Stranica 16 od 95 PrviPrvi ... 614151617182666 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 751 do 800 od 4725

Tema: Kako se nositi s gubitkom djeteta i što dalje 4

zrinkič avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Cromy.....ja idem 04.04. na kontrolu kod svoje doktorice u Petrovu. kad sam rodila, prije točno 4 tj. došle je do mene u sobu, sjela na krevet i rekla mi da je to najgora moguća stvar koja se može desit. to je nesreća koja zadesi ženu, i njih jkao doktore, jer nemogu predvidjet, kad krene akutno, nemogu spasit. budući sam ja ostala trudna IVF-om, rekla mi je fizički da mogu u postupak u 10-om mjesecu , a da bi do tada volila napraviti sve pretrage, briseve pa možda i bris maternice. e sad, kako će se postaviti prema novoj trudnoći, dali preventivno raditi serklažu, dali me u neko određeno doba staviti na antibiotike...rekla mi je da je to sve lutrija i u Božjim rukama! ja vjerujem da je tako!! dal će se opet ponoviti....mislim da nema pravila. mi smio imale isti slučaj...i meni je prolobiro vodenjak zbog upale plodovih ovoja! krenulo je sa vršak prsta uloživa...radila sve moguće briseve...sve uredno, došla za 2 tj na kontrolu sa tim nalazima, za prst prohodna! tjedan prije toga su počele lagane kontrakcije za koje sam bila uvjerena da je beba! ostavila me u bolnici sa kontrole. drugo jutro mi uveli tokolizu, vadili krv, crp 10.......kontrakcije su se nastavile pod tokolizom, uveli mi antibiotik...odma je posumnjala u tu upalu...plan je bio napraviti serklažu. doktorica je došla do mene i rekla mi suznih očiju: ja da sam tebe zašila...živa bi se pojela! onda su krenuli jaki bolovi, pregledali me, vodenjak prolobiro veličine šljive...završila u rađaoni na dripu....ništa. crp 52, uveli mi trojnu terapiju.za dan, crp pao na 26, vratili me na odjel.....ja sretna jersam bila uvjerena kako smo se ja i moja jaka cura spasile.crp 12. za dva dana sam počela osjećati neki pritisak dole! došo je ručak i ja sam se na krevetu okrenula...kad ono iscjedak, sišla sam s kreveta na wc....kad to rozno, pozvala sam sestru...odmah na pregled, vodenjak prolobiro već veličine jajeta. opet u rađaonu. pregled.....cerviksa još ima, ako ne curka plodna voda....serklaža. napravili test....curila je. tad sam rekla neka se samo čim prije završi. dobila sam injekciju za poticanje trudova...koja me ubila! eto...to je moja priča. jesam se raspisala

zrinkič avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

koksy....s tobom sam!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Tuzan je dan danas... Zapalila sam svijecu i pokusavam biti ok. 5 godina a ipak boli jednako.
    drži se draga tu smo za tebe danas, ljubi to svoje malo prelijepo biće i mazi bušicu

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

zrikić

zrinkič avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

htela sam vas pitati.....bolovanje!!! koja prava imamo? plaćeno, neplaćeno i koliko? ja moram u ponedjeljak krenut raditi......a iskreno...nisam spremna za ljude uopće....al to mi vjerojatno nitko neće opravdati!

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj CRomy prvotno napisa Vidi poruku
    Bila sam kod Đelmiša, kad budu svi nalazi gotovi idem onda na razgovor da vidim što i kako dalje, ali ugl. rekao mi je da je spreman, da se tako izrazim, preuzite brigu o meni.....
    Sad čekam 3 tj i nadam se nekim konkretnijim odgovorima.....
    sretno
    Ja danas zahvaljujući njegovoj brizi imam dijete od 4 i pol godine.
    Od samog početka trudnoće strogo mirovanje, sa 15. tjedana serklaža i ležanje u bolnici do kraja trudnoće uz svakakve terapije. Uopće se nitko na odjelu nije nadao da ću dogurati do termina, i uz otvaranje od samog početka trudnoće (cerviks skroz skraćen, smekšan, prohodan za prst) na kraju završila na induciranom porodu.

velika.jabuka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tuzan je dan danas... Zapalila sam svijecu i pokusavam biti ok. 5 godina a ipak boli jednako.
    koksy, drž se! mislimo na tebe i mi smo zapalili svijeću za vas

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

koksy, ...

sve druge curke, šaljem vam samo poljupce i zagrljaje u ovo pretproljetno vrijeme!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj zrinkič prvotno napisa Vidi poruku
    htela sam vas pitati.....bolovanje!!! koja prava imamo? plaćeno, neplaćeno i koliko? ja moram u ponedjeljak krenut raditi......a iskreno...nisam spremna za ljude uopće....al to mi vjerojatno nitko neće opravdati!
    Trebala bi imati minimum 45 dana, moraš vidjeti sa svojom doktoricom.

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

koksy draga

zrinkič avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

natty....molim te....samo ukratko mi napiši, šta je bilo s tobom??? kužim ovo da si tu dobitnu trudnoću odležala u bolnici....a šta je bilo prije?

velika.jabuka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Cromy, s obzirom da je Đelmiš i mene pozvao u Petrovu s uputnicom za jednodnevno liječenje na 'sve' pretrage (vidim koje si ti radila, meni će vjerojatno isto), plz reci mi koliko je to sve skupa trajalo, i tko ti je radio papa i cb? i... da li ti je jako teško palo biti s trudnicama...

CRomy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Žrinkič i prema meni je bila divna i rekla mi je da mi mora isključit tokolizu i da je to za nju kao da nekoga skida sa aparata koji ga drže na životu, ali zato danas 4. mj kasnije me totalno ignorira... Ali nema veze, Đelmiš mi je rekao da se samo njemu javim i sve će biti o.k.

RozaGroza, znam da me sve to čeka, a i on mi je rekao, cerklaža i biti u bolnici malo dulje poslije nje..... spremna sam ja biti u bolnici od prvog do zadnjeg dana, samo da i ja konačno dočekam svoj smotuljak....

Cure moje drage, sve na ovom forumu, ne znam kako da se izrazim, ali sve vas obožavam i hvala vam što ste tu, jer uistinu nigdje nisam olakšala dušu kao ovdje i to mi jako puno znači.... <3

CRomy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

velika.jabuka, moraš doći prije 8, sestre ti izvade krv, daš urin, onda čekaš dok oni obave sve trudnice s odjela i novopristigle, oko podne mi je Đelmiš uzeo briseve i papu i vag. pregled, netko od mladih specijalizanata ti uzme anamnezu (ono pitanja o bolestima u obitelji, tvojim dječjim bolestima i sl...), onda sam do cca 13h čekala ultrazvuk, išla sam u podrum, Herman je bio na uzv i oko 15 - 15.30h sam dobila otpusno pismo.... ove nalaze ti ondmah napišu na otpusno, a čekaš 3 tj cb i papu...
    Nije mi bilo preteško jer sam se trudila ne obračati previše pažnju na trudnice, a bila je samnom još jedna ženskica koja je došla na tu, kako oni kažu, prekoncepcijsku obradu, tako da sam dosta razgovarala s njom i njenim mužom, a i moj mm je bio samnom i vrijeme je lagano prolazilo...
    Jedino me stislo oko srca jako, izašla sam van na zrak, pred ulaz i jedna bebica u jastučiću je išla kući, okrenula sam glavu, nisam imala snage pogledati.... i moje bebice bi se rodile ovih dana da je sve bilo o.k.

CRomy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Kakvi su naši dr. sumnjam da će ti dati bolovanje, jer se to vodi kao pobačaj, a ne kao porod, ja sam uspijela dobiti dva mj, i to zahvaljujuči med. sestri koja se izborila za to....
    Ako ne uspiješ, moj savjet ti je da probaš otići kod psihologa ili psihijatra, oni će ti dati bolovanje, prvih 30 dana ti plaća poslodavac, a poslije toga imaš pravo preko zdravstvenog, ide na komisiju, poslodavac ti isplaćuje 70% plaće, a onda poslodavcu zdravstveno vraća taj iznos... tipa refundacije troškova za tvoje bolovanje.... i mislim da možeš izvući čak i od 3 - 6 mjeseci...
    Jedino ako nećeš imati problema sa poslodavcem...

latika avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

koksy drzi se draga
    CRomi

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

natty....molim te....samo ukratko mi napiši, šta je bilo s tobom??? kužim ovo da si tu dobitnu trudnoću odležala u bolnici....a šta je bilo prije?
    prije toga je bio spontani pobačaj u 22. tjednu, phd nalaz kaže infekcija amnionske vreće i ovojnica, a nakon kiretaže sam pokupila i neke bakterije (kojih sam se riješila tek u zg-u na infektivnoj i njihova je preporuka bila slijedeću trudnoću voditi u petrovoj)
    Moja soc. ginekologica je samo komentirala: više sreće drugi put (kao da sam išla raditi kruh pa mi nije uspio). I tako sam s drugom trudnoćom krenula kod prof. Đelmiša....krenula je loše jer sam krvarila, pa se prerano otvorila (dr. je rekao da bi do 17.tj. opet izgubila) i napravili serklažu, nakon nje imala sam kontrakcije i krvarila te sam bila na tokolizi mjesec dana, bakterije su skoro pa stalno bile prisutne u urinu, dijete je bilo jako nisko, duboko u zdjelici...i tako sam odležala cijelu trudnoću na odjelu i dočekala termin

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

koksy drži nam se draga! u mislima smo s tobom! uvijek je tužno koliko god vremena prošlo!
    CRomy
    Tibi, Ares, mala Laia, Roza puuuuuno ~~~~~~~~~~~~~~~ za vaše mrvice!
    svima vam šaljemo puse i zgrljaje!

nama se bliži dan kad je umrla Zara, i ovo će biti prva godina da ja neću ići njoj na groblje!

Mrvica2403 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

bzara

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

koksy i bzara mislim na vaše anđele
    svima velika puse

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Zrinkić...nemam rijeći samo suosjećanje.
    Što se tiče bolovanja....Ja sam pred nekoliko.mj izgubila bebu u 23 tjednu. MM pitao tete u HZOO i ona mu rekla "pošaljite nam zahtjev za dopust u slučaju smrti djeteta". Zahtjev odobren i ja 3. mj doma na punoj plaći.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Joj cure ja sam sve vise sigurna da djeca imaju sesto culo... Sven je danas posebno drag, nagovorio me na duugu setnju, kad smo se vratili doma rekao mi je doslovno ovako: upali mi crtic pa cemo se ti i ja sjest, gledat, grlit se i maziti I stvarno smo se puuuno grlili, ljubili i mazili, srce mi je veliko ko kuca! Kao da je osjetio koliko mi to sad treba.
    Vi ste jedine osobe u mom zivotu koje razumiju da sam presretna i zahvalna zbog Svena i ovog bebolinca sto me lupka, ali to ne moze umanjiti moje gubitke, i oni su moja djeca, i njih volim svim srcem. Pokusavala sam to objasniti MM-u i nekim bliskim osobama ali ne razumiju, kao da misle da namjerno zelim biti tuzna. Samo majke andjela to mogu shvatiti...
    Hvala vam sto ste tu, ponekad stvarno ne znam kako bi se sama nosila sa svim tim.

velika.jabuka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

hvala, cromy! curke i buhtlice, pusa!

klarita2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

koksy, bzaramislim na vas i vaše anđele.

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

joj koksy bas sam se rasplakala citajuci tvoj post. i kod nas je danas gorila svijeca za tvog andela!
    bzara najdraza

latika avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

drage moje, sigurno ste bile u situaciji da poslije svega sto vam se desilo vase prijateljice radjaju , neke da su jos trudne a neke da ostaju trudne.pa me zanima jeste li vi isle na krstenja ili u posjet poslije poroda, jeste li posjecivali trudne prijateljice? meni je to tako tesko, evo proslo je 5 mjeseci i vec sam prije 2 mjeseca bila kuma na krstenju, nije bilo lako al sam to uradila jer je to odavno bilo dogovoreno isad mi je drago sto sam skupila hrabrosti i bila kuma. al poslije toga ja izbjegavam vidjanje malih beba, odlazaka u posjete trudnim prijateljicama, cak odem i sa sv. mise kad krstenje pocne, nekako nemam hrabrosti i sad se pitam jel to uredu, mozda sam sebicna! ma neznam al jednostavno znam da bi se razgovorili svodili na trudnocu i na detalje oko poroda i oko njihove dijece a meni se to tako neda jer se lakse ovako oporavljam

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Koksy
    Latika e to je užasno teško..najbolje ti znaš, i nisi nimalo sebična ako neke stvari izbjegavaš, moraš misliti na sebe, i raditi ono što ti u tom trenu odgovara, ne misleći što će drugi reći ili misliti, meni je seka mjesec dana posli mog poroda, rodila curicu, bila sam kuma na krštenju, iako me to jako pažljivo pitala, umrla bi od tuge da nisam bila kuma, i bilo mi je teško, gledati sve to, svu onu radost koju nosi rođeno dite, ali da se radilo o nekom drugom, bilo bi mi sigurno daleko teže, i ne bi se mogla radovat ni veseliti tuđoj sreći, ali kako se sestrinoj sreći ne bi mogla veseliti?taj dan nikad neću zaboraviti ..a sad kako vrime prolazi obožavam gledati trudnice i male bebe, ne dolazi mi teško, ali opet ostaje ona praznina, dok ne dobijemo dijete nismo potpuni u ničemu, nadam se da nećemo još dugo čekati..
    Tibi velika pusa tvojim srećicama
    Roza

velika.jabuka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Latika, prema mom iskustvu, ljudi znaju biti puno bezobzirniji prema nama nego mi prema njima.
    evo, na primjer, ja svakih malo skupim snage da budem ljubazna prema šogorici koja je trudna i nazovem ili navratim da pitam kako je, a to mi je, iako ih volim i iskreno želim sve najbolje, jako teško napraviti jer smo bile otprilike isto trudne.
    ona, zauzvrat, uopće ne vodi računa o mojoj situaciji. stalno forsira razgovor o svojoj trudnoći i nekad imam osjećaj da se namjerno šepuri.
    svejedno, ako dođe do bilo kakvih iskrica ili to spomenem nekom trećem, ja sam ta koja ispadne 'ljubomorna'..
    odlučila sam se bolje štitit, jer nisam u poziciji da trpim nove udarce, čak ni male.
    zato je moje mišljenje da se itekakko imaš pravo povući sad kad ti je najteže..

zrinkič avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

latika.....baš kao što je jabuka napisala....radi onako kako ja za tebe najbolje...nemoj niti očekivat razumijevanje, manje ćeš se razočarat. ja se moram vratit na poso...žena od direktora je mjesec i po trudna više nego što sam ja bila, kad su me pitali kad se vraćam...natuknuli su kako ona više ne radi!!!! kolegica koja je trudna 2 mjeseca manje nagoli sam ja bila, dan prije nego sam ostala u bolnici, nazvala me sretna da mi kaže da je trudna i da će nam djeca ić skupa u školu....nije mi se javljala jer se nije usudila, pa sam ja nju nazvala...u suzama mi je rekla da bi rado došla do mene da me zagrli...i da joj se ne vidi trbuh!! one ružne primjere neću pisat...ovi ljudi su mi bitni. i ne suzdržavam suze kad čekam kod ginekologa sa trudnicama...jedan dan sam otišla u grad u banku....došla sam doma ljuta, sunce je grijalo i sve moguće mame su sa kolicima bile vani,nikad u životu nisam vidla toliko trudnica!!! baš me bijes obuzeo!u biti mi je lakše vidjet dijete nego trudnicu....fali mi moj trbuščić i oni leptirići u njemu....nisam se stigla šepurit, tek sam počela uživat u trudnoći. previše imam male djece oko sebe...poludila bi da njih nemogu gledat!!!

Mrvica2403 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Draga latika
    Nakon što sam dobila drugog anđela, naši prijatelji koji su dobili djete( nas dvije smo imale termin isti dan) pozvali su mm da bude kum na krštenju. Bilo nam je jako teško, ali smo ipak pristali. Danas tog dječačića posebno volim. Nekako mi je teško kad ga vidim jer se sjetim da bi moja Nina sada bila njegovog uzrasta, ali ne mogu vam opisati taj neki poseban osjećaj kad ga vidim, mislim da je Nina njegov anđeo čuvar Kako mi imamo puno prijatelja koji imaju malu djecu, stalno su nas pozivali na dječije rođendane, ja i mm smo ispočetka išli, ali otkad smo izgubili M ne idemo više, objasnili smo im da je preteško. Ovo ljeto ćemo biti kumovi na krštenju naše nećakinje, to nismo htjeli odbiti. Oprosti što sam se ovako raspisala, u biti sam samo htjela reći da slušaš svoje srce i ne tjeraš se da ideš negdje gdje će tvoja bol biti samo potaknuta

latika avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

hvala vam drage moje, znam da me vi ipak najbolje razumijete jer sve smo isto prosle i sada prolazimo al zajedno smo jace
    ma ja cu kao i do sada izbjegavati susrete jer ipak mi je potrebna snaga za to a to dolazi sa vremenom, ako se neke hoce ljutiti neka se ljute, valjda je to znak da mi i nisu prave prijateljice a takve mi i netrebaju u zivotu.saljem vam

iirraarraa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Latika
    moj nečak je rođen 6.7, a moj sin 31.7
    vidjela sam ga 4-5 puta prije mog poroda...i nakon toga prvi put tek za Božić, tri dana prije Božića....
    dakle 5 mjeseci svog nečaka nisam vidjela...
    kako je to sve bilo strašno, mi idemo kod muževih roditelja, a ovi izlaze iz kuće, skrivaju maloga samo da ga mi ne vidimo, u gradu pređu na drugu stranu ceste, svašta nešta samo da bi meni bilo lakše...
    kako je to bila tužna situacija....

kad sam ga prvi put vidjela nakon toga svega, ostavili su mene i Alena samog s njim u sobi, ridala sam pola sata od tuge, i ja i muž....a kad ga je dignuo, skoro mi je srce puklo

zrinkič avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

maria3....help...moja glava je tabula raza!!! ja dans bila na hzzo-u, da ne objašnjavam puno, ukratko nemaju pojma. preusmjerili me na pravnu službu koja je u drugom gradu pa sam zvala telefonom u 10 ujutro, objasnila slučaj....zamolili me da nazovem oko pola jedan kaže žena ovako, citiram: nemate pravo jer u trenutko rađanja bebe niste bili na rodiljnom dopustu, ali ima jedan komentar koji sam, ovako usput pročitala pa vi probajte napisati zahtjev i ostavite ga u vašem nbadležnom uredu ". katastrofa!!!! moji su svi papiri još u zg...a ja sam iz okolice kž! imam doma samo otpusno pismo i faxiran nalaz obdukcije...makar je to i više nego dovoljno, na otpusnom pismu piše sve!! kaj trebam napisati na zahtjevu...osim da tražim dopust za slučaj mrtvorođenog djeteta??

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zrinkic oprosti, mozda sam ja pogubila neki dio koji si napisala... Jeste vi upisali bebicu u knjigu rodenih? Ako niste nemas nikakva prava, nazalost. Mora biti trudnoca od 24. tj. nadalje da bi ostvarila pravo. Sada imas pravo na bolovanje samo zbog zivaca, ja sam bila doma, cini mi se, 45 dana. Sta ti pise u otpusnom pismu?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Najsigurnija opcija ti je da uzmeš uputnicu za psihologa, odeš i rečeš da zbog trauma nisi u stanju raditi, da ti je potreban odmor. Naravno reci da te mući bit s ljudima, da te mući vidjet trudnice na cesti, da plačeš nekontrolirano itd. Tu bi trebala dobiti barem mjesec dana ako ne i više, može se dobiti i do 6 mjeseci na osnovu izgubljene bebe.

velika.jabuka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

mi dečka nismo upisali, jer tada jednostavno nismo imali snage prolaziti kroz tu bol. i nismo požalili.. znam da bi na taj način ostvarili neka prava, ali bez obzira koliko smo u škripcu nije nam bilo do tih novaca, a kako imamo svoju firmu nisam morala brinuti o povratku na posao. a on je ionako zapisan tamo gdje je jedino važno - kod mame i tate u srcu.
    zrinkič, baš mi je žao što moraš prolaziti kroz te birokratske zavrzlame. savjetovala bih ti da to dvoje strogo odvojiš u glavi - rješavaš samo glupu papirologiju, a ne postojanje tvog anđela ni veličinu svoje patnje..

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Roza, mozda se nesto promjenilo u zadnjih 5 godina ali tada nije bilo moguce dobiti 6 mj. Meni je u tih 45 dana bilo ukljuceno bolovanje zbog gubitka i PTSP koji je dijagnosticiran kod psihijatrice. Sveki mi radi u HZZO i cak mi ni ona nije mogla pomoc da budem duze na bolovanju iako je znala da se nisam spremna vratiti na posao.

klarita2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

latikameni su 8 kolegica s posla rodile u vrijeme ili blizu kao ja. to sam već pisala.baby boom
    a od prijatelja oboje kumova.Sada u 5.mj kad je nama godišnjica i najgroi mjesec oni će krstiti svoju djecu. ne znam kako ću to izdržati i hoću li ići. Mi smo bili ti koji smo jako željeli to dijete, planirali a njima se zaletilo i ostali šokirani.A vidi sad...Jednu bebu sam posjetila kad je imala 2ipo mj(jako teško mi bilo, curica) a drugu još nisam.Vjerojatno zato jer se žena od našeg kuma kad se meni sve dogodilo javila meni tek nakon 3.mj. Pa se i ne žurim.ali mm mi je starijem malenom kum pa ćemo otići.

ja sam rodila u 38.tj , pa sam imala 3.mj prava , upisala sam Mariju (rodni list, piše mrtvorođeno), tako da se slijedeće dijete gleda kao
    treće(što i je).poslije tri mj htjela sam se vratiti na posao.za dalje mi je trebao nalaz psihijatra ali nije mi se to dalo.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nazalost trudnoce izgubljene do 24 ili 25 tj.nisam sto posto sigurna se racunaju kao pobacaj tako da imate 14 dana pravo na bolovanje,nakon toga komisija mora produzit .Tako je bilo 2010 neznam dali se sad sta mijenjalo.Meni se neki mladi dr.smilovao pa su mi produzili jos za 4 tj,ma uzas ni onda nisam bila spremna ici radit ali mi dr.nije htjela vise dat bolovanje pod nikakvom dijagnozom.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Roza, mozda se nesto promjenilo u zadnjih 5 godina ali tada nije bilo moguce dobiti 6 mj. Meni je u tih 45 dana bilo ukljuceno bolovanje zbog gubitka i PTSP koji je dijagnosticiran kod psihijatrice. Sveki mi radi u HZZO i cak mi ni ona nije mogla pomoc da budem duze na bolovanju iako je znala da se nisam spremna vratiti na posao.
    Nama je isto 5 godina prošlo od gubitka Tije; ali mislim da je Dubrovnik pjesma za sebe, jer tu ništa ne ide ko u ostalim gradovima, sve je nekako jednostavnije. Npr kad slušam kakve probleme cure imaju sa lječnicima opće prakse i socijalnim ginekolozima ne mogu se načudit, jer ovdje mi se ćini tih problema nema, nikad nisu previše zapitkivali zašto će mi koji recept, davaju uputnice bez problema, kod svoje ginekologice mogu sama birat kakav tretman želim - dal vag.preglede ili ne itd. Što se tiće komisije, išla sam jednom ćini mi se, dala papire, i gotovo, nisu ništa previše zapitkivali a bila sam sa Tijom na bolovanju i sa dečkima prvo na porodiljnom pa na duševnoj boli - onda sam zatrudnila sa Š pa sam otišla na komplikacije. Ja sam dobila na osnovu psihičke boli bolovanje od 6 mj i odmah sam dobijala novac od HZZO dakle nije bilo onog da mi poslodavac plaća a oni njemu ili tako nešto, za dečke su nam čak uplatili i onu neku državnu i gradsku pomoć za bebe - čak su im i zdravstvene kartice poslali i teklo im je zdravstveno sve dok nisam pošla tamo i rekla da su umrli (negdje 2-3 mjeseca nakon poroda). Ma čudno je to u Dubrovniku...

Mrvica2403 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ja nažalost u prve dvije trudnoće nisam koristila nikakva prava, u prvoj jer se radilo od 20.tj, a u drugoj je bilo mrtvorođeno u 28-om tj ali nisam znala da imam ikakva prava. Nakon M sam imala pravo na 3 mj od dana kada nas je napustila. Mnogi "pametnjakovići" su me savjetovali da mi je bolje ići radit da ne razmišljam previše, ali ja nisam bila spremna jer radim s ljudima i onda sva ona ispitivanja tipa "pa gdje ste vi, nema vas dugo?" ili "čujem da ste bili na porodiljnom dopustu, kako je bebica?" Bilo mi je grozno prolaziti sve to i nakon 3 mj a kamoli da sam morala i prije.

latika avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

klarita mogu samo zamisliti kako ti je na poslu, meni je bar tamo mir, nitko nije trudan a i nitko neradja i to mi je stvarno spas jer opet na poslu provedem dosta vremena kao i svi i bar mi nije stres i nista me ne podsjeca na moje bebe i trudnocu! a poslije posla se samo zavucem u kucu i nekako mi je tako za sada super, jedva cekam lijepse vrijeme da mogu saditi cvijece i vrt mislim da ce me to opustiti a ako zatrudnim nista od sadnje , mislim da bi mi ipak ova druga opcija bila draza, samo to kod nas i nije bas lako islo....

latika avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

ja sam bila na bolovanju 2 mjeseca od poroda(jer sam tako ja htjela i to mi je bilo dovoljno) Prvih 6 dana dok je drugi sin bio ziv se vodilo porodiljno a ostalo depresija , mislim da je tu doktorica nesto pobrkala al nema veze bitno da mi nitko nije stvarao probleme oko bolovanja, isto kao i Roza Groza sam dobila pomoc za bebe od grada a sada i naknadu za slucaj smrti uzeg clana obitelji od firme, al ja sam iz Bih pa neznam koliko su nam slicni zakoni.upisali smo dijecu tako da imam njihove rodne a i smrte listove.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

maria3....help...moja glava je tabula raza!!! ja dans bila na hzzo-u, da ne objašnjavam puno, ukratko nemaju pojma. preusmjerili me na pravnu službu koja je u drugom gradu pa sam zvala telefonom u 10 ujutro, objasnila slučaj....zamolili me da nazovem oko pola jedan kaže žena ovako, citiram: nemate pravo jer u trenutko rađanja bebe niste bili na rodiljnom dopustu, ali ima jedan komentar koji sam, ovako usput pročitala pa vi probajte napisati zahtjev i ostavite ga u vašem nbadležnom uredu ". katastrofa!!!! moji su svi papiri još u zg...a ja sam iz okolice kž! imam doma samo otpusno pismo i faxiran nalaz obdukcije...makar je to i više nego dovoljno, na otpusnom pismu piše sve!! kaj trebam napisati na zahtjevu...osim da tražim dopust za slučaj mrtvorođenog djeteta??
    Ja rodila s 22+6. Na otpusnom pismu piše težina djeteteta i u zakonu piše "djeca iznad 450 ili 400 g",članak 17. Zakon o porodiljnim naknadama u slučaju smrti djeteta. Ja sam bila na komplikacijama od 1. dana trudnoće, VSS, Državna firma. Kad se desilo dr. opće prakse je prvo rekla sigurno 40 dana. Kad smo otišli u HZZO rekli napišite zahtjem i priložite Otpusno pismo. Ja sam samo u zahtjev napisala da se pozivam na taj zakon i molim da mi se odobri. Dobila nakon 3 tj. doma pismo u kojem piše da mi je odobren zahtjev. Bila sam doma više od 3. mj jer se ne računa mj. u kom si rodila.Tih 3. mj je isteklo pred 3 tjedna tako da sumljam da se u ova 3. tj nešto promijenilo

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Nisam dijete prijavljivala niti upisivala u maticu rođenih

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Inaće kad je dijete živo rođeno, bolnica ga prijavi, tako da roditelji moraju prići cijeli taj postupka prijave/odjave meni je to bilo strašno mučno, ali po zakonu moraš - još smo putovali u Split, jer su tamo umrli, kako bi izvadili smrtovnice.
    Curicu nitko nije prijavljivao jer su je vodili kao pobačaj jer je u 23 tjednu, a ne porod, i nije rođena živa; vjerujem da se rodi živo dijete i u tako ranim tjednima, ako umre, majka nakon toga ima pravo na porodiljni. Vodi se ka pobačaj u slučaju mrtvorođenog dijeteta - ispravite me ako griješim.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nakon 24 tj. se vodi kao porod.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    nakon 24 tj. se vodi kao porod.
    Tocno! Meni svi pisu pobacaj iako je bio 24 tj. po mengi a 22 po uzv.
    Ima tu i do bolnice sto se tice papira, oni trebaju napisati da je bilo mrtvorodence a ne pobacaj. Ja sam ih to isla trazit naknadno ali nisu htjeli.

klarita2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

to je sve sramotno, žena prođe porod a pišu pobačaj.što je važno kako se rodi. Kakva smo mi jadna država!ali mislim da treba iskoristiti sve što se može.
    ja kad sam se trebala vratiti raditi dobila riješenje sa hzzo zadnj dan pred posao.I to sam ih zvala na tel jer su na poslu trebali papire.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Zrinkič, prestrašno.
    24 tj. je granica ali ako na papirima piše dijete/porod ili se pozoveš kao Maria ne vidim razlog da ne upali. Kod nas je siva zona oko 22-25tj. Sve smo mi slučajevi koje još nitko nije imao pa ne znaju kako postupati. I nije potrebno uvoditi u maticu rođenih kao preduvjet za bilo što ali ako uspiješ uvesti kao mrtvorođenu bebu onda te hzzo nikako ne može otpiliti.
    I još nešto, može šetati bilo tko umjesto tebe - ti samo trebaš to lišće potpisati. Molbu moraju preuzeti što god mislila teta na šalteru a komisija to donosi pa oni ipak imaju malo više znanja i iskustva... I nigdje u zakonu ne piše uvjet da moraš biti na porodiljnom (rodiljnom kako god da se zove) prije poroda.
    Opća doktorica ima mogućnost produžiti bolovanje poslije pobačaja za1 tjedan više ako tako smatra potrebnim, ako trebaš još iza toga ideš na komisiju. Tako da neka od varijanti mora upaliti. Ovo donosi nešto manje novaca.
    Čini se nevažno, ali trebat će ti mir da probaviš cijeli događaj. Kad šok popusti bude gadno. Ja bih se raspala da me netko poslao na posao nakon par tjedana.
    Trebaš vremena i trebaš ga posvetiti isključivo sebi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •