Naša se počela gušiti mjesec prije drugog rođendana. Najprije smo rješavali samo simptomatski, inhalacijama, ali kad je iza drugog rođendana zaredalo svako 15 dana, poslali su nas u savjetovalište, uradili prick i stavili nas na flixotide. Moja curica nije išla u jaslice, čuvala ju je nana. Kod nas Prikc nije pokazao ništa. Mi smo upratili slijedeći scenarij: krene šmrkljanje, nosić procuri, kad sekret krene niz grlo dole počinju napadi. Znači kod nas je viroza bila okidač. Jedno vrijeme su se napadi dešavali i uz flixotide, u jednom periodu toliko učestalo da je doktorica čak predložila uvođenje i singulara (ja sam bila u jakom otporu od svih ovih lijekova, jesam bila svjesna težine situacije, ali sam stalno osječala otpor prema medikamentima), srećom tad ga još nije bilo na našem tržištu, a napadi su se od jednom povukli. Na flixu smo ostali nešto više od godinu dana, napadi su nam se prorjeđivali, a onda smo počeli prolaziti kroz infekte bez napada. U ljeto kad joj je bilo 3,5 smo postepeno probali prestati sa flixom. Ovdje na rodi smo pročitali i jedan fol, koji je nama bio jako koristan, inhalacija običnom fiziološkom otopinom, i primjenjivali smo je često, čim bi čuli nešto u nosu. Inhalator smo kupili iz straha da joj se ne desi gušenje dok smo na moru (u inostranstvu), dok je još bila pod terapijom.
Ona sad ima 5 godina, godinu i pol je bez terapije. Sa 3,5, par mjeseci nakon prestanka terapije je krenula u vrtić i to je prošlo veoma dobro. Napade bronhopstrukcije više nije imala. Danas se dešavaju napadi iritirajučeg kašlja bez smetnji u disanju, i zaista su čisto alergijskog porjekla (npr. na moru se pokrila dekom i prekašljala noć, a suta smo deku zamjenili peškirom i riješili problem) Ja se danas protivim terapiji, probam prirodno koliko mogu ublažiti kašalj, a pripremam se za posjetu homeopati.
Ina, ako imate ikakvu mogućnost, i ja bih ti preporučila da dijete bude čuvano u kući makar do 3. godine. Ja sam bila totalno presječena spominjanjem astme. Jedna me rodica (pulmolog) dosta smirila rekavši da oni takve epizode zovu epizodama otežanog disanja kod djece da su dosta dobre šanse da se to stabilizuje oko 4.-5. godine života. I ona mi je takođe preporučivala da kčer ostavim što duže kod nane.