Vidis a ja sam mislila i cula od cura da to ovisi od osobe do osobe da se nekome skrati,a nekome produži ciklus.
Ima mi logike ovo tvoje sirius. Ne znam zasto su tako govorile da im je razlicito.

Vidis a ja sam mislila i cula od cura da to ovisi od osobe do osobe da se nekome skrati,a nekome produži ciklus.
Ima mi logike ovo tvoje sirius. Ne znam zasto su tako govorile da im je razlicito.

Ciklus se produzi tj .krene preskakati kasnije, kad estrogen pada . Znaci druga polovica perimenopauze.
Vecinom zene ne obracaju paznju na to skracivanje ciklusa jer to krene vrlo lagano. Meni je ciklus do cetrdesete bio 30+ dana, izmedu 30-33. U ranim cetrdesetima je postao strebererski, tocno 28 dana , a onda se krenuo jos skracivati na 26, 25 dana. U isto vrijeme skracuje se broj dana krvarenja, jer je sluznica tanja , a hormona manje. Pa broj dana sa 6,7, padne na 3,4.
U isto vrijeme par ciklusa godisnje moze se prodiziti ili preskociti . Pa onda slijedeca menstruacija zna biti jako obilna.
O menopauzi i svemu sto njoj predhodi iznimno se malo prica. Jedino sto sam ja culao tom periodu jesu -valunzi.
Srecom, ima jos puno radosti osim valunga.

Asti komplicirano je to nase zensko tijelo, meni se ciklus vec neko vrijeme skratio s 28 na 23 ili 24 dana, a onda opet nekad (rijetko) bude preko 30 dana i nastavi opet klasik od 20 i sitno dana. Ja nemam pojma u kojoj sam fazi majke mi
Druge simptome zasad ne osjecam jedino vise sna trebam, ali to povezujem i s iznimnim fiz.naporima koijma sam izložena (stalno sam u maratonskim pripremama).
Posljednje uređivanje od Lili75 : 28.02.2025. at 21:38

Ako nije tajna moze druge radosti osim valunga,moze i na pp.
Meni bitan samo san, cini mi se najvaznijim.

Mislim da sam pisala već o svojim simptimima, ali evo još jednom
Prvo se ciklus počeo skraćivati i došao na 21 dan, a onda je krenuo izostajati uz vrlo obilne mjesečnice pa do izljeva:
valunzi
Noćna znojenja - buđenje u lokvi znoja mokre gaće i potkošulja
Nesanica
Brain fog - užasan.. Nemogućnost koncentracije... Mislila sam da je početak alzheimera
Anksioznost, panika, lagana depresija
Urinarne infekcije svaka 3 mjeseca
Bolni zglobovi
Smrznuto rame
Svrbež tijela
Suhe oči
Preskakanje srca
Uglavnom.. Kod mene je bilo baš veselo.. Hvala bogu da postoji pomoć u obliku hormonalne terapije jer bih znorela

Baš opaki simptomi su krenuli kad je ciklus krenuo izostajati i kad sam imala izljeve i onda kad sam krenula s hormonskom terapijom sam skužila da zapravo par godina prije toga to nisam bila ja. Onako kužila sam da mi se nešto događa da sam postajala lagano tjeskobna, nevesela, da nije bilo moje životne radosti, a nisam to znala imenovati pa čak ni prepoznati da sam drugačija. Samo sam par godina imala taj neki čudan osjećaj.

Hahhah ja sam se baš bila prepala. Zaboravljala sam platiti račune, odvesti dijete na kontrolu u bolnicu, a kintrola je već godinama jednom mjesečno. Silazila sam na krivim stanicama, iz trgovine odnijela košaricu. N poslu zaboravila da sam to jutro klijentu rekla nešto poslati, napraviti. Užas.. To mi je bio najstrašniji dio.