Stranica 4 od 13 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 639

Tema: Rad nedjeljom

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

a tko prica o rusenju svijeta? stalno se povlaci prezivit cemo, nece se srusit svijet
    naravno da nece, i da se masu toga ukine

ali zasto zabrane?
    zasto ne bi radio onaj tko zeli, za to posteno i vise placen? ja sam prva zeljela raditi prekovremeno jer sam zeljela zaraditi vise
    mozda bi radili i studenti koji ne mogu preko tjedna, mozda nekome pase raditi nedjelju a imati neki drugi dan slobodan
    zar nije bolje prisiliti poslodavce da urede placanje i odmor
    zatvorili su male ducancice, pisala sam na drugom mjestu o vlasnicima koji se zale, obiteljska vocara ne moze raditi nedjeljom pa im roba propada sa subote na ponedjeljak

i da, zelim opciju da i nedjeljom, ako trebam, mogu nesto kupiti, iako mi shopping nedjeljom nikad nije bio primaran
    i slazem se, ducan nije hitan, a je li hitan kiosk, kafic, restoran - zasto i njihovi radnici ne bi malo odmarali?

za mene je ovo blesava mjera, populizam, dodvoravanje i licemjerje
    padalo je na ustavnom sudu dva puta, nadam se da ce i treci
    umjesto toga, neka porade inspekcije i osiguraju prava radnicima
    Posljednje uređivanje od summer : 04.07.2023. at 21:47

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja iskreno ne razumijem zašto je takav problem isplanirat kupnju tako da se ne mora ići nedjeljom u shopping. Neki mali dućančići bi mogli ostati otvoreni kao diferencijal velikim korporacijama, ali ne kužim zašto se korporacijama mora dozvoliti guranje stila života New Yorka "city that never sleeeps tralala". Kako se nije srušio svijet u Njemačkoj, Austriji, itd? Dućan stvarno nije hitna, bolnica, policija ni hotel, a brzo se promijene navike.
    Slažem se s tobom ina33.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Što se tiče kruha, nije mi to neki bauk, ne jedemo ga svaki dan, nekad ga nažalost i bacim… pa sam zbog toga stekla naviku držati kruh u frižideru (bude pristojno svjež dva dana, samo ga malo ranije izvadim iz frižidera i nitko ni ne kuži)… ili tek kupljeni kruh narežem na šnite i stavim u škrinju. Njega navečer samo izvadim iz škrinje kad se sjetim da ujutro ne stignem po kruh, a planiram doručak uz koji nam treba… tako da mi neradna nedjelja zbog kruha ništa ne znači, ni inače ne kupujem kruh svaki dan.

Al uz troje djece, smjensku nastavu, aktivnosti, razvoženja, treninge i utakmice bome sam masu puta špeceraj ili njima kupovinu odjeće, obuće, drugih dječjih potrepština kupovala nedjeljom… nekad jednostavno nemam kad u tjednu odvest dijete kupit mu tenisice nego nedjeljom. Oko takvih stvari ću se morati dobro potruditi da se organiziram, ili će jednostavno neko vrijeme nositi potrgane tenisice ili hlače koje su prerasli dok ne dočekamo radnu nedjelju . Ili se odlučim voziti na drugi kraj grada zbog otvorenog dućana.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nemam pojma kako je u Austriji, Njemačkoj, na sjeveru Europe… ali zamišljam da je tako da nisu od 18 do 21.30 s klincima u autu (ostavi, pokupi, idi po drugo…) .

Možda da im na jesen dozvolim samo aktivnosti za vrijeme kojih ću moći obaviti špeceraj .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    a tko prica o rusenju svijeta? stalno se povlaci prezivit cemo, nece se srusit svijet
    naravno da nece, i da se masu toga ukine

ali zasto zabrane?
    zasto ne bi radio onaj tko zeli, za to posteno i vise placen? ja sam prva zeljela raditi prekovremeno jer sam zeljela zaraditi vise
    mozda bi radili i studenti koji ne mogu preko tjedna, mozda nekome pase raditi nedjelju a imati neki drugi dan slobodan
    zar nije bolje prisiliti poslodavce da urede placanje i odmor
    zatvorili su male ducancice, pisala sam na drugom mjestu o vlasnicima koji se zale, obiteljska vocara ne moze raditi nedjeljom pa im roba propada sa subote na ponedjeljak

i da, zelim opciju da i nedjeljom, ako trebam, mogu nesto kupiti, iako mi shopping nedjeljom nikad nije bio primaran
    i slazem se, ducan nije hitan, a je li hitan kiosk, kafic, restoran - zasto i njihovi radnici ne bi malo odmarali?

za mene je ovo blesava mjera, populizam, dodvoravanje i licemjerje
    padalo je na ustavnom sudu dva puta, nadam se da ce i treci
    umjesto toga, neka porade inspekcije i osiguraju prava radnicima
    Potpis na svaku riječ.

Uz još jedan prilog: https://www.telegram.hr/komentari/su...su-ni-uvodili/

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Dobro si to napisala summer.
    Bojim se da će s vremenom doći i manja potreba za radnicima, pa nek samo jedan radnik po poslovnici ode i taj jedan je previše.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Dobro si to napisala summer.
    Bojim se da će s vremenom doći i manja potreba za radnicima, pa nek samo jedan radnik po poslovnici ode i taj jedan je previše.
    I ja se slažem. Zar ne bi bilo logično da se rad nedjeljom rješava u okviru Zakona o radu? Mislim, čemu poseban zakon? Smiješno.... Slažem se, padalo je to na Ustavnom sudu s razlogom i nadam se da će biti zdrave pameti da se to opet tako završi. Ne razumijem zašto to forsiraju, osim ako se stvarno ne radi o dodvoravanju - ako već nećete u crkvu, ne možete ni u shopping centar.
    Ne radi se tu o zaštiti radnika, iako zakon ide nekim poslodavcima na ruku (ne moraju platiti rad nedjeljom kako je propisano). Zašto onda ne propišu da ni hitne službe, javni prijevoz, policija i drugi ne bi trebali raditi nedjeljom? To bi bio posao - zabrana rada nedjeljom policiji i bolnicama, pa ti vidi. Pa ne rade nedjeljom samo trgovine ??!!! No, dosta...

Mene zanima gdje je tome kraj. Radi se o ograničavanju prava na korištenje osobne imovine nedjeljom, što je neprihvatljivo. Kolega je u zafrkanciji rekao da je idući korak korištenje vikendica - izaberi 16 vikenda u godini. Teatar apsurda....

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam se navikla jer sam vrlo često u inozemstvu po Europi bilo službeno, bilo privatno.
    Bila mi je čudno u Hagu recimo kad zatvaraju sve dućane u 18h (osim mislim čet malo duže radetipa do 19h haha) a mi na seminaru svaki dan do 17h dok dodjwš u hotel ostavit stvari i presvuć se, ništa od shoppinga. Doslovce nisam znala kada kupit neku sitnicu svojima a uvijek kupim i nosim s puta. Da ne spominjem sub i ned i (ne)radno vrijeme.

Mi smo bili svi u čudu pa kako to, a Nizozemci su nas gledali u još većem čudu šta je s nama.
    Puno je do kulture i navika, a Nizozemci definitivno nisu vezani uz crkvu kao ni Skandinavija.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.07.2023. at 08:09

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mene više živcira upravo suprotno: uvijek sve dostupno, kupuj, troši, tari sve redom, ni slučajno da malo vrijeme i grad stanu, stalno neki speed... (osim u manjim gradovima vikendom gdje se osjeti inače sporiji tempo života).

Ja ni inače ne idem ako baš,baš ne moram vikendom u dućane u tu gužvaru čovjek na čovjeku.Barem u Zg.

Filozofski gledano mislim da bi nam svima više odgovaralo da nije uvijek sve dostupno. Nije i ne treba sve bit dostupno uvijek, al baš uvijek.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mislim da se zato istinski i odmorim na otoku gdje nije uvijek i sve "na izvolte" pa čak i da radimon line, ne pričam samo o ljetnom odmoru.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Danas živimo u izobilju svega, u toplom smo, krov nad glavom, imamo hranu, vodu, po mogućnosti odradimo on line (shopping i sl) da se što manje i krećemo, postajemo razmažena derišta, kojima nikad ničega dosta, a stalno kukamo. Udaljavamo se sami od sebe i prirode.

Ok otišla sam u filozofske vode al to zaista mislim za većinu nas, uključujući sebe samu.

Edit: o pa ovo i je Filozofski kutak sad vidim
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.07.2023. at 08:21

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Mene više živcira upravo suprotno: uvijek sve dostupno, kupuj, troši, tari sve redom, ni slučajno da malo vrijeme i grad stanu, stalno neki speed... (osim u manjim gradovima vikendom gdje se osjeti inače sporiji tempo života).

Ja ni inače ne idem ako baš,baš ne moram vikendom u dućane u tu gužvaru čovjek na čovjeku.Barem u Zg.

Filozofski gledano mislim da bi nam svima više odgovaralo da nije uvijek sve dostupno. Nije i ne treba sve bit dostupno uvijek, al baš uvijek.
    Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Danas živimo u izobilju svega, u toplom smo, krov nad glavom, imamo hranu, vodu, po mogućnosti odradimo on line (shopping i sl) da se što manje i krećemo, postajemo razmažena derišta, kojima nikad ničega dosta, a stalno kukamo. Udaljavamo se sami od sebe i prirode.
    Ma nije stvar u ovome. Vlastite navike nije tako teško mijenjati. Ako ćemo baš o radu trgovina, evo, primijetila sam već neko dulje vrijeme da je u našem kvartu (govorim o širem centru Zg) nedjeljom sve skupa mirnije, baš kako bi i ti, Lili, zamišljala da treba biti Pekare Dubravica, npr., već više od godinu dana ne rade nedjeljom (ili rade samo iznimno na nekim lokacijama), ne zato jer im je netko to zabranio, nego njihovom odlukom. Na placu se isto već dugo vremena osjeća manji promet nedjeljom (iako ovim novim zakonom tržnice nisu obuhvaćene zabranom).
    Nego mi je suludo da se rad nedjeljom regulira posebnim zakonom koji propisuje - zabranu. I sve ono što su drugi već na ovoj temi napisali (summer, Peterlin, da ne nabrajam dalje...). Sumnjam da je svrha tog zakona bila stvaranje opuštene atmosfere u društvu kako bi se ljudi približili sebi i prirodi.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja se slažem s curama.

Lili, navela si potpuno pogrešan primjer zemlje u kojoj je "sve zatvoreno".

Nizozemci su "izmislili" kapitalizam, i tamo dućani rade gdje ima profita. Ok u Haagu ga očito nema, al kaj se Amsterdama tiče, uopće ne pamtim da nekad neki dućan ne radi, a da ne velim kako neki rade do duboko u noć.

Meni otvoreni dućani nedjeljom ne trebaju, niti nešto pretjerano kupujem, ali cijela ova situacija mi je potpuno apsurdna.

I ovo 16 nedjelja godišnje - lkaj bi si trebao u kalendar zapisat kad nešto radi?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moram priznati da je nedelja kod nas baš super prošla, nije bilo dostave zorom ko obično, sad kad će biti iduća tako mirna ništ ne piše.
    Do subote navečer smo bili na putu, pa je pasalo ne dizanje pod prisilom! Čak ni na plac nisam išla, jer moje kumice tak i tak dolaze usubotu
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 05.07.2023. at 09:58

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    I ja se slažem. Zar ne bi bilo logično da se rad nedjeljom rješava u okviru Zakona o radu? Mislim, čemu poseban zakon? Smiješno.... Slažem se, padalo je to na Ustavnom sudu s razlogom i nadam se da će biti zdrave pameti da se to opet tako završi. Ne razumijem zašto to forsiraju, osim ako se stvarno ne radi o dodvoravanju - ako već nećete u crkvu, ne možete ni u shopping centar.
    Ne radi se tu o zaštiti radnika, iako zakon ide nekim poslodavcima na ruku (ne moraju platiti rad nedjeljom kako je propisano). Zašto onda ne propišu da ni hitne službe, javni prijevoz, policija i drugi ne bi trebali raditi nedjeljom? To bi bio posao - zabrana rada nedjeljom policiji i bolnicama, pa ti vidi. Pa ne rade nedjeljom samo trgovine ??!!! No, dosta...

Mene zanima gdje je tome kraj. Radi se o ograničavanju prava na korištenje osobne imovine nedjeljom, što je neprihvatljivo. Kolega je u zafrkanciji rekao da je idući korak korištenje vikendica - izaberi 16 vikenda u godini. Teatar apsurda....
    rad nedjeljom su uredili, obavezno je * 1,5. Čak i ako je kolektivnim ugovorom propisano manje mora se isplatiti 1,5

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ok, ja idem u dućan i nedjeljom, jer mi je pod nosom i jer mi je tako zgodno. Da moram, navikla bih se na drugačije.

Uostalom, sad i moram jer neće raditi nedjeljom preko ljeta.

Ali što: 16 nedjelja će raditi, ostalih 36 nedljelja neće. Zašto se i ovih 16 radnih nedjelja ne bi odmarali?

Tko je odlučio (i zašto) o baš 16 radnih nedjelja?

Slažem se da treba omogućiti da radi onome tko želi, ali da država onda kontrolira jesu li ti radnici odgovarajuće plaćeni. Pa neka radi onome kome se isplati.

Niti meni isto nije jasno zašto su to opet nametnuli, kad je takva odluka već dva puta pala na sudu ...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    rad nedjeljom su uredili, obavezno je * 1,5. Čak i ako je kolektivnim ugovorom propisano manje mora se isplatiti 1,5
    Da, na to sam mislila. Zabrana rada nedjeljom za neke poslodavce znači manje troškove osoblja jer ne moraju platiti ljude x 1,5.

Obzirom kakve su plaće u trgovini, nisam baš sigurna da je to neka zaštita radnika - to smo već zaključili.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

16 radnih nedjelja je tu radi turista. Nije zbog gradjana RH (osim sto naravno i mi imamo koristi od tih para koje oni trose).

Vise manje se slazem sa Summer.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    16 radnih nedjelja je tu radi turista.
    Na moru da, ali u Zagrebu ne.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mislim da je sve jasno zašto sad ova zabrana. Obećali su na prošlim izborima vratiti "svetu nedjelju" i sad su tempirali donošenje zakona tako da ove godine je efekt minoran (samo pola godine će djelovati pa će ipak većina nedjelja biti radna). Iduće godine su izbori (pretpostavljam prije ljeta), tad će moći mahati tom neradnom nedjeljom kako drže obećanja a ako će biti sudski postupak da to sruši taman će biti dovoljno dugo na snazi, nakon izbora realno nikod od njih briga za to. Bitni su politički bodovi, ekonomija i sl je u drugom planu, kao i inače... Ako se opet sruši na sudu pretpostavljam da ćemo imati par godina mir i onda opet još jedan cirkus.

Da je ikom stalo do stvarne neradne nedjelje ne bi itko zvao call centar telekoma u ponoć, pio kavu u nedjelju, ručao nedjeljom u restoranu, posjećivao muzeje i parkove prirode, benzin bi točili samo kao vani da prvo provučeš karticu i onda točiš, u samu benzinsku ne bi mogao ući kupiti sendvič i sok nego na aparatu itd... zamislite samo situaciju na A1 ljeti da su takvi zakoni. Ali svi ti ljudi rade nedjeljama (i noćima i praznicima) ali dućani iz nekog razloga imaju poseban mitski status izrabljene tete na blagajni nedjeljom dok joj djeca doma sama plaču za mamom (ovi ostali valjda nemaju djece ili su manje vrijedna državne brige)

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    Na moru da, ali u Zagrebu ne.
    Da, al nisu mogli stavit da samo na moru se moze radit.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Slazem se i sa Sillyme.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Sumnjam da je svrha tog zakona bila stvaranje opuštene atmosfere u društvu kako bi se ljudi približili sebi i prirodi.
    Pa ja osobno vidim benefit neradnih nedjelja upravo u tome. Svatko piše iz svoje perspektive.

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    I ja se slažem s curama.

Lili, navela si potpuno pogrešan primjer zemlje u kojoj je "sve zatvoreno".

Nizozemci su "izmislili" kapitalizam, i tamo dućani rade gdje ima profita. Ok u Haagu ga očito nema, al kaj se Amsterdama tiče, uopće ne pamtim da nekad neki dućan ne radi, a da ne velim kako neki rade do duboko u noć.
    Meni otvoreni dućani nedjeljom ne trebaju, niti nešto pretjerano kupujem, ali cijela ova situacija mi je potpuno apsurdna.

I ovo 16 nedjelja godišnje - lkaj bi si trebao u kalendar zapisat kad nešto radi?
    Pa nisam ni rekla za Amsterdam koji je glavni grad i zapravo jedina iznimka u Nizozemskoj, no drugi nizozemski i skandinavski gradovi imaju situaciju kao u Hagu (uz naravno mnoge druge europske države). Mi se volimo vodit za "suvremenom" Europom kad nam paše, a kad ne, e onda bi mi po svome i ne bi mijenjali nikakve navike

Ovo da kod nas neki dućani rade, a neki ne rade je baš zbunjujuće jer tko bi to upratio, ja bih nedjeljom zatvorila butige (osim naravno ovisno o turizmu, sezoni, obala i sl). Nema logike da ne rade dućani u Dalmaciji usred turist.sezone,al da baš moraju bit otvoreni u siječnju i veljači svaku nedjelju, a brate ne moraju.

Svi zaboravljamo kakvi su radni uvjeti i da se kod nas radnike izrabljuje na najjače, nema zakona koji će prisilit takvog poslodavca da isplati radniku ono što mu pripada a nema ni dovoljno inspektora da pokriju sve velike i male trgovine RH. I svi znamo da su to bajke.

Ako toliko velikih razvijenih europskih država može funkcionirat bez svih radnih nedjelja, tko je tu lud. Mi mali Hrvati kojima je tlaka mijenjat navike, kuš ići u prirodu vikendom, podružit se s prijateljima, radije u shopping centar...aj aj
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.07.2023. at 11:00

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je sve jasno zašto sad ova zabrana. Obećali su na prošlim izborima vratiti "svetu nedjelju" i sad su tempirali donošenje zakona tako da ove godine je efekt minoran (samo pola godine će djelovati pa će ipak većina nedjelja biti radna). Iduće godine su izbori (pretpostavljam prije ljeta), tad će moći mahati tom neradnom nedjeljom kako drže obećanja a ako će biti sudski postupak da to sruši taman će biti dovoljno dugo na snazi, nakon izbora realno nikod od njih briga za to. Bitni su politički bodovi, ekonomija i sl je u drugom planu, kao i inače... Ako se opet sruši na sudu pretpostavljam da ćemo imati par godina mir i onda opet još jedan cirkus.

Da je ikom stalo do stvarne neradne nedjelje ne bi itko zvao call centar telekoma u ponoć, pio kavu u nedjelju, ručao nedjeljom u restoranu, posjećivao muzeje i parkove prirode, benzin bi točili samo kao vani da prvo provučeš karticu i onda točiš, u samu benzinsku ne bi mogao ući kupiti sendvič i sok nego na aparatu itd... zamislite samo situaciju na A1 ljeti da su takvi zakoni. Ali svi ti ljudi rade nedjeljama (i noćima i praznicima) ali dućani iz nekog razloga imaju poseban mitski status izrabljene tete na blagajni nedjeljom dok joj djeca doma sama plaču za mamom (ovi ostali valjda nemaju djece ili su manje vrijedna državne brige)

Izvedivo je i mijenjat odabire, trgovkinja može promijenit posao ako joj to ne odgovara radna nedjelja i umjesto na benzinskoj zaposli se u shopping centru.
    Onaj koji želi dodatno zaradit jer ga poslodavac plati više nedjeljom, pređe iz shopping centra na benzinsku.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.07.2023. at 11:02

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

slažem se sa summer. pogotovo jer ima puno tih malih obiteljskih obrta, trgovina, prodaja voća i sl. koji sad ne mogu radit na praznik zbog ove odluke. ako su samo sezonci uklope radno virme u ovih 16 nedjelja. puno bi bilo bolje platit posteno radnike, vjv bi i radnici radije da ih plate vise nedjeljom a da su slobodni npr. u sridu.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno, u zlatno doba shoppinga u Trstu, dućani su bili zatvoreni ponedjeljkom.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Baš dobar post summer, slažem se.

A trgovine i šoping centri i žive od tih malih Hrvata koji idu tamo i troše novce, ne žive sigurno od velikih Hrvata koji kažu neću ja u šoping, idem u prirodu.

Ja znam da bih ja sigurno manje trošila da se ovdje zabrani rad nedjeljom. Ne bih se prilagodila na neki drugi dan jer je to zbog rasporeda nemoguće, nego bih smanjila potrošnju. I sigurna sam da ima hrpa takvih ljudi koji će jednostavno smanjiti potrošnju, pa ne znam kako je to isplativo za radnike na kraju.

Bosna i Srbija će profitirati od ovoga haha, koliko puta smo mi znali ići baš nedjeljom dok se u Osijeku nije otvorila Portanova.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da, neće past potrošnja kruha i mlijeka ali ostalih stvari možda i hoće.
    Sjećam se još one prve zabrane rada nedjeljom dok su nekakvi rasporedi bili po kvartovima, nama obližnji dućančić gdje su radili supružnici i jedna radnica je samo jedan dan stavio ključ u bravu, a radnica na burzu, žena u pedesetima i invalid. Sumnjam da se ikad više zaposlila... to je bilo 2000-i-neke. Kasnije je taj zakon ukinut ali dućan nije nikad više proradio. Mi smo se preorjentirali na tjedne kupovine, u početku u dućanu a sad već dulje vrijeme online. Online radi uvijek...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sto se nas tice, pasti ce prodaja kruha za nekih 28%. Jer mi se ne da u potragu za kruhom nedjeljom, da vidim tko radi, nego cu ispeci kruh, a kad ga vec pecem, biti ce i za ponedjeljak.
    Ono sto mene sad zbunjuje je sto su meso, voce i povrce uvijek blistali subotom. Hoce li visak cekati ponedjeljak ili ce narucivati za svaki slucaj manje pa vec ni subotom popodne nece biti svjeze robe, nemam pojma. Vidjet cemo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja se slazem s lili skroz. Zasto normalizirat sjedenje u autu od 17-21.30.i razvazanje djece po aktivnostima npr. (radila sama to, sad se pitam zasto i sto je dobil od tih badmintona, gitara itd.). zasto normalizirat rad do 18 h i da sw jedini alobodan trenutak ima nedjeljom. Trgovina, ugostiteljstvo i medicina nisu iste stvari. Bas mi je zapravo fora kako Vincek prezibljava o dobro posluje bez rada nedjeljom Nije RH izmislila komcept nerada trgovina nedjeljom. Big drama oko kruha i tenisica itd., prilagodili amo se pandemiji, razdvajanjh smeca di necemo ovome. Meni je poruka planiranja i uvazavanja jednig dana u tjednu u kojem nije sve dostupno dobra
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.07.2023. at 08:07

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa mogu se ja organizirati, nije nikakav problem. Pitanje je zašto me država prisiljava da se organiziram za dućan a ne prisiljava me da se organiziram za sve ostalo... Što ne bi nedjeljom isključivo sami kuhali ručak, ko je vidio restoran. Što ne pješačimo/vozimo sami, tko je vidio javni prijevoz nedjeljom (skoknite u Izrael da vidite kako to izgleda subotom). Čemu prijava kvara telekomu u nedjelju, čekaj ponedjeljak u 8:00.

Odnosno pitanje je zašto država prisiljava nas da mi nešto ne možemo umjesto da država prisili sebe da radi ono što bi ona trebala - inspekcije rada, osiguranje poštivanja zakona itd... Nakon toga ako i dalje ima dovoljno onih koji su spremni plaćati cijene koje pokrivaju zakoniti rad radnika nedjeljom ne vidim nikakav problem da dućani rade nedjeljom i da oni koji žele idu nedjeljom u dućan a ne u šumu, da navečer djecu razvažaju po aktivnostima a ne jure panično u dućan jer sutra ne radi itd...

Iako sve ovo će još samo dodatno dućane gurnuti prema rubu ukupne profitabilnosti (baš te silne s odjećom obućom tehnikom i sl) jer se već sad teško bore s online konkurencijom koja radi 24/7/365. Ne znam samo što će raditi ti radnici iz dućana, wolt i glovo dostave?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da, bit će problema s mesom, voćem i povrćem. I s narezanim sirom i salamama. Ništa od toga ne može biti dobro od subote popodne do ponedjeljka ujutro.
    Morat će se promijeniti mnogo toga.
    I kako rade distributivni centri? Oni moraju svaku nedjelju, a narudžbe će im poprilično fluktuirati.
    Ima sigurno još puno manjih ili većih problema.
    Prilagodit će se ljudi, prilagodljiva smo mi vrsta, ali netko u vrhu nije dobro promislio. To je očekivano kod nas.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, bit će problema s mesom, voćem i povrćem. I s narezanim sirom i salamama. Ništa od toga ne može biti dobro od subote popodne do ponedjeljka ujutro.
    Morat će se promijeniti mnogo toga.
    I kako rade distributivni centri? Oni moraju svaku nedjelju, a narudžbe će im poprilično fluktuirati.
    Ima sigurno još puno manjih ili većih problema.
    Prilagodit će se ljudi, prilagodljiva smo mi vrsta, ali netko u vrhu nije dobro promislio. To je očekivano kod nas.

Ako ne umiru od trovanja ljudi u ostalim zemljama gdje se ne radi nedjeljom, mecemo ni mi. A ako mogu restorani, sto onda ne bi ni lom-ovi, skole, sve zivo, pa hajmo ful osluzbenit zivot 24/7. Veliki shopping centri nisu mus A sta cemo sa svima nama lad dodje AI, nece nas shoppigiranje spasit.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Navodno da niti cvjećari na groblju ne smiju raditi. Ovo mi sad već zvuči kao iz one bajke o caru i (mislim) krojaču.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, slazem se...cemu prijava kvara telekomu u ned, a gradjanin si, a ne bolnica il aerodrom npr. Zasto onda ne bi svi zapravo radili ned, na manikuru u ned, u frizera, naravno, samo ako oni zele raditi..Pa ajmo prebacit natjecanje u to ko je sve spreman 24/7 i postat sami nepalci kojima je to odlicno u odnosu na pocetne uvhete

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ako ne umiru od trovanja ljudi u ostalim zemljama gdje se ne radi nedjeljom, mecemo ni mi. A ako mogu restorani, sto onda ne bi ni lom-ovi, skole, sve zivo, pa hajmo ful osluzbenit zivot 24/7. Veliki shopping centri nisu mus A sta cemo sa svima nama lad dodje AI, nece nas shoppigiranje spasit.
    Svugdje rade hitne službe, one koje spašavaju živote i rješavaju velike infrastrukturne incidente: hitna, vatrogasci, policija, komunalne intervencije. Sve ostalo apsolutno nije nužno da radi i možemo bez toga.

LOMovi itekako već sad rade vikendima, ja bila bar par puta u dežurnu ambulantu nešto rješavati da ne idem na hitnu zbog upale uha, mastitis i sl. Škole mnoge rade navečer i vikendom (ne ove redovne nego jezika, pripreme za mature i sl). A bogme i nastavnici u školama rade (u fušu) instrukcije vikendom. Ako ima kupaca možda bude i ponude. Osim ako zakonski ne zabranimo neke... ili sve.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Inače uopće ne razumijem odakle ideja da će sloboda izbora dovesti do toga da svi rade 24/7 kad u stvarnom životu znam da je bez ikakvog zakona naš lokalni Konzum odavno skratio radno vrijeme nedjeljom, Tisak je bio zatvoren i bez ikakve zabrane, obližnji shopping centar (kvartovski) je nedjeljom radio do 14 jer im se nije isplatilo (osim kafića i teretane - koje također rade nedjeljom) itd.

Ne rade ni bauhausi ni pevec ni... svi su već prije skratili vrijeme ne zato što moraju nego jer im se ne isplati. Lokalni dućan obućom isto zadnje radi subotom ujutro. puno je primjera ali svi gledaju cc1 i slične, velika većina ionako ne radi nedjeljom
    Posljednje uređivanje od sillyme : 06.07.2023. at 10:13

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Krivo si me razumjela. Oni će sve to morati baciti, naravno da neće prodavati.
    Zato će se morati promijeniti količine naručivanje, količine, rezanja, načine čuvanja. Prilagodit će se, netko brže, netko sporije.
    Uglavnom ne kupujem nedjeljom, ali nikako ne volim zabrane. Što ću, takva sam.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 06.07.2023. at 10:19

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja se slazem s lili skroz. Zasto normalizirat sjedenje u autu od 17-21.30.i razvazanje djece po aktivnostima npr. (radila sama to, sad se pitam zasto i sto je dobil od tih badmintona, gitara itd.). zasto normalizirat rad do 18 h i da sw jedini alobodan trenutak ima nedjeljom. Trgovina, ugostiteljstvo i medicina nisu iste stvari. Bas mi je zapravo fora kako Vincek prezibljava o dobro posluje bez rada nedjeljom Nije RH izmislila komcept nerada trgovina nedjeljom. Big drama oko kruha i tenisica itd., prilagodili amo se pandemiji, razdvajanjh smeca di necemo ovome. Meni je poruka planiranja i uvazavanja jednig dana u tjednu u kojem nije sve dostupno dobra
    Ako ne umiru od trovanja ljudi u ostalim zemljama gdje se ne radi nedjeljom, necemo ni mi. A ako mogu restorani, sto onda ne bi ni lom-ovi, skole, sve zivo, pa hajmo ful osluzbenit zivot 24/7. Veliki shopping centri nisu mus A sta cemo sa svima nama lad dodje AI, nece nas shoppigiranje spasit.

ina33, potpisujem svaku tvoju riječ.

Jadni mi, sve druge zemlje mogu, al ne mi ne možemo. Sve tekovine EU koje nam odgovaraju prihvaćamo, a ono što nam ne odgovara bljak, neizvedivo, besmisleno, problem No.1,2, 3...hrvatski način smišljanja mogućih problema umjesto fokusa na "problem solving" mah...

Kad pročitam neke postove, dolazim do zaključka da nama baš trebaju zabrane (takav smo "prekreativan" narod, uvijek bi nešto smislili i našli rupu u zakonu).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da. Meni muka prilagodbe spada isto u Croatian tragedies meme. Da nisu kaznjavali neciste WC-e i voznju bez pojasa, jos bi se s tim borili, ne bi to.slobodna ruka trzista nevidljiva, ona od Adama Smitha, rijesila. Ofc, uz edukaciju...zasto nije dobro vozit se bez pojasa, imat drustvo 24/7 itd. Ok, prihvatili smo da svjetlosno zagadjenje nije dobro za prirodu, al treba posebno educirat zasto 24/7 distupnost svega nije dobra za ljude.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.07.2023. at 11:49

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A znači te zabrane su za dobrobit nas a ne radnika u dućanima... Znači treba nas educirati kako trebamo živjeti svoj život, što je dobro za nas a što ne... nekako mi se čini da u Hrvatskoj ima malo većih prioriteta za preodgoj stanovništva od običaja jednog dijela da ode u shopping centar nedjeljom, ili vozi djecu popodne na aktivnosti, dapače jako mi je upitno uopće postojanje takve potrebe. No moguće da drugi misle drugačije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Svugdje rade hitne službe, one koje spašavaju živote i rješavaju velike infrastrukturne incidente: hitna, vatrogasci, policija, komunalne intervencije. Sve ostalo apsolutno nije nužno da radi i možemo bez toga.

LOMovi itekako već sad rade vikendima, ja bila bar par puta u dežurnu ambulantu nešto rješavati da ne idem na hitnu zbog upale uha, mastitis i sl. Škole mnoge rade navečer i vikendom (ne ove redovne nego jezika, pripreme za mature i sl). A bogme i nastavnici u školama rade (u fušu) instrukcije vikendom. Ako ima kupaca možda bude i ponude. Osim ako zakonski ne zabranimo neke... ili sve.
    Ja bih radje da kulturoloski vezani za 24/7 idemo prema zapadnim zemljama koje imaju slobodni vikend za skole i ducane osim dezurstca, a ne prema radu 3 posla zbog prezivljavanja vikendom itd. tipa kakp zamisljam ameriku il stajaznam....japane, kinu itd.

Zasto bi moralo bit 0-1, to nije nigdje, u vecini imas dostupnog dra, al nije o glavu dostupan profa iz matke, to samo ucsvracuje suludost toga. Mislim...ima kupaca za sve, al lijepo nesto onda zakonski zabranis jer mozes trzostu pustit pa toga nema ama bas nigdje, mislim ni.u trumpovim mokrim snovima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A znači te zabrane su za dobrobit nas a ne radnika u dućanima... Znači treba nas educirati kako trebamo živjeti svoj život, što je dobro za nas a što ne... nekako mi se čini da u Hrvatskoj ima malo većih prioriteta za preodgoj stanovništva od običaja jednog dijela da ode u shopping centar nedjeljom, ili vozi djecu popodne na aktivnosti, dapače jako mi je upitno uopće postojanje takve potrebe. No moguće da drugi misle drugačije.
    Za sve, da. A ovo nekako mi se cini itd je whataboutism. Da, u svjetlu AI, udara projektila i klime, sve je besmisleno, pasimo po shopping centrima 0-24 i don't look up.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ima samo jedan formalan razlog koji ja vidim za taj zakon, a to je ispunjavanje izbornog obećanja.

I dalje ostaje moje pitanje kome to treba i zašto se stvar nije mogla riješiti u okviru Zakona o radu? Ne radi se tu o navikama i običajima nego o izborima.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Tri posla rade tamo gdje ima viša radnika i manjka radnih mjesta. Kod nas je već dulje vrijeme obrnuta situacija. Ukidanjem broja radnih mjesta se pogoršava položaj radnike, ne poboljšava.

Smisao svega ovog je samo politička igra za bodove na izborima, i prikrivanje nesposobnosti države da provodi vlastite zakone, pa onda donosi nove, pa onda nove s novim iznimkama u odnosu na one prethodne itd dok se ne zapetlja opet pa na ustavnom sudu sve padne u vodu pa opet nanovo...
    Posljednje uređivanje od sillyme : 06.07.2023. at 12:13

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Smiješna mi je ova nova teza koja se počela provlačiti među ljudima koji podržavaju odluku vlade, kao ma nije dobro za nas da nam je sve dostupno. vidim i po portalima hrpa takvih komentara.

Pala su mi na pamet ona sela, ima ih po Srijemu dosta, što nemaju škole, trgovine, ma ničega, pa čeka cijelo selo jedan dan, svako na svojoj ćupriji kad onaj kombi s kruhom vozi. Baš me zanima jel njima super život u kojem im je sve tako nedostupno, sigurno uživaju.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Smiješna mi je ova nova teza koja se počela provlačiti među ljudima koji podržavaju odluku vlade, kao ma nije dobro za nas da nam je sve dostupno. vidim i po portalima hrpa takvih komentara.
    Vidi, vidi, ja portale ne pratim, al drago mi je čut da ima još ljudi koji ovako razmišljaju.

Nije mi jasno kako svaku al skoro svaku temu uspijemo pretvorit u političko pitanja i opredjeljivanje na tabore (ovo ne pišem tebi riri nego kao osvrt na zadnje postove).
    Meni je približavanje standardima EU posve poželjno, a u ovom području izrazito.

Ma zapravo bi pozatvarala sve šta nije neophodno već u sub popodne do ned navečer pa šta god tko mislio o tome.
    Ako mogu tako funkcionirat ljudi vani, zašto mi ne bi mogli?! Sami izgovori jedan za drugim.
    Ljudi bi se drugačije organizirali, čak ne vjerujem ni da bi se promet smanjio.
    Ne bih kupovala u sub poklon za dječji roćkas koji je u ned nego bih ga kupila kroz tjedan ili u sub. I tako i za sve drugo.

Neće svijet stat, neće bit propast šta god tko tvrdio jer tako nije ni u EU, čija smo ponosna članica.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Pala su mi na pamet ona sela, ima ih po Srijemu dosta, što nemaju škole, trgovine, ma ničega, pa čeka cijelo selo jedan dan, svako na svojoj ćupriji kad onaj kombi s kruhom vozi. Baš me zanima jel njima super život u kojem im je sve tako nedostupno, sigurno uživaju.
    Riri, ali tko ne voli takav miran seoski život tamo ne živi. Vole oni svoj Srijem, sigurna sam, kakav je takav je, ali njihov i ne bi se odselili.

S druge strane znam jako puno obitelji koje su se preselili iz užurbanih gradova upravo u manje sredine jer žele mirniji život. Ne treba njima kombi da bi na ćupriji razgovarali, oni se ionako češće i više viđaju nego ljudi po gradovima.
    Evo gledam svoje susjede koji su se odselili na otok. Ima raznih fluktuacija u oba smjera.

Svakom njegovo veselje. Srećom pa smo različiti

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ti bi zatvarala jer se tebi tako sviđa pa svašta. Znači, svoju životnu filozofiju i svoje veselje bi zakonom nametala drugima.

Naravno da je donošenje zakona politika i ništa drugo, ovaj zakon se donosi (po već drugi ili treći puta) u predizbornoj godini, a pravdati se eventualno može nekakvom brigom za prava radnika, koja je doduše vrlo šuplja i curi na sve strane pa ljudi to i komentiraju.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa ja ne poznajem živuću osobu koja ne bi voljela bit slobodna u sub i ned? Sve je to povezano.
    A to mislim da vjerodostojno mogu potvrdit samo oni koji su nekada radili sub ili ned. Jedna sam od tih. Nema tih novaca koje mogu platit radni vikend.

Oni koji u životu nisu radili subotama i nedjeljama (ne priznam povremene radne vikende ) uz dužno poštovanje nemaju vlastito iskustvo i teško im je to uopće pojmit.

Općenito smatram da se u našem društvu jako izrabljuje radna snaga bilo da si inženjer ili šljaker u skladištu trgov.centra.
    Tako da moje tumačenje i doživljaj navedene problematike ide u tom smjeru.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.07.2023. at 13:24

Stranica 4 od 13 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •