Pokazuje rezultate 1 do 50 od 639

Tema: Rad nedjeljom

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Danas živimo u izobilju svega, u toplom smo, krov nad glavom, imamo hranu, vodu, po mogućnosti odradimo on line (shopping i sl) da se što manje i krećemo, postajemo razmažena derišta, kojima nikad ničega dosta, a stalno kukamo. Udaljavamo se sami od sebe i prirode.

Ok otišla sam u filozofske vode al to zaista mislim za većinu nas, uključujući sebe samu.

Edit: o pa ovo i je Filozofski kutak sad vidim
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.07.2023. at 08:21

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Mene više živcira upravo suprotno: uvijek sve dostupno, kupuj, troši, tari sve redom, ni slučajno da malo vrijeme i grad stanu, stalno neki speed... (osim u manjim gradovima vikendom gdje se osjeti inače sporiji tempo života).

Ja ni inače ne idem ako baš,baš ne moram vikendom u dućane u tu gužvaru čovjek na čovjeku.Barem u Zg.

Filozofski gledano mislim da bi nam svima više odgovaralo da nije uvijek sve dostupno. Nije i ne treba sve bit dostupno uvijek, al baš uvijek.
    Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Danas živimo u izobilju svega, u toplom smo, krov nad glavom, imamo hranu, vodu, po mogućnosti odradimo on line (shopping i sl) da se što manje i krećemo, postajemo razmažena derišta, kojima nikad ničega dosta, a stalno kukamo. Udaljavamo se sami od sebe i prirode.
    Ma nije stvar u ovome. Vlastite navike nije tako teško mijenjati. Ako ćemo baš o radu trgovina, evo, primijetila sam već neko dulje vrijeme da je u našem kvartu (govorim o širem centru Zg) nedjeljom sve skupa mirnije, baš kako bi i ti, Lili, zamišljala da treba biti Pekare Dubravica, npr., već više od godinu dana ne rade nedjeljom (ili rade samo iznimno na nekim lokacijama), ne zato jer im je netko to zabranio, nego njihovom odlukom. Na placu se isto već dugo vremena osjeća manji promet nedjeljom (iako ovim novim zakonom tržnice nisu obuhvaćene zabranom).
    Nego mi je suludo da se rad nedjeljom regulira posebnim zakonom koji propisuje - zabranu. I sve ono što su drugi već na ovoj temi napisali (summer, Peterlin, da ne nabrajam dalje...). Sumnjam da je svrha tog zakona bila stvaranje opuštene atmosfere u društvu kako bi se ljudi približili sebi i prirodi.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Sumnjam da je svrha tog zakona bila stvaranje opuštene atmosfere u društvu kako bi se ljudi približili sebi i prirodi.
    Pa ja osobno vidim benefit neradnih nedjelja upravo u tome. Svatko piše iz svoje perspektive.

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    I ja se slažem s curama.

Lili, navela si potpuno pogrešan primjer zemlje u kojoj je "sve zatvoreno".

Nizozemci su "izmislili" kapitalizam, i tamo dućani rade gdje ima profita. Ok u Haagu ga očito nema, al kaj se Amsterdama tiče, uopće ne pamtim da nekad neki dućan ne radi, a da ne velim kako neki rade do duboko u noć.
    Meni otvoreni dućani nedjeljom ne trebaju, niti nešto pretjerano kupujem, ali cijela ova situacija mi je potpuno apsurdna.

I ovo 16 nedjelja godišnje - lkaj bi si trebao u kalendar zapisat kad nešto radi?
    Pa nisam ni rekla za Amsterdam koji je glavni grad i zapravo jedina iznimka u Nizozemskoj, no drugi nizozemski i skandinavski gradovi imaju situaciju kao u Hagu (uz naravno mnoge druge europske države). Mi se volimo vodit za "suvremenom" Europom kad nam paše, a kad ne, e onda bi mi po svome i ne bi mijenjali nikakve navike

Ovo da kod nas neki dućani rade, a neki ne rade je baš zbunjujuće jer tko bi to upratio, ja bih nedjeljom zatvorila butige (osim naravno ovisno o turizmu, sezoni, obala i sl). Nema logike da ne rade dućani u Dalmaciji usred turist.sezone,al da baš moraju bit otvoreni u siječnju i veljači svaku nedjelju, a brate ne moraju.

Svi zaboravljamo kakvi su radni uvjeti i da se kod nas radnike izrabljuje na najjače, nema zakona koji će prisilit takvog poslodavca da isplati radniku ono što mu pripada a nema ni dovoljno inspektora da pokriju sve velike i male trgovine RH. I svi znamo da su to bajke.

Ako toliko velikih razvijenih europskih država može funkcionirat bez svih radnih nedjelja, tko je tu lud. Mi mali Hrvati kojima je tlaka mijenjat navike, kuš ići u prirodu vikendom, podružit se s prijateljima, radije u shopping centar...aj aj
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.07.2023. at 11:00

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •