Ovih dana smo imali grilani file trlje s provansalskim pire krumpirom. Krumpir se skuha, izgnjeci i doda se maslinovo ulje i malo vode od kuhanja. U to se ubace sjeckane susene rajcice, sjeckane crne masline, cili i zacinsko bilje (persin, kopar, cubar i vlasac), pa smo jeli bronzinic sa sipama, komadima oslica (koji je ostao od kuhanja juhe za bronzinic) i lecom.

Danas je zacinjena mljevena junetina na posteljici od patlidzana i jogurta. Na isprzeni sjeckani luk se doda mljevena junetina i zacini se cimetom, pimentom, crnim paprom, sjeckanim cilijem i melasom od sipka (moze i kvalitetni gusti aceto) i pirja se dok nije mekano. Ubace se tostirane pinjole i persin. Patlidzani se peku cijeli u pecnici ili na plinu uz okretanje dok ne pocrne. Ogule se i pomijesaju s grckim jogurtom i cesnjakom. Na tanjur se sloze patlidzani s jogurtom, pospe se mljevenim mesom i zrncima nara.