Stranica 29 od 33 PrviPrvi ... 192728293031 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,401 do 1,450 od 1625

Tema: kruh iz pekača 2. dio

  1. #1401
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Radio sam kvas pa me je to prošlo. Prilična zezancija, a velika vjerojatnost da se sve usmrdi. Biga mi je puno bolji štos.
    Najbliže pravom kiselom kruhu, a bez natezanja, je kefir biga. Kiselije od toga se uglavnom teško diže i prilično je nategnuto dobivanje dobrog kruha. Raženi kruh (100% raž) s kefirom je skoro najkiseliji kruh koji sam napravio, a nije se baš sjajno digao. Fora je da se u kefiru nalazi i nekakav udio octa, jer se u kefirnim zrncima nalaze i acetobakterije.

    Morat ćeš malo eksperimentirati.

  2. #1402
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Citiraj vida prvotno napisa Vidi poruku
    joj komplicirano, provjeri me:
    1. dio bige (odstajale 1 dan) mi u određenom %-tku zamjenjuje brašno kad radim kruh?
    2 . ja radim kefir bigu, može li ona proći u ovom slućaju?
    3. kad radim kruh opet napravim novu bigu?
    4. dio stare bige mi mijenja brašno u pripremi nove bige ili mijenja ono brašno koje se stavlja na bigu?
    5. kad radim novu bigu ne stavljam kvasac?
    6. koje brašno, za staru i novu bigu i ono ostalo?
    Ovu bigu koja je za kiselo tijesto radi sa raženim i dodaj ga bez da išta zamjenjuješ, nego kao +
    Kruh radi standarno raženi sa bigom kako si i do sada radila.

  3. #1403

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Mlini
    Postovi
    195

    Početno

    sve sam gradivo utvrdila ali pomalo odustala od druzenja s pekacem iako jos uredno stoji na radnoj povrsini bijeli kruh bude ok ali ga ja izbjegavam a crni i kukuruzni nikako same cigle i kamenja di grijesim pomozite ako znate imam moulinex 2000 s novom metlicom

  4. #1404
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Miki, ovdje su ti 2 linka na stranice s receptima. Pogledaj si omjere crnog, integralnog i ostalog brašna, pa lijepo štreberski po recept. Sigurno nećeš pogriještii

    http://www.seb.hr/big/Moulinex/Mouli...ipe%20book.pdf

    http://www2.club-paneo.com/cr_cr/index.html

    Ja osobno ne radim samo crni kruh već miješam crno brašno s bijelim ili polubijelim, u istom omjeru, a ponekad prevagne crno brašno. Uvijek uspije.

  5. #1405

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    Malo sam improvizirala jučer, nije loše ispalo pa da podijelim s vama.
    Kako je bio totalna improvizacija, nek se zove prema povodu:

    R23


    320 ml mlijeka
    1,5 žlica maslaca
    1 žličica soli
    5 žlica smeđeg šećera (mislim da bi bolje bilo s medom, ali ne smijem ga stavljati zbog M. pa ga ni nemam doma)
    sveukupno brašnastih stvari 540 g: brašno integralno cca 70 g, brašno za crni kruh + kakao prah (4-5 žlica)
    7 g di-go kvasca ( 1 vrećica)

    kad je zapištao dodala sam
    100 g kockica papaje prethodno malo namočenih u vodi
    4-5 žlica sjeckanih oraha

    Žlice i žličice su obične, vrhom pune
    Lopatice vadim iz stroja na početku zadnjeg dizanja, tj kad čujem da je stalo zadnje miješanje. Kad ih izvadim lagano nauljim osovine jer tako kruh lakše sklizne. Nakon toga sam na vrh stavila polovice oraha i stvarno nije loše izgledalo. Začudo, nisu se odlijepile.
    Pekla sam ga na programu Slatko-Rapid (cca 2:20 h)


    Poslužiti s pekmezom od maline, ali kažu da može i samo.

  6. #1406
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    koja će mi dobra duša dati omjere za kruh, po mogućnosti s bigom, a da se dobije manji kruh? trep
    svi ovi omjeri su za kruh od kile, i onda to ne pojedemo u dva dana i stalno bacam!
    please, please ako tko zna!

  7. #1407
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa ništa lakše, samo uzmeš kalkulator u šake i sve količine pomnožiš s faktorom npr. 0,7

  8. #1408
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    nije mi palo na pamet!

  9. #1409
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    molim pomoć
    za kruh u pekaču bi koristila kukuruzno i raženo brašno, molim ako netko zna omjere i da li staviti suhi ili svježi kvasac i koliko, što još ide unutra, voda, sol ?
    bijelo brašno je isključeno zbog AD kćeri

  10. #1410
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    Citiraj mamaduda prvotno napisa Vidi poruku
    molim pomoć
    za kruh u pekaču bi koristila kukuruzno i raženo brašno, molim ako netko zna omjere i da li staviti suhi ili svježi kvasac i koliko, što još ide unutra, voda, sol ?
    bijelo brašno je isključeno zbog AD kćeri
    podižem svoje pitanje
    u međuvremenu sam otkrila da bi umjesto bijelo brašna mogla staviti malo glutenskog brašna (samo ga je teško naći) da se kruh digne jer su ova dva brašna jako teška

    ima li tko kakav recept za kruh bez bijelog brašna?

  11. #1411
    Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Lokacija
    Deutschland
    Postovi
    223

    Početno

    U svim receptima koje sam dosad videla za malu strucu kukuruzno brasno je islo maximalno 30gr, za kruhove sa razanim brasnom sam koristila kiselo testo u prahu od razanog brasna iz DM-a uz kvasac i ispadali su ok.

    Stavljam i suhi i svezi kvasac (ne u isto vreme vec naizmenicno). Od kockice svezeg kvasca dovoljna je 1/4 kockice za manju strucu.

    Razane sam uvek pekla na program za puno zrno (integralne).

    Jako je vazno vodu ili mleko zagrejati i tako toplo dodati na pocetku.

  12. #1412
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Suhi instant kvasac je otporniji kod močenja (rehidracije) od suhog ili svježeg pa ne treba posebno paziti na temperaturu. Ipak, treba imati u vidu da ga proizvode s emulgatorom - ako suprotno nije posebno navedeno.

    Mislim da je suhi instant kvasac koji je deklarirano bez emulgatora dobar izbor kod AD.

    Umjesto glutenskog brašna u kombinaciji s bijelim brašnom mislim da je bolji izbor polubijelo brašno iz dobrog izvora i barem mjesec dana odležalo. U ovoj sezoni, na primjer, Podravkino brašno nije dobro kao prije. Nešto su zeznuli.

  13. #1413

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Postovi
    1,405

    Početno

    ja sam jučer po receptu radila kruh od cijelovitog zrna (37dkg podravka crnog b.+ 37 dkg podravka graham b. + 2,5 dkg maslaca, žličica soli, žličica šećera + 350 ml vode +3/4 kesice kvasca + žlica sjemenki lana -proizvoljno), program za cijelovito zrno, srednje tamna korica 3: 15 h, ispao mi je malo previše mokar a lijepo dignut, jesam li trebala ostaviti još 10- ak min da se peče ? ili sam možda falila što sam rastopila maslac ? ili ništa od navedenog ? u čemu je stvar kod suhoće kruha, bijeli mi redovito ispadne suh, a slijedeći dan bude presuh

  14. #1414
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Umjesto glutenskog brašna u kombinaciji s bijelim brašnom mislim da je bolji izbor polubijelo brašno iz dobrog izvora i barem mjesec dana odležalo. U ovoj sezoni, na primjer, Podravkino brašno nije dobro kao prije. Nešto su zeznuli.
    Davore, ne znam da li sam dobro shvatila tvoj odgovor, ja sam glutensko brašno mislila mješati sa kukuruznim i raženim i molim te ako znaš kod alergija na bijelo brašno, da li se smije koristiti polubjelo ili crno, integralno ili to znači da su zabranjena sva pšenična ... sorry na pitanjima ali ta bršna su mi posebna misterija

  15. #1415
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pretpostavio sam da su ti problem aditivi, ali sada više nisam siguran. Kod preosjetljivosti na kruh najčešći problem je gluten, a njega nećeš naći u kukuruzu i riži. Pšenica, raž, zob, ječam i slične "trave" sadrže gluten i dodavanje glutenskog brašna bi poboljšalo dizanje, ali ne bi nikako riješilo problem glutena.
    Pšenična brašna što crnja sadrže to više glutena, ali i vlakana. Polubijelo ima nekako najbolje vezanje obzirom na odnos glutena i vlakana.

    Nisam skužio što točno ne smiješ

  16. #1416
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Pretpostavio sam da su ti problem aditivi, ali sada više nisam siguran. Kod preosjetljivosti na kruh najčešći problem je gluten, a njega nećeš naći u kukuruzu i riži. Pšenica, raž, zob, ječam i slične "trave" sadrže gluten i dodavanje glutenskog brašna bi poboljšalo dizanje, ali ne bi nikako riješilo problem glutena.
    Pšenična brašna što crnja sadrže to više glutena, ali i vlakana. Polubijelo ima nekako najbolje vezanje obzirom na odnos glutena i vlakana.

    Nisam skužio što točno ne smiješ
    možda se nisam dobro izrazila ... test je ispao pozitivan na bijelo brašno, a negativan na gluten, ječam, zob, raž, kukuruz, kvasac ... znači jednino ne smije bijelo brašno, a smije gluten i kvasac i ostale vrste brašna
    ma i ja sam totalno zbunjena jel mi nije jasno da li ne smije samo bijelo (oštro i glatko) ili ne smije i crno i polubjelo, tj. pšenično općenito... inače u popisu testiranih žitarica nema posebno izražena pšenica

  17. #1417
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    To je stvarno zbunjujuće i mislim da bi trebala izravno pitati alergologa u čemu je stvar. Možemo ovdje lupati o tome do mile volje, a nećemo znati u čemu je stvar. Tko zna kako su i gdje složeni ti testovi. U Americi je za bijelo brašno normalno da je izbijeljeno (kemija) i umjetno odležano aditivima (kemija) i ako je to problem onda kod nas problema nema - naša brašna nisu takva.

    Za svaki slučaj pitaj alergologa.

  18. #1418
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    To je stvarno zbunjujuće i mislim da bi trebala izravno pitati alergologa u čemu je stvar. Možemo ovdje lupati o tome do mile volje, a nećemo znati u čemu je stvar. Tko zna kako su i gdje složeni ti testovi. U Americi je za bijelo brašno normalno da je izbijeljeno (kemija) i umjetno odležano aditivima (kemija) i ako je to problem onda kod nas problema nema - naša brašna nisu takva.

    Za svaki slučaj pitaj alergologa.
    danas ću od doktora probati saznati informaciju, inače dr. nije alergolog, nego je to pokazao BRT test, na topicu o AD je bilo još djece koja su bila na tom testiranju pa možda tamo bude koja info

    sorry što smo malo OT na ovom topicu, vraćamo se na pekače i kruh

  19. #1419
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    evo razriješeno .... alergija na bijelo brašno je isključivo na oštro i glatko bijelo, znači možemo koristiti crna i integralna pšenična brašna, znači od punog zrna pšenice

    sada idem u potragu za receptima za kruh

    Davore, hvala

  20. #1420
    LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    1,654

    Početno

    ..ja ovako upadam-zna li netko gdje u istri mogu kupiti domaće brašno?...možda i online?.imamo mulinexov pekač i super nam radi..u zadnje vrijeme stavljam unutra i sjemenke sezama i suncokreta i-mljac je!))

  21. #1421
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pozdravljam ekipu. Bilo mi je veliko zadovoljstvo razmjenjivati iskustva s vama.

  22. #1422
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    ????
    Posljednje uređivanje od ninik : 07.04.2010. at 13:54

  23. #1423

    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Postovi
    7

    Početno

    hvala na receptu za bigu!

    meni najbolje ispadne kruh od plubijelog + crnog brašna (ne integralnog!) - (osim kefira) dodajem maslinovo ulje, sol, med, mrcu mlijeka u prahu, malo đumbira i bučinih koštica

    ali ga u pekaču samo mijesim a pečem u pećnici. tako mi je puno finiji, a i mogu ga oblikovati u veliki perec, te polijepiti bučine koštice po površini

    samo se bojim da pećnica ždere struju

  24. #1424
    ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    503

    Početno

    Kako biga buja tako mi izbaci propeler(prije se to nije događalo) vjerojatno se nešto pohabalo,ali ima li pomoči

  25. #1425
    perozdero

    Početno

    Pozdrav svima,
    prije par dana sam kupio pekac za kruh i od tada intenzivno citam po ovom forumu i skupljam savjete. Pohvale svima za trud pri objasnjavanju!

    Imao bih jedno pitanje - u knjizici recepta mi je za razeni kruh jedan od sastojaka razeni slad. Ako sam dobro preveo - recept je na engleskom i pise rye malt.
    Pitao sam u dm-u i bio&bio, ali nisu culi za to.

    Zna li netko gdje bi se to moglo kupiti? Ili sto mogu iskoristiti kao supstitut?

    Unaprijed hvala!

  26. #1426
    M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,032

    Početno

    Citiraj anchi pp prvotno napisa Vidi poruku
    Miki, ovdje su ti 2 linka na stranice s receptima. Pogledaj si omjere crnog, integralnog i ostalog brašna, pa lijepo štreberski po recept. Sigurno nećeš pogriještii

    http://www.seb.hr/big/Moulinex/Mouli...ipe%20book.pdf


    http://www2.club-paneo.com/cr_cr/index.html

    Ja osobno ne radim samo crni kruh već miješam crno brašno s bijelim ili polubijelim, u istom omjeru, a ponekad prevagne crno brašno. Uvijek uspije.
    Kupila sam pekač. i nekako krenula.

    Ova dva linka su super. Međutim, recepti su za neki drugi pekač. Kako ću znati koji program odabrati??

  27. #1427
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Po težini kruha, tj. količini brašna koju stavljaš u pekač.
    Ja svaki kruh koji ima do 700 g brašna pečem na programu za 1 kg.

  28. #1428

    Datum pristupanja
    Sep 2010
    Postovi
    5

    Početno

    Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Uspjelo je!!!! :D :D

    Prezadovoljna sam rezultatom.
    Dobila sam prefini kruh, omjer graham brašna i bijelog 50%-50%, dodatak suncokretove sjemenke.
    Ukusan je , što je naravno najvažnije.
    E, sad malo mi se tijesto nadiglo sa strane pa recimo, a središnji dio na nekih 3 cm od kraja je malo udubljen, no to kad se odreže, dalje je sve normalno pečeno i dobre teksture. Očito sam stavila previše germe...tek se učim..
    Da drugarice, stavili ste previše germe. Probajte količinu germe koja piše u uputstvu pomnožiti s 0,75 i staviti toliko i garantiram da Vam kruh neće biti udubljen. lp, Neno

  29. #1429

    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    28

    Početno

    i mi smo odnedavno ponosni vlasnici jednog pekaca i zaista smo odusevljeni.
    ovaj link s receptima je super!
    Hvala.
    samo jos da nadjem dobar recpept za crni hleb

  30. #1430
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,974

    Početno

    Dakle naš pekač je riknuo, zapravo samo grijač. MM je bio presretan (on ne vole taj kruh iz pekača), ja se naravno nisam predala i ne dam se oprostit od pekača.
    Dakle naš pekač sada mijesi izvrstan kruh koji pečem u pećnici,. Recept je onaj Davorov osnovni s bigom, omjeri crnog/polubijelog/graham brašna su kako ga imam doma..od toga do maximalno četvrtine graham. Da i pravim od 800 grama brašna. Dakle sve fino umijesim (po Davorovim napucima), kada se digne premjestim u kalup ostavim na toplom i u pečnicu. Ukusniji kruh nisam jela.
    Jednino me muči što je pečnicapoluprazna, probat ću nagurat u pekač 1kg brašna pa da još i nekakva peciva stavim sastrane, ili makar muffine (100 kg čemo natuć)

  31. #1431
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno

    Jedno pitanje za vas koji ste iskusni u pečenju kruha;može li kruh iz pekača biti jako mekan onako više kao spužvast,kao kupovni? Probala sam jednom taj iz pekača pa mi se učinio jako težak,kompaktan-nije mi se baš svidio. Ipak odlučila sam kupiti pekač jer želim da mi malac jede domaći kruh bez aditiva. E sada,danas sam gledale Moulinexove pekače-ima 3 vrste,jedan po nekih 600 kn,po 900 kn i po 1200. Prodavačica me baš nije prosvijetlila po pitanju njihovih mogućnosti-osim što pretpostavljam da ovaj zadnji ima mogućnost pravljenja peciva. Dajte pomozite,koji da kupim? Htjela sam pogledati i Panasonic ali tog nema nigdje.

  32. #1432
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Ta tri pekača ti se razlikuju u veličini posude, prema tome i u veličini kruha koji možeš ispeći.
    Ja imam ovaj XXL, koji peče najveći kruh od 1,5 kile, ali i manji od 750 g.
    Ovaj za 1200 kuna ima i nastavke u kojima možeš umjesto kruha ispeći bagete.
    Simpatična stvar, mada mislim da ne vrijedi 300 kuna (imam je, pa govorim iz iskustva).

    Što s tiče spužvastog kruha - zbog toga nemoj kupovati pekač. Korisnici pekača su zadovoljni što jedu pun i kompaktan kruh.

  33. #1433
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno

    Zar ne postoji nikakva mogućnost (recept) za malo rahliji kruh? A kakvi onda ispadnu ovi slatki kruhovi? Jesu li i oni iz pekača tvrđi nego recimo standardni kuglof koji se peče u pećnici?
    Anchi pp da li bi ti onda preporučila taj najveći pekač? Naime meni ne treba kruh od 1,5 kg već manji. Da li on ima sve ono što i ostali a bonus je znači samo taj veći kruh i nastavak za bagete? Ili?
    I još nešto,ako pekač samo zamijesi tijesto a ja ga recimo ispečem u pećnici hoće li onda pecivo/kruh biti mekši?
    Oprostite što davim ali potpuna sam neznalica.

  34. #1434
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Veći pekači imaju veću položenu posudu, sa 2 propelera. Ovi koji peku kruh do kile imalu uspravnu posudu i jedan propeler.
    Meni je trebao veći zbog brojnosti ukućana, a i tako mi se više sviđa položeni kruh.
    Ovaj od 900 kuna je također XXL, ista veličina posude, samo nema nastavke za bagete.

    Što se tiče mekoće kruha - kruh od bijelog brašna je uvijek mekši od nekog miješanog.
    Ako staviš najveću količinu kvasca, bit će još mekši. Ali s kvascem se ne treba pretjerivati, previše kvasca također upropasti kruh.
    Zaista ne znam šta se dodaje u kupovni kruh da bi bio nako spužvast.
    Možda je samo vrsta brašna u pitanju, a možda bude dodataka za koje radije ne bi znali.

    Ti možeš zamijesiti tijesto u pekaču i peći u pećnici, a koliko će tvrd/mekan biti kruh ovisi o temperaturi i duljini pečenja u pećnici.
    Meni npr. kruh iz pećnice nije nikada mekši od onog iz pekača, jer se bojim da ne ostane sirov pa možda malo dulje pečem.
    A u tom slučaju ti je upitna isplativost te investicije, što se tiče novaca a i vremena.
    Poanta pekača je da sve usipaš navečer u pekač, a ujutro samo izvadiš iz pekača.

    I još - ne znam kakav si kruh iz pekača probala, ali on je bude pretvrd ako radiš po uputama, tj. ako ne uvališ previše brašna.

    Ako misliš zaista kupovati pekač imaš temu kruh iz pekača 1. dio (ili tako nekako) pa si daj malo vremena i prouči razna iskustva.

  35. #1435
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno

    Anchi puno ti hvala!

  36. #1436
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno

    Ja kupila pekač Moulinex onaj najmanji. Dakle ja sam bila najveći skeptik na svijetu;pa ovaj je kruh presavršen!Uopće nije tvrd čega sam se bojala. Mislim da me pekara neće vidjeti.
    Jedno pitanje;da li ja smijem jedno sat vremena prije kraja programa (pretpostavljam da onda počinje pečenje kruha) dići poklopac i posuti tijesto sjemenkama sezama da budu na gornjoj korici. Ne usuđujem se dići poklopac da to ne bi utjecalo na tijesto. I još nešto:smijem li dodati više soli u masu? Slijepo se držim recepta jer sam negdje načula da sol utječe na dizanje tijesta.

  37. #1437
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,461

    Početno

    Citiraj spring prvotno napisa Vidi poruku
    Ja kupila pekač Moulinex onaj najmanji. Dakle ja sam bila najveći skeptik na svijetu;pa ovaj je kruh presavršen!Uopće nije tvrd čega sam se bojala. Mislim da me pekara neće vidjeti.
    Jedno pitanje;da li ja smijem jedno sat vremena prije kraja programa (pretpostavljam da onda počinje pečenje kruha) dići poklopac i posuti tijesto sjemenkama sezama da budu na gornjoj korici. Ne usuđujem se dići poklopac da to ne bi utjecalo na tijesto. I još nešto:smijem li dodati više soli u masu? Slijepo se držim recepta jer sam negdje načula da sol utječe na dizanje tijesta.
    spring,ni slučajno ne otvarati poklopac neposredno prije pečenja,ali ni za vrijeme pečenja.
    Naglo će ti ući hladan zrak i tijesto će splasnuti i izgledat će zgužvano,a i tekstura na gornjem dijelu će mu se pokvariti.
    Nego: sjemenke možeš ubaciti nakon prvog miješanja,kod mog pekača je to nakon 30 prvih minuta.Meni pišti poseban znak nakon 30min baš da me sjeti da ubacim dodatke,ako želim.

    Ja stavim više soli u masu,više se ne pridržavam uopće njihovih recepata,nego sam našla metodom pokušaja svojih par idealnih recepata i sad samo njih prašim.

  38. #1438

    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    251

    Početno

    Ja sezam posipam odozgo nakon što završi miješanje, dakle prije faze dizanja.
    Zašto bi stavljala više soli?
    Ja pečem kruh u pekaču upravo zato da si smanjim količinu soli, tj. uvijek stavim pola od količine u receptu i ispadne odlično.
    Inače sol umanjuje dizanje tijesta, zato se mora dodavati kvasac (sa šećerom) odvojeno od soli (u uputama za moj pekač piše u suprotni kut!)

  39. #1439
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno

    Rosa hvala na savjetima.
    Roman972 ,mi ti svi volimo malo slanije. Znam da nije zdravo ali...šta ćeš-ovisnici o slanom.

  40. #1440
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Glede otvaranja pekača... Rosa ne znam kakva su tvoja iskustva, ali ja sam prije pečenja otvarala i nabacivala sjemenke odozgora i ništa se nije desilo.
    Cijeli postupak traje 5 sekundii, a nije da izvadiš tijesto na temperaturu -10.

    Moulinex ima zvučni signal kad preporučaju dodavati sjemenke i ostale dodatke, ali nakon toga se nastavi miješanje, tako da onda ne budu po vrhu onako kako je spring zamislila.
    Osim toga, nakon prvog dizanja slijedi još jedno miješanje, tako da ako hoćeš sjemenke na korici ne preostaje ti nego probati jednom otvoriti pekač i posuti.

  41. #1441
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Baš lijepo da imamo novu pekačicu!!!!
    Sad će nam i tema malo oživiti!


  42. #1442
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,461

    Početno

    Citiraj anchi pp prvotno napisa Vidi poruku
    Glede otvaranja pekača... Rosa ne znam kakva su tvoja iskustva, ali ja sam prije pečenja otvarala i nabacivala sjemenke odozgora i ništa se nije desilo.
    Cijeli postupak traje 5 sekundii, a nije da izvadiš tijesto na temperaturu -10.

    Moulinex ima zvučni signal kad preporučaju dodavati sjemenke i ostale dodatke, ali nakon toga se nastavi miješanje, tako da onda ne budu po vrhu onako kako je spring zamislila.
    Osim toga, nakon prvog dizanja slijedi još jedno miješanje, tako da ako hoćeš sjemenke na korici ne preostaje ti nego probati jednom otvoriti pekač i posuti.
    E,vidiš..nisam ni pomislila da je htjela da joj sjemenke budu samo na vrhu..da,onda mora probati prije pečenja,no mislim da je bolje ne baš pred samo pečenje,nego nakon zadnjeg miješanja,kaj ne? Onda još ima fore da toplina radi svoje,a ubačene sjemenke se mogu samo lagano skupa s tijestom dizati ka vrhu.

    Zapravo,budem i ja tak sutra probala..

    :ziherašica se baca u provaliju rizika:

  43. #1443
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno

    Anchi
    Što se tiče ovog sezama na vrhu baš to,nakon zvučnog signala se nastavlja miješanje tako da treba pogoditi vrijeme kada dići poklopac.
    Da prijavim svoj prvi neuspijeh. Nakon 4 savršeno pečena kruha,krenem ja sinoć praviti čokoladni brioš. Dakle baš pred pečenje ta se masa tako jako digla da je iscurila na dno pekača i po grijačima. Sve sam bacila,a pekač sam čistila 45 minuta. Još mi i sada smrdi kuhinja a tek je počelo grijati. Što bi bilo da nisam primjetila.

  44. #1444
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Sezam bi trebalo staviti nakon zadnjeg mješanja, da se tijesto diže i sezam lijepo raširina veći volumen.
    Može se i prije samog pečenja ali da se ne dira tijesto jer će volumen pasti, nego brzo i lagano posipati i poklopiti jer se temp. diže i za vrfijeme fermentacije ( dizanja tijesta )

  45. #1445
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Citiraj spring prvotno napisa Vidi poruku
    Anchi
    Što se tiče ovog sezama na vrhu baš to,nakon zvučnog signala se nastavlja miješanje tako da treba pogoditi vrijeme kada dići poklopac.
    Da prijavim svoj prvi neuspijeh. Nakon 4 savršeno pečena kruha,krenem ja sinoć praviti čokoladni brioš. Dakle baš pred pečenje ta se masa tako jako digla da je iscurila na dno pekača i po grijačima. Sve sam bacila,a pekač sam čistila 45 minuta. Još mi i sada smrdi kuhinja a tek je počelo grijati. Što bi bilo da nisam primjetila.
    Pa koliko kvasca ide u to čokoladno čudo?

  46. #1446
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno

    Nije stvar u kvascu. Znam u čemu sam pogriješila. Stavila sam neku abnormalnu količinu mlijeka. Žurila sam se,a i moj zvrk se po svuda penje (penjačka faza je u punom jeku),kvrcnio se, a ja sam ga tješila i by by kolač-završi u smeću.
    Ali ne odustajem,opet ću probati taj isti recept. (A i kuhinja se već poprilično izračila.)

  47. #1447

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    1,756

    Početno

    Ja imam Clatronic, koristim ga svakodnevno godinu i pol i ona posuda u kojoj se peče je totalno loša. Stijenke su jeoj oštećene kao i oni mali propeleri koji miješaju sastojke. Pitanje za upućene: da li je moguće nabaviti novu posudu ako je aparat inače dobar?

  48. #1448

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    1,756

    Početno

    Znam da bi ovo trebalo na servisni kutak ali ovdje imam ciljnu skupinu korisnika pekača. Čudi me da baš nitko nije imao ovakav problem da su sporedni dijelovi pohabani a pogon uređaja i sve ostalo u funkciji.

  49. #1449
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno

    Pitanja za iskusne pekače kruha; da li koristite mlijeko u prahu? U dosta recepata vidim da ide mlijeko u prahu,nisam ga 100 godina kupovala,a do sada sam ga koristila jedino za Rafaelo. Da li se u receptima može zamijeniti sa običnim mlijekom? Ja izbjegavam mlijeko u tetrapaku,a mm me uvjerava da je mlijeko u prahu isto kemikalija ali ipak bi probala pa to dovodi do drugog pitanja;gdje ga kupiti? Danas sam bila u Plodinama i još dvije trgovine-ne drže.

  50. #1450
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Do sada nikada nisam stavljala mlijeko u prahu nego sam vodu u receptu zamijenila mlijekom, a stavku mlijeka u prahu izbacila.
    Ima ga sigurno kupiti u Kauflandu i Intersparu.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •