Stranica 7 od 44 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 2184

Tema: Cijepljeni protiv COVID-a i oni koji to žele postati, informacije o testiranjima....

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Francesca85 prvotno napisa Vidi poruku
    Test u dm-u ili ljekarni je 31 ili 32 kune... ljetos kad su stigli cijena je bila 54 kn po komadu a zatim se postupno spuštalo... Mogli bi biti jeftiniji, istina ali koliko si ti testova napravila...?
    Nas je doma 6, da svako napravi samo jedan test to je 190 kuna.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne treba uzet island, eno i svice - usporedite broj smrti od covida nas i njih Referenrumom izglasali obaveznu covid putivnicu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    1000 kn?! Ajme, to je stvarno puno.

A što, ako su svi prehlađeni doma? Testirate li se svi? Ili samo najprehlađeniji?
    i kontra.
    Što ako nitko nije prehlađen u obitelji, svi se osjećaju dobro i zdravo, no redovito idu na posao, u školu, javni prijevoz..svakodnevno su izloženi mogućoj zarazi jer su u gomili ljudi od kojih je netko vrlo vjerojatno pozitivan.
    Šta s ljudima bez simptoma, ljudi su dobro, jel se i oni trebaju testirati? kada? svaki dan, koji je pravi dan za odredit za test kad nemaš simptome?

Test u dm-u ili ljekarni je 31 ili 32 kune... ljetos kad su stigli cijena je bila 54 kn po komadu a zatim se postupno spuštalo... Mogli bi biti jeftiniji, istina ali koliko si ti testova napravila...?
    evo hipotetski 50 ak kn je bio test, 5-člana obitelj kao Vrijeskina (sorry navodim samo radi kalkulacije), po jednom incidentu hop 200kn, i ako su imali otpočetka pandemije 5 takvih il isličnih situacija evo ga na 1.000kn. Da ne spominjem da je možda netko trebao ići na neki put ili je tražen test za neke druge potrebe. Naravno hipotetski lupetam, al hoću reći nije to ništa nemoguće.

Pa neki su isli privatno radit i antitijela, ti testovi su za 1 osobu između 200 i 300kn ovisno o vrsti testa i labu. Neki su išli privatno i PCR jer nije bilo lako dostupan dugo razdoblje, čak ni na uputnicu, ovisio si o LOM-u.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 29.11.2021. at 13:10

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo kome se da čitati članak koji govori ponešto o tome zašto nije napravljeno novo cjepivo za Deltu https://www.wbur.org/news/2021/08/27...-delta-variant

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja svoju isto nisam testirala kada joj je pre 10 dana procurio nos po drugi put u mesec dana.

U selu testovi razgrabljeni, laboratorija skupa i zakrčena, državni neće da testiraju za takve simptome (pre mesec dana je bilo aaaa što ste došli? Jer je drugarica iz susedne klupe pozitivna! Da ali samo joj curi nos pa ako nema temp to nije simptom korone )

Tada smo otišli privatno u lab., ovaj put sam slegla ramenima i čekala. Nos prestao da curi već sutradan uveče, niko drugi još nema nikakve simptome, sa starijima se viđali nismo, u školu je išla jer i drugi idu slinavi i bolesni i nastavnici ih čak ohrabruju da "što manje izostaju".

S obzirom da nas je troje od četvoro vakcinisano, da svi svuda nosimo maske i da doktori ne smatraju da je slinav nos korona a nastavnici ne smatraju da bi zbog slinavog nosa trebalo izostati, ja ne smatram da bilo koga treba da čuvam testiranjem osim sebi dragih.

Kao što rekoh, nivo empatije mi se srozao na prosečan za moju državu. Verovatno bi bilo veći da mi je platežna moć veća. I da je svest o potrebi testiranja veća, naročito kod medicinskih radnika. Dosadilo mi je da u svemu budem, kako sam ovde pročitala, "veći vernik od pape". Postoji granica dokle mi je prijatno da se smeju i meni i porodici, a i socijalna komponenta života je bitna.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja svoju isto nisam testirala kada joj je pre 10 dana procurio nos po drugi put u mesec dana.

U selu testovi razgrabljeni, laboratorija skupa i zakrčena, državni neće da testiraju za takve simptome (pre mesec dana je bilo aaaa što ste došli? Jer je drugarica iz susedne klupe pozitivna! Da ali samo joj curi nos pa ako nema temp to nije simptom korone )

Tada smo otišli privatno u lab., ovaj put sam slegla ramenima i čekala. Nos prestao da curi već sutradan uveče, niko drugi još nema nikakve simptome, sa starijima se viđali nismo, u školu je išla jer i drugi idu slinavi i bolesni i nastavnici ih čak ohrabruju da "što manje izostaju".

S obzirom da nas je troje od četvoro vakcinisano, da svi svuda nosimo maske i da doktori ne smatraju da je slinav nos korona a nastavnici ne smatraju da bi zbog slinavog nosa trebalo izostati, ja ne smatram da bilo koga treba da čuvam testiranjem osim sebi dragih.

Kao što rekoh, nivo empatije mi se srozao na prosečan za moju državu. Verovatno bi bilo veći da mi je platežna moć veća. I da je svest o potrebi testiranja veća, naročito kod medicinskih radnika. Dosadilo mi je da u svemu budem, kako sam ovde pročitala, "veći vernik od pape". Postoji granica dokle mi je prijatno da se smeju i meni i porodici, a i socijalna komponenta života je bitna.
    pulinka,

Ovo boldano ti je i kod nas kod većine dr., ako nema temp, nema testiranja na covid. za popiz...
    Srećom sad ima tih kućnih testova, al nisu ni oni baš pouzdani, a po Vrijeskinom primjeru vidimo baš ni povoljni, pogotovo za obitelji s više članova kućanstva (da bi se testiralo svako malo sve članove kućanstva).
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 29.11.2021. at 13:39

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ja sam do sad napravila 2 kućna - jedno za malu kad je jedan dan imala temperaturu i nešto ju nos zezao. I sebi u subotu jer sam 2 dana imala začepljen nos, a išli smo kod muževih roditelja

Sad nemam doma više niti jednog, moram barem po 2-3 da imamo

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    pulinka,

Ovo boldano ti je i kod nas kod većine dr., ako nema temp, nema testiranja na covid. za popiz...
    Srećom sad ima tih kućnih testova, al nisu ni oni baš pouzdani, a po Vrijeskinom primjeru vidimo baš ni povoljni, pogotovo za obitelji s više članova kućanstva (da bi se testiralo svako malo sve članove kućanstva).
    Meni je to totalni shit da izvineš...
    MM-u skinu sa plate za zdravstveno toliko da bih mogla svakog meseca platiti pregled po jednog specijaliste, a kad jednom GODIŠNJE hoću da dobijem pišljivi antigenski za dete, ne može.
    To konkretno dete je ove godine imalo ukupno tri pregleda kod dr-a, od toga jedan radi vakcinacije.
    Ni mi ostali, srećom, nismo ničim opteretili naše zdravstveno ove godine, mlađi je JEDNOM od početka pandemije dobio državni antigenski zbog temperature.

Znači, u redu je uzeti pare od radnika za zdravstveno, ali nije u redu da radnikova deca traže da ostvare zdravstvenu uslugu na osnovu toga. Fuj.
    (Odavno se pokazalo da kod korone temperatura uopšte ne mora biti pokazatelj koliko će ozbiljan tok bolesti biti, a kod nekih dok dođe i do temperature, test više nije senzitivan)

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nećeš vjerovat pulinka, evo naši se bude ihaaaj.
    Upravo dobili mail od razrednika, kopiram:

Poštovani,

NZZJZ Andrija Štampar organizirao je posebno *PCR* testiranje školske djece svaki dan od 14-15 sati, uz prethodnu najavu telefonom. Kada kažte da se radi o školskoj djeci, na red će te doći *isti ili sljedeći dan*. Kontakt brojevi su: 4696 308, 4696 315 i 5563 102.
    Također vas molim da mi što žurnije javite podatak koja djeca su preboljela covid ili su se cijepila kako ih ne bi stavljali nepotrebno u samoizolaciju.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kutija antigenskih testova (2 komada u kutiji) kosta oko $24 u ljekarni ili $14 u Sam's Clubu, sto funkcionira na principu Metroa. Ne zbrajam koliko smo potrosili, ali prakticki u svakom trenutku imamo doma 3-4 kutije. Boca od pola galona mlijeka je oko $4 - 5, cisto za referencu.

Jasno mi je da nije super jeftino, ali nama je prioritet, ako treba i naustrb neceg drugog. Stvarno testiramo na svaku potencijalnu izlozenost (ako je potvrdjena, onda sigurno i PCR) i na svaku iole bezazlenu zdravstvenu tegobu. Temperature, jasne prehlade, opet PCR.

Antigen je stvarno poprilicno tocan, pogotovo uz bilo kakav simptom. Prosli vikend je cijeli jedan peti razred u nasoj skoli zavrsio na online nastavi jer su cetiri obitelji relativno rutinskom kontrolom doma pronasle kovid kod cetiri djevojcice (prvo jedna, a onda su zvali drige roditelje). Sve cetiri su bile asimptomaticne, alo je prva saznala za potencijalni kontakt van skole pa je tako krenulo.

Stvarno bi mi u ovom trenutku bilo nezamislivo da slegnem ramenima i kazem da je to samo cureci nos ili samo malo glavobolje.

(Kod nas je PCR dostupan bez ikakvih vratolomija. Nikakve uputnice nam ne trebaju. Osim nedjeljom, trenutno je nedjeljom prakticki nemoguce otici na test bez odlaska lijecniku.)

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Super za testiranje, Lili, to će kod nas biti na sveto nikad.

A što se tiče samoizolacije, nema ti kod nas toga. Jer kod nas važi genijalno epidemiološko uputstvo da ako pozitivno dete nije bilo u školi 48 sati pre pozitivnog testa (NE simptoma nego testa), onda niko ne ide u samoizolaciju.
    Pa onda dete dobije temp. danas, nazoveš dr, zakažu te za testiranje sutra u podne (antigenski), rezultate dobiješ tek nakon 24h, u podne.
    Tim sistemom rada je naravno dete skoro uvek izostalo iz škole oko 48 ili više od 48 sati pre REZULTATA testa, jer idu jednosmenski- uvek pre podne.
    Ako u priču uleti i koji dan vikenda, tim bolje. Srećni roditelji, nastavnici, deca.
    Kod starije je 50% razreda imalo koronu bar jednom, zvanično, nezvanično mislim da ih možda njih troje nije imalo ili su ev. asimptomatski bili.
    Ali ne dam pare ni za test na antitela, mogu da živim i bez te informacije za sada.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi smo se dosad svi s kucnima testirali za bilo kakvi smrc, povoljno-nepovoljno, to mi sad spada u elementarnu pristojnost i ono....zastitu fellow humana oko sebe, a radim interni rolleyez na 'ma to je alergija, ja uvijek kisem kad mi je zima itd'. Nismo jos isli nijednom na pcr na uputnicu, platili u sloveniji za turizam, platili za mene i muza kad smo imali temp, a bio je djir sta ce cijepljenima pcr i faza dg "vjrtojatnih covida".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.11.2021. at 15:55

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Naboostana s pfizerom, prva 2 isto pfizer. Btw pred par dana hzjz objavio preporuke da na 2 mnra daju modernu ako se moze jer najmanje opada zastita, al ne znam imaju li toliko moderni - dostupno je kad se progugla hzjz treca doza il booster, ne znam linkat- ja sam dobila pfizer. Kao potvrda vrijedi god dana od boostera. Javim nuspojave, zasad samo ruka trnci i mjesto uboda, al ima se to jos kad razvit. Vidjet cemo koliko ce omikron pomijesat karte, najgore bi bilo da se ne pali ni prirpdni imunitet od alfre delte ni cjepiva, al evo...nema jos ni dokaza da izaziva tezu bolest, sve je jos u promatranju.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.11.2021. at 16:00

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Jasno mi je da nije super jeftino, ali nama je prioritet, ako treba i naustrb neceg drugog. Stvarno testiramo na svaku potencijalnu izlozenost (ako je potvrdjena, onda sigurno i PCR) i na svaku iole bezazlenu zdravstvenu tegobu. Temperature, jasne prehlade, opet PCR.
    Ja tebe u tvojim životnim okolnostima potpuno razumem, ali kod nas su cene testova iste ili veće, a plata prosvetnog radnika je oko 500evra.
    Kada smo ovo kratko vreme nedavno i MM i ja radili u školama, "potencijalna izloženost" je bila apsolutno svaki dan u jednom periodu, za svakog od nas četvoro.
    Stvarno ne bi bilo smisla da uopšte idemo na posao ako bismo celu platu ostavili na antigenske testove.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo se dosad svi s kucnima testirali za bilo kakvi smrc, povoljno-nepovoljno, to mi sad spada u elementarnu pristojnost i ono....zastitu fellow humana oko sebe, a radim interni rolleyez na 'ma to je alergija, ja uvijek kisem kad mi je zima itd'. Nismo jos isli nijednom na pcr na uputnicu, platili u sloveniji za turizam, platili za mene i muza kad smo imali temp, a bio je djir sta ce cijepljenima pcr i faza dg "vjrtojatnih covida".
    potpis
    testirali smo se masu puta otkad su dostupni ti kućni testovi, na svaki šmrc, na svaku trbuhobolju, na svaku glavobolju
    posuđujemo susjedima, pa nam vraćaju nove kućne testove, tj trampimo se testovima

potpuno mi je nejasno kako je moguće da pri kraju druge godine pandemije postoje ljudi koji se nikad nisu testirali
    ili su u teškoj zabludi ili su krajnje neodgovorni

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja tebe u tvojim životnim okolnostima potpuno razumem, ali kod nas su cene testova iste ili veće, a plata prosvetnog radnika je oko 500evra.
    Kada smo ovo kratko vreme nedavno i MM i ja radili u školama, "potencijalna izloženost" je bila apsolutno svaki dan u jednom periodu, za svakog od nas četvoro.
    Stvarno ne bi bilo smisla da uopšte idemo na posao ako bismo celu platu ostavili na antigenske testove.
    koliko u Srbiji koštaju kućni testovi?

u ZG je cijena 32 kn

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I mi smo jos svi cijepljeni, i mala - pa smo se na smrceve testirali otkad god ima apotecnih testova, isto tako i familija moje sestre.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

I generalno, mislim da je "odgovorno" testiranje neraskidivo vezano za ostatak odgovornog ponašanja - ako škola sprovodi epidemiološke mere, onda nema besmislene situacije da svaki dan ideš u razrede iz kojih jednom dnevno šalješ po jedno dete sa glavoboljom i/ili temperaturom.

I nema situacije da šalješ svoje dete u školu iako znaš da je kontakt jer zbog technicality zapravo ispada da nije kontakt, a nemaš mehanizam da opravdaš 2 nedelje izostanka iz škole jer tebe grize savest što je dete kontakt.

I ne dolaze ti šmrkava deca u školu jer postoji pozitivna sprega roditelj/nastavnik/doktor koja ohrabruje ostanak bolesnog deteta kod kuće.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    koliko u Srbiji koštaju kućni testovi?

u ZG je cijena 32 kn

Meni su rekli oko 1800din ali ga svakako nisu imali

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Lili i ja 2 pola ...laganje za davanje krvi i testiranje cijepljenih osoba po maksimi 'za ultra savjesne/one koji zele vise'. Nije ni cudo da se ni u cemu osim ljubavi prema prirodi ne slazemo.. i avatarima.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.11.2021. at 16:12

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

u ljekarni?! dakle, kućni test 1800 din?
    meni google kaže da je to oko 115 kn

u RH su antigneski testovi koje rade labovi cca 150kn, a kad je svadba, onda 100 kn (kao promo cijena)
    kućnom samo pada cijena

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ako sam dobro konvertovala to ispadne oko 115kn? Ili nešto oko 15evra, plus minus.
    Istovremeno pišemo, da apotečki test.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 29.11.2021. at 16:11

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ako sam dobro konvertovala to ispadne oko 115kn? Ili nešto oko 15evra, plus minus.
    Istovremeno pišemo, da apotečki test.
    to je stvarno skupo!!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

u ljekarni?! dakle, kućni test 1800 din?
    meni google kaže da je to oko 115 kn

u RH su antigneski testovi koje rade labovi cca 150kn, a kad je svadba, onda 100 kn (kao promo cijena)
    kućnom samo pada cijena
    Kod nas je isto ovako za test u labu, od 1800 do 2500din, kod nas u selu srednje- 2000.

Možda je sad kućnim i pala cena, negde... U Bg možda. Na selu se prelama svaki zastoj u ekonomiji i snabdevanju, a apoteke su monopolisti jer im se može (realno ako nemaš posla u gradu onda će ti cena benzina, najskupljeg u regionu, pojesti svu ev. uštedu, i to svi na selu dobro znaju).

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

nisam pozorno pratila, ali sam nešto načula vezano za preporuke za booster dozu da se ne preporučuje za one koji su preboljeli
    pri tome, kada kažem da se ne preporučuje, ne mislim da postoje kontraindikacije, nego oni koji su preboljeli i cijepljeni nisu navedeni u popisu onih kojima se preporučuje booster doza

jel netko pratio pozornije, koje su preporuke za booster za preboljele?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da se dopunim, ovo je cena apotečkog kućnog testa od pre mesec dana kod nas, dakle nije baš bajata info...
    Isto važi i za laborat.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 29.11.2021. at 16:22

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, nije to 30-40 kn, to je veci novac

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Odlično mi je da se piše o testovima, cijenama, čudnjikavim kriterijima za testiranje itd., pa da i ja doprinesem temi...

Uopće ne moramo pisati u apsolutnim kategorijama: a)" trošenje na testove je jako skupo i jako glupo, mi smo svi zdravi, a i ne dam novce (nekom...svejedno, birajte)" i b) " testirajmo se 24 sata na dan, čim nas netko okrzne u javnom prijevozu").
    Ajmo činjenice.
    Prvo. Brzi testovi nisu jako skupi. U Gradskim ljekarnama su 31 kn. Toliko me košta kava u kafiću i neki pekarski proizvod koji mi je bolje zaobići, ako ću bildati imunitet. Našlo bi se i drugih usporedbi na što sve "spržimo" 31 kn na dan, svatko zna za sebe. Da, ako nas je više u obitelji, troškovi se penju. Ali čisto sumnjam da se neka random obitelj svakodnevno testira. Valjda se testiramo kada za tim imamo potrebe, kada imamo zaraženih kontakata, kada imamo neke simptome kompatibilne kovidu, kada ćemo se susresti s izrazito ranjivom skupinom, pa želimo biti sigurni... ima raznih razloga zašto se netko testira. Mislim da nijedan od njih nije zato što netko ima viška novca ili voli gurati štapić u nos (makar, možda ima i takvih, ne znam )
    A kao anegdota - sinoć ja na dvije e-ljekarne koje imaju popust za Crni petak pokušavam naručiti brze testove. Kao, ono - ja pametna se dosjetila "ušparati", naručit ću zalihu Sve rasprodano. Očito su se drugi prije dosjetili ...
    I da, brzi testovi su prije bili skuplji. Ali je i pojavnost zaraze preko ljeta bila manja, bili smo više vani, nije bilo škole, bili su godišnji odmori...Ja sam zahvalna što su sada jeftiniji i što ih mogu koristiti.
    Drugo. Testovi na antitijela sigurno više nisu 300 kuna. Čak i u mom običnom Domu zdravlja ih u laboratoriju rade za 150 kn, a ja sam ono malo što smo radili ja i moja obitelj plaćala po 150 kn već i prije 10 mjeseci. I nismo išli Primorcu (ne znam zašto se ovdje stalno njega spominje, vjerojatno sam preskočila te postove),našla sam laboratorije na stranici s popustima. Ima popusta svugdje.
    Treće. Svrhovitost brzih testova i antigenskih testova. U situaciji kad nas liječnici ne šalju na PCR (nekad s pravom, a nekad i ne), ovi testovi su često jedina linija obrane između mene, moje obitelji ili bilo koga tko se ima potrebu (ili obavezu, dodat ću) testirati i ranjivog pojedinca s druge strane. Opet ću ponoviti, što sam već nekoliko puta istaknula, radije ću potrošiti 30 kn i ne igrati se sama svog doktora, šamana, vrača, vudua...procjenjujući sama koliko sam nedodirljiva. Kako u životu ne treba govoriti samo općenito, dodat ću nekoliko anegdotalnih primjera ovoj tvrdnji koji su samo iz mog okruženja.
    Primjer 1. Osoba A je prošle jeseni kontakt zaraženog. Odradi izolaciju disciplinirano se držeći svih mjera. Inače je izvrsnog zdravlja, nikad bolesna (i zaista je tako, vjerujem joj, a i vidim iz primjera). Odradi prvo brzi test - negativan. Nakon njega, šmrče doslovno samo sat -dva, pa i LOM i osoba A zaključe da je to samo iritacija sluznice zbog testa. Ipak, LOM se smiluje, pa osoba A odradi i PCR. Negativan. Osoba A prođe izolaciju bez bolesti, kao i oni oko nje. Početkom ove godine osoba A bude znatiželjna pa napravi test na antitijela. Na njeno nemalo iznenađenje, ima antitijela. Pa se "dr. House" metodom dođe do šmrkanja od sat vremena. Srećom po osobu A i sve njene kontakte, neopasnog. Ali se sad zna i za vijeke vjekova nauči da nikad ne znaš u kojoj nosnici vrag spava
    Osoba B. Srednjoškolac. Mlad, zdrav. Drugi član obitelji se zarazi. Srednjoškolac odolijeva, ali i njega zabole leđa, ali samo jednu noć, no, mama je oprezna pa napravi brzi test. Negativan. Naruče se svejedno na PCR jer u međuvremenu drugi članovi obitelji obole. Srednjoškolca više ne bole leđa. PCR test- ne može se interpretirati. Što je sad to? Mama napravi brzi test za koji dan ponovo, iako je srednjoškolac super. Pozitivan. Pa naprave ponovo PCR za koji dan. Pozitivan. Objašnjenje - "treba pogoditi trenutak za test, a i važno je kako ga uzeti".
    Osoba C. Pola djece u razredu je bolesno, covid. I sin osobe C je "imao sat vremena jako malu temperaturu, ali on je i inače šmrkav, pa to sigurno nije korona". Pa se ne testira. Pa za tri-četiri dana osobu C počne boljeti glava i leđa, ali i dalje se ne testira jer je to migrena ili menga. Pa je ja nagovorim da se testira (Covid- potvrda, jel). Naravno da su pozitivni.
    Mogla bih još, ali nije potrebno. Narovoučenije - testiraj se, majke ti. I na svaki simtom koji nemaš, kao. Promisli dvaput da li ga nemaš. Nemoj naprečac zaključivati. Zašto? Zato što sve osobe iz mojih primjera su ili mlade ili zdrave ili oboje. Ali sve, doslovno sve od njih, imaju u blizini nekoga tko niti je zdrav niti je mlad i tko je zapravo osjetio stvarnu benefit od njihovog testiranja, izoliranja itd. Nismo otoci. Nismo. Koliko god pokušavamo biti.
    Četvrto. Kada i kako testirati. Nije točno da nema nikakvih uputa. Točno je samo da ih ne čitamo. Kada je moje dijete imalo Covid, dio roditelja je uporno pitao u školske grupe što i kako i uporno se iščuđavao na ikakve upute, koje smo svi dobili mailom od epidemiološke službe. Da ne govorim da se uporno događa da nemamo pojma da se nešto događa dok ne dođe nekome pozitivan PCR test, pa nam se školovanje djece (a često i kontaktiranje s odraslima u drugim prilikama) prevorilo u Sherlock Holmes filmove. Ne znam koje su sada upute na snazi, ali uputa/preporuka od ove jeseni, koju su dobivala školska djeca uključuje i, uz sve što već znamo, i da se i preboljelima i cijepljenima, dakle svima, preporuča testirati brzim testom 5-7 dana nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom i to ako nemaju nikakvih simptoma ( ako imaju, naravno PCR) i da 14 dana nakon kontakta trebaju pojačano provoditi mjere za sprečavanje kapljičnih infekcija. To što je dio roditelja odlučio ignorirati te upute, to je već drugi par rukava. Dakle, zna se: 5-7 dana nakon kontakta.
    Peto. Zdravorazumski je zaključiti da se nećemo svi non- stop testirati po svakom "incidentu", to bi bilo i suludo i nemoguće. Ali ja primjećujem sredinu između "svi" i "nitko". Ona se zove "netko". Pa tako, ako imamo neki "incident", bilo bi dobro da se bar "netko" testira. I ja ću sama posvjedočiti da ne testiram cijelu obitelj za svaki "incident", to bi bio apsolutni apsurd. Ali se testira onaj tko je bio "najbliže incidentu", naročito ako zna da mora ići npr. u bolnicu ili starački dom u posjet ili slično. Ne smatram 30 kuna potrošenih za tu namjenu strašnim jer ti "incidenti" nisu svakodnevni i čisto sumnjam da su svakodnevni i kod zagovaratelja totalnog
    netestiranja, ali nemam ni namjeru ulaziti u tuđe džepove i novčanike da bih proizvoljno tvrdila da nekome nije puno ni tih 30 kn. Sigurno da je, ali mislim da to u ovoj raspravi nije ni slučaj ni razlog.
    Šesto. Potpisat ću pulinku u vezi osjećaja da sam "veći vjernik i od Pape". I ja se često tako osjećam i isto mi nije drago kada se smiju meni i mojoj obitelji jer pokušavamo biti odgovorni. A onda si kažem - Nikoga ne nagovaram na cijepljenje, niti to mislim raditi.Kažem što ja mislim i radim, ali kažem i da ne znam puno toga i da je moj racio zasnovan na istraživanju, učenju, pa i nadi i vjeri, a da se moje stvarno znanje mijenja i nadograđuje svaki dan. Možda ću jednom znati više. Možda neću. Ne znam. Ali moram živjeti iz dana u dana. Pa biram živjeti tako da mi se možda smiju, ali da bar ne plaču zbog mene.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Nećeš vjerovat pulinka, evo naši se bude ihaaaj.
    Upravo dobili mail od razrednika, kopiram:

Poštovani,

NZZJZ Andrija Štampar organizirao je posebno *PCR* testiranje školske djece svaki dan od 14-15 sati, uz prethodnu najavu telefonom. Kada kažte da se radi o školskoj djeci, na red će te doći *isti ili sljedeći dan*. Kontakt brojevi su: 4696 308, 4696 315 i 5563 102.
    Također vas molim da mi što žurnije javite podatak koja djeca su preboljela covid ili su se cijepila kako ih ne bi stavljali nepotrebno u samoizolaciju.
    Ovo je izvrstan pomak, naši su čekali danima na PCR test.

Puno hvala na informaciji, mislim da će nam svima sa školskom djecom dobro doći.
    Posljednje uređivanje od Dota : 29.11.2021. at 16:46

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Ovo, kao i ono iznad o "kriterijima" za izolaciju je vrlo često i kod nas slično i zaista je nemoguće u takvim uvjetima cijelu plaću ostavljati na testove. Imam iskustvo iz europske zemlje u kojoj se i djeca i učitelji testiraju dvaput tjedno antigenskim testovima koje nabavlja država već mjesecima i to funkcionira izvrsno. A sigurna sam i da je u konačnici jeftinije od bolničkog liječenja. Samo, kad pročitam da u nas tvrtke koje provode brza testiranja sada za Covid potvrde državi naplaćuju po 80-100 kn, a možda i više, dok ja nabavljam test u maloprodaji u ljekarni za 30 kn, uviđam da naše države imaju više problema sa solidarnošću nego što sam mislila.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Iz mog iskustva, osobnog necu juriti po booster dozu nakon preboljenja i dva cijepiva. Prebolia sam u travnju. Cijepljena pocetkom rujna.
    Nakon svake doze sam imala simptome korone. I nije trajalo dan dva. Vec malo dulje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Lili, pa ovo je fantasticno!

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

Citiraj Dota prvotno napisa Vidi poruku
    Drugo. Testovi na antitijela sigurno više nisu 300 kuna. Čak i u mom običnom Domu zdravlja ih u laboratoriju rade za 150 kn, a ja sam ono malo što smo radili ja i moja obitelj plaćala po 150 kn već i prije 10 mjeseci. I nismo išli Primorcu (ne znam zašto se ovdje stalno njega spominje, vjerojatno sam preskočila te postove),našla sam laboratorije na stranici s popustima. Ima popusta svugdje.
    Primorac tvrdi da ima test za tzv. staničnu imunost. Budući da antitijela (tj. ono što spominju serološki test) više-manje pokazuju samo je li osoba bila inficirana ili se cijepila, iako se rade kvantitativno ali nije jednoznačno određeno što točno znači u smislu zaštite od infekcije kad netko u istom labosu ima 200 a netko drugi 1000 jedinica antitijela. U većini privatnih labosa kvantitativno se rade IgG antitijela na protein šiljak, što ukazuje na preboljenu infekciju jedino u slučaju kada se određuju osobi koja nije cijepljena.
    Za imunost protiv Covida važna su i antitijela ali i stanična imunost. Ovo zadnje odnosi se na reakciju organizma koji je ranije bio inficiran ili cijepljen, razvio je antitijela u nekoj mjeri ali su ona u međuvremenu nestala, a pri ponovnom doticaju s izvorom zaraze njegovi limfociti se sjete kako je to bilo onomad pa se aktiviraju i ponovno proizvedu efikasna antitijela. Moći to pouzdano izmjeriti bilo bi dobro, jer time se eliminira problem s nejasnom interpretacijom rezultata kvantitativnog serološkog testa.

Nemam pojma je li Primorčev test na staničnu imunost pouzdan i ne znam koliko košta ali mislim da je skuplji od serološkog testiranja.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Primorac tvrdi da ima test za tzv. staničnu imunost. Budući da antitijela (tj. ono što spominju serološki test) više-manje pokazuju samo je li osoba bila inficirana ili se cijepila, iako se rade kvantitativno ali nije jednoznačno određeno što točno znači u smislu zaštite od infekcije kad netko u istom labosu ima 200 a netko drugi 1000 jedinica antitijela. U većini privatnih labosa kvantitativno se rade IgG antitijela na protein šiljak, što ukazuje na preboljenu infekciju jedino u slučaju kada se određuju osobi koja nije cijepljena.
    Za imunost protiv Covida važna su i antitijela ali i stanična imunost. Ovo zadnje odnosi se na reakciju organizma koji je ranije bio inficiran ili cijepljen, razvio je antitijela u nekoj mjeri ali su ona u međuvremenu nestala, a pri ponovnom doticaju s izvorom zaraze njegovi limfociti se sjete kako je to bilo onomad pa se aktiviraju i ponovno proizvedu efikasna antitijela. Moći to pouzdano izmjeriti bilo bi dobro, jer time se eliminira problem s nejasnom interpretacijom rezultata kvantitativnog serološkog testa.

Nemam pojma je li Primorčev test na staničnu imunost pouzdan i ne znam koliko košta ali mislim da je skuplji od serološkog testiranja.
    Hvala Franceska 85, sada mi je jasnije zašto Primorac.
    Sve mi žao što smo full procijepljeni ili preboljeli. Poznajući sebe i svoju znatiželju, garant bi bar netko završio na tom testu

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

PS. Meni je ovo daleko od struke i prepričala sam samo najjednostavniji dio oko stanične imunosti ali mislim da je glavni mehanizam obrane u tom slučaju zapravo neki vrag s fagocitima. Sry kaj lupam, htjela sam samo pojasniti otkud spominjanje Primorčevog testa pa me preneslo.... Ako ima netko upućeniji neka pojasni, pls!

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Rekoše ovdje prije mjesec dana: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploa...oster-doze.pdf
    "Osobama koje su preboljele COVID-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno
    cijepljenje, nije potrebna treća doza."

Ne znam ima li novijih preporuka, a i čini mi se da je netko (možda Kaae) govorio nešto drugačije oko toga, pa treba provjeriti.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Evo, sad ste me inspirisale i nakon upornog guglanja i konačno pravih ključnih reči vidim neku novu objavu sa instagrama Lily Shop-a, da je brzi test iz pljuvačke od 13. oktobra samo 1000din- ali tražila sam ga i u toj radnji kod nas i nisam ga našla.
    Dakle, cena ipak pada na dvostruku od vaše, samo dostupnost baš i ne raste :/. Brojevi obolelih nam padaju, možda je sad vreme da probam opet, da napravim zalihu...

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Evo, sad ste me inspirisale i nakon upornog guglanja i konačno pravih ključnih reči vidim neku novu objavu sa instagrama Lily Shop-a, da je brzi test iz pljuvačke od 13. oktobra samo 1000din- ali tražila sam ga i u toj radnji kod nas i nisam ga našla.
    Dakle, cena ipak pada na dvostruku od vaše, samo dostupnost baš i ne raste :/. Brojevi obolelih nam padaju, možda je sad vreme da probam opet, da napravim zalihu...
    Pulinka, za taj iz pljuvačke govore da nije baš pouzdan...
    Možeš li naručiti online iz neke druge države, možda i iz Hrvatske? Ja sam neke testove kupila preko neke slovenske stranice, uredno mi donijela naša pošta.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tema je kako je pandemija djelovala na vas.
    Nije broj testova.
    Nije cijena testova.
    Nije stanicna imunost i sl.
    Drzite se teme.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Dota prvotno napisa Vidi poruku
    Rekoše ovdje prije mjesec dana: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploa...oster-doze.pdf
    "Osobama koje su preboljele COVID-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno
    cijepljenje, nije potrebna treća doza."

Ne znam ima li novijih preporuka, a i čini mi se da je netko (možda Kaae) govorio nešto drugačije oko toga, pa treba provjeriti.
    čitam dokument i moram priznati da mi nije posve jasan
    u tekstu navodi rečenicu koji si citirala, ali je sljedeća rečenica zbunjujuća:
    Osobama koje su preboljele COVID-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza.
    Booster doza stoga je dostupna i preporučljiva svima, a OSOBITO je važna za sljedeće kategorije stanovništva: (...)
    Znači li "nije potrebna treća doza" da su preboljeli+cijepljeni u jednakom položaju kao i cijepljeni s tri doze? I hoće li se jednako tretirati jednom kada istekne važenje covid potvrde?
    I znači li "nije potrebna treća doza" da se ne preporučuje treća doza ili je treća doza jednostavno redundantna?

ja sam preboljela u svibnju, cijepila se u lipnju/srpnju, tj u veljači će biti 6 mjeseci od cijepljenja
    imala sam vrlo blage simptome svega, i kovida, i nuspojava cijepljenja (samo na prvu dozu sam reagirala)

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pitam jer sjećam kad su svojedobno (ustvari, ni ne znam važi li to još uvijek) izdavali preporuke da se preboljeli cijepe samo jednom dozom, pa na kraju sustav covid potvrda uopće nije podržavao takav "imunitet"
    ne znam jel na kraju taj tehnički problem riješen, ali ako će nam tako biti i za treću dozu i ako je treća jednostavno redundantna (a ne problematična), cijepit ću se i trećom

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

čitam dokument i moram priznati da mi nije posve jasan
    u tekstu navodi rečenicu koji si citirala, ali je sljedeća rečenica zbunjujuća:

Znači li "nije potrebna treća doza" da su preboljeli+cijepljeni u jednakom položaju kao i cijepljeni s tri doze? I hoće li se jednako tretirati jednom kada istekne važenje covid potvrde?
    I znači li "nije potrebna treća doza" da se ne preporučuje treća doza ili je treća doza jednostavno redundantna?

ja sam preboljela u svibnju, cijepila se u lipnju/srpnju, tj u veljači će biti 6 mjeseci od cijepljenja
    imala sam vrlo blage simptome svega, i kovida, i nuspojava cijepljenja (samo na prvu dozu sam reagirala)
    Ne znam ti odgovoriti. Mislim da se već pisalo da su im upute kontradiktorne i zbunjujuće. Možda najbolje da pitaš. Pisala sam već, a stavila i link, postoji Savjetovalište za cijepljenje koje radi subotom i može se pitati. A možda bi i odgovorili na mail.
    Nemam pravi savjet. Ovisi što će biti sa zarazom dalje, a i sa omikronom, ali ne mislim da preboljeli i plus dvije doze trebaju trčati po booster, naročito ako su inače dobrog zdravlja i /ili ako su imali long covid ili veće reakcije na cjepivo. Ali opet, iz mene progovara oprez, a ne znanje, pa je možda bolje pitati upućenije.
    Mi smo pitali za člana porodice koji je specifičnog stanja i imuniteta i pomogli su nam.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Oprosti, Spajalice.
    Ponekad se zanesem, pa zaboravim koja je primarna tema.

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

Treba otvoriti još jednu temu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Betty, meni se cini da zasad ne treba, a sta ce bit do veljace ko zna, vidis da sw stalno sve mijenja, ovisit o hoce li omikron bit uspjesan kakonstrahuju i zahvacat i preboljele, to se zasad nadaju da nece, cini mi se, al sve je to tako novo, nema sad nekog odgovora

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zbog toga sam stavila pola galona mlijeka kao referencu--tih $7 za jedan test (ako imas pristup Sam's Clubu i Sam's ima testova na policama) ili $14 ako kupujes u redovnoj ljekarni, nije bas tako neznatno malo. Tko moze i zeli kupuje redovito, tko ne moze, ne kupuje, nazalost. Vidim sad da su kod vas stvarno skupi testovi, pulinka.

No tu imamo drugi stupanj zastite (prvi za neke), a to je dostupnost antigenskih i PCR testova na punktovima za testiranje, koji ukljucuju i ljekarne i raznorazna druga convenient mjesta. Niti jedan test se ne placa, uz osiguranje, a i bez njega. To naravno ne znaci da su svi odgovorni jer i tu imamo onih kojima je malo cureceg nosa nista... dok ne umru baka ili djed ili u bolnici ne zavrse kakva trudnica ili beba.

Inace smo i mi ovako kako pise betty. Kad nekome zagusti, razmjenjujemo testove samo tako pa nadoknadimo jedni drugima cim prije. Na svu srecu su prakticki svi poznati (s kojima imamo nekog direktnog posla) jednako odgovorni i testiraju na svaki mig, plus su odveli djecu 5+ na cijepljenje cim je stiglo. Prva grupica je primila drugu dozu vec u petak, neki sad preko vikenda, a vise manje svi cemo biti gotovi s oba djecja Pfizera do sljededeceg ponedjeljka.

Sto se skolske izolacije tice, to je sve puno labavije ove godine, ali maske izgleda pomazu jer se i dalje zaraza samo siri u trenucima kontakta bez maski, prakticki van skole (npr kod djece koja se druze na izvanskolskim aktivnostima koje ne traze maske, a roditeljima je svejedno ili manje bitno, ili na privatnim druzenjima). Dobivamo generalne obavijesti kad se pojavi kovid u razredu, ali i direktne kad je bas nase dijete bliski kontakt (sto znaci da su jeli zajedno u kantini, s obzirom da im je to jedino vrijeme provedeno bez maski). U tim slucajevima izolacija nije obavezna, ali je preporucena. S obzirom na maske i dostupnost testova, u principu nastavljamo s odlaskom u skolu i za sad nije bilo problema niti u jednom razredu. Kad se procijepe i ovi malci, upast ce i oni u klasicnu kategoriju potpuno cijepljenih, a sto se tice izlaganja kovidu. No opet, sretna sam sto smo u relativno odgovornoj sredini u skoli (i privatno).

Osobno, u ovom trenutku, ocekivala bih od svakog odgovornog gradjana da stavlja testiranje na prvo mjesto, a u okviru mogucnosti, naravno. Normalno da nece gurnuti kucni test (ili bilo koji, a da ga placa iz dzepa) u nos umjesto rucka u usta, ako je u tome stvar.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Tema je kako je pandemija djelovala na vas.
    Nije broj testova.
    Nije cijena testova.
    Nije stanicna imunost i sl.
    Drzite se teme.
    Sorry na postu gore; nije namjerno.... vec mi se cini nemoguce razgovarati o pandemiji na dva razlicita topica. Steta sto smo ih, zapravo, podijelili, s obzirom da je u 99% slucajeva tesko odvojiti raspravu o testovima, testiranju, cjepivima, znanosti opcenito, od kakvih god osjecaja vezanih uz tu istu pandemiju. Nema sansi da se moze pratiti rasprava ako pocnemo secirati svaki potencijalni post na nekoliko topica.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Treba otvoriti još jednu temu.
    Treba nam opca tema o koroni, ne znam zasto ne bi smjela biti

I da, znamo da je ispalo da je velik broj djece u Hrvatskoj gladno u školama, ili u školi imaju jedini topli obrok
    Pa broj djevojčica koje nemaju novaca za uloske, i za to sad bile akcije
    Sumnjam da je takvim obiteljima 30kn malo.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nisam pozorno pratila, ali sam nešto načula vezano za preporuke za booster dozu da se ne preporučuje za one koji su preboljeli
    pri tome, kada kažem da se ne preporučuje, ne mislim da postoje kontraindikacije, nego oni koji su preboljeli i cijepljeni nisu navedeni u popisu onih kojima se preporučuje booster doza

jel netko pratio pozornije, koje su preporuke za booster za preboljele?
    U zadnjim preporukama pise da "ne treba" ali razmatraju promjenu tog rjecnika jer ne znaci bas ono sto su time mislili reci (tako nekako izgleda svaka preporuka i uputa koju izbaci HZJZ, bas im fali netko tko ce to malo pogledati prije nego opale po send/submit gumbicu).

U praksi, dobit ces booster bez problema ako se pojavis/prijavis. Tu kod nas preporucuju svima, kao i cjepivo. U praksi, osobe kojima je proslo 6 mjeseci od druge doze, a nedavno su preboljele kovid, odlucuju cesto cekati 90-ak dana prije uzimanja boostera, tek toliko da si dodatno produze bolju zastitu.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ubićete me sa konverterima (tražila sam koliko je gallon u litrama ).

Morala sam da se vratim na prvi post da ne bih skretala sa teme, ali vidim da ni prvi post ne govori baš samo o osećanjima nego na koje načine nam se promenio život zbog pandemije.
    Moj se promenio u smeru obilaženja apoteka i frustracije kad god mi dete zašmrca, što pre nije bio slučaj, eto da sažmem sve u jednu rečenicu. Srećom šmrcaju ređe nego ranije jer moji i dalje nose maske u školi.
    I generalno, meni je zanimljivo da čitam kako se u kojoj sredini odvijaju delovi života tokom epidemije, ja sam imala utisak da je to u skladu sa temom, sad ne znam o čemu bih nastavljala dalje, a da je korektno, pa odoh tamo na vakcine, to mi je jasnije . U svakom slučaju hvala na potvrdi da su nam cene katastrofa kao i za svu ostalu robu, bolje da znam koliko su nam cene nerealne naspram ostatka sveta...

Stranica 7 od 44 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •