Škrtima nazivam ljude koji sebi priušte bez problema ali ako treba drugoga počastiti..e onda se nema..
Škrtima nazivam ljude koji sebi priušte bez problema ali ako treba drugoga počastiti..e onda se nema..
I da ne zaboravim još jednu bitnu stvar, omjer cijene i kvalitete.
Ja recimo volim najbolje i najskuplje stvariuvijek se sjetim one Cherchilove "Iam easily satisfied with the best."
ali ih istovremeno volim platiti manje.
Primjera radi, mi kupujemo samo najbolje najskupljhe tablete za pranje suđa, ali kad su barem 40% snižene. Realno, po toj cijeni mogu kupiti uvijek neke druge, čak i birati vrste. Ali ove su najbolje, operu sve, suđe se sjaji, nema tragova hrane i baš volim njih.
Uvijek s mužem komentiram da svi ti proizvođači bilo čega i kad je roba na popustu od 50% još uvijek zarađuju, kao i svi u distribucijskom lancu. Osjećam se kao magare kad platim punu cijenu za takve stvari.
Iz istog razloga ne kupujem ni skupu dizajnersku odjeću po redovnim cijenama jer jednostavno ne vrijedi toliko, ali volim je ubosti na nekom odličnom sniženju jer je kvalitetna i puno toga mi se sviđa.
Meni nije škrta osoba koja kupi kiflu za 2 kn a ne 2,5 kn,. Al mi je škrta osoba koja nikad, baš nikad ne plati npr. račun za piće ili kaj već i to ne na način da ne plati svoje piće, nego uvijek pušta da netko drugi iz društva plati. Ne znam kaj bih uopće rekla za takvu osobu.
A i slažem se s ovim što je Barbi napisala.
Imam kolegicu kaj diže kredit na kredit na kredit. Svi ju upozoravamo, al sam se ljuti na nas, tak da joj sad više niš nitko ne govori. Sad kupuje auto. I to ne bilo kakav auto, neg je zapikirala određeni. Auto debelo iznad njenih mogućnosti. E takve ljude ja stvarno ne kužim
A što se tiče akcija, pa neki proizvodi su tako stalno na akciji da je meni stvarno blesavo kupovati ih po punoj cijeni.
Zapravo se pitam zašto uopće ikad koštaju toliko.
Recimo - kava. Instant kava koju ja pijem je svaki čas na akciji i košta 34 kune. A inace 50-55 kuna. Pa eto, stvarno bi mi bilo bezveze redovito davati 15-20 kuna više.
Ima takvih stvari koliko hoćeš, deterdženti, maslinovo ulje u dućanu, čokolade (upsić, to nije zdravo)
Joj slažem se za neplaćanje drugima, ali mi je i ta nekakva opaka štednja na sebi isto brr za ljude kojima to nije nužno.
moram priznat da rijetko kada primjećujem "škrtost", pogotovo oko nečega što ljudi kupuju sebi
svejedno mi je jel kupuje kiflu za 2,5 ili za 5 kn, jel pazi ili ne pazi na novce, to mi je vezano isključivo za tu osobu, doslovno u rangu koliko listića wc papira troši
meni je škrt netko tko ne dariva
i uopće se ne radi o cijeni poklona, nego naprosto taj mentalitet da ti je tlaka dati nešto za nekoga
Možda sam već i napisala na ovoj temi, no ponovit ću kako mm kaže štedi se kada se ima, kada nema možeš se slikat.
I u pravu je, u 16 godina braka u isto vrijeme smo oboje otkaz dobili, pet godina nakon toga taman najljepše stali na noge dogodila se teška bolest. Imamo zajednički posao pa on jako puno fali, dio djelatnosti(koja nam je nosila skoro polovinu prihoda) smo morali prekrižiti zauvijek.
No opstat ćemo, možda neće biti sve kako smo si planirali ali iskobeljat ćemo.
zahvalna sam na njegovim kočnicama pri kupovinama i uređenjima nekretnine nekim odlukama na kojima je on izričito inzistirao poput ne prodati stan da bi završiti kuću, kuću smo završili ne baš kako smo/ja htjela ali je funkcionalna a nekretnina za rentanje ili neko daljnje investiranje je ostala. To što sam ja kuhinju, po mjeri a on pecaru dobili deset godina kasnije, nemam baš seljački pod koji sam htjela nego jasen druge klase i laminate, jeftinije ormare, pokazalo se dobrom odlukom.
Treba pronaći neki optimum, svako u svom platežnom rangu. Treba si i priuštiti , a opet biti racionalan...
Ja srećom imam mm-a koji me to naučio.
Evo još nešto gore.
Imam bratića u Sloveniji, koji je, baš ono, cicija. Vozi najbolje aute, ima svoj biznis, gadgeti, gluposti, sve je tu.
Ali je svoju (bivšu) dugogodišnju djevojku vodio na moru van tako da su nosili boce vode od doma i sjedili na klupi pred kafićem.
Mislim da sadašnju ženu ne izvodi na taj način.![]()
slazem se s mimom
ako zelis tu kiflu, a neces si je kupiti jer je u tvojoj pekari 2 kune, a tu gdje jesi je 2,5, meni si skrt
skrtaris na sebi ko sto ces skrtariti i na drugima, jer ne mogu zamisliti takvu osobu da seta i casti picima
kod nas se kaze "ko u malo gleda, malo i vridi"
placanje redovito neceg duplo, ako se lako i cesto nabavi u pola cijene, je porez na budale, tu se potpuno slazem
ako sam dobro shvatila, ovo je dio na koji je Lili rekla da joj je to skeri i da je to škrtost (ranije je citirala posto od Nano)
na što sam se ja nadovezala da mi nije ok racionalnu potrošnju nazivati škrtošću (i dalje stojim pri tome)
i onda su krenuli ekstremni primjeri škrtosti (koji ne govore ništa o racionalnoj potrošnji)
naravno da postoje škrti ljudi
ali gledati akcije i uspoređivati cijene meni nije škrtost nego racionalna potrošnja (i volila bih dan sama racionalnija, al nisam nažalost)
tako je, samo neki to teže shvaćaju... npr. ja
stjecajem okolnosti sad sam u plusu (onom plusu gdje možeš pokriti režije za dva-tri mjeseca i eventulano hranu, ali na knap) i zamijetila sam da umjesto da stavim sa strane, ja ulazim u veće izdatke... nisu to izdaci koje inače ne bih imala, ali npr. djeca su kupila skuplje tenisice ne one za 200-300kn... jednom tjedno se ne iskilavim s brzim ručkom nego djeci naručim iz obližnje zalogajnice zagrebački, pržene lignje i sl. koje doma inače ne radim, kupila sam 4 praška za kuću, a ne jedan... i tako... nešto što je nekima normalno, ja sam sad to napravila više puta...
i lova curi... brzo ću se vratiti na plus u visini plaće pa ću opet kupiti jedan prašak iz dm za svo rublje...
Opet se slažem sa svakom napisanom od summer.
I s porezom na budale, ali i s onim da onaj koji škrtari na sebi, sigurno škrtari i na drugima.
Nisam znala za tu: ko u malo gleda, mali i vridi, al svidja mi se
Evelina,
užaaas, kakva je to osoba majko mila. Kako mu pored svog bogatstva nije bilo neugodno curu izvest na klupu s vodom od doma...meni je to baš bljaki..
E tu se slažem. Ne mogu reći da pratim akcije, a i ne mislim da je uopće racionalno ići u n dućana radi akcija, ali evo sad naručujem online i vidim da je zaista isplativo kupiti na akciji. Cijeli niz proizvoda je redovito na akcijama, sigurno 1xmjesečno, i tu se uopće ne radi o malim uštedama.
A što se tiče nošenja hrane od kuće, e tu se baš može senzacionalno uštediti.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 12:06
Edit pobježe: ili nemaš vremena ili imaš malu djecu ili puno obveza....drugačije živimo svaka od nas.
Ja ću u dućanu kupit nešto što je akciji, al da će tome prethodit izučavanje kataloga nema šanse, nisma taj tip i vrijeme mi je novac.
Na licu mjesta ću uzet nešto od ponuđenog na akciji.
Kod kupovine uređaja, gadgeta, mojih tenisica e tad ću istražit tržište jer su tu razlike u uštedi puno veće.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 12:10
da bih mogla nekoga proglasiti škrticom, morala bih dobrano zaviriti u njegov novčanik, novčanik obitelji i sl. a meni je to jednostavno neukusno
reagirala sam zato što se ovdje škrtošću nazivala i kupovina na akciji i poređenje cijena; ja jednostavno ne mislim da takvo ponašanje zaslužuje epitet škrtosti
kao što ni skupe kremice ne zaslužuju epitet rasipnosti
i to je sve što imam reći o tome
Posljednje uređivanje od betty blue : 14.10.2020. at 12:11
Ja se slazem s betty. Kad odem u kupovinu odem u veci ducan jednom tjedno. mlijeko je uvijek neko na kaciji. pa kupim ono koje je taj tren povoljnije.
Maslac je takodjer neki na akiciji uvijek.
tablete za perilicu isto se trudim kupiti na snizenju. imam vise manje jedan paket neotvoren dok ne dodje nova akcija. Ako i kupujem po redovitoj cijeni onda pazim da je tablata 1 kn/kom do 1.25 kn/kom.
mada moram priznati kad mi se zuri i kad mi je nesto hitno ne gledam cijenu. platim. ali moze se normalno pripaziti u ducanu. bez da ikog nazivamo radi toga skrtom osobom.
i ovo razvlacenje kifle od 0.5 kn. ne zelim proglasiti osobu skrtom, dok ne znam koliko su medjusobno udaljene te dvije pekare. jer relano u RH imate pekare na svakih 100 m.
Slažem se. Treba imati mjere u svemu. Osim toga, svaka odluka nije primjerena svakom trenutku. Mi smo lani puno para dali za novu kosilicu, ali sad s njom možemo sami kositi grunt - ne trebamo svaka 2 tjedna plaćati čovjeka da to napravi. Treba uvijek gledati širu sliku, a to nije uvijek lako.
Ja se ponekad uhvatim u razmišljanju da bi naša obitelj mogla živjeti i racionalnije: rentati nekretnine koje trenutno nisu u funkciji, a ne da nam se jer nije huda sila; razmisliti treba li nam vikendica i dva auta (a ne bih se odrekla drugog auta, puno mi znači) i dvije garaže, trebamo li baš kupiti ovo i ono (neke stvari bi se mogle i preskočiti) itd.
Najčešće vidim svoje mane (sklonost škrtosti) na vlastitoj djeci. Mlađi sin ne želi novi mobitel, a na starom mobitelu (5 godina) krepao mu je mikrofon i ne može se javiti kad ga nazovemo, pa samo piše poruke. Odbio je ideju da mu mi kupimo novi, jer kaže da smo dosta investirali u novi laptop ovog ljeta. Gledam njega i mislim si - majketidrage, gdje li si pokupio taj način razmišljanja, kao da si moj... ufff... Kaže da će vidjeti kad budu božićni popusti.
Stariji isto nije potrošio valjda ništa od svoje prošlogodišnje stipendije. Zapravo jest, nešto je kupio za 300 kn, ne mogu se više sjetiti, ali riječ je o tehnici (nešto je naručio preko interneta). Planira iz Njemačke nabaviti neku audio opremu (to je također investicija, jer se time može zaraditi novac), ali i on čeka božićni popust.
Znaju povremeno potrošiti novac na izlaske (dogovori se društvo, kupe mesurinje i odu roštiljati nekamo izvan grada), vratit će se noću taksijem (jedva smo ih uvjerili da tako treba), ali sve u svemu - gledam kako pažljivo analiziraju ugovore Student-servisa i mislim si da će ipak u životu uspješno naći mjeru.
Imam primjer prijatelja. Muž je pa ne znam kako bih ja to nazvala... ajde nek je škrt ali to meni već graniči s dijagnozom.
Ona je dan nakon vjenjčanja dobila bilježnicu u koje je morala sce zapisivati pa i žvake. On upravlja budžetom. Novaca imaju. Imaju veliku ušteđevinu. Ona mora sakriti ne kad sebu kupi nego i djetetu bilo što. Nema putovanja, kino 1x godišnje. Ona je u kupaćem već 10 godina jednom te istom koji se raspada. Nesretna je i nezadovoljna.
Ona je našla dodatni posao i od toga ne prijavi svu zaradu i stavlja si na stranu za putovanje s djetetom.
Imaju ušteđevinu, ali nemaju život. Meni je to katastrofa i ne bih nikada tako željela živjeti.
Npr. kad su na moru on odredi budžet i ako se on potroši prije više se ne ide nigdje, ni na kavu. Niti jedne kune preko.
E parazit je prava riječ.
Ajme ovo od mitovski - pa to si fakat ne mogu zamislit. Užas užas.
Al inače, svako raspolaže novcem kak mu paše i kako može. Ovdje smo navodili razne primjere kako i gdje se može uštedit.
mislim da je u tvom primjeru škrtost najmanji problem
meni je jasno što je Lili htjela reći (ako sam dobro shvatila): da su akcije i usporedbe cijena ok ako moraš paziti, al ako ne moraš paziti, tj ako imaš novaca da si škrt ako gledaš akcije ili da prođeš jeftinije
iako ja osobno vjerojatno ne bih pazila toliko na novce da imam gomilu novaca i dalje ne bih ljude koju uspoređuju cijene i kupuju na akcijama nazvala škrcima
mislim da i oni koji imaju puno novaca imaju pravo biti racionalni u potrošnji
bar ja nisam uocila tko je to normalno kupovanje na akciji i pracenje cijena nazvao skrtoscu
to mi je racionalno i netko ce paziti vise, netko manje, netko jer voli, netko jer mora
moj otac to radi jer ima vremena i volje, motor koji vozika, i zna da ce potrositi na gorivu, ali to ne racuna, jer voli gledati prospekte i stvari platiti par kuna jefitinije, to mu je gust
mislim da mu pet ljudi u zivotu nije uspjelo platiti pice, taj uvijek casti i nije nimalo skrt
mater mi naginje skrtosti, ona pak i kad je zedna ne bi popila pice u kaficu jer stalno misli kako je dvije litre mogla kupit u ducanu za te pare
tako da ja tu preveliku opsjednutost svakom kunom, i kad nije potreba, i kad sebi uskracujes zeljene stvari (posebno ako nisu skupe) jer ti se tesko rastat od kune, nazivam skrtoscu
Ne kužim vas pretjerano s tim gubitkom vremena oko akcija. Pa u koliko dućana kupujete? Ja u dva: lidl i Spar. Svaki katalog ima koliko , 10 stranica i izlazi jednom tjedno. Ponekad bacim oko na njega ponekad ne. Ak prelistam i vidim da je nekaj od onog kaj i inače koristimo sniženo,, kupim to, il isplaniram obrok prema akciji il ak se radi o kavi, ulju, deterdžentu, kupim 2 komada.
Ne pada mi na pamet gledati akcije za Plodine, Kaufland, Konzum, nastavi niz - u kojima nikad nisam ni bila (ok u konzumu jesam).
Muller ima akcije svaki drugi tjedan, DM jednom mjesečno, Bipa svaki vikend (za nju mi iskače objava na fejsu) - al koliko uopće kupujem u tim dućanima, pitanje je
ja ne znam koju bih riječ upotrijebila za to, samo opširni opis, to mi je nekako vjerovanje da ne zaslužuješ da se na tebe potroši išta što nije nužno, da nisi vrijedan finih stvari
nije mi škrtost kad sebi uskraćuješ, mislim tvoja mama bi bez problema skuhala tebi i tvojoj djeci ručak o svom trošku pod normalno, kako možeš ženu nazvat škrtom![]()
prosti na količini osobnog:
škrto je dijete koje krišom pojede sve bombone da ne bi s drugima dijelilo - i takvi odrasli pandani
nikako mi nije jasno kako uskraćivanje nečega sebi možete smatrat škrtošću
Ovako je i kod nas - Lidl petkom, Konzum u našoj ulici ako nešto zatreba. Iznimno odemo u Spar/Interspar ili Kaufland, ako trebamo nešto što tamo ima, a nema u navedenim trgovinama (mm kupuje točno određene kekse mami i slično). U Bipu odem nakon Lidla petkom, pogledati ima li deterdženta za suđericu na akciji.
Plodine - idem povremeno i ciljano, jer imaju dobar kućni tekstil (tamo kupujem plahte i ručnike, a našla sam i kvalitetan+jeftin kupaonski tepih, muške kratke pidžame, sebi tenisice za dvoranu za 69 kn, wok s oblogom od vulkanskog kamena itd.) Špeceraj tamo ne kupujem, pa ni ne gledam, aliii evo prošle subote sam upala u Plodine u Križevcima (to mi je usput kad idem k roditeljima) - kupila plahtu po koju sam došla i paket od 10 lampaša za groblje po 31 kn (u Lidlu su bili 39,90).
Sad vidim da su lampaši i u Lidlu sniženi na istu cijenu: https://www.lidl.hr/hr/p/super-svjez...ampioni/p45223
Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.10.2020. at 12:43
Uskraćuješ sebi, ali si škrt dati taj novac onome koji to prodaje.
Nije vertex radila usporedbu koliko shvaćam nego samo pojasnila kako je moguće biti škrtac tako da uskraćuješ samoga sebe.
dok ja natipkam, već par postova![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 14.10.2020. at 12:59
Mama je u pravu
Išo tako moj s jednim trendom na more,i dogovaramo se mi mene kako, zašto,koliko
I velika druga kak njen voli popiti colu u kafiću,moj nije uopće pio to,i ja ipak savjetovala da kupi colu u dućanu,mali tek tad skužio da i tog ima u dućanu
Napose kaj je mali to piće opet popio dva ista metra od plaže
Posljednje uređivanje od jelena.O : 14.10.2020. at 13:02
Moje najčešće kupovanje je jednom tjedno Spar i jednom tjedno plac. I što je taj dan u dućanu na akciji to ću kupiti ako sam došla po tu namirnicu.
Ako je nešto na akciji što meni nije na pameti kupiti taj put i nisam baš stala i zagledala se u to, ništa od toga.
Dok pregledam jedan katalog, pregledala sam dvije zadaće i spremila ruksak za vrtić ili uključila mašinu veša.
I samo taj jedini put idem u dućan.
Ako mi nestane mlijeka ili npr. paradajz u tetrapaku, kupit ću u prvom dućanu kraj kojeg usput prođem iako će to biti mlijeko po 7 kn, i paradajz po 6. A znam da sam mogla kupiti i mlijeko za 5 kn i taj paradajz za 3 ili 4, ali nemam vremena razmišljati o tome i planirati da to odem negdje drugdje kupiti. Iako sam potrošila 13 umjesto 8 kn.
moja mater je skrta samo prema sebi
ali ja to bas tako gledam, skrt prema drugima i skrt prema sebi, ali skrt - ta potreba da se sacuva kuna prevladava
ti sigurno bolje kuzis pozadinu i sta se moze kriti iza toga