVIO), ne slažem se da toliki novac ide NGO-ima itd. itd.

):