tanja ja mislim da je ta mrgud faza, patnje mladog werthera i slicno prilicno uobicajna u doba sazrijevanja.
tanja ja mislim da je ta mrgud faza, patnje mladog werthera i slicno prilicno uobicajna u doba sazrijevanja.
Moj stariji nije imao mrgud fazu, ali nije ljubitelj izlazaka kao takvih. Za njega (već sam negdje napisala) izlazak nije zabava, ali ako ima nekih drugih sadržaja, npr. oko tehnike/glazbe/rasvjete/projekcija i slično - rado će otići i ostati koliko god treba.
Mlađi voli društvo, ali nije ljubitelj klubova i sličnih mjesta, pa smo za sad toga pošteđeni. Odu oni u kino i na slična mjesta, prošetaju se, ali za sada nije došao doma iza 11 navečer, osim ako nije bio na cjelodnevnom/cjelonoćnom boravku npr. u radioamaterskom klubu.
Želim reći da djeca tj. mladi na različite načine rješavaju tu potrebu za dokazivanjem. Mi smo u moje vrijeme otišli na omladinsku radnu akciju (recimo, mjesec dana na Otok mladosti, a bilo je i drugih lokacija) i moja mama je znala samo da dolazim doma tog i tog datuma. Aliiii tamo je povečerje bilo u 22 sata, ugasili bi agregat i otok bi ostao u mrklom mraku, pa nikom nije padalo na pamet puno ružiti. Osim toga, bili smo mrtvi umorni.
I danas je bolje djecu poslati nekamo u kamp (strani jezici, glazba ili samo ljetovanje) na par dana, ili samo k rodbini u drugi grad, samo da promijene ambijent. Evo primjera: https://www.sunnyvillage.hello.hr/
Savez izviđača je dobar način za niskobudžetno ljetovanje (ima ih gotovo svaka osnovna škola), ali mislim da se ne može naglavačke upasti, treba biti upisan i aktivan tijekom školske godine. Moji sinovi nisu išli s njima, jer su imali druge aktivnosti, ali njihovi prijatelji iz OŠ su znali tako provoditi ljeta.