Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2817

Tema: prekomjerna težina

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ivana s prvotno napisa Vidi poruku
    Nažalost, fiziologija i patofiziologija uključuju puno više čimbenika osim čiste matematike, pa tako i u vezi metabolizma. Kad se tome još doda psihološki aspekt dobijemo prilićno složenu situaciju.
    Nemoj mi dirati u matematiku. Ona funkcionira. Naprosto empirijski modeli koji se primjenjuju na većinu ljudi ne funkcioniraju za jedan, očito nezanemariv dio populacije. Ljudsko tijelo je izrazito složeno. Nema šanse da moje tijelo na isti način iskoristi tri pečena jaja kao, ne znam, pulinkin, da izvuče istu količinu energije i da ju na isti način rasporedi. Isto tako, dugo će potrajati dok se ne razviju bolji modeli, odnosno oni koji će biti primjenjivi za svakoga. A i ti će zahtijevati jako puno ulaznih varijabli koje je na živom čovjeku teško odrediti.

Meni se nedavno dogodilo da sam u dva tjedna uz potpuno mirovanje izgubila nekih 7 kg. Bila sam bolesna. A sad nešto kasnije dajem sve od sebe da ne izgubim tu prednost, ali mi baš teško ide. Ne brojim kalorije, ali mi se zaista čini da malo jedem. Matematika je matematika, ali su modeli neprimjenjivi na sve organizme.

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Nemoj mi dirati u matematiku. Ona funkcionira. Naprosto empirijski modeli koji se primjenjuju na većinu ljudi ne funkcioniraju za jedan, očito nezanemariv dio populacije. Ljudsko tijelo je izrazito složeno. Nema šanse da moje tijelo na isti način iskoristi tri pečena jaja kao, ne znam, pulinkin, da izvuče istu količinu energije i da ju na isti način rasporedi. Isto tako, dugo će potrajati dok se ne razviju bolji modeli, odnosno oni koji će biti primjenjivi za svakoga. A i ti će zahtijevati jako puno ulaznih varijabli koje je na živom čovjeku teško odrediti.

Meni se nedavno dogodilo da sam u dva tjedna uz potpuno mirovanje izgubila nekih 7 kg. Bila sam bolesna. A sad nešto kasnije dajem sve od sebe da ne izgubim tu prednost, ali mi baš teško ide. Ne brojim kalorije, ali mi se zaista čini da malo jedem. Matematika je matematika, ali su modeli neprimjenjivi na sve organizme.
    Točno to sam i mislila, matematika funkcionira sama za sebe ali postoji još niz čimbenika koje treba uzeti u obzir da bi dobili konačan rezultat kad se radi o živom, a pogotovo kad govorimo o individualnom organizmu.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ivana s prvotno napisa Vidi poruku
    matematika funkcionira sama za sebe ali postoji još niz čimbenika koje treba uzeti u obzir da bi dobili konačan rezultat kad se radi o živom, a pogotovo kad govorimo o individualnom organizmu.
    To se zove fizika
    Odnosno modeli kao alat koriste matematiku. Jako su pojednostavljeni i to cure koje se bore s kilama pokušavaju napisati, čini mi se.
    Osobno bih vjerojatno upala u ove koji bi mogli izračunati što smiju pojesti da smršave na temelju postojećih pojednostavljenih modela. Znam da ako manje jedem da ću smršaviti. Kretala se ili ne. Kretanje mi služi da se bolje osjećam, da sam pokretnija. Nešto malo i za regulaciju mase. Najviše sam mršavila u potpunom mirovanju.

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

To se zove fizika
    Odnosno modeli kao alat koriste matematiku. Jako su pojednostavljeni i to cure koje se bore s kilama pokušavaju napisati, čini mi se.
    Osobno bih vjerojatno upala u ove koji bi mogli izračunati što smiju pojesti da smršave na temelju postojećih pojednostavljenih modela. Znam da ako manje jedem da ću smršaviti. Kretala se ili ne. Kretanje mi služi da se bolje osjećam, da sam pokretnija. Nešto malo i za regulaciju mase. Najviše sam mršavila u potpunom mirovanju.
    Ja bih prije rekla fiziologija kad pisemo o ovoj temi

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Najviše sam mršavila u potpunom mirovanju.
    da, ima sad i novi trend gdje se protiv kilograma bori spavanjem
    jer ako spavaš ne jedeš
    isto tako, možeš mršaviti i jedući mekdonalds, ali to ne znači da je zdravo i da je dugoročno dobro

ovo pojednostavljivanje složenih mentalnih i fizioloških procesa je često stigmatizirajuće za osobe koje moraju uložiti desetine puta više truda da bi došle do uredne težine ili održale određenu težinu
    ni znanost nema odgovor zašto gotovo nijedna dijeta dugoročno ne funkcionira

uostalom, nije ni svaki višak kilograma bolest i ne treba ga tako tretirati

reći nekome da je mršavljenje čista matematika je isto kao da depresivnoj osobi kažeš da jednostavno prestane biti depresivan, sve je stvar volje

ja sam okružena ljudima koji su izgubili jako puno kilograma i onda ih vratili i još više
    ti ljudi nisu ni inertni niti im nedostaje volje, za izgubiti 40 kg treba puno više volje i truda nego za izgubiti trudnički višak

a nekad sam malo i čitala o tim dnevnim potrebama za kalorijama, niti to nije tako jednostavno
    koliko je meni poznato, sve procjene o dnevnim kalorijskim potrebama se temelje na self reportingu, što znači da ne možemo govoriti o nekoj matematičkoj preciznosti

ako netko ima svježije informacije na koji način se procjenjuju dnevne potrebe bazalnog metabolizma, bilo mi drago da ih podijeli

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •