Ja mogu radnim danom pred poglavarstvom. Imam pol sata pauze, ali moram paziti da ne ostanem predugo.
Ja mogu radnim danom pred poglavarstvom. Imam pol sata pauze, ali moram paziti da ne ostanem predugo.
Subotom se lakše organizirati...
Radnim danom bolje pred poglavarstvo...
Posljednje uređivanje od Nika : 18.11.2010. at 12:09
da, zato i nudimo poglavarstvo radnim danom, a Trg u subotu.
ali, mislim da je vremenska prognoza odlučila umjesto nas:
http://prognoza.hr/sedam.php?id=seda...ska&code=14240
[QUOTE=icyoh;1746322]Ma možeš ti podnijeti tužbu, ali to ti može s ovim argumentima proći jedino ako ti je Šeks prijatelj.
Jer službeno će kao i sad kriteriji za upis biti jedni (socijalni, broj djece, zaposlenost roditelja), a za plaćanje se uvode novi.
Ako gradski ured i dobije nalog (tajni naravno) da ugura što više djece koja bi više plaćala to će biti teško dokazati kao nešto protupravno i diskriminirajuće jer zapravo osnovni kriterij za prednost kod primanja u vrtić i jest (osim teške socijale i puno djece) zaposlenost oba roditelja. A u obiteljima gdje oboje rade su i primanja najčešće bolja nego tamo gdje samo jedan radi.
apri - istina je da će ljudi teže doći radnim danom, ali subota nema puno smisla osim ako se ne poprati novinarima jako jako
mozemo u ovu subotu krenuti na trgu, jedan od zahtjeva nam moze biti da se hitno sastanemo s predlagateljima
a ako se do srijede ne dogodi sastanak ili inicijativa, onda u srijedu pred poglavarstvom
mislim da sreijedom i jesu sastanci poglavarstva
ne bojim se utopljenosti
a i medijima je ovo trenutno jako zanimljivo
vidite npr moj topik gdje nas zovu i traze roditelje
koji se ne javljaju![]()
7 dnevna prognoza je sve samo ne pouzdana 4., 5. i 6. dana. osim toga svejedno je ako sipi kišica ili prši snježićak - problem je prolom oblaka. koliko prosvjed traje? pola sata, dulje?
ne javljaju se jer je strah od kamenovanja
naslov u novinama je za bogate skuplji vrtić
a poanta je u tome da je fakat dosta toga, vuku nas za nos
Cure-ovi kriterijumi za upis u vrtic. Kod nas ovakav sistem funkcionise vec duze (podnosis sva moguca i nemoguca dokumenta, osim brisa guzice, kako bi dokazao da nemas para da platis vrtic) ali pri upisu dece u vrtic to niko ne pita. Znaci prijava i upis u vrtic idu samo po kriterijumu deca sa zaposlena oba roditelja, a ako ostane mesta onda i ostali.... A tek kad je dete primljeno u vrtic, i plati se prva uplatnica (puna cena) onda se podnose zahtevi za subvencije pa kome se odobri.
sorry, krivo je kvotano, a ne znam popravit... citirala sam zubić vilu.
Apricot definitivno subota!
Mogla bi svašta iskomentirati, ali ću samo reći da je prijedlog sramota bez obzira u koji dohodovnu skupinu ljudi pripadali. Socijalnu pravdu ići graditi na leđima djece je potpuno neprihvatljivo i to ne da bi se postigla zaista neka pravda nego da se pokrpaju rupe promašenih investicija i jelte svega što je dovelo do toga... Mislim da je krajnje vrijeme da se tome kaže stop.
ja razumijem to sto pisete ali ovim nisu ugrozeni samo roditelji iznadprosjecnih primanja, nego svi roditelji prosjecnih primanja
Meni u biti svejedno, možda bolje radni dan, poglavarstvo, blizu radim.
Jel još uvijek tražite roditelje za hateve? Niš ne obećajem.
treba prosvjedovati i protiv principa uzimanja građanima sve više i više svaki put kad se pojavi rupa u proračunu kojeg su oni sami financirali. jer ako ovaj prijedlog prođe, sljedeći put kad ne bude novaca potražit će ga i uzeti negdje drugdje... ako treba uvesti drugačije plaćanje za vrtiće zašto to nije napravio kad je postao gradonačelnik nego sad kad nema novaca pa će uzimati mladim obiteljima s malom djecom...
Mislim da bi kod ovog problema "institucije" trebale reagirati (pravobraniteljica za djecu, pučki pravobranitelj ili tko već). Sva djeca bi trebala biti jednaka bez obzira na njihovo socijalno ili imovinsko porijeklo. Zakon o zabrani diskriminacije govori o tome. Samo, nažalost, izgleda da se taj zakon spominje samo ako su povrijeđena prava punoljetnih osoba.
Ako se nešto daje djeci, pa bila to i subvencija za gradski vrtić, svoj djeci treba dati jednako bez obzira na primanja njihovih roditelja.
Kad bi banalizirali ideju (diskriminaciju) onda bi ispalo da ni novogodišnji paketići ne trebaju biti isti. Oni čiji roditelji zarađuju više trebaju dobiti "skromnije" paketiće pa nek im roditelji doma namire razliku. Možda je tako kod zaposlenih u poglavarstvu.
Iskreno i meni je glupo da netko vozi auto od 300000 kn, a plaća dječji vrtić 200 ili 400 kuna. Ali taj bi se problem trebao rješavati na drugi način, a ne raditi razliku među djecom.
Ja sam za ovo sto predlaze Ivarica: u subotu na Trg, a u srijedu pred poglavarstvo.
Novinari ce nas popratiti sigurno, samo neka nas se skupi sto vise!
rossa, svjesna sam toga, samo kažem da mi je u ovom trenutku licemjerno istupati.
Kao i kod svake slične mjere definitivno puše oni sa niskim ali i srednjim plaćama,
dok je onima sa visokim zapravo svejedno koliko plaćaju
Posljednje uređivanje od krojachica : 18.11.2010. at 12:56
Upravo tako. Jučer sam dugo razmišljala da li da se javim. Ali:
a) spadam u kategoriju "bogatih" pa će ispasti da uvijek negoduju oni koji najviše imaju i neće me se uzeti za ozbiljno
b) zato što sam previše ogorčena na cijelu situaciju i na način na koji se misli provesti ta raspodjela, gdje će biti varanja i laganja na svakom koraku, sve popraćeno plavim kovertama i inim pomoćnim sredstvima
c) imam previše loših iskustava s novinarskim izvrtanjem izjava pa će napisati samo moje prihode i to da mislim da nije fer, a izostavit će sve ono što navedem kao argumente zašto mislim da nije fer i to da zapravo nisam protiv određenog povećanja cijene vrtića.
Kad bi mi netko garantirao da će napisati/prikazati sve što ću reći, još bih se i javila, a kako to nikad nije slučaj - neću. Dovoljno se i bez toga manipulira mnome i mojom djecom (i mojom poreznom karticom).
subota, 20. 11.2010.
10 sati
Trg bana J. Jelačića
znam da nam je svima potrebno ventiliranje, ali možemo li barem dio vremena i energije utrošiti da pošaljemo mail svim prijateljima i poznatima, da dođu u subotu, da pokažu kako im je stalo i da nećemo dopustiti da nam stadioni, javni zahodi i šoping centri kroje kućni budžet i sudbinu?
Ok, Kojachica možda se ti zbog muževih visokih primanja ne smatraš pozvanom buniti se.
Ali ovo je stvar principa! Vidjeli smo kako to izgleda kada se uzimajući u obzir primanja razreže krizni porez u ime boljeg sutra.
Pa jel došlo to bolje sutra? Nije! I neće na taj način.
Ovo je samo još jedan vid takvog harača.
Nek prođe ovaj, doći će i treći. I četvrti... I tako u beskraj.
Ovo nije način na koji bi se trebao krpati proračun, gradski, državni, nije bitno.
A naš zadatak bi trebao biti da jasno i glasno kažemo da to vidimo i da ne želimo više pristati na to.
Ja 99% neću doći, ali da bar malo budem korisna
Da se ne bi opet novinari izvukli nešto tipa "Bogati se bune jer ne plaćaju vrtić/jaslice 400/200 kn" možda ne bi bilo loše formulirati nekoliko teza koje su problematične u ovom prijedlogu. Mislim da bi nekoliko posve jasnih teza privukle veći broj roditelja.
Nemam vremena sad iščitavati opet sve pa izvlačiti ali recimo
- Velika razlika u iznosu od 1200-2000.
- obaveza plaćanja vrtića za cijeli mjesec pa makar dijete išlo 1 dan (a ostatak provelo doma s tetom čuvalicom koju su roditelji isto platitili jer ne mogu mjesecima biti na bolovanju svakih 2 tjedna)
- Nepostojanje (nisam sigurna, ali nisam našla) mogućnosti ponovnog izračuna cijene tijekom godine zbog velike promjene u prihodima
- ukupna imovina, a ne samo plaća
Ma znam ja to babyboys, ali generalno su najčešće (ne uvijek naravno) financijski u prednosti obitelji s dva zaposlena roditelja. A kao djeca oba zaposlena roditelja će i ta djeca imati prednost pri samom upisu u vrtić i to je i dosad bilo. Samo sam objašnjavala vezano na ovo što je icyoh tvrdila, kako će biti nemoguće dokazati da su se primala djeca koja će više plaćati pa da je tako rađena diskriminacija jer će odgovor gradskog ureda za većinu djece koja će puno plaćati biti da su primljena jer im OBA roditelja rade.oba zaposlena roditelja su i ona koja rade za 3000- 4000 kn svaki.
Uostalom to nije toliko važno, problem je što se ovako nešto provodi:
1. prije nego se na 100 drugih mjesta začepe rupe u gradskom proračunu
2. što se uvodi preko noći
3. što su kriteriji i način provođenja u startu postavljeni tako da omogućavaju ogromnu sivu zonu
4. što se opet lomi najviše preko tzv. srednje klase koja se već godinama bori da ostane srednja a ne padne u siromaštvo
5. što još uvijek nije jasno kako će to pomoći rješenju problema ogromnog broja neupisane djece u vrtićima čiji bi roditelji htjeli raditi, a ne rade jer im (najčešće ženi) kad plati čuvanje djeteta ostane 500 ili 1000 kuna plaće, a za to većina neće ići svako jutro na posao osim onih kojima nažalost i taj iznos treba za golu egzistenciju.
Posljednje uređivanje od Zubic vila : 18.11.2010. at 13:26
za prosvjed je važno imati "bučalice" (fućkaljke, trumpete, okarine, zvečke, one iritantne dječje sviralice, bubnjeve)...
ima li tko voljan doma raditi transparente?
OK, zaboravimo o oba zaposlena roditelja jer brkamo kruške i jabuke- govorim o mogućim situacijama da će "prednost" pri upisu imati dijete oba zaposlena roditelja koji će plaćati 2000kn nego dijete oba zaposlena roditelja koji će plaćati 200kn.
A to se jednostavno da provjeriti (tj. trebalo bi se jednostavno dati provjeriti ako npr. sud naloži vrtićima da objave % primljene djece s oba zaposlena roditelja po svim "socijalnim" kategorijama).
Jer sam spremna kladiti se da nijedno dijete s oba zaposlena roditelja koji će plaćati 2000kn neće ostati neupisano.
Jel sada jasnije?![]()
Bok cure, nemam vremena iščitavati sve i molim tko zna da mi odgovori:
- novčana pomoć za djecu je smanjena, ja sam dobila 1. ratu od 6 za iznos 66000 kn za treće dijete, hoće to meni biti smanjeno iduće godine (ili ukinuto) ili se to odnosi samo na nove bebe? Hvala!
U vezi prosvjeda, ak se izorganiziram doma dolazim obavezno s ekipom!
Sve je meni jasno Icyoh, ali te ćeš podatke dobiti- nikad!
Mi govorimo o gradskom uredu koji još uvijek "ne zna" koliko je djece ostalo neupisano ove godine u Zagrebu jer je to kao komplicirano izračunati. Pa su izračunali novinari.
A da ne spominjem zakonsku zaštitu podataka, jedino bi inspekcija mogla dobiti uvid u tako nešto, a da je Bandiću inspekcija problem davno on ne bi bio tu gdje je.
Moj zaključak je bio da se zaboravi Ustavni sud, protiv ovog se može samo prevencijom i dizanjem buke u javnosti odmah i sad. Ako to izglasaju- piši kući propalo. Bar do slijedećih izbora, a to je na gradskom nivou još jako daleko...