-
Macolm Gladwell - Izvan prosjeka
Hm. Ovo mi je druga Gladwellova knjiga i skužila sam gdje je moj problem s njim. Sve je nategnuto. Sjajno napisano, skoro ko triler, ali nategnuto.
On složi neku svoju teoriju u glavi, a onda uzima već odrađene sociološke i psihološke eksperimente kak' mu puhne, i voila. Mislim da ga znanstvenici s tih polja ne mogu smisliti, haha.
Uglavnom, super mi je zanimljivo čitati upravo o eksperimentima. A onda rolajzam na njegovo spajanje patchwork dekice.
U Izvan prosjeka istražuje što je potrebno za izvanredan uspjeh u nekom polju. To po njegovom nije samo talent.
Ono što je meni bilo najzanimljivije je etnička teorija avionskih nesreća, super zanimljiv i uzbudljiv pogled na odnos kapetana i prvog časnika kad dolaze iz kulture u kojem je šef nedodirljiv. I onda mu se bojiš i okolišaš izravno reći-hej, kapetane, to je brdo, a ne pista.
Druga zanimljivost mi je teorija o tome zašto su Azijci, a pogotovo azijska djeca, bolji od zapadnjaka u matematici. Zato što su njihove riječi za brojeve kraće. I treba im onda kraće da mozak poveže glas i misao. A i zato što uzgajaju rižu, a ne pšenicu. Ako ste sad wtf, eto, to vam je Gladwell, heh
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma