pa ne primjenjuje se konvencija direktno, nego ona nalaže da se upravo takvi zakoni u državama potpisnicama donesu. mnogo toga što konvencija traži (tipa da je ravnopravnost spolova izričito navedena) već stoji u našem ustavu i zakonima. neke druge stvari će se morati još nadodati.
mislite da je ovo prva međunarodna konvencija koju je hrvatska potpisala?!? pa nije, sjetite se samo konvencije o pravima djeteta.
[QUOTE=Vrijeska;3037719]Nisam detaljno proučavala konvenciju, ali izdvojit ću samo tri članka kojih se sada sjećam ( i ponukana nekim novinskim člankom pridružujem se ovoj temi jer se jako brinem za budućnost svoje djece, a s ovim člancima možda malo više ističem brigu za sina):
nitko ne tretira tvog sina kao potencijalnog nasilnika. nego se fokus sada, umjesto samo na žene i djevojke, stavlja i na muškarce i dječake - i oni svojim primjerom i svojom podrškom trebaju doprinijeti društvu bez nasilja. do sada su o problemu nasilja govorile uglavnom žrtve, tj. žene. sada se u to trebaju uključiti i svi članovi društva. nasilje se neće iskorijeniti ako se samo žene i djevojčice osviješćuju, nego to moraju i muškarci i dječaci.
tvoja kći, moja kći, svačije žensko dijete je, statistike to jasno govore, moguća žrtva nasilja od strane muškaraca. htjele mi to i ili ne htjele priznati. pa smo i odgojene, a nesvjesno i odgajamo svoje kćeri, da se primjereno oblačimo, da ne zavodimo, ne pijemo i da se "lijepo" ponašamo. i kad nam naše kćeri idu van, bojimo se ne da će ju netko pretući, nego da će ju silovati.
ali tako je u zakonu za svatko djelo... svjedok se obraća policiji i onda policija kreće s istražnim radnjama. neće svjedok sam tražiti dokaze... drugačije ne može. policija naravno ima slobodu da na svjedokove optužbe odmahne glavom ili da krene u istragu.Članak 27. - Stranke će poduzeti potrebne mjere kako bi potakle svaku osobu koja je svjedočila počinjenju bilo kojeg djela nasilja obuhvaćenog područjem primjene ove Konvencije ili koja ima opravdana razloga vjerovati da je takvo nasilje počinjeno ili da se mogu očekivati daljnja djela nasilja, da to prijavi nadležnim organizacijama ili tijelima.
Osoba koja ima opravdano razloga vjerovati (!!!) – ovdje mi samo mogu pasti napamet anonimne prijave koje mogu zagorčati život bilo kojem muškarcu … svjesni smo koliko očevi i sada imaju problema oko ostvarivanja svojih roditeljskih prava u slučaju rastave i samovolje nekih majki … S ovim člankom nemaju šanse u borbi …
nema potrebe za panikom, nije dovoljno... dapače, danas nije dovoljno ni ako je otac osuđen za zlostavljanje. neki nadobudno tjeraju dijete koje je proživjelo nasilje od oca da ga viđa, a dijete šokove doživljava.Članak 48. – zabrana obveznih alternativnih postupaka rješavanja sporova ili kažnjavanje
1. Stranke će poduzeti potrebne zakonodavne ili druge mjere kako bi zabranile obvezne alternativne postupke rješavanja sporova, uključujući medijaciju i mirenje, u vezi sa svim oblicima nasilja obuhvaćenih područjem primjene ove Konvencije.
Koliko sam upoznata, naši centri za socijalnu skrb dosta rade na medijaciji, mirenju, ostvarivanju veza između očeva i djece i sl…. Kako će se napraviti preokret? Dakle, dovoljno je da (ne)majke kaže da ne želi, laže da je otac bio nasilan i odnosi "pobjedu" ...
u slučaju osude muškarca za nasilje, ne bi se smjelo tjerati ni ženu ni djecu na bilo kakvo mirenje... ako to oni sami žele, ok. ali da se vrši (pa i suptilan) pritisak na njih ("ipak im je on otac") - to ne bi trebalo dolaziti u obzir.
nitko neće biti iznad naših zakona.Ne slažem se da neka druga organizacija bude iznad naših zakona (GREVIO), ne slažem se da toliki novac ide NGO-ima itd. itd.